Нов бюджет на ЕС, фонд срещу кризата: за какво ще спорят в Брюксел днес

Нов бюджет на ЕС, фонд срещу кризата: за какво ще спорят в Брюксел днес

© ReutersКак ще изглежда бюджетът на ЕС за следващите седем години и как съюзът ще се бори с икономическата криза, причинена от коронавируса - това ще бъде темата на разговор в Брюксел днес. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще представи на евродепутатите предложения и по двете щекотливи теми.


Те са пряко свързани. Преговорите за Многогодишната финансова рамка (МФР) се точат от миналата година и няма изгледи различните страни да сближат позициите си скоро, а тя трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г. Нова ябълка на раздора е и бъдещият фонд за възстановяване от коронавируса - ще бъде ли той част от МФР, или за него ще се търси допълнително финансиране? Ако да - откъде?


Евентуалните отговори на тези въпроси са най-различни, а разногласията - толкова големи, че може би ще доведат до среща на живо на лидерите на ЕС-27 идния месец. От началото на пандемията те общуват по видеовръзка, но обсъжданията на такива тежки теми обикновено изискват преговорите да продължат цяла нощ и то очи в очи.
Първо обаче Фон дер Лайен ще се изправи пред европарламента, за да покаже плана на комисията. Той трябва да бъде одобрен и от Съвета на ЕС, и от евродепутатите, за да може да започне да действа навреме.


Парламентът вече обяви искането си - стабилен пакет от 2 трилиона евро, вграден в многогодишната финансова рамка (МФР), а не в неин ущърб. Евродепутатите освен това заявиха в резолюция през май, че ще използват правото си на вето, ако исканията им не бъдат изпълнени.


Форматът на финансирането


Основният въпрос е дали то да дойде под формата на грантове или на заеми, както и дали да бъде свързано с икономическите политики и структурни реформи в държавите членки. Последното вероятно ще ядоса Италия и Испания. Най-тежко пострадалите от кризата държави едва ли ще искат северните "фискални ястреби" да им диктуват правила, отбелязва агенция "Ройтерс". Грантовете няма да се връщат, но парите ще дойдат от заем, взет от ЕС, а тази перспектива не радва някои от по-консервативните финансово държави.


Парламентът настоява новият европейски "фонд за възстановяване и трансформация" да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез "дългосрочни облигации за възстановяване" и да бъде "изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал". Те призовават комисията да не използва "финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри", като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск.


Евродепутатите използват възможността да обвържат необходимостта от повече финансиране с необходимостта съюзът да разполага с т.нар. собствени ресурси - приходи от евентуални бъдещи данъци и такси, които да влизат директно в европейския бюджет. Сега основната част от него идва от държавите членки.


Евродепутатите също така одобряват френско-германското предложение за възстановителен фонд на стойност 500 млрд. евро, които да се раздадат под формата на грантове. Инициативата на Ангела Меркел и Еманюел Макрон бе приветствана и от еврокомисията.


„COVID-19 все още представлява значителна здравна криза, като вече се вижда, че бавно, но сигурно, тя се трансформира в тежка рецесия. В следващите дни и седмици трябва да разработим план как да съчетаем солидарността с отговорността. […] Ако не поставим рецесията в управляеми рамки възможно най-скоро, може да се сблъскаме с нещо, което определям като нов финансов ураган.“


Йохан ван Овертвелд,

председател на бюджетната комисия на ЕП


Против нея обаче са четирите "пестеливи" държави - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция. Те предпочитат "извънреден фонд за възстановяване, основан на подход от типа "заем за заем", който да е временен и еднократен, като е изрично уточнено, че срокът му на действие изтича след две години. Нидерландският премиер Марк Рюте заяви днес, че трябва да се заложи на заеми и да не се поема общ дълг. Премиерът на влиятелната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет подкрепи предложението на канцлера Меркел за грантове. "Нидерландия и Германия ще станат само по-силни, ако Португалия, Франция и Гърция получат възможност да се възстановят", коментира той по време на обща пресконфренция с Рюте.


Френският зам.-министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален обвини "пестеливите" вчера, че говорят за фонд за възстановяване само за да прикрият истинската си цел - МФР да не е прекалено голяма.


За собствените ресурси


Според евродепутатите увеличаването на преките приходи на ЕС е възможен отговор на въпроса: "Откъде да дойдат парите за възстановяване". Досега бюджетът на съюза се крепи предимно на вноските на държавите членки. Европарламентът предпочита друго.


"Ние предлагаме на държавите членки една добра сделка, с ясното съзнание, че страните от ЕС имат ограничени възможности да увеличат своя пряк принос към бюджета, коментира по време на уебинар за журналисти миналата седмица Луис Гарикано от "Обнови Европа". "Смятаме, че има сравнително предимство в събирането на определени видове приходи, например цифров данък, който ще позволи на държавите членки да не увеличават своя принос към бюджета. Нека увеличим данъците от тези източници на приходи, които сега са неизползвани и по този начин ще помогнем да бъдат изплатени лихвите по дългосрочния дълг, генериран от плана за възстановяване. "


Що е то бюджет на ЕС


С две думи: таванът на разходите на ЕС за идните седем години - като цяло и по отделни пера. Макар често да се замества с думата "бюджет", за разлика от националните такива МФР не може да има дефицит и често реалните разходи не достигат заложените нива. Около 93% от него представляват средства за подпомагане на гражданите, регионите, градовете, селските стопани, университетите и предприятията. Административните разходи представляват по-малко от 7% от общия бюджет на ЕС.


Кой го определя


Предложението за размера и структурата идва от Европейската комисия. Съветът на ЕС обсъжда и взима решение, което трябва да бъде единодушно. Европейският парламент може да го одобри или отхвърли, но на теория не може да внася промени. На практика обаче евродепутатите искат да играят по-сериозна роля в преговорите и от месеци предупреждават, че ще използват правото си на вето, ако мненията им не бъдат взети предвид.


Какво следва


Преговори, по време на които парламентът и съветът ще обсъдят новите предложения. Постигането на споразумение може да отнеме няколко месеца, а рамката трябва да влезе в сила на 1 януари догодина. Заради това парламентът призова комисията да представи план за действие в извънредни ситуации, който да позволи безпрепятствен финансов старт на програмите на ЕС през 2021 г.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Специално за нас дори и 10 трилиарда да налеят , държавата няма да промени нищо в здравната система , лекари и сестри ще вземат заплати гравитиращи към минималната и над 3 пъти до 10 пъти по ниски от тези на администрацията ,ИТ или съдебната система , което е показателно , как ще бъде готова здравната система за следващите кризи ,които неминуемо ще ни настигнат в следващите години .

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  "Основният въпрос е дали то да дойде под формата на грантове или на заеми, както и дали да бъде свързано с икономическите политики и структурни реформи в държавите-членки. Последното вероятно ще ядоса Италия и Испания. "
  *
  Ще ги ядоса, я! Педро Санчес вече е решил да разпределя несъществуващи още грантове щедро и на калпак.

 3. 3 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Благодарете на Костов, че ни вкара в ЕС. Сега щяхме да сме на абсолютното дъно по бедност, поробени от своеволията на ГЕРБ и БКП.

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ковида им сра в гащите. Намериха си кого да назначат виновен ,а не да посочат системата на кухи облигации ,преструктуриране на дълга в дивидент ,раздути борсови капитализации . Така си отиде Енрон, така си отиде Интелсат и една камара компании. Продължават да излъчват кухи облигации и да ги наливат в зомби - банки като Дойчебанк ,които пък ги наливат в големите компании с държавно участие. Окрупняване и фалити на умни и красиви "предприемачи",накапани от ветераните . Може и тва да е целта де.

 5. 5 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Весело

  Започва разпределението на най-голямата баница в историята на ЕС. Евросоциалистите се надпреварват кой повече нули да предложи за предстоящото харчене. А населението ще получи сметката, но след време, и когато това стане, ще протестира срещу капитализма. Абсурдите на 21 век.

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Големият спор днес ще бъде дали всички държави в ЕС ще се спасяваме от кризата заедно или всеки индивидуално. Бедните и задлъжнелите ще искат общо спасение, а донорите и стиснатите ще искат да не поемат тежестта на чуждите грешки и ще настояват за индивидуално спасение. Накрая и двете страни ще трябва да направят компромиси, за да стигнат до решение. Обикновено така се решават проблемите в ЕС. Накрая отново гласовете на Германия и Франция ще решат всичко. Както винаги.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "фонд за възстановяване и трансформация" да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез "дългосрочни облигации за възстановяване"

  Пък разправят, че в природата перпетомобеле нямало.

 8. 8 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Силно се надявам да блокират сиоциалистическите глупости!

  Интересно е как ще се процедира ако не се одобри бюджет?

  Ако франция иска да спести пари за бюджета на ЕС , само да спре местенето от Брюксел в Страсбург, ще икономиса минимум 100 милиона евро годишно! 700 мил ЕВРО ще се намерят без да се пипа нищо ама страно защо франсетата не са съгласни!?!

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Весело

  ....*Ще ги ядоса, я! Педро Санчес вече е решил да разпределя несъществуващи още грантове щедро и на калпак.
  —цитат от коментар 2 на pamela


  Еми разбирасе че се ядосва, Испания се надява да получи близо 150 МИЛИАРДА :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Весело

  Силно се надявам да блокират сиоциалистическите глупости!Интересно е как ще се процедира ако не се одобри бюджет?Ако франция иска да спести пари за бюджета на ЕС , само да спре местенето от Брюксел в Страсбург, ще икономиса минимум 100 милиона евро годишно! 700 мил ЕВРО ще се намерят без да се пипа нищо ама страно защо франсетата не са съгласни!?!
  —цитат от коментар 8 на Quo Vadis?


  Защото Франсетата получават най-големият залък от цяла Европа за земеделието. Просто не можеш да си представиш колко фермери във Франция им се плаща ЗА ДА НЕ произвеждат. :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#5] от "Black Hawk":


  Започва разпределението на най-голямата баница в историята на ЕС. Евросоциалистите се надпреварват кой повече нули да предложи за предстоящото харчене. А населението ще получи сметката, но след време, и когато това стане, ще протестира срещу капитализма. Абсурдите на 21 век.
  —цитат от коментар 5 на Black Hawk


  А в една друга тема, за данъците май, някакъв съфорумец обясняваше, че не се наричало социализъм, това, което вирее в съвременните западни държави.
  А как се нарича!?
  Може би ЦоЦиализъм!?
  Всяко едно преразпределяне, всяко едно "дайте да дадете", всяко едно щедро наливане в бездънни каци е социализъм по дефиниция! Фундаментално!!!
  Пък ако щете го наричайте "космически либерализъм" и "светло бъдеще".

  Май ще излезе вярно, че политиците "обичат кризите". Ловят риба в мътна вода.

 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Бах тея трилиони и трилиарди!
  Това за 2 месеца криза!
  Злато ли ядоха във фолцваген, че се фалираха до толкова!?
  Ами с парите да купят по 1 фолцваген, че да ги раздадат на нас!
  И вълкът сит, и агнето цяло!
  Толкова ли им секнаха продажбите за 2 месеца!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK