Германия може да бъде съдена от ЕС за решение на Конституционния съд

Германия може да бъде съдена от ЕС за решение на Конституционния съд

© ReutersЕвропейската комисия обмисля да започне наказателна процедура срещу Германия заради решение на конституционния съд, с което миналата седмица бе постановено че действия на Европейската централна банка противоречат на германското законодателство.


Съдът на Европейския съюз в Люксембург реагира веднага на това решение и припомни, че не националните съдилища, а само той има юрисдикция да се произнася по решенията на ЕЦБ. Противното би означавало, че ЕЦБ ще трябва да се съобразява с това, което отсъждат във всяка страна от еврозоната, като няма гаранция, че тези отсъждания няма да си противоречат едно на друго. Освен това може да се окаже, че отделните държави ще упражняват през съдебни решения национален контрол върху средства - или поне националното участие в тях - от фондовете на ЕЦБ.


Съдът не коментира германското решение, а само посочи, че национални съдебни решения, противоречащи на неговото, рискуват да разклатят целия правов ред в ЕС.
"Законите на ЕС имат върховенство над националните и, разбира се, решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища", заяви председателят на Европейската комисия в писмо от събота.


Урсула фон дер Лайен допълва, че в момента комисията анализира подробно решението на германските конституционни съдии. "На базата на заключенията са възможни последващи стъпки, включително наказателни процедури", пише тя на германския евродепутат Свен Гайголд, цитирана от ДПА. Той написа от името на групата на Зелените в Европейския парламент до Европейската комисия с призив тя да предприеме правни действия. Крайната мярка в подобна процедура е комисията да съди Германия в Съда на Европейския съюз.


Става дума за програмата на ЕЦБ за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на ценни книжа. Конституционният съд на Германия в Карлсруе за пръв път взе решение, противоречащо на това на съда в Люксембург, който вече обяви тази програма за съответстваща на законите на ЕС. Германия е и най-големият вносител на средства във фондовете на ЕЦБ.


Първите претенции на германски съдии срещу такива стимули на ЕЦБ са от 2017 г. Водещият мотив в тях е, че подобни програми застрашавали икономическата политика и правителствените финанси на Германия - и двете са забранени според мандата на ЕЦБ.


Съдиите от Карлсруе постановиха миналия вторник, че ЕЦБ има 3 месеца да даде убедителни основания за струващата стотици милиарди евро програма за стимулиране на еврозоната. В противен случай националната банка на Германия ще трябва да напусне участието си в нея.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jjo34480302
  jjo34480302
  Рейтинг: 38 Весело

  Това би повлияло много интересно на следващите избори в Германия.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  .... за решение на решение на Конституционния съд"

  А решение на решението "висшу с матура"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3772 Весело

  "за решение на решение на Конституционния съд"
  ===========
  Засукана работа е това правото......

  Еретик
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  И дебрите на словореда/мисълта си ги бива

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  "Водещият мотив в тях е, че подобни програми застрашавали икономическата политика и правителствените финанси на Германия - и двете са забранени според мандата на ЕЦБ."

  Еми така е. То не и всички щати в САЩ искат да им печатат пари на калпак обаче ФЕД щом така са решили, печатат и това е!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Любопитно

  До коментар [#5] от "dpnps":

  Коя е тази Еми?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1147 Весело

  Айде да се хванем на бас дали ще осъдят Германия. Бабата от снимката, да си мие там ръцете и да не се прави на много обективна и независима, щото резултата е ясен.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Докато не стане Европа федерация, ще възникват такъв тип проблеми, защото е нормално една централна банка да има един политически партньор, докато в момента ЕЦБ има маса полтически партньори, които икат различни неща - това което искат правитеслтвата на Италия, Испания или Гърция няма как да е същото което искат Германия или другите северни страни и се получават противоречиви сигнали, без значение кой е по-прав или крив.

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Здравейте,
  тепърва ще има последствия за ЕС и СЕС от това решение, защото:
  1. Нит в ДЕС, нито в ДФЕС има изрична клауза, че правото на ЕС е над конституционното на държавите-членки.
  2. Към ДФЕС има една декларация 17, в която много невинно се прокрадва идеята за примат на правото на ЕС над вътрешното право като обикновено законодателство,, но и дума не става за Конституцията, като основен закон.
  3. Ще цитирам от предна статия:
  С решението по делото Коста срещу Енел (1964 г.) Съдът в Люксембург поставя началото на тезата за примат на правото на ЕС над националните правни системи вкл. и над конституциите на държавите-членки и така по същество разширява своите юрисдикционни възможности.

  Т.е. нито Германия ,нито която и да било държава-членка не е отдавала суверенитет на ЕС да има примат на правото на ЕС и решенията на СЕС над Конституцията.

  Глобалистите се опитаха с международни договори да обвързват държавите, без да питат хората.
  Тръмп обаче им разби котората, а ние (с голяма гордост го казвам) бихме шута на Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, които отново без да ни питат с международен договор се опитват да се регулират строго лични отношения в семейството.

  Глобалистите се опитват ЕС да го представят за конфедерация, но НЕ Е и много скоро ще го разберат.
  ЕС е икономически съюз и затова е създаден, а не да прави политика, за каквото са държавите.
  Ковид 19 най-брутално показа какво е ЕС и какво са държавите.

  Комисията не може да си позволи битка с Германия ... най-малкото защото представителите на Германската правна наука са на светлинни години от тези в съда на СЕС.
  Ако се започне битка, Полша ще е страната, която ще подкрепи Германия в спора.
  Бюрократите в ЕС прекалиха и сега ще им издърпат килимчето (властта).  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1666 Весело

  ЕСССР.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 666 Неутрално

  "ЕЦБ има 3 месеца да даде убедителни основания за струващата стотици милиарди евро програма за стимулиране на еврозоната. В противен случай националната банка на Германия ще трябва да напусне участието си в нея."

  Няма страшно, България ще я замести :)

 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Тази година ще бъде белязана, че и следващите от:
  - Решението на Германския конституционен съд, че Съда на ЕС е надхвърлил юрисдикцията си
  - Решение 3 от 28.04.2020 по к.д.5/2019 на КС на Р. България, относно обратното действие при обвяване за противоконституционен текст от закон

  Първото решение направо събори на земята брюкселските бюрократи, а второто ни дава огромна възможност да наказваме държавата, като водим дела за обезщетение при противоконституционно законодателство И задължението на НС да приеме нов текст, а стария не се връща.
  Така народните представители ще им се отвори денонощна работа, ако пак продължават да приемат умишлено противоконституционни текстове, а държавата ще бъде оскубана.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "съдиите от Карлсруе постановиха миналия вторник, че ЕЦБ има 3 месеца да даде убедителни основания за струващата стотици милиарди евро програма за стимулиране на еврозоната."
  Съдиите в Карлсруе има да почакат....
  Оказва се че група бюрократи могат да властват над 500 милиона души, без изобщо да носят отговорност за действията си.
  Много притеснителна ситуация. Напомня за едни преживени от нас доста мрачни времена.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Аз се чудя защо германският КС се произнася по икономически въпроси и как са преценили, че решението за облигациите застрашава икономическата политика. Явно са намерили член в германската конституция и като опитни юристи са се хванали за него и са го изстискали в подкрепа на предварително формулираното си решение.

 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Воденето на премерена и благоразумна финансова политика е конституционно задължение на всяко правителство. Единственно правителството на БКП, водено от Т.Живков си позволи през 1960 тихомълком да предаде целият златен резерв на БНБ на СССР, а през 80/те години тихомълком да вземе над 10 милиарда долара дълг, който и досега изплащаме и който доведе до нечивани страдания в България през 90-те години - мораториум на плащанията, инфлация и какво ли не.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Eвропейската комисия обмисля да започне наказателна процедура срещу Германия заради решение на конституционния съд,
  с което миналата седмица бе постановено че

  действия на Европейската централна банка
  противоречат на германското законодателство.

  Съдът на Европейския съюз в Люксембург реагира веднага на това решение
  и припомни, че

  не националните съдилища, а само той има юрисдикция да се произнася по решенията на ЕЦБ.

  Противното би означавало, че ЕЦБ ще трябва да се съобразява
  с това, което отсъждат във всяка страна от еврозоната"


  Ми да. Еврозоната сега не е окупирана от националболшевици
  в социалистическа координация с наци, както била едно време.

  Сега нациите са свободни и членуват в ООН, телевизионерски конкурс
  Евровизия и ред др. легални международни организации.

  "като няма гаранция, че тези отсъждания няма да си противоречат
  едно на друго."

  Така е.
  Свободен свят.
  Свободни нации.
  Свободна конкуренция.
  Конкурентни права...
  Конкурентни закони и подзакони...

  Трудно за съобразяване.

  Ма Той за това е направен.
  За да служи и е съобразяван.
  Да помирява конкурентни права и интереси.

  Свят без конкуренция на права ще живеше в мир беззаконен.
  Без нужда от закони.
  Ама не дава така...

  Затова е Той, и подвластни на Той, Закона:
  Да бъде съобразяван.
  Той изисква мислене...

  "Освен това може да се окаже, че отделните държави ще упражняват
  през съдебни решения национален контрол върху средства - или поне
  националното участие в тях - от фондовете на ЕЦБ."

  Естествено.
  Принципно положение:
  всеки който участва с принос за нещо централно общо,
  или е поставен в зависимост от,
  участва в контрола над, права и отговорности за центалното общо.

  В случая, участниците са Национални държави в служба на
  (респективно) различни Народи.
  Суверенни Нации.
  Суверенни Народи.

  Иначе... от Нации "под общ калпак"... нема нужда ;)

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3369 Любопитно

  ""Законите на ЕС имат върховенство над националните и, разбира се, решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища", заяви председателят на Европейската комисия в писмо от събота."

  Е хайде сега пак ми обяснете, как Британците сгрешиха като гласуваха да излязат от Европа......
  Суверенитета на една държава е основата за съществуването на държавата. Когато отнемеш това, тогава няма суверенна държава.

  Brevity is the soul of wit
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  "федерация ЕС" отече в канала малко след пандемията.

  дано поне ЕС се запази цял :(

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Законът е едно, неговото прилагане друго, санкцията за неприлагане нещо съвършено различно.

  На практика и Франция нарушава 5-6 европейски закона, като не пуска нашите сезонни работници.

  ЕЦБ повече зависи от Бундесбанк, отколкото тя от нея. Комисията също. На никой не му се гледа разпад и изтегляне на килимчето изпод краката.
  В момента се води сериозна битка за бъдещия облик на съюза.
  Позицията на Германия е приблизително " ние зависим от вас да си поддържаме износа и не го крием, но не сме съгласни да плащаме пенсии на вашите пенсионери. Поне докато не получим право да контролираме определянето/харченето на бюджетите ви. Така че, забравете за евробондове и всякакви подобни небивалици".

  Противно на анонимната позиция на Дневник чрез тази статия, на институционално ниво всичко е шаш и паника, защото знаят че Бундесбанк е твърде голям залък. Най-големият. Директорът на въпросната вече изрази желание да "подпомогне" ЕЦБ за най-безболезненото прилагане на решението.

  Отделно, че съвършено не е в интерес на България, да се напечатат 3-4 трилиона, за да се спасяват такива като Италия (средният италианец притежава повече от средния немец, а на медианата положението е направо скандално- 31000 евро за Германия и 95000 за Италия).

 20. 20 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Коя е тази комисия, някои да я е избрала освен Билденбергите? Европейската комисия не може да е наднационалните, тя трябва да изпълнява заповедите на отделните държави. А тази госпожа е толкова корумпирана ( майка и баща комунисти) че сега трябва да изпълни обещанието си на Билденбергите, защото именно миналото лято тя бе избрана от тях, където се бяха събрали.

 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Аз се чудя защо германският КС се произнася по икономически въпроси и как са преценили, че решението за облигациите застрашава икономическата политика.
  —цитат от коментар 14 на galapagas


  Тука пише : https://bit.ly/3co4IS6

 22. 22 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  ЕЦБ всъщност не е кредитор от последна инстанция, както е ФЕД.
  Зад ЕЦБ стоят националните банки, най-вече Бундес банк.

  Та, Брюксел иска да каже, че чрез Решения на ЕЦБ, потвърдени от СЕ, могат да точат буквално трилиони евро от Германия чрез Бундесбанк.

  Това няма да стане, а ма никога.
  Нито ще има общи облигации, нито точене на Германия.
  Германия ще покаже на всички прахосници ... или спазват финансовите правила по договорите или ще ги спазват, но и с дране на кожи.

  Кристин Лагарт (Франция), заедно с италианците, са измислили перфектната схема за заобикалянето на общите облигации, като ЕЦБ купува боклучав дълг до безобразие. Дори Франция се е готвела да пуска дълг .
  Всичко е било ток, докато кръчмаря е ударил калема (Германия)

  Има Европейски стабилизационен фонд към 700 млрд. евро. От там да взимат, ма там се дерат кожи.
  Питайте гърците.

  Нищо добро не го чака ЕС, ако банда мързеливи тарикати са се докопали до съкровището на другият и претендират не да е общо, а да е тяхно.


  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 23. 23 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#19] от "klecho":

  Много сте прав за паниката ...
  На дневник му трябваха 5 дни за да публикува новината, която удари и еврото, като поевтиня. Малко, но е в резултат точно на това решение на Германския КС.

  Паниката е пълна, защото от Брюксел не чуха предупрежденията от Великобритания, Унгария, Полша, че дори и България, че са тръгнали през просото и както са им дали власт, така могат и да им я отнемат.
  А сега Германия ги тресна ... през лицето !

  Преучредяването на ЕС плаши до смърт чиновниците в ЕС, просто защото ще има зачертаване на цели организации и пълшоци, и + в милиради спестени от държавите.
  Ето защо не дават и дума да се издума, че практически имат толкова власт, колкото са им отстъпили държавите.
  Искам да Ви кажа че в чл. 3 от ДФЕС са изброени областите на изключителна компетентност на ЕС:
  Член 3
  1. Съюзът разполага с изключителна компетентност в следните области:
  а) митнически съюз;
  б) установяване на правила относно конкуренцията, необходими за функциониране на вътрешния пазар;
  в) парична политика на държавите-членки, чиято парична единица е еврото;
  г) опазване на морските биологични ресурси в рамките на общата политика в областта на рибарството;
  д) обща търговска политика.
  2. Съюзът разполага също с изключителна компетентност за сключване на международни споразумения, когато това е предвидено в законодателен акт на Съюза или е необходимо, за да му позволи да упражнява своята вътрешна компетентност, или доколкото може да засегне общите правила или да промени техния обхват.

  Германия каза в прав текст че отнема изключителната компетентност на ЕС по чл. 3, параграф 1, буква "в".
  До 2021 или ЕС ще бъде преучреден или ще се разпадне.
  Интересите са толкова несъвместими, когато мързеливият живее по-добре от работещите, защото ги ограбва

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 24. 24 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Преодоляването на голямата част от финансово-правните проблеми в рамките на ЕС би се постигнало автоматически в преобразуването му в Европейски Съединени Щати (ЕСЩ) и ще останат познатите за САЩ преодолими незначителни различия, които дори укрепват в някои случаи между-федералната демокрация .
  Но темата за съжаление още не е актуална в Европа !

 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3369 Весело

  ..........Нищо добро не го чака ЕС, ако банда мързеливи тарикати са се докопали до съкровището на другият и претендират не да е общо, а да е тяхно.
  —цитат от коментар 22 на ironhorse


  Особено когато се опитват да го правят през съдебни дела :)))
  Британското законодателство датира официално от времето на "Норман Завоевателя" през 1066 година и сега ЕС иска да каже, че техният закон е над това например???
  Нямам познания но съм сигурен че Германското законодателство е със стотици години по старо от това на ЕС:)))

  Brevity is the soul of wit
 26. 26 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#24] от "deutscher._":

  Този вариант е отхвърлен на два референдума във Франция и Нидерландия през 2006г.
  През 2004 е изготвена Конституция на Европа, която на практика щеше да превърне ЕИО във федерация.
  След отхвърлянето ѝ, се изработиха ДЕС и ДФЕС, които учредиха ЕС, като правен субект и наследник на ЕИО.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Оплаквачката Дичев не случайно се беше загрижил за съдбата на този съюз.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Коя е тази комисия, някои да я е избрала освен Билденбергите? Европейската комисия не може да е наднационалните, тя трябва да изпълнява заповедите на отделните държави. А тази госпожа е толкова корумпирана ( майка и баща комунисти) че сега трябва да изпълни обещанието си на Билденбергите, защото именно миналото лято тя бе избрана от тях, където се бяха събрали.
  —цитат от коментар 20 на cvz19584875


  Казва се Билдерберг, по един хотел в Остербек, където холандският принц Бернард основа периодична поверителна среща на елитите. В последните години най-постоянното присъствие на тези срещи са били Урсула фон дер Лайен, Кристин Лагард, журналистките Лили Грубер и Ан Апълбаум, съпругът на последната Шикорски и т.н. Видно е, че след последните евроизбори въпросните елити биха шута на партийните политици като Тимерманс и Вебер и поеха Европа на ръчно управление. Тепърва ще преценяваме последиците от това решение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Весело

  До коментар [#25] от "padrino":

  Е, немското право бачкаше заедно с начистите против правните принципи само преди 80 години, така че хайде малко по-полека с превъзнасянето на немската правна традиция...

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Весело

  нацистите...

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Решението на Германският Съд е правилно решение. ЕЦБ (вж. пост 22) не раздава свои пари, а такива взети от Националните банки, а към тези спада Бундесбанк. Вижте какво направи Марио Драги (предшественика на сегашния председател). Той купуваше италиански и гръцки облигации в огромни количества. И за да покрие бъдещите загуби се стремеше да инфлира еврото с над 2%. А това засяга всички нас. Еврото инфлира заради тези жонгльори. Затова трябва твърдо да застанем зад Германия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Воденето на премерена и благоразумна финансова политика е конституционно задължение на всяко правителство. Единственно правителството на БКП, водено от Т.Живков си позволи през 1960 тихомълком да предаде целият златен резерв на БНБ на СССР, а през 80/те години тихомълком да вземе над 10 милиарда долара дълг, който и досега изплащаме и който доведе до нечивани страдания в България през 90-те години - мораториум на плащанията, инфлация и какво ли не.
  —цитат от коментар 15 на Сатана Ликующий  До коментар [#15] от "Сатана Ликующий":

  Натряскал си лъжи и спекулации!
  Със златото комунистическият режим плаща за изграждането на заводи и фабрики по съветска технология.
  $10млр. дълг тогава са били към 50% от БВП. Днес дългът на България и 60% от БВП.
  Нямаше никаква нужда от мораториум върху плащанията,но мръсникът Луканов го наложи за да съсипе българската икономика и така комунистите да я купят на безценица.
  Хиперинфлацият беше изкуствено предизвикана за да бъдат ограбени спестяванията на народа.

 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1538 Весело

  Ей, спрете се, бре, в името на Ценностите и на Глобалното Затопляне, ще довършите Съюза зарад некакви там мангизи !
  Я пускайте печатниците за € на директна и да си караме кат досега (ツ)

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  До коментар [#25] от "padrino":Е, немското право бачкаше заедно с начистите против правните принципи само преди 80 години, така че хайде малко по-полека с превъзнасянето на немската правна традиция...
  —цитат от коментар 29 на Ivan_


  Както написах по горе нямам познания по въпроса за немското законодателство, затова изразих предположение а не становище.....така че не разбирам как "превъзнасям" немската правна традиция?

  Brevity is the soul of wit
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Е ся почна гражданската война на европеистите. Ще е забавно, понеже те пушка в живота си са виждали само на кино. Може да се плюят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#14] от "galapagas":

  ЕЦБ няма работа в икономиката. Работата на ЕЦБ принципно е да поддържа стабилността на валутата и да я води напред с малка инфлация (до 2%). Това, което ЕЦБ прави е просто да напечата пари изкупувайки ДЦК. 97-ма година левчето цъфна да е в курс 3000 спрямо долара точно заради такава политика. БНБ печаташе пари и изкупуваше дълг. Финансирането на държавата през печатницата е забранено. ЕЦБ са решили, че 30% е за тях границата. Но например държат повече от гръцкия дълг и практически са инструмент за спасяване на фалирали икономики. Това започна при Драги и ще продължи при Лагард. Еврото е продънено.

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#5] от "dpnps":

  В САЩ нещата са други. ЕС не е САЩ. Никой никога не е гласувал или подписвал под документ,в който отделнште европейски държави да са се разделили със суверенитета си, както Брюксел го разбира. Брюксел просто узурпира власт по съветски модел,без да носи никаква отговорност. Коронаворусът показа,че националните държави носят отговорността,не Брюксел.

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":

  Добре не съм те разбрал коректно.
  За твоя информация по времето на нацизмът Германия е всичко друго но не и правова държава. Цялата и съдебна система и законодателство е преустроена за да работи в полза на режимът.
  Това е много лоша атестация за една съдебна система и се е случило съвсем наскоро.

  Принципно немците и Германия въобще не са модел за подражание не само по отношение на правото...

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ivan_":

  За съжаление в момента подобни процеси протичат и в САЩ. Бил Бар разбира правото като самоотвержена защита на своя фюрер - Доналд Тръмп. Ред и законност, тези пословични за републиканците ценности, бяха набързо сменени с култ към личността.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#39] от "vesolr":

  За мен ако бях американски гражданин би било много обидно да ме представлява в качеството си на президент човек като Тръмп...

  За съжаление човешкаъа суета и алчност са достатъчно силни за да можем да наблюдаваме ставащото в политическият живот на САЩ.

  Това е лошо и за САЩ, а и за света като цяло понеже харесва ли ни или не САЩ наистина имат специално място в нашият свят.

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  ЕС отива на кино. Германците с това решение на Конституционния съд им казаха,че в Брюксел не са това,за което си мислят. Хайде да видим сега как ще се дрънкат с Полша и Унгария за съдебните им реформи? ЕС просто узурпира власт,къде чрез тълкувания на Европейския съд,къде чрез международни договори,къде с брюкселска арогантност. Съветски съюз номер две. Работата върви на разтуряне на глобалисткия ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK