ЕС ще засили помощта за независими медии в борбата с дезинформацията

ЕС ще засили помощта за независими медии в борбата с дезинформацията

© ReutersЕвропейският съюз планира да засили подкрепата си за независими медии и гражданското общество в борбата с дезинформацията и разпространяване на фалшини новини. Освен това предложението, представено днес, включва засилена подкрепа за мониторинг на състоянието на свободата на печата и медийната среда изобщо.


Това научи "Дневник" от източници в Брюксел преди обявяването на инициативата. Източниците коментираха, че става дума за поуки, извлечени от Европейската комисия основно от това какво се е случило в месеците на пандемията. Няколко институции обърнаха внимание тази пролет за кампании на властите в Русия и Китай за дезинформаци и опити да се формулира по точно определен начин общественият разговор за коронавируса.


Преди малко Брюксел потвърди, че ЕС ще окаже по-силна подкрепа и съдействие на представителите на гражданското общество, независимите медии и журналистите в трети държави. Това ще стане по линия на пакета "Екип Европа", както и на усилията за наблюдение на нарушенията на свободата на печата и застъпничеството за по-безопасна медийна среда.
"Пандемията от коронавирус бе придружена от масирана вълна от невярна или подвеждаща информация, включително опити за оказване на влияние върху европейските граждани и вмешателство от външни на ЕС субекти във вътрешноевропейските дебати," се казва в съобщение на Еврокомисията, публикувано след представянето на инициативата. "Чуждестранни субекти и някои трети държави, по-специално Русия и Китай, се опитаха целенасочено да повлияят и проведоха кампании по дезинформация в ЕС, в нейните съседни държави и в световен мащаб."


В същото време не всичко подвеждащо е резултат от преднамерени действия на държавни фактори и политически и икономически цели. В много медии и особено в социалните мрежи се тиражират просто неверни твърдения, родили се от неправилно или превратно боравене с информация или просто чисти измислици.


Европол предупреди, че от това може да се оформи цяла нова категория престъпления, свързани с предлагането на некачествени и опасни продукти, псевдолекарства или измамни схеми за здравни и социални застраховки.


Като друг пример днес се посочват потребителските проблеми. "Много потребители бяха подведени да закупят на завишени цени безполезни или потенциално опасни продукти и платформите премахнаха милиони некоректни реклами. В борбата с практиките, които нарушават законодателството за защита на потребителите, Комисията ще продължи да си сътрудничи с онлайн платформите и да подкрепя мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите, съставена от национални органи," продължава съобщението.


От онлайн платформите ще се очаква да "представят месечни доклади с по-подробни данни относно действията им за поощряване публикуването на авторитетно съдържание и за ограничаване на дезинформацията за коронавируса и на свързаните с нея реклами. Те следва също така да засилят сътрудничеството си с проверителите на факти - във всички държави членки и на всички езици - и с анализаторите, както и да бъдат по-прозрачни относно начините, по които прилагат своите политики за осведомяване на потребителите, които са засегнати от дезинформация."

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 357 Весело

  а у нас помощ ще получат пик блиц и други подобни....

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  Интересно, кои медии у нас ще бъдат отчетени като независими?

 3. 3 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пак грандове и фондации. Пак олигарсите ще се налапат... Независима журналистика се прави с професионалисти, а не с мисирки. Може би сме на 110то място щото някои журналя сами се продават на силните на деня. И в края на деня, дали работиш за Прокопий или Пеев, все ти спускат опорките. Вярно е, че първия е по-малкото зло, но пак е зло. 😉

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  опаа, грантаджиите се добраха до европейската софра. Сега с наши пари, ще продъжават пропагандата и дезинформацията. То това е и целта на "инвестицията" в НПО-та. Да се добверат до обществени пари и да паразитират дълго време, работейки обаче за интересите на "инвестиралия", а не за интересите на обществото!

 5. 5 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Требе да се помага на независимите медии(боже опази) в борбата срещу расизъма, за победа на либерализъма и необолшевизъма,и да се храчи колкото се може повече срещу бай Дончо!
  Венсеремос!

  Опростачвай и владей!
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Демек: Пропагандата МИ е по-яка от пропагандата ТИ !

  За което, разбира се, ще се стигматизира, та чак откровено цензурира всяко неправоверно мнение, даже мецване.

  И няма нужда да е дори "вражеско" от демоните Москва и Пекин.
  Дори Тръмп точно по тази схема вече реално беше цензуриран!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Интересно, кои медии у нас ще бъдат отчетени като независими?
  —цитат от коментар 2 на plamen_b


  Веллето на дойчо и БХК-Трибюн ...

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  "ЕС ще засили помощта за независими медии в борбата с дезинформацията."
  Тоест ЕС ще дава грантове срещу автоцензура. Който пусне дезинформация(по оцеенка на ЕС) ще бъде отбит от копанкята.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Весело

  а у нас помощ ще получат пик блиц и други подобни....
  —цитат от коментар 1 на ivan_v


  Е па Неделчо от Пикъ е съвестта и морала на нацията!
  А и там анализира корифеят на капковото напояване и политологията -Гошето Харизанов.

  Опростачвай и владей!
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  "Европейският съюз планира да засили подкрепата си за независими медии"
  =============
  Демек, ще бъдат зависими от ЕС и ще тръбят неговата правда.
  Независим е този, който сам създава, сам продава и дори плаща данъци.
  Ама такава медия няма.

  Еретик
 11. 11 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Важно е! Всеки ден ни заливат неправилните новини!
  Ето, сега ако имаше едно нпо да се опълчи на злата Джоан Роулинг(вече не я обичали здравите либерални сили, понеже имала съмнение за това, коя категория хора точно са тези, които менструират - жокер, не, не са жените. Това е расистко и антитранссексуално!) - та ако имаше повечко кинти, вече и хари потър щеше да е забранен.

  Или пък утре някой ще се усъмни в думите на племенницата на Флойд - казала, че Флойд бил граждански активист с ясна позиция! А не обикновен пандизчия с 8 присъди(последната за обир и заплашване на бременна жена с оръжие).

  Как ще живеем без правилните новини, как ще станем добри либерални хорица!!!
  Разстроен съм!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 12. 12 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "...Освен това предложението, което ще бъде представено днес, включва засилена подкрепа за мониторинг на състоянието на свободата на печата и медийната среда изобщо..." УЖАС! Поглеждам календара-2020 година сме,не 1984-та...! И как го разбирам аз това послание?! Ето как:
  коментар [#6] от "xm...":
  За което, разбира се, ще се стигматизира, та чак откровено цензурира всяко неправоверно мнение, даже мецване.

 13. 13 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "...Освен това предложението, което ще бъде представено днес, включва засилена подкрепа за мониторинг на състоянието на свободата на печата и медийната среда изобщо..." УЖАС! Поглеждам календара-2020 година сме,не 1984-та...! И как го разбирам аз това послание?! Ето как:
  коментар [#6] от "xm...":
  За което, разбира се, ще се стигматизира, та чак откровено цензурира всяко неправоверно мнение, даже мецване.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  И как ще определят кои са независими? ;)

  Или тези дето пишат "верни" неща в правата линия на Брюксел ще получават пари. :)

  Още една крачка по-близо до министерство на истината се доближаваме.

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1105 Весело

  "да засили подкрепата си за независими медии"

  Остава да кажат КОЙ ще определя кои медии са независими :)

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1105 Весело

  До коментар [#14] от "realguru":

  Извинявай, без да искам съм те повторила.

 17. 17 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Европейският съюз планира да засили подкрепата си за независими медии и гражданското общество в борбата с дезинформацията и разпространяване на фалшини новини.
  ============
  "независими медии" и "гражданското общество" (селското общество никой не го бръсне за слива), от една страна и "дезинформацията и фалшивите новини", от друга, не са взимноизключващи се. Та в този ред на мисли, ако "независими медии" и НПО, разпространяват фалшиви новини, ще получат ли подкрепа (грантове) за борба с дезинформацията и разпространяване на фалшини новини.
  И ако получат, ще продължават ли да бъдат "независими", или ще се превърнат зависими?. Флагмана на "независимите медии" в БГ, дневник, получава грантове от организации от чужда държава (факт). Това не ги ли прави зависими? Зависими, зависи ли от коя организация/държават получават финансиране? Например ако дадено издание получава финансиране от САЩ - не е зависимо, но ако получава финансиране от Русия е зависимо.
  То хубаво европейският съюз планира, но първо трябва да даде ясни отговори на тези, а и още куп други, въпроси преди да почне да раздава пари. Да не стане така, че вместо да подпомогне "независимите медии", да ги унищожи.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално
 19. 19 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Дезинформацията я създават самите правителства както с фалшивите новини и после Крадеца вика дръжте Крадеца

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK