Брюксел иска да създаде постоянен резерв от медицински стоки и лекарства

Брюксел иска да създаде постоянен резерв от медицински стоки и лекарства

© ReutersEврокомисията иска да създаде постоянен резерв от жизненоважни лекарства и медицински стоки, за да се справи с недостиг, продължаващ от години, който се влоши по време на пандемията. Финансирането за него ще дойде от новата здравна програма - EU4Health, за укрепване на здравната сигурност и подготовка за бъдещи здравни кризи с бюджет 9.4 милиарда евро.


Сред предвидените стоки са дезинфектанти, реагенти за тестване и диагностика, защитно облекло и жизненоважни лекарства, показва документ, цитиран от агенция "Ройтерс". Програмата ще служи и за покупка на ваксини, които се произвеждат предимно извън ЕС и често не достигат. Резервът ще допълни вече съществуващия такъв на стойност 380 млн. евро, който бе създаден в началото на пандемията. Тогава в множество държави имаше недостиг на маски, комплекти за тестване, вентилатори и други.


Планът на Еврокомисията трябва тепърва да бъде одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС.


Повече за него четете тук и тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK