България се притесни да не би ЕС да спре парите за газопроводи

България се притесни да не би ЕС да спре парите за газопроводи

© ReutersБългария и още 7 страни от Европейския съюз от Централна и Югоизточна Европа призоваха да продължи финансовото подпомагане на газопроводи и съответната инфраструктура като част от прехода към т.нар. климатично неутрална Европа през 2050 г. В свое писмо те предупреждават, че банките може да не им отпускат средства за мащабни газови проекти и ако ЕС се оттегли, досегашните големи инвестиции в тях ще бъдат застрашени. Това от своя страна ще вдигне цените на енергията за крайни потребители, казват правителствата.


Документът, цитиран ексклузивно от брюкселското издание "Юрактив", е подписан още от Литва, Полша, Унгария, Чехия, Словакия Гърция и Румъния, като от тях само румънците имат някакви местни добиви на природен газ. "Юрактив" припомня, че почти всички тези страни са силно зависими от доставките на руски природен газ, но и че също така опитват да прекратят тази обвързаност и да преминат към доставки на втечнен газ от Норвегия, САЩ, Каспийския регион, Катар или Източното Средиземноморие.


Те инвестират в нова газова инфраструктура, която ги свърза допълнително, включително в терминали за разтоварване на кораби за пренос на газ и трансграничен пренос. Но в началото на остра икономическа криза заради блокадата от пандемията от COVID-19 осемте държави са притеснени, че може да се пренасочат евросредствата за съфинансиране на тази инфраструктура.


"Юрактив" припомня, че в предложението си от 2018 г. за т.нар. декарбонизацията на енергетиката Европейската комисия посочи, че в средата на века 53% от енергийните нужди на съюза трябва да се посрещат от електричество. Но понеже напълно трябва да спре използването на въглища почти 40% остават за други, включително газови източници - природен газ, биогаз, биометан, водород и др.
Проблемът е, че в Западна Европа се говори за спиране използването на изкопаеми горива и бъдеще на възобновяеми източници, а на газа се гледа като на преходно средство към соларни или ветрогенератори или най-много като заместващ енергоизточник, когато те не успяват да посрещнат търсенето.


В Източна и Югоизточна Европа правителствата държат природният газ да остане значителна част от т.нар. енергиен микс и с писмото призовават да им се помогне в тази цел.


"Прекратяване на подкрепата за по-нататъшното развиване на газова инфраструктура, допринасяща и подсилваща енергийния преход, ще направи много трудно за много от страните членки да мобилизират достатъчно инвестиции за покриване на мащабните нужди от ключови енергийни инфраструктурни проекти", се казва в документа.

 • "Като последица от потенциално спиране на подкрепата за доразвиване на газовата инфраструктура, борбата с климатичните промени ще бъде по-продължителна и по-скъпа. В допълнение вече направените екстензивни инвестиции в сегашната газова инфраструктура, ще бъдат застрашени. За да стимулира инвестиции, които свободният пазар може да не предостави, и за да се поддържат стабилни цени на енергията и на инвестиционните разходи, е съдбоносно да продължи подкрепата и финансовата помощ от ЕС за развиване на газова инфраструктура чрез създаването на нужната рамка, структурни фондове и инвестиционни заеми."

Като обявяват, че "преход, основан само на възобновяеми енергоиточници, не взима предвид разнообразния енергиен микс в ЕС", страните чертаят бъдеще за природния газ 3 десетилетия преди крайния срок, който съюзът си постави за драматична промяна ролята на въглеводородите в енергетиката.


Но миналия ноември Европейската инвестиционна банка реши от 2021 г. да прекрати финансирането на проекти за изкопаеми горива. Тя не е единственият източник на средства в този сектор, но за мнозина в Източна Европа това подейства отрезвяващо, включително като сигнал към банковия сектор. Европейската комисия също говори против изкопаемите горива, като подчертава, че финансовата подкрепа за инфраструктурни проекти трябва да е насочена към общата цел за нулеви емисии от вредни за климата газове.


"Когато лидерите на ЕС подписаха призива за климатична неутралност до 2050 г., те удариха и погребалната камбана на индустрията за природен газ във вида, в който я познаваме", коментира "Юрактив". Това даде допълнителен стимул и на активисти против изкопаемите горива.


Да се инвестира в газопроводи с цел намаляване на въглеродните емисии е като да купуваш ментолови цигари, за да откажеш пушенето.


Тара Конъли,

от организацията Friends of the Earth Europe


"Основното послание на този документ е да изтъкне притесненията за скоростта, цената и целесъобразността на прехода", подчертава за "Юрактив" Андреас Граф от германския институт Agora Energiewende. Според него тревогите на авторите за липса на финансиране за инфраструктурата "са отчасти оправдани" поради "фаворизираните от някои на строги правила за кредитиране и за кретириите за пренасочване на бюджетни средства за газова инфраструктура". Но, допълва той, части от документа "са предателство към логиката за постепенно извеждане на въглеводородите от газовия сектор", което сътветства на голямата цел на ЕС за постигане на климатична наутралност.


Лиза Фишер от организацията E3G обръща внимание на нещо друго - самият факт, че се появява този документ, говори, че осемте държави зад него демонстрират, че е в ход преминаване към нова реалност за източноевропейски държави, които доскоро бяха силно зависими от въглищата. "Това беше немислимо допреди само няколко години", допълва тя. Но и Фишер казва, че средствата от ЕС трябва да отиват за възобновяеми източници, енергийна ефективност и водород.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 418 Весело

  "Документът, цитиран ексклузивно от брюкселското издание "Юрактив"..."

  - "Юрактив" не е завършил спора си с "EUreporter". От едната страна е Георги Готев, от другата - Бареков. Тепърва ще се установява кой лъже повече... :)

  "Антикорупционният фронт ще пусне втори филм с разкрития за евродепутатите на БСП" - https://www.24chasa.bg/novini/article/8619980

  Със здраве.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3326 Весело

  България се притесни да не би ЕС да спре парите за газопроводи"

  "България и още 7 страни от Европейския съюз от Централна и Югоизточна Европа призоваха да продължи финансовото подпомагане на газопроводи ....."

  Успех!!

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  Цените ще се вдигат, спор няма. Но ще останат по - малко пари за усвояване (крадене). Особено в България. И ще трябва да се разчита на собствената икономика за приходи в бюджета. Това означава вдигане на данъците - централни и местни.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 886 Весело

  От руска тръба никой не е прокопсал.
  Закривай. (ツ)

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3326 Весело

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Никой освен Германия не е прокопсал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Данъчния ни конгломерат ще козирува и като надзирател на концлагера, още преди да ни наредят.

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  "България се притесни да не би ЕС да спре парите за газопроводи"


  България се притеснила, че няма да може да даде едни пари на Русия...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Цените ще се вдигат, спор няма. Но ще останат по - малко пари за усвояване (крадене). Особено в България. И ще трябва да се разчита на собствената икономика за приходи в бюджета. Това означава вдигане на данъците - централни и местни.
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Тоест,според теб тези които ще плащат по-малко пари за газ,спестените пари ще ги сложат под дюшека?! Не мисля така. Със спестените пари ще купят нещо друго. Едни ще печелят по-малко,(газовите производители и доставчици),а други - повече.

 9. 9 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Не удрят само по руския газ той и сега си идва по вече създадена инфраструктура, това е удар и по други проекти, цитат от статията:

  " също така опитват да прекратят тази обвързаност и да преминат към доставки на втечнен газ от Норвегия, САЩ, Каспийския регион, Катар или Източното Средиземноморие.
  Те инвестират в нова газова инфраструктура, която ги свърза допълнително, включително в терминали за разтоварване на кораби за пренос на газ и трансграничен пренос. "

 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Притеснен е Борисов - все пак неговите фирми (пардон, тези които се водят на Домусчиев) строят газопроводите в България.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Независимо откъде идва газа, газопроводи трябват. Така, че споко...

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":

  По-скоро на САЩ. За втечнения разтоварван в Гърция....

 13. 13 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Само ще спомена #КъщиЗаТъщи

 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  ама верно ли?
  и кой ше ти плаща "вдигнати данъци"?

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Нас кво ни пука? ТП се строи с бюджетни пари, а и децата знаят, че по конекторчетата ще потече газ на кукуво лято. Те са за брюкселска украса. Но новината за спиране на европейските пари е много лоша за гражданите за европейски ...., таковане. Вече е записано в Светото писание: За къв ни е ЕС без парите!? А който си е дал задника под наем, ще понесе...... напън!

 16. 16 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 804 Любопитно

  Нали щяха да строят гъзопровод от Сокчи кам Обзор. Построиха го на Цариград, а лайната изплуваха от нос Галатасарай и у Варненското езеро. Е как става тоя номер?!?!? Спешен съвет на дружеството на бездомните географи!

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 17. 17 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Тиквата се притесни. Как ще лапа?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  България се притесни да не би ЕС да спре парите за газопроводи""България и още 7 страни от Европейския съюз от Централна и Югоизточна Европа призоваха да продължи финансовото подпомагане на газопроводи ....."Успех!!
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Ами целевите шарани кълват с обичайното настървение, що да сменят бастуна?

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Източна Европа строи газопроводи за доставки на газ от Русия. Единствено Полша строи газопроводи, но не за газ от Русия. Е започна ЕС да се усеща,че империята за злото Русия използва енергийните доставки за шантаж и грабеж.
  Колкото по далече от пияните мужичи, толкова по добре.

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":Никой освен Германия не е прокопсал
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Там заплатите са високи и требе евтин газ, за да са конкурентни. В Източна Европа може и скъп газ, ще компенсираме с ниски заплати, ние сме свикнали.
  Така всичко е точно.

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От руска тръба никой не е прокопсал. Закривай. (ツ)
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Ха ха ха голям майтап нали?

  Не става въпрос за руска тръба!!

  По добре е преди да коментираш да прочетеш статията. Става въпрос за Балтикпай и Юрактив

 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 262 Неутрално

  От ЕС няма никаква полза. Доказа се през последните 2 месеца.

  niki
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4060 Весело

  "Те инвестират в нова газова инфраструктура, която ги свърза допълнително, включително в терминали за разтоварване на кораби за пренос на газ и трансграничен пренос. Но в началото на остра икономическа криза заради блокадата от пандемията от COVID-19 осемте държави са притеснени, че може да се пренасочат евросредствата за съфинансиране на тази инфраструктура."

  Да, верно е ! Инвестираме много милиарди за изграждането на тръба, свързваща Русия и Сърбия - т. нар балкански поток ! Какво ще стане, ако финансирането о него пострада, поради прекратяването му от страна на Брюксел ? На домораслите ни патриоти даже не им се и мисли.......

 24. 24 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  Най лошо ще е за Полша и Румъния. Незнам дали нашите имат да довършват тръбата от Гърция? Руските тръби не се финансират от ЕС

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4060 Весело

  "Но миналия ноември Европейската инвестиционна банка реши от 2021 г. да прекрати финансирането на проекти за изкопаеми горива. Тя не е единственият източник на средства в този сектор, но за мнозина в Източна Европа това подейства отрезвяващо, включително като сигнал към банковия сектор. Европейската комисия също говори против изкопаемите горива, като подчертава, че финансовата подкрепа за инфраструктурни проекти трябва да е насочена към общата цел за нулеви емисии от вредни за климата газове."

  Явно в ЕИБ не са присъствали на разговора между Юнкер и татовия, в който той така простичко, но и образно им е начертал на едно листче откъде ще минава тръбата с руска газ през наша територия, за да стигне до Европа.....

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5697 Неутрално

  Всички източноевропейски държави включително и България
  имат свои собствени газопреносни мрежи и газопроводи
  Новите газопроводи са нужни единствено и само на русийката
  за да може тя да си продава газа в ЕС

  Затова русия е наритала тукашната си и източноевропейската си
  агентура да квичи на умряло за европейските пари
  Зер - рускиот бюджет вече кънти на празно и на гладно

 27. 27 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  При това свито потребление всички трябва да се замислят за рентабилността на тези тръбопроводи.
  При нас ще бъде лошо обаче ако не се довърши тръбата с Гърция.Това би ни оставило на прищевките на един доставчик.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Полша вече работи активно по диверсификацията на доставките си. Тя вече намали значително зависимостта си от руските доставки и едновременно си постави цел да стане регионален доставчик. Двете неща са в силна зависимост. Те купуват катарски и американски ВПГ, разширяват терминала в Клайпеда и работят по газопровод от Норвегия.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 29. 29 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":
  Ти прокопса ли..М?(ツ)

  ¯\_(ツ)_/¯.
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#22] от "niki":

  " От ЕС няма никаква полза. Доказа се през последните 2 месеца."

  Правилно ! Бързо към Евразийските пространства, където ще набиваме крак на плаца за деня на победата над Хитлеристка Германия от страна само и единствено на братушките....Пардон, то пък тая година само Лукашенко дръзна да направи такова нещо ! Руснаците, понеже са големи герои, решиха да отменят парада.......

 31. 31 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":Най лошо ще е за Полша и Румъния. Незнам дали нашите имат да довършват тръбата от Гърция? Руските тръби не се финансират от ЕС
  —цитат от коментар 24 на madridchanin


  Полша затваря крана на руската тръба.От следващата година газпром ще трябва да транспортира по нея на решена от Полша минимална цена. Като заместител на руския газ ще е тръбата Балтик пайп и терминала им за втечнен газ.А Румъния си е самодостатъчна даже предвижда износ.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#12] от "Велков":


  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":По-скоро на САЩ. За втечнения разтоварван в Гърция....
  —цитат от коментар 12 на Велков


  Ха-ха!
  Химик от Северо-Западнала!
  Втечнения газ можеш да го пренасяш в дамаджани😂😂, бе! Тръби не му трябват!

 33. 33 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#31] от "2LOOP":

  Полша не затваря нищо господине. Балтик пайп кога го построихте и въведохте в експлоатация или толкова си можете?

 34. 34 Профил на ulv44560576
  ulv44560576
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боко Бекапето-Корумпето, от неистов страх му се тресе г*зето!

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  От руска тръба никой не е прокопсал. Закривай. (ツ)
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Да бе , Германия си получава най-ниските цени от Путин и изобщо не се оплаква, икономиката работи с евтини доставки на газ!
  Напротив не са прокопсали с газта подчинените на САЩ които остават с празни ръце, справки - Украйна,Полша и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2565 Весело

  До коментар [#11] от "Велков":
  "Независимо откъде идва газа, газопроводи трябват. "

  Независимо откъде идва газа, просто на газът времето му мина.

  подпис
 37. 37 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#31] от "2LOOP":Полша не затваря нищо господине. Балтик пайп кога го построихте и въведохте в експлоатация или толкова си можете?
  —цитат от коментар 33 на Dubai


  Полша има договор за пренос до края на годината господине. След което преносната и система ще мине на търгове за пренос. Те се отказват напълно от потребление на руски газ. Терминалите за втечнен газ са достатъчни да задоволят потреблението и както Европейския микс от Гремания. Балтик пайп ще бъде готова до две години за разнообразяване на доставките. Информация колкото щеш само да има кой да се интересува господине.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 887 Неутрално

  ЕС ще продължи да функционира като фондова икономика.Така далаверата е по-голяма.Току-що цитираха Манфред Вебер,който успокои Боко,че ще има за всички,независимо,че и по разпространение на коронавируса са на опашката.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Батее дай Неков кефче...за една къщичка в Барселона

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Батее дай Неков кефче...за една къщичка в Барселона

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#31] от "2LOOP":

  " Полша затваря крана на руската тръба.От следващата година газпром ще трябва да транспортира по нея на решена от Полша минимална цена. Като заместител на руския газ ще е тръбата Балтик пайп и терминала им за втечнен газ.А Румъния си е самодостатъчна даже предвижда износ"

  Най - добре е да разполагаме със собствени източници за добив на газ - вероятно в Черноморския ни шелф, но все още проучването на находищата там не е приключило, за да видим с какви точно възможности разполагаме ! Отделно, трябва да завършим интерконектора си с Турция и Румъния - нов пирон в кремълските газови амбиции спрямо монопол на европейския газов пазар и в частност на нашия, който и без това е изцяло доминиран от руска газ......

 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1131 Весело

  А защо русийката не го плати този газопровод, всъщност? Като онзи СП2 дето ще ползва ПОЛОВИНАТА
  ХАХАХАХХАХАХАХАХХАА

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dubai":
  " Полша осъди Газпром за 1.5 млрд. Газпром прина това." -статия: https://www.kommersant.ru/doc/4308912?
  ............
  "Полша заплашва да арестува активи на Газпром като обезпечение на тия 1.5 млрд". Статия- https://www.kommersant.ru/doc/4333421?query=wprost
  .................
  Всъщност, тези активи може да са Норд стрийм (Северен поток, демек).
  https://www.wprost.pl/bezpieczenstwo-energetyczne/10320387/minister-kowalski-zero-ustepstw-wobec-rosjan-polska-moze-zajac-aktywa-nord-stream.html
  😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 508 Весело

  Независимо откъде идва газа, газопроводи трябват. Така, че споко...
  —цитат от коментар 11 на Велков


  Като трябват, бягай да строиш...

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 508 Весело

  Независимо откъде идва газа, газопроводи трябват. Така, че споко...
  —цитат от коментар 11 на Велков


  Като трябват, бягай да строиш...

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Омешани теми...

  Чия е Азбуката?
  Една тема. Зтворена. Решена.
  Пари тя не ще.

  #Кой данеби се притесни?

  "България се притесни да не би ЕС да спре пари..."

 47. 47 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Май само България се притесни... другите отдавна вземат мерки да не са зависими от Русия!

 48. 48 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 836 Неутрално

  От години имаме парите за интерконекторите. Дар от ЕС. Но правителството на Бойко Борисов прави всевъзможни хватки да забави усвояването им - демек строителството на интерконекторите. Сакън да не потече отнякъде друг газ освен руски! За времето откакто е на власт не е построил едни 150 км интерконектори, но за хатъра на Путин строи само са една година 664 км и то с наши пари (4.4 млрд.) газопровод от който България не само няма нужда, но няма и никаква полза. Ползата дори не е и за Газпром, а за геополитическата доктрина на Путин.

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  От руска тръба никой не е прокопсал. Закривай. (ツ)
  —цитат от коментар 4 на balgariez
  Ааа, не си прав - доста хорица по върховете прокопсаха ...
  Е, някои заради руския газ дадоха фира, но това е друга тема . Сега най-важното е Бочко да построи бившия « Южен поток « и да рапортува на Путин, а дали това ще стане с европари, или ВЕЧЕ СТАНА с наши пари - да не издребняваме .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Само ще спомена #КъщиЗаТъщи
  —цитат от коментар 13 на Ksharp  Моля ти се не споменавай, че само ще подсетиш голият охльов от прокуратурата и Цаци от КПКОНПИ и като подпукат всички приближени до ГЕРБ и ДПС ...
  Или, битият си е бит, а ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1605 Весело

  Много поздрави на "стратега" от БанкИ.
  (Д' Ева и алчния, крадлив тулуп!)
  Неграмотника, няма да инвестира в технологии, наука, ВЕИ, а ще продължи да финансира руските корупционни схеми...

 52. 52 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#13] от "Ksharp":

  И "нямам къща в БарЦелона".
  (Вече и жена май няма. Ожениха я за един дядо.)

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  От ЕС няма никаква полза. Доказа се през последните 2 месеца.
  —цитат от коментар 22 на niki  Е, тогава чии дедов го дириш в ЕС ?
  Айде, чемадан, вокзал, конски вагон, пуф-паф, пуф-паф ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не... движи я инерция.

  Свикна СССР да й дава.
  Той да взема от Социалистическия лагер.
  Тя да получава.

  Това нещо, Союза Европейски, дойде баш in time.
  Разгеле ;)

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Всички източноевропейски държави включително и България
  имат свои собствени газопреносни мрежи и газопроводи
  Новите газопроводи са нужни единствено и само на русийката
  за да може тя да си продава газа в ЕС

  Затова русия е наритала тукашната си и източноевропейската си
  агентура да квичи на умряло за европейските пари...

 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  Тъпо , явно един ден всички ще получават руска газ от....Германия !

 56. 56 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#37] от "2LOOP":

  Информация има много, ама тя трябва да се усвои от сивото вещество. Явно сте построили много газопроводи, например както руския Северен поток-2? Балтик пайп е само на хартия и добри пожелания, позволете ми да знам повече от вас. Може ли?

 57. 57 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1605 Весело

  До коментар [#55] от "Николай Бучков":

  Някой ден... "Ама друг път"

 58. 58 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Независимо откъде идва газа, газопроводи трябват. Така, че споко...
  —цитат от коментар 11 на Велков


  Не разбра ли, че Европа се кани да спре използването на газ и газопроводите да станат излишни, а финансирането им - пари хвърлени на вятъра?!

  "Проблемът е, че в Западна Европа се говори за спиране използването на изкопаеми горива и бъдеще на възобновяеми източници, а на газа се гледа като на преходно средство към соларни или ветрогенератори или най-много като заместващ енергоизточник, когато те не успяват да посрещнат търсенето."

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#24] от "madridchanin":


  « Руските тръби не се финансират от ЕС .


  Знам ... и Бочко знае, но едни 80 % не знаят, че им се бърка дълбоко в джобовете за да могат наши и руски олигарси да си купуват яхти и да пълнят офшорните си сметки .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#59] от "niksan1":

  И къщи в чужбина и Порше-та, за младите им любовници.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  До коментар [#22] от "niki":

  Пригожин, ти ли си?

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  Не мога да разбера: пари за тръба от Турция към Сърбия която да обслужва Газпром имаме, а за тръба която да доставя по-евтин газ в България искаме ЕС да плаща...

 64. 64 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Сложиха ли го на малките? Сложиха го. Сега ще си плащате още няколко пъти.

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Както винаги - раята. Олигарсите ще се оправят.

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3320 Весело

  До коментар [#55] от "Николай Бучков":

  Аааа, Боко е умен. Той ще получава руски ВПГ, натоварен от американски фирми и по американски цени.

 67. 67 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Катар - най-големият световен производител на втечнен природен газ - няма намерение да намалява доставките поради пандемията на коронавирус и планира значително да увеличи капацитета. Qatar Petroleum планира да увеличи производството си 1,5 пъти до 2025 г. до 110 милиона тона и почти удвоено до 2027 г. (до 126 милиона тона). За целта компанията отваря месторождението „North Field“, където вече са пробити 80 сондажи. За нови доставки на газ бяха подписани договори за изграждането на 100 танкера за втечнен газ.
  Това създава новите проблеми в Русия на европейския пазар на газ, където цените вече са паднали под точката на рентабилност на Газпром. В четвъртък най-големите газови хъбове - британската NBP и холандската TTF - спот котировките достигнаха 45 долара за хиляда кубически метра. В хъб в Баумгартен, Австрия (най-близкият до Русия газов възел) газът струва малко повече - 63 долара на хиляда кубически метра.
  Независимо от това, това е твърде малко за Газпром, който има нулево ниво на рентабилност от 100 долара на хиляда кубически метра."©️ 🥳😭

  Путен, запютваряй и бензиностанция и газостанция и сиди в бункера:)))

 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5697 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Бучков":Аааа, Боко е умен. Той ще получава руски ВПГ, натоварен от американски фирми и по американски цени.
  —цитат от коментар 66 на Vlado Nikolov


  Не ви ли омръзна да повтаряте тази смехория че

  В ПРИРОДАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА ГАЗ АКО НЕ Е РУСКИ

 69. 69 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Ударът ще бъде върху Полша която строи газопровод до Норвегия, за да се откаже от руската газ. ЕС май се грижи за руските интереси.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 70. 70 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "Корки":

  C норвегия , вярно ли ? ? ?
  май е ДАНИЯ ! ! !

  или за герберите няма разлика ?

  като не знаеш къде се буташ ?
  същото като с ХЕЛИКОПТЕРНИТЕ ПАРИ ! ! !

  Every little helps
 71. 71 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 491 Неутрално

  А ние защо набихме 3 млрд. в руско-турски паток, като се очертава изобилие от евтин газ, кога ще се възвърне тази инвестиция обслужваща само кривите сметки за Кремъл? С тези пари можеше да се субсидира поставянето на фотоволтаици по частните домове в страната, изграждане на ПАВЕЦ, за съхранение на излишна енергия или разширение на сегашните, изграждане на умни електроразпределителни мрежи и все неща от 21 век. Това би значило истински поглед към бъдещето. А Боку и Сараят ни теглят само към руссийката и погребват колосални ресурси в нейна изгода, погребват бъдещето ни и това на нашите деца и внуци. Проклети да са всички руски продажни слуги. Дано със смъртта на Колхоза пуснат и всички задунайци - те и семката им.

 72. 72 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Основното притеснение на “българското” правителство е да не би доходите на руските им собственици да намалеят...

 73. 73 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Ако българското правителство не беше загробило 3 млрд лева в безсмислена тръба, която ще остане полусуха в опит да се подмаже на русия този приблем нямаше да го има сега.

 74. 74 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  това е умряла работа... вдигането на данъци е първата ви идея... сигурно сте държавен чиновник. Другата идея е развиване на икономиката, но това нямате идея как да стане.
  И аз нямам, но не ми е работата

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  И защо ЕС трябва да плаща за руските проекти, като има и други варианти.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "Да бе , Германия си получава най-ниските цени от Путин и изобщо не се оплаква, икономиката работи с евтини доставки на газ!
  Напротив не са прокопсали с газта подчинените на САЩ които остават с празни ръце, справки - Украйна,Полша и т.н."

  Украйна, Полша, Словакия. Беларус (и те ли станаха подчиневни на САЩ?!), Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Естония. Тези ли имаш предвид, че за подчинени на САЩ и остават с празни ръце?
  Отдавна се знае, че стратегията на русия е да се подмазва на силния и да бие слабия. Германия като най-силна икономика получава отстъпки от руския газ. За сметка на това малките икономики в ЕС (включително България) получават газ на двойна и нагоре цена, нещо което Газпром си призна поде заплахата от глоби от ЕС. Отделен е проблема, че нашето марионетно правителство не си поиска неустойките които му се полагаха.
  Отделно "подчинена" Украйна прибра 3 млрд долара кеш от Газпром, Полша планира да спре изцяло с руския газ от януари 2022-ра, Балткитите на практика са изцяло независими от руски газ и даже Беларус вече има няколко доставчика, всички на по-добра цена от Газпром.
  Накратко който се е хванал на руската игра не само не е прокопсал, ами откровено е мизерствал.

 78. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Българският икономически модел Да вземе едни кинти на заем от западняците и да си ги делнем с братушките.

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  От ЕС няма никаква полза. Доказа се през последните 2 месеца.
  —цитат от коментар 22 на niki


  Не е така. Просто вредата е много голяма, а щетите са болезнени. Но некои другаре по някакъв начин са на далавера.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":Най лошо ще е за Полша и Румъния. Незнам дали нашите имат да довършват тръбата от Гърция? Руските тръби не се финансират от ЕС
  —цитат от коментар 24 на madridchanin


  Гърция и Румъния са в списъка на 8-те. Те има проблеми с вноса на газ. А пък ние си имаме конекторче до едната държава и прекарваме до другата. Едното е готово и ръждясва, другото може да се спомине преждевременно.

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  "Като заместител на руския газ ще е тръбата Балтик пайп и терминала им за втечнен газ.А Румъния си е самодостатъчна даже предвижда износ."
  До коментар [#31] от "2LOOP":

  Ми що Полша и Румъния са в списъка на 8-те? То ако можеше така, Германия нямаше да чака руски газ. А Великобритания да точи зъби. В Полша просто страдат от патологичен национализъм. Техен си е проблема.

 82. 82 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Транзитът на газ през газопровода Ямал-Европа беше напълно спрян.
  Транзитът на газ по газопровода Ямал - Европа от Русия през Полша до Германия бе напълно спрян.

  Доставките на газ в пункта Малнов на границата между Полша и Германия започнаха да намаляват постепенно от 23 май. Ако на 25 май през газопровода бяха доставени над 1 милион кубически метра м, сутринта на 26 май тази цифра е била 25,8 хиляди кубически метра. м, а към 08:00 изобщо достигна нула.
  От 17 май доставките на руски газ се извършват въз основа на търгове, проведени от оператора на полската газопроводна система Gaz-System. Според ТАСС, вечерта на 25 май на търга с доставка през целия ден капацитетите на полската секция не са запазени, а сутринта на 26 май са запазени 3,7% от капацитета."©️
  😱🤷🏻‍♂️😂

  Повече подробности в RBC:
  https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5eccdc0c9a794711d80a4671

 83. 83 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  На хоризонта не се вижда нищо по-удобно, енерговместително и ефикасно от тубата с дизел. Зад хоризонта - може и да има. Всички зелени проекти са скъпи, харчат много метал и енергия, а като цяло са вредни за природата. Зелените планове на брюкселските зелки са блянове на черноморска медуза, изхвърлена край Камен бряг. Вижте как гледа на нещата Китай, нашето голямо следващо братче. Рекорди по добив на метан от газохидрати, нови гигантски газове залежи на сушата и гонене на американци от Южнокитайското море...Там работи сега най-голямата платформа за сондиране на дълбочина до 15 км. Казва се "Син кит". Такава дълбочина се постига по-трудно, отколкото да кацнеш на планетата Марс.

 84. 84 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Централна Европа е силно зависима от ТЕЦ-ове и за да се заместят тези мощности е най-лесно да се газифицират сегашните ТЕЦ-ове. А те искат доста газова инфраструктура (тръби).

 85. 85 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#83] от "venelingeologia":
  "На хоризонта не се вижда нищо по-удобно, енерговместително и ефикасно от тубата с дизел. "

  Виждам, че си капацитет. Обясни ми моля те къде дизела се използва за производство на енергия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK