Доста българи мълчат (или вече не им пука) за корупцията

Доста българи мълчат (или вече не им пука) за корупцията

© Юлия ЛазароваПубликуваното миналата седмица проучване от декември 2019 г. по поръчка на Европейската комисия показа възприятията на българите за това има ли корупция в страната им. То показва, че за две години - спрямо октомври 2017 г. - усещането на българите е, че корупцията в страната се е увеличила.


На пръв поглед някои от данните не са най-лошите сред включените 28 държави и това бе коментирано с доза ирония от бившия екоминистър Юлиян Попов в профила му във "Фейсбук", след което бе препечатано на сайта на в. "24 часа".


Но той изтъква, че не сме най-зле в Европа, и стига до извод, че "институциите, които трябвало да се борят с корупцията, не работят, но нагласите нагласите и практиките в страната не допускат корупционни практики". Попов нарича изследването "много по-сериозно, отколкото онези на "Трансперънси интернешътъл", които са, общо взето, джангър агенция". Въпросната "джангър агенция" впрочем е включена като източник в най-новото съобщение на Европейската централна банка за готовността на България да влезе в еврозоната редом с доклади на Световната банка и Световния икономически форум.
Проучването за ЕС е проведено в България от TNS BBSS, ръководената от Марчела Абрашева регионална група за 8 държави на голямата маркетингова и социологическа агенция KANTAR. От сравнителните резултати наистина се вижда, че има страни, където гражданите дават по-тревожни оценки за корупцията. Но се вижда също, че доста голяма - а често и най-голямата група в Европа - от българите отказват изобщо да отговарят на въпросите.


Този отказ е спонтанен или се избира отговор "Не знам". Любопитно е, че анкетираните лице в лице над 1000 българи са се спирали на тези варианти при въпроси със съвсем ясен избор като "През последните 12 месеца преживели ли сте или да сте били свидетел на корупция".


Предполага се, че човек или е виждал, или не е виждал, че е попадал или не в корупционна ситуация. Но 5% (най-голям дал в Европа) спонтанно са отказали да изберат, а още 3% са посочили "Не знам". Крайният резултат е, че страни като Хърватия, Австрия и Унгария изглеждат по-зле, а там отказалите да посочат "Да" или "Не" са общо по 2-3 процентни пункта, а не 8, колкото в България. Утвърдително са отговорили 15% от хърватите и затова страната им е най-зле, но разликата с България (11%) не е значителна и вероятно би изглеждала различно, ако повече анкетирани не бяха премълчали. (Само в разтърсваната миналата година от антикорупционни протести Малта има сходни показатели - 4% спонтанно отказват да отговорят, а 5% избират "Не знам")


Преживяхте ли или видяхте корупция през последните 12 месеца?

Преживяхте ли или видяхте корупция през последните 12 месеца?


Същото е положението при въпроса "Лично познавате ли някой, който е взимал или взима подкуп". Тук по-зле от България са цели 9 държави, но българите се показват като истински "шампиони" в премълчаването - цели 19% от участниците. На "Не знам" са се спрели 11%, а спонтанно са отказали да отговорят други 8%. В допитването няма нито една европейска страна, която поне да се доближава до такива показатели.


Познавате ли лично някой, който взима подкупи?

Познавате ли лично някой, който взима подкупи?


Запитани "Съгласни ли сте, че антикорупционните мерки в страната ви се прилагат безпристрастно и без скрити мотиви", българите са с най-нисък дял (18%) на съгласие с това твърдение. Само Гърция (71%) изпреварва България (66%) по несъгласие със безпристрастността на властите в борбата с корупцията. И тук също има нюанс - 16% от българите казва "Не знам", докато това е отговорът на само 6% от гърците. Това разминаване е очевидно и при страни с проблеми с корупцията като Хърватия, Кипър или Унгария, но там с "Не знам" са отговорили между 4 и 9 процента. Някаква утеха може да е, че такъв е отговорът и на 33% от британците.


Антирокупционните мерки в страната се прилагат безпристрастно.

Антирокупционните мерки в страната се прилагат безпристрастно.


"Има достатъчно успешни съдебни преследвания, за да действа това възпиращо на корупцията" е друг от въпросите. Отново една пета (20%) от анкетираните българи са казали "Не знам". В Хърватия, Кипър и Словения тази група е между 2 и 6 процента, но пък тези три страни са пред България по несъгласие с подобно твърдение, т.е. там бездействието на властите изглежда относително по-голямо.


Има достатъчно разследвания, които да накарат хората да се въздържат от корупция.

Има достатъчно разследвания, които да накарат хората да се въздържат от корупция.


На въпроса "У нас фаворизирането и корупцията пречат на конкуренцията" с "Не знам" отговарят 16% от българите. По-зле в класацията са Испания, Гърция и Португалия, но там тази група е над два пъти по-малка - между 6 и 8 процента.


Фаворизирането и корупцията пречат на конкуренцията в бизнеса.

Фаворизирането и корупцията пречат на конкуренцията в бизнеса.


Поредно свидетелство за "пасуването" на българите при разговор със социолози е на въпроса "В нашата страна единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш връзки с политици". Всеки шести (16%) българин е казал "Не знам", а в "по-лошите" Хърватия и Кипър тази група е 2-4 процента.


Единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш политически връзки.

Единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш политически връзки.


Същата тенденция се повтаря отново и отново и по други въпроси. Възможна причина е, че немалка част от българите наистина нямат представа как функционира корупцията в страната им, т.е. че тя се разиграва по недостъпно високи етажи на властта или в институции, с които нямат досег. Но тя не обяснява защо в България като най-корумпираните (след полиция и митници) е посочено здравеопазването.


По-тревожен е друг вариант - доста българи предпочитат вече да си мълчат за корупцията или не им пука, защото нищо не могат да направят срещу нея.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Какъв е смисъла от съществуването на тая "държава" ? По добре да се закрие или присъедини към съседна държава.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2117 Разстроено

  Хайде да си кажем истината:
  -за съжаление корупцията в Отечеството е НОРМА;
  -така е от преди 140 години;
  -няма обществена непоносимост към корупцията;
  -така наречените "политически партии" всъщност са клиентелни мрежи, които използват стари корупционни схеми;
  -в системата участват поне милион души, които нямат интерес това да се промени;
  -така наречените"политици" нямат топчици за да променят това...
  Та така, блатото се раздвижва само ако/когато се появи нов "крокодил"!!!

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Доста българи мълчат (или вече не им пука) за корупцията
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Пука ми!
  Но не виждам по-добра алтернатива.

 5. 5 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Корупцията е смазката на икономиката! По тая причина големите инвеститори не идват имали си своя смазка.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  Корупцията е вечна, вечна, поне докато има хора на тая планета.

  Скоростен индекс "Y"
 7. 7 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Доста българи са толкова зависими от корупцията, че им нокти да им вадят пак нищо няма да кажат.

  Моралът не е порок!
 8. 8 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Просто няма политическа партия, която да спечели доверието на хората и затова е апатията. Демократите са затънали в грантове и изповядват някакви безумни ултра-леви идеи. В БСП е пълно със стари муцуни като Миков и др. подобни за които никой не би гласувал. Ако се появи проект, направен от наистина честни хора, ще вземе най-малко 40%.

 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Мълчанието на българина и не само, е заложено в генетичния му код. Това е причината. Следствието е резултата от мълчанието. Трябва да си много глух и сляп да не го видиш. Това парче територия изглежда е оцелявало поради стратегическото си местоположение - големите все не могат да се разберат кой да го присвои и как точно да се случи. Но всяко нещо си има край.

 10. 10 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Българите просто не вярват в институциите.

  Парламентарна република, в която парламентът е тотално неглижиран от изпълнителната власт , а председателят на парламента е обект на гнусни и вулгарни квалификации от премиера на страната.
  21 век, страна от Европейския съюз. Прав е Слави, няма такава държава.

 11. 11 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2675 Любопитно

  Има ли човек в този форум,който някога да е участвал реално в такива допитвания?Аз за съжаление нямам такъв познат и бих се радвал,ако все пак се появи някой "задочен"такъв!Това с "усещането за ...",ми е познато и като "несъобразена скорост"от протоколите на КАТ!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Какъв е смисъла от съществуването на тая "държава" ? По добре да се закрие или присъедини към съседна държава.
  —цитат от коментар 1 на бАрни


  Да разбирам ли, че знаеш държава, в която няма корупция?

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2402 Разстроено

  До коментар [#1] от "бАрни":

  България се присъедини към ЕС. Това е много по-добре от присъединяването към съседните държави И пак не помага.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#10] от "iradev":

  Като гласувате за чичкото без коса от плевенските села, както вероятно преди сте гласувал за мадридският изманик и за бюрека....нещата ще се "наредят"!
  Това ще да е "краят" на корупцията в Отечеството.

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  Доста усилия да се "докаже", че числата не са това, което са, и някак да се изкара как "пак сме най-зле", макар всъщност да не сме.

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5278 Неутрално

  "Доста българи мълчат (или вече не им пука) за корупцията"

  Обезверени са. Всички държавни институции са прогизнали от корупция

 17. 17 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  На голяма част от българите наистина не им пука за корупцията и оцеляват месец за месец.
  Клептократите завладяха и четирите власти и изобщо не забелязват народа. И на тях не им пука от стачкуващите българи.
  Знаят как с лъжи и заблуди се смучат пари и от европейските данъкоплатци.

 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#10] от "iradev":Като гласувате за чичкото без коса от плевенските села, както вероятно преди сте гласувал за мадридският изманик и за бюрека....нещата ще се "наредят"!Това ще да е "краят" на корупцията в Отечеството.
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Цар, пожарникар, чалгар, що пък не...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Корупцията в България възникна заедно с борбата с нея. Дотогава беше масовият нормален начин на живот. За изкарващите белия си хляб с подобни изследвания усвоители на грантове, фондове и поръчки, тяхното не е корупция, схеми и измами.
  Експертът Карабоев, въодушевен от горния занаят, как пък едно примерче за корупция не намери. Няма и от громящите корупцията форумни лъвове.
  И да не бъркаме контакти, връзки, приятелска и роднинска помощ, възползване от ситуация, възможности и вратички в закони и регулации с Корупция. То у нас всяко забогатяване на съседа е корупция, стъпила на традиционна завист.

  Да добавя и, че за много посредствени "западни" инвеститори съпротивата на местния бизнес да си свали гащите безплатно също е корупция.

  ...

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  "Като гласувате за чичкото без коса от плевенските села"

  "Чичкото без коса" вече 25 години не е спирал да работи и поне знаем откъде са му парите, за разлика от любимците ти Костов и Бойкики.

 21. 21 Профил на saysho
  saysho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  -за съжаление корупцията в Отечеството е НОРМА;
  -така е от преди 140 години; И ТАКА ДА СИ ПРИПОМНИМ ЗЛАТНАТА ДУМА В БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК......РУШВЕТЧИЙСТВО !!! Това е страшната дума,престъпната ....Корупцията е по така,по европейска ,та народът много много не и отбира.Я КАЖИ РУШВЕТЧИЙСТВО !!!! Да видиш как всички треперят,плюят си в пазвите и се оглеждат за Гешев

  als
 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Усещането за корупция е функция не на корупцията, а на пропагандата. Със сравнително малко пари можеш да постигнеш този ефект за всяка държава, въпреки, че като цяло на запад много по-малко им пука за глупостите по медиите.

 23. 23 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Всички са толкова обезверени и отчаяни вече, че то кво да им дреме вече. Така и така с корупцията оправия няма. По-скоро ваксина за коронавирус ще се намери, отколкото лек срещу корупция.

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2710 Любопитно

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  "Това парче територия изглежда е оцелявало поради стратегическото си местоположение - големите все не могат да се разберат кой да го присвои и как точно да се случи. Но всяко нещо си има край."
  =============
  И сега ще го присвои?????

  Еретик
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Кажете си честно, кой от Вас НИКОГА не е давал подкуп?

 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#24] от "Костадин Иванов":

  ТУРЦИЯ ПИЧ, ТУРЦИЯ.
  Даже днес командва от сараите.

 27. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Разстроено

  НАПУСКАЙТЕ ПЕЩЕРАТА!

 28. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Днес съобщиха за жена, която се е опитала да подкупи полицай, за да арестува съседите и, предлагайки му 100 лева. Грози я съд и присъда. Ако беше предложила 1000 лева, нямаше сега да я съдят. Всяко нещо има своите количествени измерения

 29. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  ОСТАВКА!!!
  —цитат от коментар 27 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И после?
  Ще ни управлява високоморалната Нинова?

 30. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Да приказват бе. Нали трябва да знаем кои са неблагонадеждните.

 31. 32 Профил на szhelyaz
  szhelyaz
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Корупцията в България възникна заедно с борбата с нея. Дотогава беше масовият нормален начин на живот. За изкарващите белия си хляб с подобни изследвания усвоители на грантове, фондове и поръчки, тяхното не е корупция, схеми и измами.Експертът Карабоев, въодушевен от горния занаят, как пък едно примерче за корупция не намери. Няма и от громящите корупцията форумни лъвове. И да не бъркаме контакти, връзки, приятелска и роднинска помощ, възползване от ситуация, възможности и вратички в закони и регулации с Корупция. То у нас всяко забогатяване на съседа е корупция, стъпила на традиционна завист.Да добавя и, че за много посредствени "западни" инвеститори съпротивата на местния бизнес да си свали гащите безплатно също е корупция. ...
  —цитат от коментар 19 на Schopenberg


  Както казваше един познат бизнесмен "Всяка сделка, в която не участвам, е корупционна".

 32. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Българинът е роден в корупция, израстнал и живял в корупция. Част от живота е, как да не свикне? Това е и един от шоковете на емигранта. Че може да има свят и без корупция. Една от големите изненади. Наедно с това че може да е чисто. Че може да не е жертва на постоянни лъжи и измами.

 33. 34 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Какъв е смисъла от съществуването на тая "държава" ? По добре да се закрие или присъедини към съседна държава.
  —цитат от коментар 1 на бАрни

  България се присъедини към ЕС. Това е много по-добре от присъединяването към съседните държави И пак не помага.
  —цитат от коментар 13 на plamen_b


  А както и виждаме според проучването на Евробарометър, съседните държави (конкретно еврочленките Гърция и Румъния) са по-корумпирани от нас, та не би било особено в полза да се присъединяваме към която и да е от тях...Може евентуално по патриотични подбуди към Сев. Македония пък после да променим името... :)


  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 34. 35 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Тя си е заложена в човешката природа. Дори в големите държави я има, но там не играят на дребно като в България, просто мащабите са по - различни.

 35. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "Корумпира хората не само властта, но и безсилието. Тя им дава ума и душата на роби. Прави ги безразлични, мързеливи, цинични, безотговорни и най-вече глупави" - Джон Холт
  ----------------
  Точно горното се случи в страната. Властта корумпира, а корумпираната власт замества, подменя, игнорира законите. Гази дори конституцията. И да, корупция в България има, тя е в огромни размери, и да, хората станаха безразлични, мързеливи, безотговорни, необразовани и глупави дървени философи, и да, станаха циници - искат да има по-малко корупция, но здраво търсят повече възможности да се доберат и участват в корупционни схеми. Така да се каже - всички сме баджанаци в корупционния разврат.

 36. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "Корумпира хората не само властта, но и безсилието. Тя им дава ума и душата на роби. Прави ги безразлични, мързеливи, цинични, безотговорни и най-вече глупави" - Джон Холт
  ----------------
  Точно горното се случи в страната. Властта корумпира, а корумпираната власт замества, подменя, игнорира законите. Гази дори конституцията. И да, корупция в България има, тя е в огромни размери, и да, хората станаха безразлични, мързеливи, безотговорни, необразовани и глупави дървени философи, и да, станаха циници - искат да има по-малко корупция, но здраво търсят повече възможности да се доберат и участват в корупционни схеми. Така да се каже - всички сме баджанаци в корупционния разврат.

 37. 38 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  На кого да се оплачем? На Каскета, или на Арменския поп? На втория ше има по-голям ефект.
  Борисов е иззел всички лостове на властта. Само с гласуване ще изрежем този тумор.

 38. 39 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Та значи нека първо да си опресним какво означава терминът корупция. Идва от английски corruption. Най-близкото значение в Българския е - разложение. Ще рече корупцията не е само рушветчийство, шуро-баджанащината, размяна на услуги и прочее между държавни и обществени служители с други субекти, също е корупция. В този смисъл, корупцията е дълбоко залегнала у Българите. Направо се е впила в манталитета на нашенците...за голямо съжаление. Аз не съм оптимист че в Родината може да се сведе до приемливи размери. Дано бъдещето ме опровергае.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 39. 40 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#33] от "Таралеж":

  "Това е и един от шоковете на емигранта. Че може да има свят и без корупция. Една от големите изненади. Наедно с това че може да е чисто. Че може да не е жертва на постоянни лъжи и измами"

  Хахахахаха 👏👏👏

  Велико. Обожавам пълни смешки казани ужким сериозно. Бис!!!

  Persistence of Time
 40. 41 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#39] от "tsyrvulan":

  "Аз не съм оптимист"

  На кого му дреме?

  Persistence of Time
 41. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Кажете си честно, кой от Вас НИКОГА не е давал подкуп?
  —цитат от коментар 25 на ivanpopov


  Аз.

  Еретик
 42. 43 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Всички останали европейци отговаряли по съвест на въпросите в проучването, само българинът си премълчавал...Явно е много важно българите да сме много специални с изостанолостта си. Предвид факта, че в продължение на доста години ни втълпяват, че държавата ни е възможно най-корумпираната в Европа, не е учудващо, че има хора дето не знаят какво да кажат, като ги питат дали познават хора, участващи в корупция, нищо че самите те не са участвали в такава. Че имаме корупционни проблеми е ясно, но е крайно време е да спрем да с комплексарщината.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 43. 44 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 542 Весело

  До коментар [#29] от "proza":

  Така трябва! 100 лв са обида за полицая. Още повече те обикновено ходят по двама.

 44. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  "българите се показват като истински "шампиони" в премълчаването - цели 19% от участниците. На "Не знам" са се спрели 11%, а спонтанно са отказали да отговорят други 8%. В допитването няма нито една европейска страна, която поне да се доближава до такива показатели."
  Остава да се чудим, това страх ли е , глупост ли е или и двете.

 45. 46 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Ох, Дневник, какви сте манипулатори. Много допитвания от Евростат съм виждал (със същия формат, графика) и традиционно България има най-високия дял от хора отказали да отговорят или отговорили "не знам" по каквато и да било тема. Правите грешни изводи на база това, че не сте си направили домашното и погледнали други подобни проучвания.

 46. 47 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Българите просто не вярват в институциите. Парламентарна република, в която парламентът е тотално неглижиран от изпълнителната власт , а председателят на парламента е обект на гнусни и вулгарни квалификации от премиера на страната. 21 век, страна от Европейския съюз. Прав е Слави, няма такава държава.
  —цитат от коментар 10 на iradev


  Прав е, ама такива, като теб ще го сложат да седне в парламента, нали?!Както сложихте и Симеон и Борисов, а после - други са ви виновни, че вие ги избирате все такива - спасители!
  Тъпотията и простотията е отличителната черта на българина!На изборите се вижда най-ясно - около 50%, че и повече дори, гласувате за комунистите - БСП и ГЕРБ, с останалите им сателити - Атака, ВМРО, Воля, НФСБ, РЗС, Бареков и прочие сволоч.
  А накрая нали знаеш кой е виновен винаги?А така - Костов!Нищо, че той от почти 20 години не е в политиката и само 4 е управлявал от 30, след 1989-та!

 47. 48 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  У нас няма по-банализирана тема от "Корупцията", който иска да прави политика и да продава медии все за нея говори вкл. доказано корумпирани като Корни, Радев, Йончева, Божков...Германците осъдиха ортаците на "батко и братко" тук им се размина. Превърна се в лайтмотив на демагогията, как няма да опротивее на хората!?

 48. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "...Тъпотията и простотията е отличителната черта на българина!На изборите се вижда най-ясно - около 50%, че и повече дори, гласувате за комунистите - БСП и ГЕРБ, с останалите им сателити - Атака, ВМРО, Воля, НФСБ, РЗС, Бареков и прочие сволоч..."До коментар [#47] от "Капабланка":

  Пропуснал си ДБГ, ДСБ, Бойкикиевите. Точно заради такива ПСЕВДОДЕСНИ, най-голямата част от истинските десни гласуват за ГЕРБ, при което ББ ще-не-ще води дясна политика. А висшата тъпотия и простотия на ДСБ е да не можете да прозрете, че българина няма да хвърли и сопола си за вас поради лайняната следа, която оставяте след себе си.
  Останете си със здраве и успех в местенето на лалугерите и броенето на комарите!

 49. 50 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  Тъжна картинка , защото народът вече се е предал!

 50. 51 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 912 Весело

  Не мълчат,защото полека лека творците на корупцията са или в затвора или в държави извън ЕС.

  Ръй! Ръй!
 51. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  "Същата тенденция се повтаря отново и отново и по други въпроси. Възможна причина е, че немалка част от българите наистина нямат представа как функционира корупцията в страната им, т.е. че тя се разиграва по недостъпно високи етажи на властта или в институции, с които нямат досег. Но тя не обяснява защо в България като най-корумпираните (след полиция и митници) е посочено здравеопазването."

  'що да не обяснява - Хората знаят къде са им искали пари?!
  Корупцията по високите етажи на властта е обект на разследващата журналистика, а най-гласовитите журналя, хич ги няма там. Фиксацията е върху Гешев и още един - двама и стига толкова!

  I Want To Believe
 52. 53 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 126 Неутрално

  И аз плащах за корупция, исках някаква цел и тя беше само с корупция постигана.

  В баългария на границата исках да им платя 20€, на тях им се виждаше малко. Алчни граничари.

  Не беше нещо незаконно, но не беше изцяло законно, иначе нямаше да плащам

 53. 54 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Дори да ме огледат изцяло, аз съм чист. Че се питат, защо съм се опитал да подкупя български граничари. Имаше причина, иначе нямаше да ис правя труда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK