Евросъюзът иска да затегне контрола на придобиванията, свързани с чужди държави

Маргрете Вестегер

© Associated Press

Маргрете ВестегерЕвропейският съюз иска да въведе по-стриктни проверки за чужди компании, притежавани или подкрепяни от трети страни, които искат да купят европейски фирми. Това съобщи за "Ройтерс" заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестегер.


В интервю за "Ройтерс" тя каза, че целта е да се предотврати нечестното използване на субсидии и това да увеличи защитата на европейските икономики. Субсидиите се използват "без ние да знаем" и има риск от нечестна конкуренция, неравностойност или дори "фрагментиране на единния пазар". Според Вестегер, от която зависи одобрението на държавната помощ, отпускана от европейски правителства на компаниите, предложението ще бъде представено другата седмица.


По думите ѝ е възможно да бъдат разследвани дори компании, които вече действат на територията на блока, но за които се подозира, че са собственост на трета държава или се ползват с държавна подкрепа.
Вестегер добавя, че има разлка между държавната подкрепа за 2 трлн. евро, отпусната заради коронавируса от държави на техни компании, и субсидиите, използвани от компании от трети страни за придобивания в Европа."


"Знаем какво става, знаем, че е от временно естество, това характеризира тези много различни въпроси. Знаем, че са необходими, а решенията, които вземаме, минимизират риска от фрагментиране на единния пазар, а изобщо не е така при чуждестранните субсидии," обяснява тя.


За редица големи западноевропейски икономики темата стана чувствителна, след като Китай увеличи значително дела на сливанията и придобиванията във важни сектори, например във високите технологии. Освен заради идването на власт на новата Еврокомисия преди месеци темата изплува в дневния ред и заради коронавируса. Германия и Франция обявиха, че ще засилят контрола върху инвестициите в здравния си сектор, след като повечето европейски страни забелязаха, че са твърде зависими от внос на медикаменти и оборудване и някои технологии от държави извън блока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK