Германия и Франция предлагат рискована игра за спасяване на ЕС

Германия и Франция предлагат рискована игра за спасяване на ЕС


Германия и Франция искат да спасят икономиките в ЕС след кризата с коронавируса. Но играта, която те предлагат, е твърде рискована, макар и да изглежда необходима, пише Бернд Ригерт в коментар за "Дойче веле".


Локомотивът на ЕС - Германия и Франция - отново потегли напред. Най-сетне! Френският президент Макрон и германската канцлерка Меркел са решени да намерят изход от един зациклил спор - как да бъде възстановена икономиката в ЕС след края на карантината.


Германската канцлерка бе принудена да промени досегашния си курс, като изрази принципно съгласие за поемането на някакъв вид общоевропейски задължения - въпреки забраната за подобни дългове, фигурираща в европейските договори.
Френският президент успя да прокара своята позиция - помощите за възстановяване от 500 милиарда евро няма да са под формата на кредити за страните - членки в Южна Европа, които и бездруго са силно задлъжнели. А именно такова беше първоначалното искане на Меркел и колегите ѝ от Северна Европа. В замяна на тяхното съгласие Макрон трябваше да преглътне факта, че Фондът за възстановяване няма да е в размер от 1.5 трилиона евро, а ще съдържа само 1/3 от тази сума.


Под натиск


Предложението на френско-германския тандем вече е съгласувано с ЕК и неминуемо ще постави под натиск страните - членки в Източна и в Северна Европа. Защото по този механизъм те ще получат по-малко пари, отколкото са очаквали, а страни като Испания, Италия или Франция, които са силно засегнати от коронавируса, ще трябва да заделят повече средства за общия фонд.


Солидарност ще се изисква вече и от страни като Полша, Унгария, България и Румъния, които винаги досега са получавали повече европейски средства от общия бюджет, отколкото сами са допринасяли за него.


Парите за възстановяване на страните от ЕС ще бъдат осигурени чрез общи задължения, които ще поеме ЕК. Страните членки ще ги погасяват през следващите 20 години посредством своя дял в общия европейски бюджет.
Казано по друг начин, тази стъпка обвързва финансово правителствата и парламентите на страните членки чак до 2040 година и ще ограничи силно техните фискални възможности.


Новата концепция е смекчен вариант на европейски облигации: става въпрос за общ заем при ограничена обща отговорност. Това може и да противоречи на член 311 от европейските договори, затова юристите на общността ще трябва да измислят елегантни трикове, с които да се заобиколи тази пречка. Италия и Франция обаче имат право да ликуват още отсега - те успяха да се наложат над останалите.


А какво ще кажат останалите?


Но ще излезе ли цялата сметка вярна? Да - казват Меркел и Макрон. Защото в тази извънредна ситуация има нужда от действия, а не от колебливост. Френско-германският локомотив потегля напред. Съвсем не е сигурно обаче дали всички други вагони - т.е. останалите страни членки - ще останат зад тях.


Идната седмица ЕК ще представи своя проектобюджет, част от който е и фондът за възстановяване. След това страните членки ще трябва бързо да постигнат съгласие, за да могат да получат необходимите им средства до края на годината или още по-рано.


Дадена е зелена светлина за един компромис, който обаче трябва да остане изключение!

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Финансова руска рулетка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Фремско-германският влак, ако мине през Хитрино, го пиши бегал :)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 3. 3 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Има просто решение с по-малко рискове и те добре го знаят, а именно - край на карбоновите квоти, край на зелените идиотии, за да може част от производствата, които ще излязат от Китай, да се върнат в развитите страни. Просто, зелените идеи трябва да се оставят на невидимата ръка на Пазара и да се налагат естествено, а не от Европейски и държавни регулации. Има много дейности, които биха се върнали в Европа, но за да стане това, трябва разходите да са приемливи. А разходите за бизнеса биха били чувствително снижени като се премахнат или редуцират зелените разходи, както и като се намали ролята на синдикатите и прекомерните регулации. Либерален, пазарен капитализъм от Американски тип, съчетан с гореказаните неща може да създаде десетки милиони работни места в мащаба на Европа и да генерира огромно богатство. Такъв обаче либерален пазарен капитализъм сериозно ще подкопае властта на бюрокрацията и на отделните държави. Затова, не очаквам от Европейските елити никакви разумни решения. Ще продължават с досегашния застой.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  " Парите за възстановяване на страните от ЕС ще бъдат осигурени чрез общи задължения, които ще поеме ЕК. Страните членки ще ги погасяват през следващите 20 години посредством своя дял в общия европейски бюджет.
  Казано по друг начин, тази стъпка обвързва финансово правителствата и парламентите на страните членки чак до 2040 година и ще ограничи силно техните фискални възможности."

  Т.е ЕК набира парите за възстановяване - около половин трилион евра,но задължението ще бъде изплащано от всички членове на ЕС, съобразно техните възможности, като тези средства няма да бъдат кредити, а безвъзмездни помощи ! За помощите - добре, но откъде страни като нашата или пък гърците ще намерят средства да възстановят участието си в това общо задължение ? Ако ще е от общите европейски фондове, не е ли по - добре тези фондове направо да се пренасочат към тази помощ, отколкото да минават през корумпирани управления като нашето, например ?

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Двете водещи държави в Обединена Европа трябва да направят всичко по силите си , за да се стабилизира ситуацията в ЕС!Прекалено много кризи се събраха в последните десетина година!

 6. 6 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#3] от "transvaal":

  Ти да видиш сега какво ще ти се случи, като дойдат всички запененни малки и големи грети-тумбергчета.

  Абе кво стана с това дете, да не е карало грип ... що не джитка с кораба ....

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  "Солидарност ще се изисква вече и от страни като Полша, Унгария, България и Румъния, които винаги досега са получавали повече европейски средства от общия бюджет, отколкото сами са допринасяли за него."
  Безплатен обяд няма, това е положението. Всички трябва да разберат, че ако дадеш, ще получиш. Досегашното раздаване на евросредства водеше до безконтролно харчене и парите потъваха в пясъка. Сега, когато сами ще си плащаме вересиите, сигурно ще има по-строг контрол от страна на държавата. Дали ама надали.

 8. 8 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Звучи като смислена идея. Да видим обаче как ще изреват Орбан и Борисов!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Швеция също силно е засегната от вируса, но не ги виждам сред приоритетните бенефициенти.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ebeneezer Goode":

  Мен най-ме безпокои това, че при такава огромна криза, никой не се обажда да пренасочи тия зелени фондове към нещо смислено, към създаване на работни места, улеснения за производителите и пр. Показателно е, че в Щатите именно Демократите натискат за тия зелени простотии и точно преди карантината в Ню Йорк, там в самия щат са гласували някакви огромни милиарди за зелени цели, вместо да се насочат към улеснение за производителите да върнат производства от Китай, което изглежда смислено и логично в сегашната ситуация на безработица.

 11. 11 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Изхождайки от баналната доказана и предоказана истина как Марсианците ВЕЧЕ са тук, представяте ли ги как се кискат като гледат как Земляните борят вирус с печатане на пари...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  До коментар [#8] от "Емо":

  И кое ѝ е смисленето. Знарте ли какво е казал народът за свинското със зеле и за орташката кобила ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2424 Весело

  ЕС нема как да бъде успешен (не в смисъла на баобаба) без глупостта за 'локомотиви' толкова харесвана от умнокрасивците формално с българско гражданство

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3516 Весело

  "Казано по друг начин, тази стъпка обвързва финансово правителствата и парламентите на страните членки чак до 2040 година и ще ограничи силно техните фискални възможности."

  Здравейте крепостни селяни, добре дошли в ЕССР :)))

  Brevity is the soul of wit
 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2283 Разстроено

  Меркел и Макрон са запленени от идеите на еврокомунизма (на времето учехме такива неща по "Научен комунизъм")

 16. 16 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Фон дер Лайнен и другите зелки в Брюксел какво изкимтяха по въпроса

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3516 Весело

  "Идната седмица ЕК ще представи своя проектобюджет, част от който е и фондът за възстановяване. След това страните членки ще трябва бързо да постигнат съгласие, за да могат да получат необходимите им средства до края на годината или още по-рано."

  Това същият този бюджет който не можаха да прокарат 3 пъти до сега ли е? Е този път ще мине със заплахата, че ако не се гласува, няма "помощи" с които да ви заробим до 2040.
  Такова извиване на ръце настъпва, каквото никой не е виждал до сега......

  "Френско-германският локомотив потегля напред. Съвсем не е сигурно обаче дали всички други вагони - т.е. останалите страни членки - ще останат зад тях."

  Какво беше? Няма Европа на две скорости, всички сме равни...... Да ама май НЕ

  Brevity is the soul of wit
 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5678 Неутрално

  Без обща помош за най-засегнатите европейската икономика ше влезе в дълга рецесия.Като правило най -засегнатите са и с най -голям дълг....Италия и Испания без помоща на общноста няма да изплуват....Колкото и да им се иска на някои!!!!!Опитите за разцепление на съюза покрай кризата очевидно не успя....Помощ ще има ...и някой държави ще трябва да пренастроят харчовете си.А това ще е болезнено!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2011 Неутрално
 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Ъъъъ, и какво ще струва това на Испания и Италия в бъдеще? Ей така да ликуват няма да мине. Трябват ангажименти тяхна страна

 21. 21 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#13] от "Saint of Me":

  Много тъпогрозници формално и неформално с българско гражданство са предричали провал на ЕС, най-вече защото много милеят все още по обширната СССР. Но ЕС си съществува и дърпа напред, най-вече заради локомотиви. Тъпогрозните много им се иска да откачат нашия вагон, но силиците им намаляват. Дори и Сидеров се е поуморил вече.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Аз щото съм прост, се ръководя от правилото, че който не произвежда, няма как да получава.
  Ама пустите му финансисти, постоянно ме опровергават...

 23. 23 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Мисля , че това е добре за България ! Най-важното за нас не са грантовете, а да тръгне европейската икономика!

 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1552 Весело

  "...няма да са под формата на кредити за страните - членки в Южна Европа, които и бездруго са силно задлъжнели. "

  Нима няма механизъм, който да пречи на държавите да задлъжняват колкото успеят ?!
  Подвъпрос: що помагаме на най-разточителните, а ние затягаме колана ?
  Подвъпрос: как се казват крайните физически лица, на които почти всички държави (съответно народи) дължат всички тези големи пари ?

 25. 25 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#18] от "Willy Messerschmitt":

  "Италия и Испания без помоща на общноста няма да изплуват"

  Проблемът е че ПОМОЩТА се възприема от умнокрасивите комунисти като ЗАДЪЛЖЕНИЕ на тоя дето МОЛЯТ.

  Требе да са ясни ролите

  Use your Illusion
 26. 26 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Предложението на френско-германския тандем вече е съгласувано с ЕК и неминуемо ще постави под натиск страните - членки в Източна и в Северна Европа. Защото по този механизъм те ще получат по-малко пари, отколкото са очаквали, а страни като Испания, Италия или Франция, които са силно засегнати от коронавируса"

  Интересно защо се предполага, че Испания, Италия или Франция са по-тежко засегнати (икономически) от други европейски страни. Карантината беше навсякъде освен Швеция. Вярно, че трите изброени страни разчитат много на туризма, който ще бъде ударен тежко, но същото е още по-вярно за Гърция, а до голяма степен и България.

  Без ясни критерии за икономическа засегнатост достъпът до този (предложен) фонд може да стане повод за големи вътрешноевропейски раздори. Дали бюрократите в Брюксел си дават сметка за това?

  Това, че в Италия или Испания починаха повече хора нямам никакво значение за икономическата им засегнатост. Дори по-скоро има обратен ефект - сега ще имат по-малко разходи за пенсии и за лечение на тези хора, които вече са били тежко болни (95% от починалите са със съществуващи тежки заболявания).

 27. 27 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  А вие всички изказали се тук евромакроикономисти, какво предлагате?
  Да не правим нищо? Всеки дасе спасява поединично? Действия и то спешни трябват, а не национал-шовинизъм. Трябва да се помогне на всички по много, а не на всеки по нещо дребно, пък пазара да ги отсее. Това не е пазарна криза и изисква непазарни мерки. Със сигурност дадените пари ще се върнат бързо и ще се възпроизведат. Така както ни вземат от данъци, трябва и да ни дават под формата, която ни е нужна в момента.
  Парите трябва да се въртят и никога да не спят.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 28. 28 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1552 Весело

  "Който не работи, той яде!" (ツ)

 29. 29 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#27] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  "Трябва да се помогне на всички по много, а не на всеки по нещо дребно, пък пазара да ги отсее"

  Съгласен - Майка заслужава ПОНЕ пестин евро пенсия, ама не я зима :)

  Use your Illusion
 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Трябват ПРАВИЛА!
  Ако се спазват правилата - няма да има нужда от мерки.

 31. 31 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Солидарност ще се изисква вече и от страни като Полша, Унгария, България и Румъния, които винаги досега са получавали повече европейски средства от общия бюджет, отколкото сами са допринасяли за него."Безплатен обяд няма, това е положението. Всички трябва да разберат, че ако дадеш, ще получиш. Досегашното раздаване на евросредства водеше до безконтролно харчене и парите потъваха в пясъка. Сега, когато сами ще си плащаме вересиите, сигурно ще има по-строг контрол от страна на държавата. Дали ама надали.
  —цитат от коментар 7 на proza


  В конкретния случай, определени страни - Испания, Италия и Франция - се стремят да получат "безплатен обяд". Меркел явно е съгласна. Ще видим дали останалите ще се съгласят. Отделно, ще трябва да се преодолее незаконният характер на този фонд.

 32. 32 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чичи (Ice Man's fan)":"Трябва да се помогне на всички по много, а не на всеки по нещо дребно, пък пазара да ги отсее"Съгласен - Майка заслужава ПОНЕ пестин евро пенсия, ама не я зима :)
  —цитат от коментар 29 на Saint of Me


  Мойта взима 600 евраци, ама щото има таван.

 33. 33 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2126 Любопитно

  До коментар [#29] от "Saint of Me":
  Нямам представа защо говориш глупости.
  Виждам, че се шегуваш, обаче майка ти със сигурност заслужава 500 евро пенсия, "на сериозно". Причината, поради която не ги взима, не е същата, поради която не трябва да се рестартира с необходимите финансови потоци Европейската, вкл и българската икономика.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 34. 34 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2126 Любопитно

  До коментар [#32] от "bobyb":
  И мойта. И да си ни живи и здрави.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 35. 35 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  " Парите за възстановяване на страните от ЕС ще бъдат осигурени чрез общи задължения, които ще поеме ЕК. Страните членки ще ги погасяват през следващите 20 години посредством своя дял в общия европейски бюджет.Казано по друг начин, тази стъпка обвързва финансово правителствата и парламентите на страните членки чак до 2040 година и ще ограничи силно техните фискални възможности." Т.е ЕК набира парите за възстановяване - около половин трилион евра,но задължението ще бъде изплащано от всички членове на ЕС, съобразно техните възможности, като тези средства няма да бъдат кредити, а безвъзмездни помощи ! За помощите - добре, но откъде страни като нашата или пък гърците ще намерят средства да възстановят участието си в това общо задължение ? Ако ще е от общите европейски фондове, не е ли по - добре тези фондове направо да се пренасочат към тази помощ, отколкото да минават през корумпирани управления като нашето, например ?
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Каква е файдата да събират парите от членките, и после пак да ги раздават?! Движение да има?

  Не може ли всяка държава сама да си се възстановява, вместо парите да се разкарват от европейските бюрократи?

 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2126 Любопитно

  До коментар [#30] от "atmanpg":
  В един съюз, като Европейският, какви правила още ви трябват?
  Мерки = на живи пари, най-вече за ликвидност и откупуване на замръзването/карантината.
  Световната икономика определено може да си го позволи, не че има някакъв избор да не го направи.
  Китай да вади трилионите!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  "Солидарност ще се изисква вече и от страни като Полша, Унгария, България и Румъния, които винаги досега са получавали повече европейски средства от общия бюджет, отколкото сами са допринасяли за него."

  Ааааа....!?
  Тези ще почват да ни цицат преди да са ни оплодили????
  Какво сме получили досега? Някой знае ли?

 38. 38 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#32] от "bobyb":

  Като лапе съм живял на 'свободен наем' по соца с обща тоалетна на етаж за две семейства, къде се буташ в мойта лига :)

  Иначе карай бентли луноход ако те кефи, харесвам истински успешните хора, не смешните умнокрасиви палячовци :)

  Use your Illusion
 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#33] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Напротив, даже е по-серизна

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobyb":Като лапе съм живял на 'свободен наем' по соца с обща тоалетна на етаж за две семейства, къде се буташ в мойта лига :)Иначе карай бентли луноход ако те кефи, харесвам истински успешните хора, не смешните умнокрасиви палячовци :)
  —цитат от коментар 38 на Saint of Me


  Пропуснах тезата ти, ама то напоследък често се случва. Само не разбрах кои са истински успешните хора според теб, като изключим най-великия сенсей стъпвал на Земята, разбира се?

 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Има просто решение с по-малко рискове и те добре го знаят, а именно - край на карбоновите квоти
  —цитат от коментар 3 на transvaal


  Не се ли казва вече шарбон? Все пак Макрон води. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Звучи като смислена идея. Да видим обаче как ще изреват Орбан и Борисов!
  —цитат от коментар 8 на Емо


  Тва на снимката да не е Барнието? Този, който подписа договора с китайците за съвместни вирологични изследвания в Ухан? Още по времето на Ширак. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ехото на Гласът":
  Че те Италия, Испания и донякъде Франция си бяха тръгнали да потъват поне година година преди грипа.
  Изобщо не иде реч за "спасяване", "помагане" и пр. на последствия от криза свързана с грипа, която си беше и два, айде три месеца.
  На всичките служители дето са биле в къщи за два месеца да им изплатят пълните заплати, заедно с все данъците и разхои, пак числото няма да стигне и 1/10 от това което са се нагласили да откраднат.
  В някои части на Европа бизнес елитите не могат, не искат да приемат реалността, че е възможно да се стигне до фалит.
  Фалит. Губиш контрол върху собствеността, хлопваш кепенците и живееш както мнозинството хора в Европа.
  Друг поема бизнеса да го преструктурира и управлява и съответно събира печалбите и реализира визиите си.
  Това е проблемът на Европа, а не че имало поражение за два месеца.

 44. 44 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Какви проблеми ще решава този фонд - здравни или икономически? Не се ли смесват недопустимо нещата, като се говори за икономическо възстановяване, а се сочат само страни като Италия и Испания? Ще има ли въобще страна без икономически проблеми след кризата? А ако всички задлъжняват заедно, за да си разпределят дълга горе-долу пропорционално на вноските, каква точно е идеята? Да бъдат страните само солидарни длъжници за дълг, който половината не желаят?

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  За половин трилион евро аз бих я хванал и по-надолу.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Също както след ПСВ и след ВСВ пак немците ще плащат, а франсетата ще харчат.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  В крайна сметка англичаните ще излязат прави, че се махнаха от този тъп свръх бюрократизиран еСССР. Няма да плащат за това, че италианците натрупаха дълг който за да изплатят трябва година и половина трошица да не хапнат.

  И това беше преди епидемията, няма защо евро лидерите да крият зад вируса собствената си некадърност и безотговорност. Какво излиза, ние Най-Бедните ще плащаме за това, че другите са живели нашироко?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ехото на Гласът":Че те Италия, Испания и донякъде Франция си бяха тръгнали да потъват поне година година преди грипа.
  —цитат от коментар 43 на k_

  Много по-отдавна, още когато беше кризата с Гърция коментарите на финансисти бяха, че това гръцкото е цвете, страшното ще е ако тръгнат да потъват Италия и Испания. Те затова и ги спасиха гърците, за да не се разклати цялата система.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Те предлагат, но е съмнително, че ще се приеме. Особено Нидерландия и Дания. А сигурно има и други.

 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Също както след ПСВ и след ВСВ пак немците ще плащат, а франсетата ще харчат.
  —цитат от коментар 46 на Python


  Тъкмо чета, че личните състояния в Италия са 5.5 пъти БВП, в Германия само 3.8 пъти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Звучи като смислена идея. Да видим обаче как ще изреват Орбан и Борисов!
  —цитат от коментар 8 на Емо


  Кое му е смисленото, че страни от години потъващи във все по нарастващ дълг за ПОРЕДЕН ПЪТ ще бъдат спасени? Което означава, че дълга не само остава но и се увеличава и става все по-неспасяем. И че тези /а и всички останали/ няма да си извадят поука и ще продължат да трупат дългове. Защо да не трупат като никой не ги плаща и няма наказание?

  Просто трябва да се разбере веднъж завинаги, че дълговете трябва да се плащат. И който не плаща фалира. Както длъжника така и глупака който му е давал пари на заем без да прецени че няма да бъдат върнати. Ние как фалирахме 1989г и си платихме за това, защо за другите да не може?

  В крайна сметка тези евро идиоти ще докарат ЦЕЛИЯТ ЕС до фалит. И тогава ще плащат всички наред, и виновните и невинните. А Путин ще потрива ръце отстрани. И Китай.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Весело

  Извън всякое съмнение е че България и българите ще сме против! Тея не знаят ли че обичаме повече да вземаме не же ли да даваме?!

  klimentm
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Весело

  Франсето се оказа голям тъпунгер,няма ли джилетките да го прогонят най сетне че ми писна от него!

  klimentm
 54. 54 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#52] от "klimentm":

  Ще вземем повече ако дадем ! Ако закъса Франция,Италия и Испания то отиде Европейския съюз и най-много ние. На кого ще си продаваме продукцията .....? Според мен трябва да се помогне. Тези държави нямат вина , а са най-много пострадали.

 55. 55 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3516 Весело

  До коментар [#51] от "Fred":

  Аз преди около 2 седмици написах под една друга статия, че дълговете на Испания и Италия ще бъдат забравени/опростени и тогава умните тука ми напраскаха минуси като изоглавени.....:)

  Brevity is the soul of wit
 56. 56 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 639 Любопитно

  До коментар [#55] от "padrino":

  А защо реши, че дълговете им ще бъдат опростени?

 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fred":
  Само преди 10г се кълняха, че ще е да последен път когато Драги раздваше по 80млрд на тримесечие ли беше, на месец ли на братчедите си в Италия евраците.
  Регулации писаха, как първо акционерите щели да понесат удара първи и после, ко трябвало да се помага за да се педотврати фалита и разпадането на бизнес организацията - банка или корпорация.
  И сега кво?
  Да сте чули италианска, испанска, френска банка или корпорации извадени на тезгяха?
  Ааа, не може!
  Ще си пазим собствената, разбирай национална не дори европейска, индустрия.
  Ама дайте да дадеме, щото трябва да сме солидарни.
  Айде, да не говорим за нас. Ами маса пари има в Изт. Европа дори.
  И през годините след 89та доказаха, че могат да управляват общества в криза, пък и бизнес. Много по-адекватни са на реалностите във второто десетилетие на 21ви век.
  Извинявайте, ама дори нашия Боко е по-адекватен, изглежда по-разумен отколкото Берлускони и наследниците му в Италия последните 10г, вкл. и сегашния им премиер Конте.
  А по мащабите на кражбите от общите европейски пари нашите Д.П., Черепа и Мустака, Вълци и сякви там са в "детската градина" в сравнение на фамилии, които се занимават с поколения с тия неща.
  Да изброявам ли корпорации и банки в Европа, които са направили своя "форчън" още от времето на Берлускони, Хитлер и все още се контролират от същите фамилии?
  Неудобно ще стане някак си. Ще вземе някой да се обиди.
  И сега давайте солидарно "трилионите" щото Европа, хората, "социалната тъкан" и бла-бла.
  И ако след Втората Световна им се е разминало, някой да се надява че и сега ще успеят "да прескочат трапа" е меко казано неблагоразумно.
  Тия хора се играят с тенджерата под налягане, въобразявайки си че с няква ПР кампания по телевизии, интернет и социални мрежи ще успеят да успат половин милиард европейци.
  Наивници!
  Безумни, алчни, наивници!

 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  "веремето на Мусолини, Хитлер.." имах предвид в горния текст.

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#56] от "pavian":
  Защото такъв е смисъла на предложението за общи европейски облигации на Италия, Франция и Испания.
  На вас може да ви кажат, че ще купят маски, шлемове, костюми и вентилатори за 2-3 трилиона евра да не крякате много-много.
  А, и да не забравите Гретето, щото и то трилион чака, ама сега се е притаило малко.

 60. 60 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#55] от "padrino":А защо реши, че дълговете им ще бъдат опростени?
  —цитат от коментар 56 на pavian


  Внимавал е в училище по четене.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 61. 61 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7479 Неутрално

  По-бедните страни членки първи ще скочат във влака

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 62. 62 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Италия и Испания са страните донори на ЕС.
  След като винаги сме могли да вземаме от ЕС е време и малка страна като България колкото може да помогне.

  Мразя хората тип хиени ..дето само могат да вземат но не и да дават .

 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#62] от "keepwalking":
  Ами дай.
  Имат си сметки, където директно можеш да преведеш колкото имаш излишно веднага.
  Защо не го направиш?
  Можеш дори да отделиш време и организираш кампания с помощи и пр.
  Много хора ще се включат. Аз също дори, ако му убедиш, че помощите ще отидат при наистина нуждаещите се.
  Ще се прочуеш.
  Защо не го направиш?
  Ама да спасявам луксозния живот и бизнеса на няколко фалирали фашистки фамилии от времето на Мусолини - мерси!
  Без мен.

 64. 64 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Край на всякакви отношения с Комунистическата КОчина и прекратяване на всички сключени към момента договори.

 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Тия краднат повече от Баце. Лошото е че и те и Баце краднат от българите

 66. 66 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Франсето се оказа голям тъпунгер,няма ли джилетките да го прогонят най сетне че ми писна от него!
  —цитат от коментар 53 на klimentm


  Защо да е тъп? Напротив, хитър е. Говири за солидарност, но гледа прърво да вземе нещо за Франция (една от най-богатите страни в съюза).

 67. 67 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Това ФОНД ми звучи като взаимно спомагателна каса.
  Всеки ще вкара пари ама първите които ще вземат са Италия и Испания,като ги опукат пак ще обяват фалит и толкоз.

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Прехвалената неолиберална икономическа система на "предприемачество,свободен пазар и конкуренция",се сговняса за два месеца локдаун . ЕЦБ излъчва кухи облигации ,с които ше се нахрантутят зомби - банки като Дойчебанк . Дребните и стедни "предприемачи",ше изплюскат "помощите"до края на лятото и ше бъдат погълнати от едрите риби ,дето ше бъдат бейлаутнати ,заедно със структуриопределящите компании с преобладаващо и голямо държавно ,мажоритарно участие. Банкови - корпоративния ,държавен феодализъм в цялата му прелест.

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  "Парите трябва да се въртят и никога да не спят."
  Това несъмнено е верно.
  Но ако някой си въобразява, че като вземе кредит и го изсипе в ръцете на най-големия пройдоха в махалата (или член на семейството), за да "раздвижи икономиката" в общността би бил голям наивник. За нула време ще бъде в същото, че и по-лошо положение.
  Да, възможно решение е, но свежите пари отиват в ръцете на тези, които са доказали че могат да ги умножават. Това го знае всяка банка.
  Разсипниците, дори и да се тръшкат и изпдат в истерия, в един момент ще трябва да се примирят, че слизат на по-долно ниво и живота продължава без драми и ексцесии.

 70. 70 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#69] от "k_":
  Всичко е вярно, но дяволът е в детайлите.
  Затова грантовете са неизбежни, но малки. Помощите са друга бира и под друга форма - дават най-често през банковите институции именнопоради изредените от вас причини.
  Но не може нищо, за никого.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на Domingo Navarro Tores
  Domingo Navarro Tores
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Оферта за заем между частни лица в България

  Това послание е предназначено за всички онези, които се нуждаят от заеми, нетърпеливи да удовлетворят своите желания, които имат проекти за изпълнение или всякакви искания за кредит, за да задоволят нуждите си. Готови сме за вашата финансова помощ, не се колебайте да се свържете с нас по имейл възможно най-скоро: credito.agencia.rapido@gmail.com

  Благодарим ви, че се свързахте с нашата финансова

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK