Евросъюзът ще одобри днес 100 млрд. евро помощи за временна заетост

Евросъюзът ще одобри днес 100 млрд. евро помощи за временна заетост

© ReutersЕвропейският съюз ще одобри днес до 100 млрд. евро помощ за временна заетост. Става въпрос за схемата SURE - тя е временна и може да осигури парите под формата на заеми при благоприятни условия за държавите членки. Тя е една от трите защитни мрежи (на стойност 540 милиарда евро) за работните места и работниците, предприятията и държавите членки, договорени от Еврогрупата на 9 април 2020 г.


Миналата седмица посланиците на ЕС постигнаха политическо споразумение за нея, очаква се тя да бъде формално одобрена от министрите на икономиката днес и да е действаща от началото на юни.


За да осигури на поискалите подкрепа държави членки финансова помощ при благоприятни условия, комисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС. Заемите по SURE ще бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, а държавите членки ще предоставят гаранции в зависимост от своя дял в БНД на ЕС. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 милиарда евро.
Въпреки че всички държави членки ще могат да използват инструмента, SURE ще действа като особено важна защитна мрежа за работниците в страните с най-тежко засегната икономика. За тази цел държавата членка трябва да е активирала схеми за заетост, които да са довели до "внезапно увеличаване на публичните разходи". След това националното правителство трябва да поиска помощ от комисията за финансиране на тези разходи. Формално финансовата помощ ще се предоставя с решение, прието от съвета по предложение на комисията.


SURE ще започне да действа, след като всички държави членки предоставят своите гаранции. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г. По предложение на комисията съветът може да реши да удължи срока на разполагаемост на инструмента всеки път за допълнителен срок от 6 месеца, ако продължават да са налице тежките икономически смущения, причинени от пандемията от COVID-19.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Европейците трябва да разберем, че ако оставим хората да работят ще бъде много по-ефективно, отколкото всяка "помощ". Имаше поговорка за гладния, въдицата и рибата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Па-па-па-парички!!! /Скрудж МакДак/

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Борисов затова се стиска. Чака европейските пари.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Борисов затова се стиска. Чака европейските пари.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Европейските пари са:" ... може да осигури парите под формата на заеми"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1270 Любопитно

  Към кого е отправена помощта?
  Към работниците по временна заетост - не вярвам, те са временно и сезонно заети и не се знаят авансов кои са.
  Към фирмите, нуждаещи се от сезонни работници? Е как ще подпомогнат временната заетост, на фирмите им трябват работници?
  Абе от тази статия не става ясно нищо, защото и на списващият не му е ясно за какво е писал...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ТИКВАТА ЧЕ СЕ ПОС.......... ОТ КРАДЕНЕ

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  И какво предлагаш - хората да стоят без работа, защото лобисти и корпократи обират всяка пара. Идеалният свят, а - няма ги беднюхите, вкл. и работещите такива, само богаташи с огромни имения, армия прислуга и огромни богатства - богатства, ограбени от бедните, от хиляди бедни и средни и концентрирани в малцина - сега вече, казваш, бедните са ненужни, утре са средните - само богатите имат привилегията да живеят.
  Колега, всеки заслужава достоен живот, а утопии няма реализирани - какво ще направиш срещу олигарсите, картелите, монополите, мафията и прочие, вземащи въдицата на хората, за да имат сто въдици, нищо че и с две не могат да се справят - ще направиш точно нищо. Утре ако засегнатите от престъпността ги няма, престъпността ще посегне на незасегнатите - накратко ако проблемите в системата се решат с няма човек, няма проблем - то системата става диктатура и само външна сила може да я събори - иначе идват Тъмните векове, а Нов Свят на Земята вече няма неоткрит да ги събори.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  И откъде се намериха 100 милиарда? Напечатаха се. И се намали стойността на няколкото евро спестени от трудовите хора с пот на чело.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  До коментар [#7] от "Deaddark":

  И защо предполагате, че ако държавато отпусне едни пари, шансът, че те няма да отидат при лобисти и корпократи е по-малък, отколкото ако човек си ги изработва сам? Аз лично смятам, че ако всеки сам си харчи парите е по-добре, отколкото ако му ги харчат политици, бюрократи и други ****клати.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 964 Весело

  Харчете другари! А като свършат парите - печатайте и пак харчете. Балъците нека работят. Важното е да направим спасителни програми, да създадем бюрокрация да ги администрира, и да раздаваме грантове на който слуша.

 11. 11 Профил на Mischo Georgiev
  Mischo Georgiev
  Рейтинг: 446 Весело

  До коментар [#10] от "Black Hawk":

  Бисквитки.
  "Тогава Наполеон ги поведе обратно към хамбара и им раздаде двойна порция фураж, а на кучетата — по две бисквити. После седем пъти изпяха тичешком „Добитък английски“ от начало до край, а сетне се приготвиха за сън и спаха както никога преди."

  мюсля, че мюсленето ме мюсли.
 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  И като ти опрат пистолета до главата и кажат ДАЙ - даваш и оставаш назад с материала, ако останеш с материал въобще. " Държавата е необходимо зло" е казал Платон - като не ти трябва държава - ходи някъде, където няма - то по твоята логика да си бяхме стояли на клона най-добре, а?

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Временната помощ е точно това - да си стъпи човек на краката и утре да е самостоятелен и ако се наложи и той да помага. Ако всеки изпаднал в беда го отписвахме, щяхме да сме една шепа хора или нямаше да ни има.

  "Във всеки звяр се крие капка милост, в мен я няма значи звяр не съм" - Шекспир.

 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deaddark":

  Досега никоя частна фирма не ми е опирала "пистолета до главата и кажат ДАЙ". Това го е правила само държава. А ако наистина смяташ, че по силна държава е по-добре - Северна Корея чака да ти регулира всичко!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#13] от "Deaddark":

  Добре, вярвайте че политиците и бюрократите са по-умни от Вас и знаят по-добре от Вас как да харчат Вашие пари. Но не искайте от мен да призная същото....

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3516 Разстроено

  Вече им се губи броя на различните програми които се гласуват и отпускат всеки ден. Единственото което е общото между тях е че всичките до една са категоризирани като "помощни мерки", но в реалност за дългосрочни КРЕДИТИ.....
  Правителства и хора ще се набълбукат до козирката и след това ще бъдат контролирани от този който "осигурява помощта"

  Такова финансово затъване и зависимост се очертава, че направо тръпки ме побиват за хората и държавите с нестабилно положение в момента. Това консуматорско мислене и желание да имаме всичко шарено и лъскаво особено през последното десетилетие ще изяде главите на много хора.

  Brevity is the soul of wit
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":

  Като не искаш държава - бягай в централна Африка и скачай на клона - ти колко пътища си построил, колко канализация си прекарал, питейна вода? Само знаеш да вземаш, като офшорковците, пък ти дължат всичко безплатно. Скачаш срещу идеята за държава и то за едни данъци, дето са доста малки в сравнение със западните държави - 3-4 пъти по-малки. Сигурен съм обаче че и ти като офшорковците от соц страните искаш да си харчиш парите в САЩ или западна Европа - абе ти да не си синчето на Нинова?

  Като не ти харесват уредените държави и не искаш държавата да ти взема от данъците - отиваш някъде където няма държава и успех - почваш от нулата и ставаш Цар и Господар.

  Това че на теб са длъжни да ти плащат, а ти трябва всичко да получаваш безплатно - си го избий от главата - за съжаление такива като теб много и затова сме на това положение. Примерно редовия американец (САЩ), си плаща всичко и смята това за правилно - само Андрешко иска като си мръдне пръста и да му броят стотачка, а баничката му да е 3ст. като по Татово време.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":

  Значи мислиш че държавата САЩ е калпава работа и аме... пиндосите са тъпи да си я пазят? Като че ли бях останал с впечатление че си от демократите, ама аз често бъркам кой как е ориентиран политически.

  Правилното е да има уредена държава - неработещата държава е същото като да няма държава. Не са ти вземали "кървавото" , та се правиш на ербап - все едно престъпността не съществува. Пожелавам ти никога да не разбереш!

 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  Бъркаш ме с някого. Цял живот съм си печелил парите с труд. Сега съм пенсионер и си живея добре не защото има НОИ. а защото 25 години съм си правл сметката. Платил съм всичко, което съм използвал и нищо не съм получи даром... И да, предпочитам свободата в централна Африка пред Северна КОрея!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 471 Неутрално

  всичките им помощи са все заеми....

 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#18] от "Deaddark":

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum": Като че ли бях останал с впечатление че си от демократите, ама аз често бъркам кой как е ориентиран политически.
  —цитат от коментар 18 на Deaddark

  По отношение на мен отново много бъркаш! Неведнъж съм писал, че от първия мандат на Никсън съм твърд републиканец, така и до днес...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  И как би оцелял без цивилизацията - я прочети "Вълшебните галоши" (или ти като Беър Гризли - онзи, дето ядеше жаби), или изгледай "Дерсу Узала" - да видиш намека.

  А сега къде си харчиш пенсията, спестяванията - сам си правиш всичко от-до - не мисля. Зависим си, просто си вирнал нослето че нямаш проблеми. Как беше притчата със синия и червения плик: "Няма да е все така"

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз предпочитам България пред клона и Северна Корея - и макар да знам че в САЩ ще съм по-добре финансово - съм като глиста от вица: "К'во да правиш, сине - родина"

 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#22] от "Deaddark":

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":И как би оцелял без цивилизацията
  —цитат от коментар 22 на Deaddark


  Да си призная - трудно. Занаятът ми е такъв, че изисква хората да са хора, за да могат да оценят труда ми. Да, мога да си отгледам пилета, козичка, домати и краставици но не ми е мечта - роден съм в години държават изискваше "самозодволяване". И съм готов да жертвам хляба заради свобидата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 25. 25 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#10] от "Black Hawk":

  Нещо не се сещам да си протестирал когато администрацията на Тръмп раздаде в пъти повече пари за индивиди и бизнеси засегнати от кризата, не ги "другаросваше" и т.н. Дори изтипосаха подписа на бащицата на чековете, които нуждаещите се получиха, да се сещат кой им плаща.
  Двойните стандарти в действие.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#25] от "vesolr":

  Бил Клинтън спаси Американския телеком с над 100 милиарда, после се върнаха. Когато си правиш сметката всичко излиза на печалба.

 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  И Барак Обама спаси автоиндустрията и после се върнаха. Но алт-десните неоконсерватори заклеймяват Клинтън и Обама като левичари, а когато администрацията на техния идол Тръмп раздава помощи на фермери и т.н. за тях това е ОК. Просто отбелязвам двойните стандарти.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK