Съдът на ЕС нареди на Унгария да освободи бежанци, задържани на границата

Съдът на ЕС нареди на Унгария да освободи бежанци, задържани на границата

© ReutersСъдът на ЕС постанови, че четирима бежанци, намиращи се в транзитна зона на границата между Унгария и Сърбия, са били де факто задържани и трябва да бъдат освободени незабавно, предаде "Ройтерс".


Съдът разгледа случая на двама афганистанци и двама иракчани, пристигнали в Унгария от Сърбия в края на 2018 и началото на 2019 г. и поискали убежище в Рьоске, на сръбско-унгарската граница. Техните молби за убежище обаче били отхвърлени в Унгария, която наредила да бъдат върнати в Сърбия. Другата страна обаче отказала да ги приеме. Бежанците обжалвали решението на Унгария да ги върне в страните, от които произхождат.


Условията в унгарската транзитна зона Рьоске са равносилни на лишаване от свобода, защото лицата не могат да я напуснат по своя воля, подчертава съдът. Следователно изпращането им в транзитната зона в Рьоске трябва да се окачестви като задържане, се казва в решението. "Ако след съдебно разглеждане на законността на подобно задържане бъде установено, че засегнатите лица са били задържани неоснователно, съдът, който разглежда случая, трябва да ги освободи незабавно", реши още съдът на ЕС.


Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-големите противници на миграцията в Европа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK