Тестове, декларации и мерене на температура на пътници са безсмислени, обяви агенция на ЕС

Тестове, декларации и мерене на температура на пътници са безсмислени, обяви агенция на ЕС

© ReutersПродължаващото затваряне на граници в ЕС и Великобритания, както и изискванията на някои страни пристигащите от чужбина да са се тествали преди пътуването или да им се мери температурата на място е неефективно и практически безсмислено за борбата с разпространението на COVID-19.


Вместо това трябва да се разяснява на рисковите групи - възрастни, хора с хронични заболявания и др. - защо не бива да пътуват и дали здравната система там, където все пак настояват да отидат, има капацитет да им помогне при бум на заразените.


Въведени или обсъждани схеми за филтриране по границите може да откажат някои хора да пътуват и да поемат рискове, но също така има вероятност да създадат измамно усещане за някаква сигурност в защитата от коронавируса на собствената или в страната, в която се отива.
Това се казва в най-новия анализ с препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) по повод свързаните с пътуванията мерки в Европа. Те са разпространени във вторник и съдържат заключения, обновени с натрупаната от изминалите месеци на пандемията данни и информация.


От базираната в Стокхолм агенция на ЕС казват, че безспорно коронавирусът се разпространява от пътуващите, но също така и че пълното затваряне на границите не спира този процес, а само го е отложило или забавило в началото, и то единствено в определени райони. Да се продължава с тази практика не е препоръчително, защото вторичните ефекти - икономически и обществени - са много по-тежки.


През април Европейската комисия препоръча на страните членки постепенно да отворят границите си за тези страни, които смятат за достатъчно безопасни. Но от ECDC сега напомнят, че няма единни критерии за оценка на тази безопасност, включително защото епидемиологичните данни на отделните държави са несравними - те се позовават на различен подход в тестването и регистрирането на заразените и починалите.


Изключително важно е страните да се съсредоточат върху рисковите и застрашените групи от населението си и да продължат да ограничават или контрират разпространяването на коронавируса, включително със спазване на дистанция между хората, подготовка на болниците, наблюдение и тестване на населението, казват от центъра.


Ето някои от основните заключения в доклада:


За тестовете преди пътуване


Някои страни въведоха или планират изискване за показване на границата на отрицателен резултат от RT-PCR, направен не по-късно от 72 часа преди това, но няма никаква гаранция, че човекът не се е заразил в дните, след като е направил теста, или по време на пътуването (инкубационният период на коронавируса се смята, че е 2 - 14 дни). Няма клинично доказан с ефективността си бърз тест за антитела. Трябва да се имат предвид и качеството на тестването и пробите, за да няма фалшиви данни. Хората с отрицателен фалшив резултат са по-небрежни към ограничителните мерки и е вероятно да приписват на друго състояние симптоми за COVID-19, когато се появят. Тези с позитивен фалшив резултат пък ненужно биха се отказали от пътуване и може да станат обект на проследяване на контактите им и карантина, които не са необходими. Всяка страна, решила да въведе подобно изискване на границите си, трябва да знае и капацитета на другата държава да изпълнява такива тестове. Дори хората да планират даване на тест преди пътуване, не е сигурно, че местните лаборатории навреме ще им дадат резултат, защото обикновено приоритетът там е на клиничните случаи.


За меренето на температура


Предишен опит показва, че този метод за контрол е скъп и с ниска ефективност. Сегашните данни, включително от началото на пандемията в Европа, го потвърждават. Неотдавна Центърът за контрол на заболяванията САЩ (CDC) отчете, че при проследени по този начин 268 хиляди влизащи в страната до 21 април са засечени едва 14 случая, т.е. около 5 на 100 хиляди проверени пътници. Всъщност би трябвало заразените в инкубационен период да са много повече, но те не биха били засечени дори при идеален сценарий с особено чувствителни уреди за вече проявяващи симптоми. Освен това се използват всякакви средства като безконтактни термометри, термоскенери и т.н., без да е ясно дали в различните държави те са настроени и калибрирани по единен стандарт. Има и много други здравни състояния с повишена температура, които не са свързани с COVID-19.


За декларациите за имунитет


Сертификат за изградена имунна защита е безсмислен, тъй като са твърде оскъдни данните за имунитет или защита на базата на антитела. Неясни са качеството, мащабът и продължителността на реакцията на имунната система срещу SARS-CoV-2. Нямаме валидиран серологичен тест, който да потвърждава имунитет срещу този вирус, и ще минат месеци или години преди установяването на връзката на такъв тест с такъв имунитет, още повече с ефект на дългосрочна защита. Затова е невъзможно да се предоставя каквато и да е декларация за защита на базата на серологичен тест. Няма достатъчно научни основания за използването на серологични или други имунни маркери за определяне достъпа за обществени места или за пътуване или наемане на работа.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Започва да ни писва от идиотските активизми и здравият разум започва да си пробива път, а?

 2. 2 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Весело

  а добър ден...бюрокрацията може само едно ,да създава още бюрокрация...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 3. 3 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Те са безмислени медицински, но за всяване на страх и подчинение вършат работа а това е достатъчно.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Досадна работа и поради това - излишна. Описаното трябва да намери приложение и то бързо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Накрая ще си признаят, че всички мерки са били безсмислени, но дали всички тези баламурници, които сляпо и агресивно защитаваха тези мерки ще си признаят колко са загубени.
  Още има откровени психопати, които при всяко отпадане на ограничения или събиране на хора кълнат какво щяло да стане след 2 седмици. Бой им е малко на такива.

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Естествено, че са безсмислени!
  Това правене на нещо само за да се прави нещо е време да престане.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ще се сетите. Сега ако и личните лекари започнат да преслушват и лекуват грипа, като грип, какъвто е, ще се окаже че няма нужда от каквито и да е мерки и тъпотии.

 8. 8 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "От базираната в Стокхолм агенция на ЕС казват..."

  Това огясняв всичко ... :)

 9. 9 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 377 Разстроено

  За първи път от не помня точно колко отдавна чета съвсем нормален и даже смислен доклад на европейска инстанция, въпросната агенция! Значи можело и така, ама що требаше ножа да опре у кокала?

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Че то ако няма забрани за какво са ни Генерали.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Че то ако няма забрани за какво са ни Генерали.
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  Докато има бунаци - ще има и Генерали!

 12. 12 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Мдаа, след 3 месеца мерки, лека полека става ясно, че всичките мерки са били безсмислени. А епидемолозите това го говореха още преди да наложат малоумните мерки.

 13. 13 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Строго научните, единствено достоверни данни по този въпрос, доказват, че нито в България (https://tinyurl.com/y9wcnqxq ), нито в Швеция (https://tinyurl.com/y7z9btd9 ), може да се говори за епидемия, нежели пандемия, извън наблюдаваните нива на обща смъртност през изминалите години. За по-любопитните, ето още една, малко по-подробна, графика, https://tinyurl.com/y7btrvbc

  Швеция постъпи разумно, като не обяви без основание извънредно положение и така предпази хората и държавата от разруха. Българските управници, напротив, постъпоха неразумно, като с обявяването на извънредното положение навредиха, без каквато и да е причина, на милиони хора и разрушиха имономиката. Ето защо те трябва да отговарят пред държавата.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тестове и декларации най-сетне официално обявени за излишни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  Най-после истината бавно започва да изплува.....Е**ха мамата на икономиката по света, някой хора станаха в пъти по богати а населението (като цяло) се набълбука със заеми и финансови задължения поне с две поколения напред.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Населението трябваше да се държи в изолация със запушена уста - докато се извърши отчета и преразпределението на паричния ресурс в глобален мащаб.. След това вирусът е програмиран да се самоунищожи.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK