Доста българи мълчат (или вече не им пука) за корупцията

Доста българи мълчат (или вече не им пука) за корупцията

© Юлия ЛазароваПубликуваното миналата седмица проучване от декември 2019 г. по поръчка на Европейската комисия показа възприятията на българите за това има ли корупция в страната им. То показва, че за две години - спрямо октомври 2017 г. - усещането на българите е, че корупцията в страната се е увеличила.


На пръв поглед някои от данните не са най-лошите сред включените 28 държави и това бе коментирано с доза ирония от бившия екоминистър Юлиян Попов в профила му във "Фейсбук", след което бе препечатано на сайта на в. "24 часа".


Но той изтъква, че не сме най-зле в Европа, и стига до извод, че "институциите, които трябвало да се борят с корупцията, не работят, но нагласите нагласите и практиките в страната не допускат корупционни практики". Попов нарича изследването "много по-сериозно, отколкото онези на "Трансперънси интернешътъл", които са, общо взето, джангър агенция". Въпросната "джангър агенция" впрочем е включена като източник в най-новото съобщение на Европейската централна банка за готовността на България да влезе в еврозоната редом с доклади на Световната банка и Световния икономически форум.
Проучването за ЕС е проведено в България от TNS BBSS, ръководената от Марчела Абрашева регионална група за 8 държави на голямата маркетингова и социологическа агенция KANTAR. От сравнителните резултати наистина се вижда, че има страни, където гражданите дават по-тревожни оценки за корупцията. Но се вижда също, че доста голяма - а често и най-голямата група в Европа - от българите отказват изобщо да отговарят на въпросите.


Този отказ е спонтанен или се избира отговор "Не знам". Любопитно е, че анкетираните лице в лице над 1000 българи са се спирали на тези варианти при въпроси със съвсем ясен избор като "През последните 12 месеца преживели ли сте или да сте били свидетел на корупция".


Предполага се, че човек или е виждал, или не е виждал, че е попадал или не в корупционна ситуация. Но 5% (най-голям дал в Европа) спонтанно са отказали да изберат, а още 3% са посочили "Не знам". Крайният резултат е, че страни като Хърватия, Австрия и Унгария изглеждат по-зле, а там отказалите да посочат "Да" или "Не" са общо по 2-3 процентни пункта, а не 8, колкото в България. Утвърдително са отговорили 15% от хърватите и затова страната им е най-зле, но разликата с България (11%) не е значителна и вероятно би изглеждала различно, ако повече анкетирани не бяха премълчали. (Само в разтърсваната миналата година от антикорупционни протести Малта има сходни показатели - 4% спонтанно отказват да отговорят, а 5% избират "Не знам")


Преживяхте ли или видяхте корупция през последните 12 месеца?

Преживяхте ли или видяхте корупция през последните 12 месеца?


Същото е положението при въпроса "Лично познавате ли някой, който е взимал или взима подкуп". Тук по-зле от България са цели 9 държави, но българите се показват като истински "шампиони" в премълчаването - цели 19% от участниците. На "Не знам" са се спрели 11%, а спонтанно са отказали да отговорят други 8%. В допитването няма нито една европейска страна, която поне да се доближава до такива показатели.


Познавате ли лично някой, който взима подкупи?

Познавате ли лично някой, който взима подкупи?


Запитани "Съгласни ли сте, че антикорупционните мерки в страната ви се прилагат безпристрастно и без скрити мотиви", българите са с най-нисък дял (18%) на съгласие с това твърдение. Само Гърция (71%) изпреварва България (66%) по несъгласие със безпристрастността на властите в борбата с корупцията. И тук също има нюанс - 16% от българите казва "Не знам", докато това е отговорът на само 6% от гърците. Това разминаване е очевидно и при страни с проблеми с корупцията като Хърватия, Кипър или Унгария, но там с "Не знам" са отговорили между 4 и 9 процента. Някаква утеха може да е, че такъв е отговорът и на 33% от британците.


Антирокупционните мерки в страната се прилагат безпристрастно.

Антирокупционните мерки в страната се прилагат безпристрастно.


"Има достатъчно успешни съдебни преследвания, за да действа това възпиращо на корупцията" е друг от въпросите. Отново една пета (20%) от анкетираните българи са казали "Не знам". В Хърватия, Кипър и Словения тази група е между 2 и 6 процента, но пък тези три страни са пред България по несъгласие с подобно твърдение, т.е. там бездействието на властите изглежда относително по-голямо.


Има достатъчно разследвания, които да накарат хората да се въздържат от корупция.

Има достатъчно разследвания, които да накарат хората да се въздържат от корупция.


На въпроса "У нас фаворизирането и корупцията пречат на конкуренцията" с "Не знам" отговарят 16% от българите. По-зле в класацията са Испания, Гърция и Португалия, но там тази група е над два пъти по-малка - между 6 и 8 процента.


Фаворизирането и корупцията пречат на конкуренцията в бизнеса.

Фаворизирането и корупцията пречат на конкуренцията в бизнеса.


Поредно свидетелство за "пасуването" на българите при разговор със социолози е на въпроса "В нашата страна единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш връзки с политици". Всеки шести (16%) българин е казал "Не знам", а в "по-лошите" Хърватия и Кипър тази група е 2-4 процента.


Единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш политически връзки.

Единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш политически връзки.


Същата тенденция се повтаря отново и отново и по други въпроси. Възможна причина е, че немалка част от българите наистина нямат представа как функционира корупцията в страната им, т.е. че тя се разиграва по недостъпно високи етажи на властта или в институции, с които нямат досег. Но тя не обяснява защо в България като най-корумпираните (след полиция и митници) е посочено здравеопазването.


По-тревожен е друг вариант - доста българи предпочитат вече да си мълчат за корупцията или не им пука, защото нищо не могат да направят срещу нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK