България е пренасочила 20 млн. евро от еврофондове към здравния сектор

България е пренасочила 20 млн. евро от еврофондове към здравния сектор

© Георги КожухаровБългарските власти са пренасочили 20 млн. евро от европейско финансиране към здравния сектор; 88 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ за микро- и малки предприятия.


Това показват данни, разпространени от Европейската комисия, за това какви пари се разпределят против кризата, причинена от коронавируса.


Българските власти са пренасочили 20 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване, за да се помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на повече от 377 респиратора, над 2 милиона маски за лице и 177 000 теста.
42 000 възрастни хора, хора с увреждания и хора, изложени на риск, получават ежедневно подпомагане в домовете си благодарение на "Патронажна грижа" - услуга, която гарантира здравни и социални услуги и доставка на пакети с храни, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата.


До 14 000 души медицински и немедицински персонал получават допълнително възнаграждение за това, че са на първа линия на борбата с коронавируса, както и за осигуряване на безопасността им чрез осигуряване на маски и предпазни средства, а също и за покриване на разходите за транспорт и храна.


Заетост и предприятия


Една безпрецедентна за България схема за безвъзмездни помощи в размер на 88 милиона евро подпомага микро- и малките предприятия във всички сектори на икономиката и на територията на цялата страна.


Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на жизненоважно финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия както чрез безвъзмездни средства, така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми.


150 милиона под формата на дялови и квазидялови инвестиции в МСП ще бъдат направени при по-благоприятни за частния сектор условия. Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост.


Като цяло общо 750 милиона евро са мобилизирани за момента за справяне с извънредната ситуация и нейните последици в дългосрочен план.


Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса бе предприета с цел осигуряване на подкрепа за държавите членки чрез мобилизиране на средства по линия на политиката на сближаване за бърза и гъвкава реакция в най-засегнатите сектори - здравеопазване, малък и среден бизнес, заетост, както и подпомагане на най-засегнатите територии в държавите членки и техните граждани.


ЕС въведе извънредна гъвкавост, за да се даде възможност неизползваният досега ресурс от европейските структурни и инвестиционни фондове да бъде мобилизиран възможно най-бързо в отговор на трудната ситуация. Освен това още преди избухването на пандемията политиката на сближаване инвестира 71 милиона евро в подобряването на ефективността и достъпа до спешната медицинска помощ в България. Проектът включва реконструкция и модернизация на здравни заведения в България (над 230 обекта) и осигуряването на 400 нови линейки и допринася пряко към настоящите мерки за справяне с извънредната ситуация.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Любопитно

  "Това включва закупуването на повече от 377 респиратора, над 2 милиона маски за лице и 177,000 теста"?!  Фурми, или нещо от тоя род, не видях колко?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Значи почти нищо от еврофондовете .

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Герберокомунистите може да отчетат и 40 милиарда респираторни маски. Никой няма да може да го отрече и представи реалните числа . Само където за 3 месеца личните лекари не сме получили и 1(ЕДНА) респираторна маска от правителството . Имаше някакви бройки маски , щитове и дезинфектанти спонсорирани от фармацевтични фирми за Националното Сдружение на Общопрактикуващите Лекари в България (НСОПЛБ) и.... това беше. Предпазни облекла колегите са видели , колкото Бочко Тиквето е видЕл друга книга от Карл Май освен 'Винету' . Но както при изборите не е важно кой е ползвал маски ,а колко си ги писал в тефтеря, да баламосаш наивните западняци. Все пак да внимават да пишат реалистични числа. Да не се окаже ,че сме сменяли една маска на 2 секунди колкото в питбокса на Ферари за 4 гуми...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Очевидно Комисията одобрява и подпомага правителството в действията му към момента.
  Някаква помощ от братска, освободителска Русия, която ни иска горещо в сферата си на влияние получили ли сме? Не съм чул пРезидента да обявява нещо подобно.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Очевидно Комисията одобрява и подпомага правителството в действията му към момента.Някаква помощ от братска, освободителска Русия, която ни иска горещо в сферата си на влияние получили ли сме? Не съм чул пРезидента да обявява нещо подобно.
  —цитат от коментар 4 на Чичи (Ice Man's fan)


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз питам същото ! Дали ще доживея да чуя , че от БСП са направили нещо ДОБРО без ЗАДНИ МИСЛИ !

 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "ЕС въведе извънредна гъвкавост, за да се даде възможност неизползваният досега ресурс от европейските структурни и инвестиционни фондове да бъде мобилизиран възможно най-бързо в отговор на трудната ситуация. "

  Толкова гъвкаво, че другарката дон дер Лаен се скъса да се извинява в началото на мощната си кариера...

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 931 Весело

  Интересно, колко ли ще отидат за фурми?:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK