Нужен е план "Маршал" за правосъдието в Европа

Малгожата Герсдорф бе принудена да напусне предсрочно поста на преoседател на Върховния съд в Полша заради спорни реформи на управляващите, с които политици започнаха да участват в кадруването на съдебната система.

© Reuters

Малгожата Герсдорф бе принудена да напусне предсрочно поста на преoседател на Върховния съд в Полша заради спорни реформи на управляващите, с които политици започнаха да участват в кадруването на съдебната система.Страните от ЕС и европейските институции демонстрират решителност за осъществяване на нов план "Маршал" заради тежките икономическите проблеми, предизвикани от пандемията. Сега съдии от цяла Европа призовават лидерите на съюза да покажат същата решителност, за да се справят и с тежката кризата с върховенството на закона в ЕС От тяхно име говори съдия Жозе Матош, който е президент на на Европейската съдийска асоциация (EAJ).


Той дава за пример унгарският закон за извънредното положение, който е позволил на правителството да управлява свободно, без да бъде подлагано на контрол от другите власти.


"Няма разпоредба, която да гарантира, че парламентът и по-специално съдилищата ще упражняват ролята си на минимално ефективен надзор", коментира съдията.
Матош напомня и за Полша, където т.нар. съдебни реформи предизвикаха опустошение на съдебната независимост.


"Само смелата устойчивост на съдиите, прокурорите, адвокатите и гражданското общество, съчетана с подкрепата на международната общност, предотврати по-големи щети, но тоталното унищожение е близо", предупреждава европейската съдийска организация.


Съдия Жозе Матош казва, че пълно отсъствие на желание за диалог от автократични политици в Унгария и Полша доказва колко необходимо е ЕС да действа решително.


"По отношение на съдебната система, изпълнението на европейски заповеди за арест или други искания по въпроси на правата на човека, предложени от недемократични и нелиберални държави членки като Полша или Унгария, вероятно ще се окаже неприемливо за националните съдилища в страните от ЕС. "Взаимното доверие" не може да оцелее без съдебна независимост", допълва съдията.


По думите му сегашната криза вероятно е едно от най-големите предизвикателства в историята на ЕС.
"Сега е подходящият момент да променим европейските приоритети и веднъж завинаги да разрешим продължаващото неглижиране, налично много преди пандемията, върху фундаменталния характер на върховенството на закона. Това би могло да бъде добре дошла и рядка възможност да се привилегирова върховенството на закона, а не да го обезценяваме или просто да го пренебрегваме", призовава Матош.


План "Маршал" за правосъдието


Решението е изработване и прилагане на план "Маршал" за върховенството на закона в ЕС, казва председателят на съдийската организация.


"Наскоро, говорейки за икономическата криза, причинена от пандемията, председателят на Европейската комисия категорично подчерта, че "в тази криза не може да има половинчати мерки" и апелира към "масивна инвестиция под формата на план "Маршал" за Европа". Европейските съдии биха искали да видят същата решителност, която се демонстрира при търсенето на решения на икономическите проблеми, вложена и в решаването на кризата с върховенството на закона", обяснява съдия Матош.


Той напомня, че върховенството на закона и съдебната независимост в ЕС не подлежат на преговори или доброволно съблюдаване.


"Те представляват нашия "генетичен код", казва португалският съдия.


По думите му ЕС изцяло зависи от ангажимента за поддържане на съдебната независимост, защото едва тогава обновена Европа може успешно да започне своя път. Без независимостта на съда ЕС няма как да е общност, която пази своите граждани и ги третира като равни едни на други.


Преди това президентът на Международната съдийска асоциация (част от EAJ) Тони Пагоун предупреди: "Икономическите мерки не могат да прилагани ефективно, ако липсва върховенство на правото и увереност в една независима съдебна система, която да гарантира, че те ще бъдат приложени справедливо."
Заради пандемията се очаква покачване на броя на делата за фалити, трудовоправните дела и семейните спорове. Икономическата криза може да доведе до намаляване на бюджета за съдебните системи, който е хронично недостатъчен.
Съдът работи с присъствие


Разпространението на COVID-19 повдигна сериозни въпроси за осъществяването на правосъдието.


"Липсата на смислено участие по време на онлайн изслушвания и недостатъци по отношение на наблюдението на невербални сигнали, затрудненията с проверката на доказателствата, недостигът на средства за поверителна комуникация между клиент и адвокат навеждаj на заключението, че провеждането на справедлив съдебен процес изисква лично присъствие и комуникация", казва съдия Матош.


Поради тази причина Европейската асоциация на съдиите призовава да се вземат сериозни мерки за защита на здравето на магистратите.


Оригиналът на статията на съдия Жозе Матош може да прочетен тук на английски език.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Върховенството на кой закон? Страните си прилагат върховенството на националните конституции и на националните закони. Но на брюкселските глобалисти им се иска със съдебни хватки да отнемат суверенитета на държавите и ЕС да стане Съветски съюз. Едва ли ще им се отдаде.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Идеята е впечатляваща ! "Гнилите ябълки " са правилно отбелязани. Сигурно има е още. Важното е дали САЩ ще се съгласят да инвестират в Европейската съдебна система. За един план "маршал" са необходими иинвестиции от вън, тъй като "недисциплинирани страни " като Полша и Унгария например едва ли ще са във възторг ако се използват пари на ЕС.
  Ето какво казва белгийският историк Херман Ван дер Вее за плана „Маршал”:

  „А всъщност Планът "Маршал " дава нов тласък на реконструкцията на западноевропейската икономика и допринася много за реновацията на транспортната система, модернизацията на промишленността, улесняването на търговията в границите на континента”.

 4. 4 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Шокираща терминология използват тези хора. Планът "Маршал" всъщност е крупна американска инвестиция за възстановяване на Европа от разрухата на войната. Сега Европа в разруха ли е? И американска помощ ли чака? Шизофрения някаква.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 332 Неутрално

  А нещо за конфликтите на интереси, установени при много съдии от Съда по правата на човека в Страсбург, да кажат?
  И наши съдии има, Йонко Грозев.
  Или съдиите пипат само там, където им е изгодно, т .е. никога в собствения си двор...

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Сорос овладя медиите и съдилищата.Съдиите са несменяеми,а докато има пари медиите си публикуват пропагандата.Докато правителствата се сменят.Не може да му се отрече,че е гений.За съжаление зъл гений.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Идеалния вариант, според мен също свързан с федерализация на ЕС - европейски съдии, европейска прокуратура, а не разни каскети и прилягащи съдии.
  Общо плащане общи органи и да видим тогава какво ще се случи с нашите и с много от другите мошеници, да не говорим за стадото троянски и при това крадливи коне, сред премиерското съсловие.

 8. 8 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 602 Весело

  Ще има план "Маршал" за правосъдието, ама не било законно.

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Икономическата криза може да доведе до намаляване на бюджета за съдебните системи, който е хронично недостатъчен."

  Другари, дайте да дадете.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Идеалния вариант, според мен също свързан с федерализация на ЕС - европейски съдии, европейска прокуратура, а не разни каскети и прилягащи съдии.Общо плащане общи органи и да видим тогава какво ще се случи с нашите и с много от другите мошеници, да не говорим за стадото троянски и при това крадливи коне, сред премиерското съсловие.
  —цитат от коментар 7 на tsvetko_51


  Явно си мислите, че назапад няма мошеници. ахахах Колко наивно само.

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бубенце":

  E,едни НПО-та точно амвриканска помощ чакат.Във вид на грантове.

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Ееех,при Вас нищо не се променя.Все чакаъе няко на ганицата с хляб и сол,че да ви сложи на власт.Дали от изток или запад-все там.

 13. 13 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сорос овладя медиите и съдилищата.Съдиите са несменяеми,а докато има пари медиите си публикуват пропагандата.Докато правителствата се сменят.Не може да му се отрече,че е гений.За съжаление зъл гений.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Зли гении могат да са единствено създателите на пропагандната машина, която внушава на хора да вярват в мита за "Сорос", и да плещят глупости за неговото участие къде ли не, без да имат и най-малкото доказателство за нещо.

  Макар че, може би не се иска толкова гениалност да зарибяваш лесни за зарибяване хора с конспиративни теории. Може би просто зарибяваните са обратното на гении по интелектуалната скала...

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stargate":

  Сопоред умнокрасивата митология запдните мошеници с хубави,а налитв лоши,но и това се променя,когато И нашите мошеници почнат да дават.Я,как Цв.Василев сатан готин,че и г-н Череп вече също е уважаван в демократичната преса!

 15. 15 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като стана дума за Унгария, преди три дни парламентът на страната отхвърли Истанбулската конвенция, което някак странно беше пропуснато в новините тук.🐌
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Я кажи сега, гений, при около 20 страни, ратифицирали Конвенцията, къде точно се случиха апокалиптичните картинки, с които кресливите противници на Конвенцията ни плашехте.

  Можеш ли да отговориш на следните въпроси:

  -- Коя страна?
  -- Какво се е случило в следствие на ИК?
  -- Как ИК е повлияла


 16. 16 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бубенце":E,едни НПО-та точно амвриканска помощ чакат.Във вид на грантове.
  —цитат от коментар 11 на yanne


  Абе гранДове се казва бе, не чу ли Бащицата оняден 😁😁😁

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Трябва подобен план и за джендъритаризма, че там пораженията от коронавирусната карантия са огромни, а това вреди на деЙмокрацията и либерализма.

 18. 18 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 792 Неутрално

  На никой не му харесва идеята закона да не може да бъде заобикалян. Ако това стане факт, как ще се случват неща като "Мишо Бирата" или "Д.П." да се превърне в "10".
  Всички знаем, че закона е врата в полето и само глупаците минават през нея.
  Настоящото положение ни устройва отлично. Ако някъде сгазя лука, винаги има на кой да се обадя, за да ми оправи нещата, а ако няма на кой да се обадя, си заслужавам панделата. Не ли?

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Горката Герсдорф. Що така не са дали малко биографични подробности.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "...недостигът на средства за поверителна комуникация между клиент и адвокат навеждаj на заключението, че провеждането на справедлив съдебен процес изисква лично присъствие и комуникация"

  ...демек, при онлайн контакт не може да се гарантира тайната между обвиняем и неговия защитник. При положение, че на задържания не може да се гараантира здравословна среда в ареста, смятам, че това едва ли би бил най-сериозния му проблем...

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  "върховенството на закона и съдебната независимост в ЕС не подлежат на преговори или доброволно съблюдаване."
  А за България това отнася ли се?

 22. 22 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Изпратете гранта, ние ще се реформиране.
  Има хиляди гладни гърла готови са реформират.

  LMAO 😁

 23. 23 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 822 Весело

  Съдиите:”Искаме, искаме!”.
  Маршал: “Ко искате, бе?”.
  Съдиите: “Кот дадеш, кот дадеш!”.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 24. 24 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Трябва подобен план и за джендъритаризма, че там пораженията от коронавирусната карантия са огромни, а това вреди на деЙмокрацията и либерализма.
  —цитат от коментар 17 на ivanpopov


  А, така ли? Я кажи как ти пострада от "джендъритаризма"?

 25. 25 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Като стана дума за Унгария, преди три дни парламентът на страната отхвърли Истанбулската конвенция, което някак странно беше пропуснато в новините тук.🐌
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  То тва, троле , е новината на деня. Някакъв си парламент отхвърлил някаква си конвенция. Направо спирайте всички телевизии и почвайте пряко излъчване на новината .

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  На никой не му харесва идеята закона да не може да бъде заобикалян. Ако това стане факт, как ще се случват неща като "Мишо Бирата" или "Д.П." да се превърне в "10".Всички знаем, че закона е врата в полето и само глупаците минават през нея.Настоящото положение ни устройва отлично. Ако някъде сгазя лука, винаги има на кой да се обадя, за да ми оправи нещата, а ако няма на кой да се обадя, си заслужавам панделата. Не ли?
  —цитат от коментар 18 на Умнокрасив


  Става дума за полските съдии -- герсдорфи, назначавани по времето на г-н Апълбаум, че и по-отдавна. От контингента на Красю Черничкия Брюксел не се вълнува.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  Върховенството на кой закон? Страните си прилагат върховенството на националните конституции и на националните закони. Но на брюкселските глобалисти им се иска със съдебни хватки да отнемат суверенитета на държавите и ЕС да стане Съветски съюз. Едва ли ще им се отдаде.
  —цитат от коментар 1 на gozambo


  Неспособността (по-скоро нежеланието) да разберете истинския смисъл на съвместното решаване на проблемите при страните от Европа е очеИЗвацдаща!
  Мога да разбера такава демонстртация на мисли при руснаците или американците, но когато един европеец говори по този начин, винаги ще го приема като предател на собствения свят и близките му. Такива дупедавци задължително се водят по парите които кукловодите им плащат. Некадърници, които са готови на всякакви мръсотии само и само да са по-добре за даден макар и малък момент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3612 Весело

  ...Ако някъде сгазя лука, винаги има на кой да се обадя, за да ми оправи нещата, а ако няма на кой да се обадя, си заслужавам панделата. Не ли?
  —цитат от коментар 18 на Умнокрасив


  Работата миличко е там, че не винаги ще се намери "на кой да се обадиш". Даже по-често няма да има на кой да се обадиш.
  Интересно ми е като как разсъждават такива умници като теб, когато вече са влезли в затвора.
  Нещо много станаха такива умници дето не са намерили на кой да се обадят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3612 Весело

  До коментар [#18] от "Умнокрасив":

  А как би се чувствал ако някой дето е имал на кой да се обади и вместо него те натопят ти да опереш пешкира вместо него.
  "Който е риба нека се пържи!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ех мъко модераторска":

  Всичко е чок гюзел ,както казват в родината на ИК-ъам няма вече убисйтва на жени,нито ги бият..Цуфнаха,чакат да вържат!

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ех мъко модераторска":

  "Оняден" не съм гледал новини.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  Случило се в Белгия, страна с население от 11,5 милиона. Белгиец изпраща декларацията си за определяне на данъците и на въпроса: "Имате ли хора на ваша издръжка", връща декларацията със следния отговор:
  - 2.1 милиона нелегални емигранти,
  - 4.4 милиона безработни,
  - 900 000 престъпници, разпределени в 85 затвора,
  - 650 идиота в ЕПарламента,
  + цялата Европейска Комисия.
  Администрацията му върнала декларацията с пояснението, че отговорът му не е приемлив. Белгийският гражданин, без да показва каквото и да е смущение, или притеснения, отговорил писмено: - Защо, забравих ли някого?"

  Та, тук най-вече трябва кардинален план "Маршал"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Нужен е як бой за децата на ДС в страната, а за родителите- затвор, отнемане на имуществото и гражданството.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 35. 35 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  "Гнилите" ябълки са ясни, въпроса е кво праим с пластмасовите ябълки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK