Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

© Надежда Чипева, КапиталОчаква се днес България, Сърбия, Гърция и Румъния да решат или поне да обсъдят отваряне на границите помежду си. Това каза първо държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, а след него правителствената информационна служба съобщи, че премиерът Бойко Борисов ще проведе видеоконферентна връзка с лидерите на тези държави.


Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време, като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус, уточниха от пресслужбата.


Тези тема излезе на дневен ред, след като миналата седмица Европейската комисия обяви препоръките си за вдигане на ограниченията върху пътуването. При положение че здравната ситуация не позволява всеобщо вдигане на ограниченията, тя предлага поетапен и координиран подход. Той трябва да започне с вдигане на ограниченията между региони или държави с подобни епидемиологични ситуации, като има и готовност за връщане на ограничителни мерки.
Основните три критерия са:


- епидемиологични - да се вдигат мерки в райони, където ситуацията се подобрява по критериите на Европейския център за превенция и контрол на болестите (ECDC). ECDC поддържа карта с осъвременена информация за заразените и може да бъде ползвана от властите, транспортния бизнес и доставчиците на услуги. "Първо трябва да се намалят ограниченията за пътуване между идентифицираните райони с нисък риск, а съседните държави членки трябва да останат в тесен контакт, за да улеснят това", обясниха от Еврокомисията за "Дневник".


- възможност за прилагане на мерки за сдържане в продължение на цялото пътуване, включително на границите и на места, където е трудно да се поддържа физическа дистанция. Идеята е те да могат да се спазват от изходната до финалната точка на пътуването, включително по границите, а където не може да се постигне дистанция - да има друго ниво на защита. В този контекст би било полезно да се използват и приложения за проследяване на контактите, за да знаят потребителите дали са били в близост до заразен. Основна мярка е тестването и възможността да се поставят под карантина заразените, подчертават от ЕК. Държавите членки може също така да тестват - независимо дали системно, на случаен принцип или въз основа на преценка на риска - своите граждани, връщащи се у дома.


Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

© Скрийншот от ECDC


- икономически и социални аргументи, като се приоритизира отварянето на границите в основни сфери на дейност и по лични причини. Общите ограничения на движението трябва да отстъпят на целеви мерки, съчетани с мерки за физическа дистанция и проследяване на заподозрените случаи, смята ЕК. Това е важно не само с оглед на икономиката, но и за семействата. Много граждани са се въздържали да се върнат при семействата си, за да допринесат към борбата с кризата, независимо дали в болниците, старческите домове, селскостопанския сектор или индустрията на услугите. Веднага когато епидемиологичната ситуация го позволи, хората трябва да могат да пътуват безопасно, за да се съберат със семействата си, сочи институцията.


Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

© Скрийншот от ECDC


Принципът на недискриминация е особено важен, уточняват от ЕК - "когато държава членка реши да позволи на нейна територия или в отделни региони да се пътува, тя трябва да действа недискриминативно - да позволи пътувания от всички райони, региони или държави в ЕС с подобни епидемиологични условия". Ограниченията също трябва да бъдат вдигани без дискриминация и за всички граждани на ЕС или жители на държава, независимо от националността им, както и да се прилагат към всички части на съюза в подобна епидемиологична ситуация.


Сред препоръките на ЕК, обявени още през април в пътна карта за вдигане на ограниченията, бе изрично подчертано, че е необходимо:


- наличие на достатъчен капацитет на системите за здравеопазване, например като се отчитат степента на запълване на интензивните отделения и наличието на медицински персонал и материали;


- подходящ капацитет за наблюдение, включително капацитет за масово тестване с цел бързо откриване и изолиране на заразените лица и капацитет за локализиране и проследяване.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Докато Сърбия не отмени изискването за максимум 72-часов отрицателен тест за Ковид-19, придружен с протокол, издаван от специална комисия към всяко нейно посолство, май няма да припарим с булката там...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Мда'м. Големият брат гледа и следи.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  ВрЪтят, сучат - все до следене го докарват!

  Прочее ... малко инфо.
  В Щатите същият въпрос бе щудиран социологически.
  Резултати:
  - 2/3 от американците - твърдо НЕ!
  - 1/3 от американците - евентуално, може би и под условие ...

  Твърдите идиоти "за" са около 5% до 10% в зависимост от социалната им група ...

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Тея в ЕК па и нашите управляващи правят всичко възможно да задълбочат кризата и да влачим заразата с месеци, вместо да се изчистим.

  Дано не се получи.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Следенето по фона е напълно безсмислено, освен че е незаконно, т.к. коронясаният тъй или иначе няма право да излиза- нему може да се сложи и гривна кат на тези под домашен арест. А останалите са свободни здрави граждани, ненарушаващи законите, и кото такиво не бива са бъдат следени.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  До коментар [#3] от "xm...":

  Тези няма да го докарат до реално следене....

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  До коментар [#3] от "xm...":

  Предполагам, че ще го извъртят до някаква такса - например застраховка от Ковид 19 !?

  [email protected]
 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  Да пътуваме свободно с гърците, другите - аут.
  Особено румънците поддържат бройка, която за лорд Мута би трябвало да е плашеща.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Следенето по фона е напълно безсмислено, освен че е незаконно, т.к. коронясаният тъй или иначе няма право да излиза- нему може да се сложи и гривна кат на тези под домашен арест. А останалите са свободни здрави граждани, ненарушаващи законите, и кото такиво не бива са бъдат следени.
  —цитат от коментар 5 на balgariez


  В Азия си има следене по телефона + периодично обаждане дали го носиш със себе си. :)

  И ако не си вдигнеш телефона, или па падне батерията и веднага ти се изсипват службите пред вратата.

  Затова и се изчистиха, а ни тука ще се мотаме още неясно време.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Защо се пренебрегва Северна Македония. Много българи ходят до Охрид и много македонци до нашето Черноморие

 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Да пътуваме свободно с гърците, другите - аут.Особено румънците поддържат бройка, която за лорд Мута би трябвало да е плашеща.
  —цитат от коментар 8 на pariah


  +++

  Как точно ги оцениха с еднакъв риск, се чудя и аз. Никак не ми се иска да щъкат румънците из Русе.

 12. 12 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  [quote#9:"realguru"][/quote]

  PRIVACY, мой човек е абсолютно фундаментална част от СВОБОДАТА НА ЧОВЕКА и никоя държава, институция, корпорация или организация няма НИКАКВО ПРАВО да ме следи без мое съгласие. Именно в тия фундаменти на разбирането за ОБЩЕСТВО се корени ПРЕВЪЗХОДСТВОТО на Запада над ВСИЧКИ останали общества на тая земя, които са обречени да са ВТОРО КАЧЕСТВО като общества, като държавно-правни формирования завинаги. А в случая на тая Китайска епидемия, освен дистанция, ЛПС, дезинфекция и здрав разум НЕ СА НУЖНИ НИКАКВИ ДРУГИ МЕРКИ, лок-дауни, карантини, затваряния на граници, бизнеси, пътувания и пр. Епидемията се използва като димна завеса за геополитика и за пренареждане на световната икономика и финанси.
  Като гледам коментарите, индивидите като теб сте готови още утре да се чипирате в името на не-знам-какво-си. Моето право на лично пространство, в което никой не влиза, правото ми на свобода на изразяване, правото ми да нося оръжие са СВЕЩЕНИ!

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":

  Ми за да влезеш в страната ще ти вземат съгласието. Иначе гледаш през крив макарон границата. :)

 14. 14 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Е, то, това е идеята, да се узакони следенето под благовидна причина, коронавирус и грижа за здравето ни. Уж, в България много хора се имат за по-умни от американците, а като гледам има доста полезни идиоти готови да ги следят нон-стоп.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 15. 15 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":Ми за да влезеш в страната ще ти вземат съгласието. Иначе гледаш през крив макарон границата. :)
  —цитат от коментар 13 на realguru


  На този принцип ще си стоиш гладен, както и хиляди хора работещи в транспорт, туризъм и пр. А и ДДС ще се събере малко, оттам и държавните разходи се свиват и пр. Нещата са навързани. А икономиката е винаги първостепенна по важност. Защото ако икономиката стигне депресия, много повече хора ще измрат, отколкото от Китайския вирус.

 16. 16 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#14] от "andreas_hofer":

  ++++++++++++
  Именно, полезни идиоти. Този вид кретенизъм го има навсякъде, даже в най-развитите общества.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  До коментар [#11] от "velvoofell":

  А на мен не ми се иска да щъкат руснаци по морето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK