Европарламентът приветства плана за възстановяване от кризата: 750 млрд. в грантове и заеми

Европарламентът приветства плана за възстановяване от кризата: 750 млрд. в грантове и заеми

© ReutersКомбинация от грантове и заеми, която ще бъде отделна от общия бюджет на ЕС за идните седем години - това е предложението на Еврокомисията, представено от Урсула фон дер Лайен днес в Европарламента. 500 млрд. евро ще бъдат раздадени под формата на грантове, 250 млрд. - като заеми, а дългосрочният бюджет ще е в размер на 1.1 трлн. евро, предлага Фон дер Лайен. Тези пари ще бъдат извън спасителната мрежа на стойност 540 млрд. евро, която вече бе одобрена и от трите основни европейски инвестиции.


Планът ѝ бе посрещнат с одобрение от лидерите на повечето от основните политически групи в парламента; тежко пострадалите от кризата Испания и Италия също веднага приветстваха идеите. Съгласие обаче трябва да бъде постигнато в Съвета на ЕС, където четирите "пестеливи" държави - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, са твърдо против раздаването на грантове, защото за тази цел ЕС ще трябва да поеме дълг. Отправната точка е, че Нидерландия е готова да помогне и иска да си сътрудничи на европейско ниво за борбата с кризата, коментира пред "Ройтерс" холандски дипломат. "Позициите са много далечни, а решение трябва да се вземе единодушно, така че преговорите ще отнемат време. Не си представям, че това предложение ще бъде крайния вариант на преговорите."


Фон дер Лайен коментира, че друг инструмент за набирането на средства биха били т.нар. собствени ресурси на ЕС - нови "зелени" данъци за стоки, идващи извън ЕС, или дигитален данък, приходите от които да влизат директно в бюджета на съюза.
"Това, което започна с невидим за окото вирус, се оказа икономическа криза, толкова голяма, че не може да се пропусне", каза тя. Фондът за възстановяване ще се нарича Next Generation EU, уточни Фон дер Лайен, подчертавайки неколкократно, че целта е сега Европа да инвестира в бъдещето на следващите поколения.


"Днес трябва да правим инвестиции в безпрецедентен мащаб така, че следващото поколение на Европа да пожъне ползите"


Урсула фон дер Лайен,

председател на ЕК


Финансирането за програмата "Еразъм" ще бъде увеличено, както и парите за приоритетни за ЕС индустрии, сред които "зелено" инженерство и изкуствен интелект, каза още тя. Нека бъда ясна: тези грантове са обща инвестиция в бъдещето ни, те нямат нищо общо с помощи, ще минат през общия бюджет и ще ограничат сумата, която всяка държава трябва да внесе, заяви Фон дер Лайен.


Към "пестеливите": вашите компании не могат да успеят без единния пазар, така че е във ваш интерес целият ЕС да успее; виждаме преразпределение на глобалната икономическа сила и не искам да видя Китай като голям победител, а Европа - като губещ. В Европа имаше вече едно загубено поколение и не искам да виждам още едно, заяви лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер. Той също така подкрепи идеята за въвеждане на европейски дигитален данък.


Неодобрение към плана на комисията изразиха само лидерите на крайнодясната "Идентичност и демокрация" и Европейската обединена левица.


Средствата, набрани за NextGeneration EU, ще бъдат инвестирани в три стълба:


Подкрепа за държавите членки с инвестиции и реформи:


Нов механизъм за възстановяване и устойчивост с бюджет от 560 милиарда евро ще предоставя финансовата подкрепа за инвестиции и реформи, включително във връзка със зеления и цифровия преход и с устойчивостта на националните икономики, като ги обвързва с приоритетите на ЕС. Този инструмент ще бъде включен в европейския семестър. Той ще разполага с механизъм за отпускане на безвъзмездни средства в размер на до 310 милиарда евро и ще бъде в състояние да осигури до 250 милиарда евро под формата на заеми. Подкрепата ще бъде достъпна за всички държави членки, но ще бъде съсредоточена върху най-засегнатите от тях и там, където нуждите от устойчивост са най-големи.


Увеличение с 55 милиарда евро на действащите програми на политиката за сближаване между настоящия момент и 2022 г. в рамките на новата инициатива REACT-EU, които ще бъдат разпределени въз основа на тежестта на социално-икономическите последици от кризата, включително равнището на младежката безработица и относителния просперитет на държавите членки.


• Предложение за укрепване на Фонда за справедлив преход с до 40 милиарда евро, за да се помогне на държавите членки да ускорят прехода към неутралност по отношение на климата.


• Подсилване на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони с 15 милиарда евро, за да се подпомогне на селските райони да извършат необходимите структурни промени в съответствие с Европейския зелен пакт и за постигане на амбициозните цели в съответствие с новите стратегии за биологично разнообразие и така наречената стратегия "от фермата до трапезата".


Енергичен импулс за икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции:


• Нов Инструмент за подкрепа на платежоспособността ще мобилизира частни ресурси за спешно подпомагане на жизнеспособни европейски предприятия в най-засегнатите сектори, региони и държави. Той може да започне да функционира през 2020 г. и ще разполага с бюджет 31 милиарда евро. Целта му е да мобилизира 300 милиарда евро за подкрепа на платежоспособността на предприятията от всички икономически сектори и да ги подготви за по-чисто, цифрово и устойчиво бъдеще.


• Модернизиране на InvestEU - водещата инвестиционна програма на Европа до равнище 15,3 милиарда евро за мобилизиране на частни инвестиции в проекти в целия съюз.


• Нов Инструмент за стратегически инвестиции в рамките на InvestEU ще генерира инвестиции до 150 милиарда евро с цел да повиши устойчивостта на стратегически сектори, по-специално на свързаните с зеления и цифровия преход, и на възлови вериги за създаване на стойност на вътрешния пазар благодарение на 15 милиарда евро принос от NextGeneration EU.


Извличане на поуки от кризата:


• Нова здравна програма - EU4Health, за укрепване на здравната сигурност и подготовка за бъдещи здравни кризи с бюджет 9,4 милиарда евро.


Укрепване с 2 милиарда евро на rescEU - Механизма за гражданска защита на съюза, който ще бъде разширен и засилен, за да може да се подготви и да реагира на бъдещи кризи.


94,4 милиарда евро за програма "Хоризонт Европа", която ще бъде подсилена за финансирането на жизненоважни научни изследвания в областта на здравето, устойчивостта и зеления и цифровия преход.


• Подкрепа за партньорите на Европа по света чрез допълнителни 16,5 милиарда евро за външна дейност, включително хуманитарна помощ.


• Други програми на ЕС ще бъдат укрепени с цел бъдещата финансова рамка да бъде съобразена с нуждите за възстановяване и стратегическите приоритети. Други инструменти ще бъдат подсилени, за да стане бюджетът на ЕС по-гъвкав и съобразен с нуждите.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Ехаааааааа, юруш на маслините!

  Само който може, де...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Поредната уникална НЕумност във вреда на обикновените хора в Европа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Един чер хайвер с черпак ще лапа,
  Друг за хлебец на колене ще драпа !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Твърда подкрепа за Разумната 4-ка !!!!!!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  Дай па да не приветстват!

  Меркел и Макрон викнАха 500, а Уши им изплясква още 250 от заем!
  Ох, бабачкоооо!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Очаквайте новия данък Европейска солидарност !!! Вероятно около 10 %.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Интересно време. Стъпка към по сериозна интеграция или обратното от страх "некой да не се мине"? Според мен ще е нещо по средата.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много добре.
  Нека видим условията и процедурите след одобрението от СЕ.
  И от Радан Кънев разбира се. Все пак планът нали е негов.

  Едно е ясно. На китайците грозното хитруване ще им струва неизброими загуби и центробежни граждански конфликти.

  Navigare Necesse Est
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#4] от "Quo Vadis?":

  И аз съм да застанем твърдо зад четворката. И без това макроикономически сме даже по-консервативни от тях.
  Давам пример. Какво пречи което и да е българско правителство да взема дълг като Италия и Гърция сиреч до 140% от БВП или като смятам 130 милиарда лева и да направи пенсиите примерно тройни. И после да ревем ЕС да ни помага ама да си останат същите доходи държавни.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Европарламентът приветства плана за възстановяване от кризата..."

  - Вижда ми се пресилено. Станишев и Макрон е нормално да приветстват. Останалите...?

  Планът на английски - https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_940
  Нещо като превод - https://news.bg/int-economics/ek-otdelya-750-mlrd-evro-za-sledvashtoto-pokolenie-es.html

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Абе ква пестелива четворка, ами Вишеградската такава, ами Румъния, ами Португалия.
  Безумци, наистина не знаят какво правят/какво следва.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Остава да решат къде ще се печатат парите.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Георги Ангелов:
  "България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда. При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 години, че и повече."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Или заеми, или нови данъци....избора е ваш.....
  И при едното и при другото поколенията ще плащат с десетилетия.

  Ако до сега не сте се чувствали като роби, сега е момента да го почувствате. И ако някой ми каже че е съгласен да плаща масрафите на някой друг в името на солидарността ....просто не си губи времето.
  Честита Ви Европейска солидарност......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Любопитно

  Георги Ангелов:"България може да получи около 15 милиарда евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда. При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 години, че и повече."
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Ако за Испания и Италия са предвидени по 60-80, а за Германия 30-40 ... то как Георги Ангелов откри, че България ще грабне 15, т.е. наполовина отколкото Германия и на 1/4 от Италия? Заради БВП, население, загуби не излиза съотношението ама никак. А само заради влажния поглед на Баце - надали ...

 16. 16 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой ще ги връща тези пари?

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Кой ще ги връща тези пари?
  —цитат от коментар 16 на Python


  Абе това няма значение, важното е да се вземат......:)

  Настроение ИРОНИЧНО!!!

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Весело

  Кой ще ги връща тези пари?
  —цитат от коментар 16 на Python


  Елементарно, Уотсън - през инфлацията!

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  нищо не "открива", има си официални данни вече, просто човек трябва да се позаинтересува, а не да пише глупости:

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/assessment_of_economic_and_investment_needs.pdf?fbclid=IwAR1gveKEjSX_0fuRuJwzzivyCsWNlyJIo4TWHdyyfcUFv63985OYEXoQ_W8

  На стр. 51 са числата.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  До коментар [#15] от "xm...":нищо не "открива", има си официални данни вече, просто човек трябва да се позаинтересува, а не да пише глупости:https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/assessment_of_economic_and_investment_needs.pdf?fbclid=IwAR1gveKEjSX_0fuRuJwzzivyCsWNlyJIo4TWHdyyfcUFv63985OYEXoQ_W8 На стр. 51 са числата.
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Това е интересно....Не случайно Холандците например не искат....Получават 12.8 милиарда и дават 43.7 милиарда, от другата страна Испания получава 149.3 милиарда а дава 67.1.....
  Е на това му се казва "равноправие" по Европейски....:))))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Тънкостта е, че всички ще вземат, а ще имат да дават през следващите 20 години. а колкото за нидерландците, тях бълха ги ухапала за някакви смешни милиарди....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  ОК. Видях.
  Но все пак си е една хубава пожелателна табличка.
  Щото като гледам кой има нето да дава и колко, воглаве с холандците ... не ми се вЕрва да стане, ама хич!

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  До коментар [#20] от "padrino":Тънкостта е, че всички ще вземат, а ще имат да дават през следващите 20 години. а колкото за нидерландците, тях бълха ги ухапала за някакви смешни милиарди....
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Ако за теб разлика от 30 милиарда (за Холандците) е нищо.....защо Бг се натиска за едни мижави 11 милиарда? :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":Тънкостта е, че всички ще вземат, а ще имат да дават през следващите 20 години. а колкото за нидерландците, тях бълха ги ухапала за някакви смешни милиарди....
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf

  Ако за теб разлика от 30 милиарда (за Холандците) е нищо.....защо Бг се натиска за едни мижави 11 милиарда? :))
  —цитат от коментар 23 на padrino


  Те холандците още "по принцип" в началото се опъваха. А с тая сума сега ...
  И в кюпа на "донорите" са още и австрийци, и шведи ...
  Баш "оная групичка". И то с най-яките проценти от БВП за донорство!

 25. 25 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Тая лелка няма ли да ходи на фризьор и да не ни занимава с провалите си - всички ги виждат ясно...

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  [quote#24:"xm..."][/quote]

  И после някой все още се "чудят" защо Британците се изнесоха от ЕС.... Особенно като се вземе предвид че те винаги са били от първият ден нетен вносител в бюджета на ЕС.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълна смешка, финалният вариянт няла да има нищо общо с това. А и обещано е едно, дадено друго. То и за Шетген всички условия са изпълнени отдавна. По регламента на ЕС трябва да се прилага еднаква мярка за достъп спрямо трати старани. В случая САЩ след като отказа да махне визите за новите членки, всички трябваше да въведат визи за тях и то преди повече от 10 г. Така е про правилата на самия съюз, е случили се? Може да се изброява до безкрай, пародиите наречини евро правила. Та и този път ще го дохаме, както винаги до сега и за всичко. Но за Боко и ...управляваща и опозиционна политическа измет ще има. Така, че те пак ще ни обясняк, колко добре всъщонст е.

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Гърция изглежда ''заключи'' на 32 милиарда !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Кой ще ги връща тези пари?
  —цитат от коментар 16 на Python


  Инфлацията!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Само 250 млрд. са под формата на данъци.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  България трябва да иска Гърция, Испания и Италия да получат помощ само ако се изравнят доходите с българските. Та решавайте ще ги сваляте на нивото на българските ли българските ли ще качвате.
  А за Гърция в случая едва ли ще получи нещо сериозно. Според мене. Испания, Италия и Франция ще лапнат 90% като най-засегнати страни.

 32. 32 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 39 Неутрално

  е колко му е... този дълг ще го плащат и правнуците, след нас и потоп.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK