Кьовеши очаква скок в корупцията с фондовете срещу COVID-19

Кьовеши очаква скок в корупцията с фондовете срещу COVID-19

© Associated PressОбещанието за големи суми пари от Европейския съюз в помощ на държави, засегнати от коронавируса, и недостатъчният надзор върху фондовете вероятно ще доведат до скок в измамите и корупцията, предупреждава главният прокурор на ЕС Лаура Кодруца Кьовеши в интервю за агенция "Ройтерс".


Докато подробностите от финансовите пакети на ЕС все още се прецизират, се очаква през следващите седмици лидерите да договорят сума от до 2 трилиона евро, като фондовете ще се прехвърлят през бюджета на общността.


Високопоставените представители на ЕС все още не са се споразумели дали изплащането ще става под формата на заеми или на грантове, какво трябва да направят регионите, за да отговорят на изискванията и как ще се проследява използването на фондовете. Получателите обаче настояват за по-голяма гъвкавост, за да се гарантира, че плащанията ще се осъществяват бързо.
За Кьовеши, ръководителката на новосъздадената служба на европейски главен прокурор, това е рецепта за непреднамерени последици: голямо покачване на измамите и корупцията. "Има много причини да се смята, че нашата съдебна компетентност ще се увеличи", каза Кьовеши за "Ройтерс". "Ако има повече фондове и ако е налице по-голяма гъвкавост в използването им, тогава аз наистина предчувствам, че ще имаме повече работа".


Не се планира Службата на европейския главен прокурор да започне да работи на пълни обороти преди края на тази година. Кьовеши все още сформира екипа си от прокурори и устройва централата на службата в Люксембург.


Този орган има вече има юрисдикция и ще оглави борбата срещу мащабната трансгранична престъпност, свързана с бюджета на ЕС, включително измами с ДДС, за които се смята, че костват на държавите членки над 64 милиарда евро годишно.


Според 46-годишната Кьовеши, вече има признаци, че реакцията на COVID-19 подтиква към по-непрозрачни практики, включително печеленето на договори за поръчки без обявяване на конкурс или използване на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване или лекарства на раздути цени.


"Директните поръчки са много лесни за използване, защото ако някой иска да предостави договор без да е имало конкурентно наддаване, е много лесно да подпише такъв с компания със специален интерес или свързана с роднини или приятели", посочи Кьовеши.


И докато някои членки на ЕС може да са пословични с организираната престъпност и корупцията, Кьовеши подчерта, че това е общо явление в 27-те членки на общността.


Нейната най-голяма загриженост при справяне с проблема е да разполага с достатъчни ресурси за целта. Службата на Кьовеши има бюджет, който позволява ангажирането на едва 32 прокурори - абсурдно малък брой, като се има предвид обхватът на тяхната отговорност. Те ще имат юрисдикция в 22 от 27-те членки на ЕС, но се очаква броят на тези държави да се увеличи.


Кьовеши каза, че в първия ден на работа, предвиден понастоящем за ноември, се очаква в службата да постъпят 3000 дела за разследване, подадени от държави членки. "И с всяка следваща година, ще има по около 2000 дела повече. Трябват ни още пари и още прокурори", каза Кьовеши, без да уточни колко точно има предвид, но каза, че става дума за "стотици".


Въпреки ресурсите, които са по-малко от оптималните, тя няма търпение да се захване за работа, признавайки, че престъпността не чака.


Организираните престъпни групи са особено силни в това да предусещат и да използват всяка възможност в промишлен мащаб, каза Кьовеши, загрижена за това как престъпниците ще се възползват от епидемията от коронавируса./ БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK