Захариева: България е една от най-сигурните туристически дестинации

Захариева: България е една от най-сигурните туристически дестинации

© МВнРБългария е една от най-сигурните туристически дестинации, заяви външният министър Екатерина Захариева по време на видеоконферентна среща с колегите си от дванадесет европейски държави.


България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13% от българската икономика и около 11% от заетостта в страната, каза Захариева. От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави - членки на ЕС и шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период.


Участниците в срещата обсъдиха постепенното вдигане на ограничителните мерки в съответните страни, съобщават още от министерството. Предпоставки за отмяна на официалните предупреждения срещу пътуване са ниско ниво на инфекции в страните на произход и крайна дестинация, както и конкретни мерки, предприети в областта на контрола на инфекциите и здравеопазването, особено в туризма и пътуванията въз основа на препоръките на ЕК по туризъм и транспорт от 13 май 2020 г.


Срещата се състоя по инициатива на външния министър на Германия Хайко Маас. В нея участваха външните министри и на Австрия, Кипър, Испания, Хърватия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Словения, както и заместник-министри на външните работи на Франция и Португалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK