Екатерина Захариева не отрече категорично, че мониторингът продължава

Екатерина Захариева не отрече категорично, че мониторингът продължава

© Велко АнгеловВъншният министър Екатерина Захариева публикува в служебния си профил във "Фейсбук" реакция на съобщенията от сряда, че продължава действието на т.нар. механизъм за мониторинг на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Но в нейните обяснения и уточнения не се съдържа категорично изявление, че този мониторинг вече не действа. Тя припомня позицията и оценката на комисията "Юнкер" и говори за бъдещия механизъм.


В съобщението на Европейската комисия от 20 май се казва следното:


"Комисията следи напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В последния доклад по МСП от октомври 2019 г. се отбелязва, че постигнатият от България напредък е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС." След изброяване на проблеми, по които още няма стабилни резултати - например няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта - текстът завършва с думите: "Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България." (акцентите са на "Дневник" - бел.ред.)
За да се увери, че няма грешка в превода, "Дневник" свери как това е описано и на английски. Там изразите са още по-безспорни - "последният доклад" е наречен "the latest report" (т.е. най-новият, последният в поредица доклади), а не "the last" (т.е. окончетелен, след който повече няма да има доклади).


Факт е, че комисията "Юнкер" препоръча докладът от октомври 2019 г. да е последният по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който Захариева днес вероятно неволно нарича "механизъм за сътрудничество и оценка". Европейската комисия поиска мнение от Европейския парламент и Съвета на ЕС, но техните позиции са само с консултативна роля и единствено комисията решава дали и кога да прекрати механизма, действащ вече над 13 години.


Евродепутатите препоръчаха въпреки критиките към България механизмът да отпадне и да бъде заменен с нов, действащ за всички страни членки механизъм за оценка върховенството на закона. Такъв обаче все още се обсъжда и може би през септември ще има повече яснота какво ще представлява. В Съвета на ЕС според информация на "Капитал", която не бе опровергана, поне 8 държави са били против това да се прекрати мониторингът за България и Румъния. Но неговата позиция е препоръчителна.


Европейската комисия не е съобщавала изрично, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) вече не съществува. Препоръката на Жан-Клод Юнкер е за това да не се изготвят повече доклади за напредъка, а не за спиране изобщо на МСП.


В съобщението от сряда (20 май) Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен казва само, че продължава в рамките на този механизъм да следи, т.е. да събира информация и да води диалог с българските власти, но не става дума дали резултатите ще бъдат обобщавани в някакъв вид.


Външният министър обяснява в поста си и спецификата на Европейският семестър (цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС), но това не отменя факта, че текстът за т.нар. мониторинг изрично е посочен в съобщението на Европейската комисия за този семестър.


Екатерина Захариева като вицепремиер по съдебната реформа оглави създадения миналата година с решение на Министерския съвет български Съвет за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Една от целите му е изграждане на механизъм за национален мониторинг.


"Дневник" изпрати въпроси до нея и до Европейската комисия за повече уточнения по съобщението от 20 май.


Ето пълния текст на Екатерина Захариева, в който тя нарича позицията на Европейската комисия "новина" в кавички, т.е. явно иска да каже, че не е такава:


"Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство.


Ето някои уточнения по една "новина":


1. Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са три различни инструмента. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.


2. По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад.Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище".


3. Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави членки. Той все още предстои да бъде създаден въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС.


4. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Весело

  Екатерина Захариева никой не в пита за мониторинга и няма никакво значение какво отрича или потвърждава !

 2. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2839 Весело

  " в нейните обяснения и уточнения не се съдържа категорично изявление, че този мониторинг вече не действа" - Е катето или не чете докрай или не може да асимилира прочетеното. А дори и в обясненията е повече от "дипломатична". Скръб от ръб.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Гневно

  Вместо да иска,твърдо и безусловно , както Румъния и Унгария , автономност за нашите сънародници в Украйна ,нашата калинка - катеринка мрънка за мониторингите !
  СРАМ !!!!!!!!!!!

  [email protected]
 4. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Ся Барни ша чака от Валерко релсата, та да си подложи да си напише оставката ...

  А Баце шо лъгА' тъй грозно и безпардонно как Юнкер Му бил обещал и туттикванти и тинтири-минтирита всякакви?

 5. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Екатерина Захариева е станала много "хлъзгава" в обясненията си

 6. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  Бойко я е изкомандвал да напише нещо, колкото да хвърли прах в очите на природонаселението.

  Без да си дава сметка, че посланиците на държавите-членки на ЕС следят под лупа всяко изявление на Външно и на тях подобно шикалкавене не им минава.

  Иначе е права, че "новина" трябва да е в кавички. Едва ли е новина за някого, че България е проядена от корупция, пленена държава, и че институциите й са на практика приватизирани от лица, за които никой български гражданин посмъртно не би гласувал да го управляват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  Някой да припомни на Дани Умното, че обеща да подаде оставка, ако мониторингът не падне!

 8. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Захариева е отговорила мног точно.
  Това ме подсеща за едно интервю на Владимирова с Даниел Вълчев, на края на което и беше трудно да скрие разочарованието си , че ен получава еднозначни отговори...
  Та, интересно, кой стои зад въпросите на Дневник - како, признай си?!

  I Want To Believe
 9. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 683 Весело

  "Екатерина Захариева не отрече категорично, че мониторингът продължава"


  Е как да го отрече категорично, като мониторингът категорично остава?

  :)))))

 10. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Европа с разперени ръце чака да бъде едно с корумпетата в Бг.

 11. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Дяволът тълкува евангелието. Фрапираща милиционерска немощ!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Не мониторинг! СЪД ЗА КОРУМПИРАНИТЕ ИСКАМ!!!
  Оставка!!!

 13. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  Оказа се ,че и тя е фунционално неграмотна ,като цялото правителство и НОЩ

 14. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1457 Весело

  "който Захариева днес вероятно неволно нарича "механизъм за сътрудничество и оценка"

  Не е неволно. Механизмът е познат така сред държавната администрация. Просто проява на комплексарщина, тъй като според българския държавник ЕК няма как да ги проверява.
  Напълно сериозен съм, който не вярва, може да се запознае с хилядите официални документи и на подопечното ѝ министерство, и на други органи.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darulio":

  Ама май е КРАЙНО ВРЕМЕ да започне да ги проверява.... и то ЯКО ДА ГИ ПРОВЕРЯВА!

 16. 17 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Този въпрос е затворен! Нито ти, нито някой евро чиновник може да жонглира с някакви механизми както му е удобно! Тъй като ние знаем, че в България е пълно с долни доносчици, които се крият зад некви бюрократи и прокарват анти българска политика, решението е, че цирка свърши!Вие може да си искате механизми квито си искате. Официално въпроса е затворен!Точка! Вдигай бялото знаме и на тоя фронт!

 17. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darulio":

  "Механизмът е познат така сред държавната администрация."

  Така е, и аз съм го срещал. Пак добре, че не е "механизъм да сътрудничество и ВИСОКА оценка"...

  Иначе на английски е Cooperation and Verification Mechanism или Си Ви Ем. Думата verification обикновено се използва като "проверка" на нещо, чиято истинност без verification остава недоказана или буди основателни съмнения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 20 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Някой да припомни на Дани Умното, че обеща да подаде оставка, ако мониторингът не падне!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Не знам за дани умното, но ще припомня на вагона от десебе, че влака замина и вие останахте на гарата!Както винаги. Може да замеряте с камани следващия път като спре влака. Билети за вас няма!

 20. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Шофьора на Севда Арнаудова трябва и тая да я качва в джипа и да я разкарва пред мисирките.
  Ужас!

 21. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  Тюх, язък, а вчера каква радост беше тука, на всички страни фърчаха искания за оставки ......

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  Не мониторинг! СЪД ЗА КОРУМПИРАНИТЕ ИСКАМ!!!Оставка!!!
  —цитат от коментар 13 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Демокрация е, искай си, кой ти пречи?
  Но тъй като е демокрация, а вие имате мижави 2%, исканията ви ще се удовлетворят, ама друг път..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 24 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Весело

  Катето Захариева колко ли лексотана е изпила, докато напише тази чутовна глупост! Но е и факт, че гъ/е/рбавите фенове й се връзват, като магаре след морков върви /сравнението не е случайно/. Факт е,че мониторинга остава и до приемането на общоевропейски механизъм за проверки на правосъдието, България ще получи поне още един доклад от ЕК по темата,но за разлика от последните 2 доклада под диктовката на Жан-Клод Ишиаса, любителя на високоспиртните напитки, доклада/ите няма да са толкова "положителни" :):):) А Катвто да гаврътне още 2 лексотана, че да не я хване пак истерията и да се обаси на Дани Обратното на Умното и да го подсети за оставката :):):) Просто защото нивото на правосъдния ни ми истър е толкова трагичнониско, че трябва някой да му казва какво да прави, сам не може да измисли нищо ...:):) А е важно и 80-процентните фенове на ГЕРБ да си го подкрепят :):):)

 24. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Весело

  До коментар [#23] от "pag":


  Аз ли имам 2%? 😂не знаех.

 25. 27 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#23] от "pag":

  Горанов ти ли си?

 26. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Учудва ли се някой, че ГРОБ-аджийските калинки пак са недоразбрали? Той и главната тиква нищо не беше разбрал за Прасчо, обикновения депутат :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 29 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 631 Неутрално

  тази калинка каква ли не е била и е пълен майтап/да не пиша та...ш..ак/ като външен министър, мънка и се чуди как да замаже факта, ами Бокича - леле ако бяха го похвалили щеше да дрифтил със джипката, но сега не обелва дума и се прави че не е чул....

 28. 30 Профил на Граф де Моне
  Граф де Моне
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Нима някой наистина си е мислел, че г-н Ръбъл ще изпълни обещанието си и ще си подаде оставката?! Сериозно, хора, не ставайте наивни. За изпълнение на такова такова обещание първо е необходимо наличието на достойнство и морал, а в тази партия тези думи са табу. Вижте им и останалите министри... Наглост, арогантност, лъжа, интригантство - там им е силата, там нямат равни. Ами Горанов - нали и той разправяше, че докато е минитър на финансите, ДДС няма да се намалява. Е?! Оставка на цялото правителство е необходима вече.

 29. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#29] от "it4":

  Недей сега го занимава! Имат ТОЛКОВА ВАЖНИ ЗАКОНИ ЗА РАЗУЗНААНЕТО да гласуват... ти го занимаваш тука с мониториНГИ...😄
  Е виж може да му се наложи пак да сменя цвета на лампите на НСО и на разузнаването...след тоя скандал..

 30. 32 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 951 Весело

  Демокрация е, искай си, кой ти пречи?
  Но тъй като е демокрация, а вие имате мижави 2%, исканията ви ще се удовлетворят, ама друг път..........
  —цитат от коментар 23 на pag

  Да, то и бай ТодАр 1 си ги докарваше дори до 99%, а какво се случи?
  Та вашият бай ТодАр 2 и той е в последна фаза, идва срутването. Усеща се, точно както и при Живков - всички виждаха, че Овчаря е дал фира и сдава багажа, доста преди 10-и.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 31. 33 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 670 Гневно
 32. 34 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Току що, по бенере излезе официално опровержение на Валдис Домбр--еди кой си.( еврокомисар)
  Сега, останалите десебе ветерани да си подават оставката и да излизат от окопите, щото войната свърши. Бялото знаме!Ще бъдем снизходителни и няма да се гаврим с вас, защото паднал човек не се рита!

 33. 35 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ksharp":

  Паднал човек не се рита. Ще получиш милост:)

 34. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Весело

  Добре бе! Разбрахме! Мониторингът отпада, ама що ни наблюдават токова яко? И все нас?

 35. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Току що, по бенере излезе официално опровержение на Валдис Домбр--еди кой си.( еврокомисар)Сега, останалите десебе ветерани да си подават оставката и да излизат от окопите, щото войната свърши. Бялото знаме!Ще бъдем снизходителни и няма да се гаврим с вас, защото паднал човек не се рита!
  —цитат от коментар 34 на izbiram


  ... Валдис Домбр--еди кой си.( еврокомисар) ...

  Типично съжденийце - обади се Началник - свивайте си устата.

  А кой е въпросният "Началник"?

  Валдис Домбровскис в ЕК на Уши е Еврокомисар по "Икономика в интерес на хората“.
  Преди това при Юнкер е еврокомисар по еврото, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовия пазар.
  По образование е физик.

  Та въпросният "Началник" Домбровскис не е "ресорен" по темата.
  Ресорният еврокомисар по Правосъдие не сте го и чували! Дидие Рейндерс се казва.
  Комисар по "ценностите" пък е Йоурова - и тя си мълчи.

  Та Домбровскис др изказва, защото е "другарче". Не му е за пръв път да се изтъпанва да го ползват в България като "опорка", внушавайки, че "НачалникЪТ" бил казАл ...

 36. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 39 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 700 Любопитно

  Тролеадата лилява, срещу факти и документи представени от българският министър на външните работи.
  Изберете сами.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 38. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално
 39. 41 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Бе какво има да отричат или да признават бе? Има ли го написано черно на бяло? Има го. Еб%$ лицемерието и гьонсуратлък и пу€%-майна.

 40. 42 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Ще продължи и още как, докато стават такива неща:
  Порт #Догансарай
  ДОГАН СИ ПОСТРОИ ТАЙНО 230 М ЧАСТЕН ВЪЛНОЛОМ В МОРЕТО КРАЙ САРАЯ
  https://bivol.bg/dogansarai-port-dogan-1.html

 41. 43 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ми то "продължава да наблюдава" и "мониторинг" някакви антоними ли са?
  Всички взеха да се правят на по-тъпи от тиквата.

 42. 44 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#17] от "izbiram":

  Ти си един никой и можеш да затваряш вратата на тоалетната си вкъщи, евенгуално.
  Може ли обаче вашия преславен БХ да излезе и да каже пред всите си избиратели, че въпросът е "затворен", че да не ви мъчи да се напъвате толкова?
  Найс, а?

 43. 45 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":

  Дънер, край значи край! виждам бялото знаме се вее над опустошенените лиляви кратуни, значи няма да има кютек!

 44. 46 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#44] от "One Hour":

  Цял живот помагам на такива като тебе да продължат животеца си след поредната гавра. Хората са груби особено към отритнатите.Ще помогна и на теб. Аз съм снизходителен!Но за парламента никой не може да ви помогне. Не знам кой е бх, но и на него ще помогна! Сега си избърши сълзите и отивай да си играеш. Ако другите не искат да си играят с тебе - играй си сам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK