Колко далеч от плажа е болницата и други критерии за подновяване на туризма

Колко далеч от плажа е болницата и други критерии за подновяване на туризма

© ReutersЕвропейската комисия разпространи днес пакет от предложения за това как властите и бизнеса да възстановят свободното движение на хора в рамките на Европейския съюз. Министърът на туризма Николина Ангелкова каза през последните дни, че България ще изчака първо препоръките на Брюксел, преди да реши какви мерки да предприеме.


Еврокомисията може само да предлага, но в случая крайното решение е на националните правителства. Брюксел предупреждава тези решения да съответстват на законите на ЕС, да не са дискриминиращи спрямо определени държави, видове бизнес или групи хора.


Както и да се следват и внимателно да се обмислят общи критерии при подновяването на туристическата дейност, носеща в Европа над 150 млрд. евро годишно.
Ето как Европейската комисия описва критериите:


1. Новите случаи на COVID-19 да намалеят значително


Основно предварително условие за каквото и да е облекчаване на мерките трябва да бъде епидемиологично доказателство, че разпространяването на заразата силно е намаляло, стабилизирало се е за достатъчно дълго време и ще остане в това състояние и при увеличаване броя на туристите.


Препоръките на ЕК се отнасят до места за настаняване и техния персонал, ресторанти, кафенета или барове по време на престоя на туристите и не се отнасят до дейността на увеселителни паркове, музеи или круизни пътувания.


2. Достатъчен капацитет на здравната система


Здравната система трябва да разполага с достатъчен капацитет за местни жители и туристи, така че в случай на внезапно увеличаване на заразените да не бъдат залети с болни хора спешна помощ, болници и интензивни отделения. Това е особено важно на регионално ниво, защото туристическите райони, очакващи струпване на туристи по плажове или популярни места, може да не са достатъчно близо до здравна инфраструктура.


Отдалечените туристически обекти и зони може да са с ограничени здравни услуги и преди да приемат туристи, да е нужно да приложат допълнителни мерки за реагиране, включително да е изяснено как се организират полети за евакуация на заразени. Нужни са и правила за трансгранична здравна помощ, както и да е ясно как страните членки прибират свои заболели от чужбина.


3. Действащ мониторинг и строго наблюдение за спазване


Преди отпускането на мерките и подновяването на туризма страните членки трябва да имат задействани системи за мониторинг и реагиране при промяна на индикаторите за капацитета на здравната система. Както за да не се вкара зараза от туристи, така и за да не се разпространи тя от местни хора към почиващи, е нужно на местно ниво да има достатъчен капацитет за наблюдение как се спазват правилата.


4. На място да има капацитет за тестове


Това е фундаментален критерий - да има капацитет на място за мащабни тестове за засичане на нови случаи, както и мониторинг за разпространяване на коронавируса в комбинация с проследяването на контактите и мерки за изолиране на заразени с цел забавяне предаването му между хората. Именно липсата на такъв капацитет забави в началото опитите да се овладее кризата сред големи маси от населението. Нужни са тестове за идентифициране на COVID-19, бързи тестове за потвърждаване и диагностициране на заразения. При това държавите трябва да осигурят на туристите равен достъп до тях, какъвто имат и местните жители.


5. Наличие на система за проследяване на контактите


Това е ефективна и важна мярка за контрол на коронавируса и ограничаване разпространението му. Проследяването трябва да се споделя между държавите от ЕС и да помага в подготовката за евентуално репатриране на заразените. Събирането и съхраняването на лични данни трябва да съответства на законите на ЕС и GDPR регулациите. Вече има няколко ръководства как да се прави това, а Европейската комисия и страните членки ще публикуват протокол с принципите за общи оперативни действия. Така трябва да се гарантира, че доброволно инсталирани от хората приложения на смартфоните им за проследяване ще споделят информацията и през границите и ще работят безпроблемно в границите на ЕС.


6. Механизми за координация и комуникация


Важно е да са въведени механизми, с които властите и операторите в туризма могат да координират действията си, както и такива между централните и местните власти. Същото важи и за координация и размяна на информация с други държави, особено когато става дума за туристи от съседна страна. Държавите членки трябва навреме да информират - останалите страни и еврокомисията - преди да обявят мерките, свързани с възстановяване на трансграничния туризъм, и да се съобразяват с тяхната реакция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1854 Весело

  Хотел болница, хотел болница. Къф Ви е проблема !!!

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.
  С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
  За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.

 3. 3 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Значи Слънчака и Златните да го пишат лятото дъждовно. Там нормални болници няма, има няколко частни кабинета, които за да ти кажат здрасти вземат по 60 лева и питат каква здравна застраховка имат чужденците, за да източат колкото покрива.
  Нормална болница - в Бургас, съответно Варна. Ама и там колко са леглата, спрямо броя почиващи...

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Харесва ми да гледам мадами по монокини с маски на лицето.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4997 Неутрално

  Министърът на туризма Николина Ангелкова е в ступор. Трябва да защити интересите на своите покровители /притежаващи обекти по Черноморието/ като запазят 14 дневната карантина за завръщащи се от почивки в чужбина, а от друга страна ЕС казва да се възстанови свободното движение на хора в рамките на Европейския съюз

 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Значи Слънчака и Златните да го пишат лятото дъждовно. Там нормални болници няма, има няколко частни кабинета, които за да ти кажат здрасти вземат по 60 лева и питат каква здравна застраховка имат чужденците, за да източат колкото покрива.Нормална болница - в Бургас, съответно Варна. Ама и там колко са леглата, спрямо броя почиващи...
  —цитат от коментар 3 на Камен


  Освен това, застрахователните компании още към средата на март уточниха, че здравната застраховка не покрива коронавирус ;)

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Очертава се лято изпълнено с приключения за тези които се отправят по морето

  гошо
 8. 8 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  "Хората вярват в истинността на похвалите, въздавани на други, само до такава степен, в която те считат себе си способни да извършат подобни подвизи. А всичко, което е над техните възможности, веднага предизвиква завист и недоверие." Тукидид

 9. 9 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Очертава се лято изпълнено с приключения за тези които се отправят по морето
  —цитат от коментар 7 на гошо


  Очквам "балконинга" да се увеличи...

 10. 10 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#7] от "гошо":

  Да, към старите приключения изискващи прием на Лопедиум със сигурност ще има и нови.

 11. 11 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Дано цялото Бетономорие фалира и мутрите да вият на умряло. А Ангелкова да върти дудуци още, нея няма кой да я бутне.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До всеки плаж болница или обратно. Спасителите по инструктаж от Националния щаб и с рулетка в джоба. Разбира се назначавани само с диплома за специалност по интензивно лечение.
  На постовете наред с черните знамена още едно за COVID забраняващо влизане въобще на плажа.
  Влизане и излизане от плажа само след душ.
  Плажуващите с водолазни маски.
  Чадърите с 9% ДДС.
  На водните банани качени през 2м.
  На "гларусите" са забранени контактите с чужденци на по-малко от 2м.
  Яхтите на толупите също на повече от 2м на пристана. 14. 14 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1294 Разстроено

  "Така трябва да се гарантира, че доброволно инсталирани от хората приложения на смартфоните им за проследяване ще споделят информацията и през границите "

  Нещо не мога да разбера. Кой ще гарантира, че въобще ще има информация, която да се споделя, ако инсталирането на приложенията за проследяване е доброволно?

  И защо ти доброволно трябва да се лишаваш от едни права, за да можеш да упражняваш други? т.е. вече не говорим за право , а за привилегия да се придвижваш свободно, която всеки може да ограничи когато му хрумне. И с нашите сривове, загуби и изтичане на данни от НАП, търговси регистър и къде ли не, си представете какво ще стане с едно такова приложение. След като се усъвършенствахме в много едрите кражби, с това приложение ще "подпомогнем" и сектора на по- дребните - от домовете, от хотелски стаи и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK