ЕС заплаши едностранно да въведе дигитален данък

Франция ще наложи дигитални данъци тази година, независимо дали САЩ се върнат на преговорите, каза министър Льо Мер.

© Reuters

Франция ще наложи дигитални данъци тази година, независимо дали САЩ се върнат на преговорите, каза министър Льо Мер.Европейският съюз заяви днес, че ще наложи данъци върху трансграничната дейност на гиганти като Google, Amazon и Facebook и без да е постигнато международно споразумение до края на годината. Това стана малко, след като САЩ напуснаха преговорите между близо 140 държави под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Решението на американската делегация събуди опасения за избухване на търговска война в изключително неподходящ момент за световната икономика, навлизаща в най-тежката от десетилетия рецесия, каза Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР.


Мотивът на Вашингтон е, че преговорите не напредват, а резултат би трябвало да има до края на 2020 г. Но последиците от оттеглянето на американците са, че този срок става още по-непостижим, защото САЩ навлизат във финалната фаза на президентските избори на 3 ноември.
Опитът е за пръв път да се пренапишат глобални данъчни правила, за да са адекватни на дигиталната епоха.


В Париж финансовият министър Брюно льо Мер каза, че Франция, Великобритания, Италия и Испания смятат, че уведомителното писмо на търговския министър на САЩ е "провокация към всички партньори в ОИСР, когато сме на сантиметри от сделка да облагане на цифровите гиганти".


Отделно Мадрид заяви, че заедно с другите страни от ЕС няма да приеме "какъвто и да е тип заплахи от друга държава" за дигиталните данъци. Италия повтори, че продължава да работи за глобално споразумение.


Общата позиция на Европа е, че дигиталните гиганти плащат твърди малко в страните, където правят печалбите си, защото ги разхвърлят по различни места на планетата. Вашингтон, от своя страна, е против нови едностранно наложени данъци върху компаниите от Силициевата долина, ако няма споразумение във формата на ОИСР.


"Европейската комисия иска глобално решение, което да пренесе глобалното облагане в 21 век. Но ако това се окаже невъзможно през тази година, ясно сме заявили, че ще продължим с ново предложение на ниво ЕС", заяви еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони. Той допълни, че в Европа такива данъци ще бъдат наложени и без световно споразумение.


Франция вече има приети съответните закони, но се съгласи да замрази действието им докато се водят световните преговори.


Льо Мер каза днес, че Париж ще ги активира през 2020 г., незавсимо дали САЩ се върнат на преговорите. "Никой не може да приеме, че тези дигиталниг иганти ще печелят от 450 милиона европейци и няма да плащат данъци, където правят бизнеса си." Става дума за 3% от приходите от дигитални услуги във Франция, като данъкът се налага, когато компанията има над 25 милиона евро приходи в страната и 750 милиона по света.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 585 Неутрално

  сащ ШЕ ОБЯВЪТ УЧЕНИЯ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И ..........край на дигиталния данък.
  Ако, случайно така, пак наложат некви данъци - шът даун на предложилите ги. Ало, окупираните, имате възможност само да работите на захарната тръстика, не да взимате и процент от реализираната продукция.

 2. 2 Профил на zzs386495O7
  zzs386495O7
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво, ама щом ЕС го налага, а не отделните членки, то разпределението на парите между държавите следва да е на брой население.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Според мен би било грешка. Бих оставил подобно действие и наратива с него за началото на следващата година. Но те си знаят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Методът на д-р Емилова лекува социализма във всичките му разновидности. Може да трае дълго. но успехът е сигурен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Евросоцът: Северната Корея на Европа, като им свършат парите на другите, почват да шантажират зад океана.

  Winora forever
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Според мен е крайно време така наречените дигитални гиганти ( огромни контент корпорации ), да бъдат обложени подобаващо. Що кварталната бакалия да се облага със всевъзможни налози, а амазон - не?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  "като данъкът се налага, когато компанията има над 25 милиона евро приходи в страната и 750 милиона по света."

  И как точно ще наложат данък на твоите доходи базирано на приходите ти "ПО СВЕТА" ????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3852 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Не е трудно, помисли...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  Според мен е крайно време така наречените дигитални гиганти ( огромни контент корпорации ), да бъдат обложени подобаващо. Що кварталната бакалия да се облага със всевъзможни налози, а амазон - не?
  —цитат от коментар 6 на tsyrvulan


  В този ред на мисли..... Защо Компания от...Швеция например се регистрира с основен офис в България? Защото данъка в Бг е 10% а в Швеция е 40%.... то тогава това е ОК, но понеже става въпрос за компании които Европа не може да контролира и хайде сега да ги качим на гилотината ли?
  Искам да бъда разбран правилно тук. НЕ ЗАЩИТАВАМ никоя компания, но когато искаш да смениш закона, не можеш да го правиш избирателно, или за всички или за никой.....е освен в България за да угодиш някому 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Още по-дълбока данъчна реформа е необходима. Такава, която мотивира да работиш и печелиш, а не да преразпределяш.

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":Не е трудно, помисли...
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Ти си по мисленето....аз съм пенсионер 😂😂😂
  Тоест искаш да ми кажеш, че ако моя фирма тук във Великобритания (сега извън ЕС) и продавам услуги в Европа, аз трябва да плащам данъци и тук и в Европа? Двойно данъчно облагане? Е това ще ми е интересно да видя как ще се получи......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Мисля си че не си разбрал прочетеното в статията. Не става въпрос за данък печалба. За друго иде реч. Ще се облагат до 3% от приходите от продажба на дигитални услуги в дадена територия ( Франция, Румъния...).

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Всички финансови игри с акции, облигации и др. да се облагат. Сега на мен данък за покупка на какво ли не наследства и подаръци, а за големите тариката с милиардните спекулации нито промил на промила данък!

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Независима данъчна политика е добре, но още по-добре е да се създадат условия за развитие на европейски компании от подобен калибър. Защото каквито и данъци да въвеждаме за САЩ, това няма да роди удобството нито на Гугъл, нито на Амазон.

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Весело

  До коментар [#9] от "padrino":Мисля си че не си разбрал прочетеното в статията. Не става въпрос за данък печалба. За друго иде реч. Ще се облагат до 3% от приходите от продажба на дигитални услуги в дадена територия ( Франция, Румъния...).
  —цитат от коментар 12 на tsyrvulan


  Аз за данък продажби не съм чул никъде по света...а съм пътувал много. Данъци и такси се плащат на чисти печалби....справка Лукойл България 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanpopov":

  Това няма как да се получи докато ЕС е квази-федерация от 27 отделни икономики всяка със собствени правила, данъчна система и т.н.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#15] от "padrino":

  Данък приход, как да не си го чувал? У Щатско, в супера гледаш цената на продуктите, ама на касата плащаш повече. Знаеш ли защо?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Значи се отива към мита на европейските автомобили.

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Приказките са хубави, но за съжаление ЕС са известни, че само се "дървят" на големия брат и нищо повече не правят.
  Аз съм "За", да се въведе общ европейски дигитален данък, а по възможност парите директно да се събират от Брюксел, срещу отстъпка от годишния членски внос на страните членки. Поне като временна мярка, докато дойде времето да се въведат "европейски данъци" подобни на федералните в САЩ

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":Данък приход, как да не си го чувал? У Щатско, в супера гледаш цената на продуктите, ама на касата плащаш повече. Знаеш ли защо?
  —цитат от коментар 17 на tsyrvulan


  В Щатите това са локални такси и федерални такси които де факто се плащат от ПОТРЕБИТЕЛЯ, не от компанията която ги продава. В Щатите няма ДДС, това е заменено от двете такси които споменах. Нещо май говорим за различни неща..... Тук става въпрос за такси от компаниите не такси от потребителите....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 23 Неутрално

  "като данъкът се налага, когато компанията има над 25 милиона евро приходи в страната и 750 милиона по света."И как точно ще наложат данък на твоите доходи базирано на приходите ти "ПО СВЕТА" ????
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Ами ей така...казват ти да декларираш всички свои доходи където и да са, или иначе....така работи например подоходното облагане в Австралия. Ако имаш къща в Аржентина и я даваш под наем си длъжен да декларираш дохода в Австралия и да платиш там данък.
  За дигиталните компании просто ще обложат данък като процент върху оборота, което Австралия се кани да направи от 2018. Не може всяка година да имаш оборот 2-3 милиарда а да плащаш данъци 15 хиляди.

 22. 22 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 23 Неутрално  [quote#15:"padrino"][/quote]

  "Аз за данък продажби не съм чул никъде по света...а съм пътувал много. Данъци и такси се плащат на чисти печалби....справка Лукойл България"

  Вярно, но на тези компании операциите им са толкова размити и прикрити, че делкларират нулева печалба постоянно. Затова и данък базиран на оборота. Като не им харесва - чупката. Други ще дойдат.

 23. 23 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Може да го наричаш общинска такса, щатски данък и прочее но Sales tax си е данък върху оборота при продажба на краен потребител. Нещо подобно искат да направят и в ЕС

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Ми точно на принципа/ценностите по които САЩ налага санкции

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Това сериозно ли? Швеция и България са ЕС !!! И Швеция крепи България донор в ЕС , а БГ същите шведски вноски ги сервира авансово на САЩ за "самолети"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  ДДС...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Нарича се sales tax и се начислява върху оборота. Та и това което ЕС се кани да направи е нещо подобно, само че вместо да се начислява, ще се отчислява от оборота.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#18] от "dgerald":

  Митата за европейски автомобили са сигурни ако Тръмп бъде преизбран. Веднъж подпише ли се споразумение с Китай, идва ред на ЕС.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 784 Неутрално

  ес изпърво да си обърше насрания гъс и да си вдигне свалените гашти и тогава да заплашва...

 30. 30 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Кого плашат гаргите, те могат да приемат само планове като Дебилност, за да цицат такива като нас. Пред американците са в нашата поза спрямо тях, гащи долу. Нормално само във Германия има над 50 000 окупоционна армия. Пародия е ЕС, нищо друго.

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  До коментар [#20] от "padrino":Може да го наричаш общинска такса, щатски данък и прочее но Sales tax си е данък върху оборота при продажба на краен потребител. Нещо подобно искат да направят и в ЕС
  —цитат от коментар 23 на iavorski


  Отново да повторя, както и да я наричаш таксата тя се плаща от ПОТРЕБИТЕЛЯ А НЕ ОТ ФИРМАТА/МАГАЗИНА/КОМПАНИЯТА. Тук в статията се говори за такси за КОМПАНИИ.
  % Sales Tax се вижда на касовата бележка в САЩ и се плаща от клиента/купувача.
  Аз не знам как по просто може да се обясни????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  До коментар [#9] от "padrino":Това сериозно ли? Швеция и България са ЕС !!! И Швеция крепи България донор в ЕС , а БГ същите шведски вноски ги сервира авансово на САЩ за "самолети"
  —цитат от коментар 25 на дерибеев


  ЕС или не, сигурен съм че знаеш в ЕВРОПА няма еднаква данъчна политика. То и за това ФБ и Амазон се бяха регистрирали в Ирландия, защото корпоративните данъци са много по ниски от Франция например.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  До коментар [#15] от "padrino":ДДС...
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Това пак не е същото защото ДДС се заплаща от КЛИЕНТА, компанията просто го дава на държавата.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Новата реалност в света бързо настъпва и тя не е такава каквато Тръмпоня и орките си я представяха - в стил завръщане в бъдещето 1985. Икономическата криза и пандемията ще консолидират "Старата Европа" така както отдавна не се е случвало. Дано и някои от новите членове на ЕС проявят малко повече разум.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 35. 35 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Весело

  Ти си по мисленето....аз съм пенсионер
  —цитат от коментар 11 на padrino


  По принцип и ти личи, защото и друг път тука си се изказвал неподготвен по данъчни въпроси. Но в случая гледам има и други доста неподготвени.

  Естествено, че може да възникне двойно данчъно облагане, за това и е по-добре да има общо споразумение, за да бъде то уредено.
  Ако нямаш спогодба т.нар. СИДДО двойно данчъно облагане си съществува та дрънка, без значение дали на теб ти е интересно или не.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 36. 36 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#11] от "padrino":

  Айде, нали си пенсийонерче да те не мъчим. Очевидно става въпрос за т.нар. данък при източника, който се налага на крайния получател на дохода в дадена държава, когато е чуждестранно лице. В случая вероятно има някои технически специфики, около това, как компаниите-майки, които държат правата върху софтуера, събират приходите от него в дадена държава чрез местни дружества, или в случая с ЕС, дружества регистрирани в Съюза, но това е идеята май.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 37. 37 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#15:"padrino"]
  —цитат от коментар 22 на Larry Laffer
  "Аз за данък продажби не съм чул никъде по света...а съм пътувал много. Данъци и такси се плащат на чисти печалби....справка Лукойл България"Вярно, но на тези компании операциите им са толкова размити и прикрити, че делкларират нулева печалба постоянно. Затова и данък базиран на оборота. Като не им харесва - чупката. Други ще дойдат.[/quote]

  Много ми е интересно как ще кажеш чупката на Майкрософт и какво ще се случи след това.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 38. 38 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#22] от "Larry Laffer":

  "Като не им харесва - чупката.Други ще дойдат."
  Та откъде ще дойдат тези "другите", бе кьорпе? Вие в Европа ли ще правите компании като Microsoft, Amazon, ъ? Единствените които могат да направят нещо подобно, са китайците, и то в далечно бъдеще.

 39. 39 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Колкото по рано САЩ си оберат крушите и си изтеглят воиските от цоциалистическия ЕССР толкова по-добре за тях. Аз ако бях президент на САЩ щях да ударя 50 процента тарифи за всички стоки внасяни тук от ЕССР.

  Да кажем не на педерастията!
 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  още по-добре е да се създадат условия за развитие на европейски компании от подобен калибър
  —цитат от коментар 14 на ivanpopov


  Трудно. Първо трябва да започнеш да купуваш като в Щатите - с пари на кредит без покритие. От там да промениш цялата икономика по техен модел, което не е добра идея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK