Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството

Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството

© Георги КожухаровНад една трета (36%) от българите не одобряват повече разходи на правителството в кризата, предизвикана от коронавируса. Всеки четвърти (25%) казва, че подкрепя "много по-слабо" подобна политика. Вариантът "Много по-силно подкрепям" е избран от само 8%, а "Подкрепям малко по-силно" - от 16%.


Убедително доминира изборът средствата да дойдат от европейските институции. Така отговарят над два пъти повече от предпочелите избора България сама да се оправя.


Делът на българите, избиращи на първо място очаквана помощ от институциите на Европейския съюз, е най-голям (37%) сред отговарящите на въпроса от кого очакват помощ за възстановяване. Още 6% казват "Други европейски страни". Но не е пренебрежимо малък (26%) и делът на убедените, че България може да разчита на себе си.
Това са част от резултатите от мащабно ново проучване, публикувано в сряда от Европейския съвет за външна политика. То обхваща 9 държави от ЕС, в които живеят две трети от населението и даващи приблизително толкова от БВП на съюза. В България са анкетирани хиляда души от "Алфа рисърч", а в останалите страни са работили агенции Datapraxis, YouGov.


В него повечето анкетирани българи одобряват действията на правителството по удържане на кризата, но малко над една четвърт (27%) му се доверяват да свърши добре нещо, което влияе положително на живота на хората.


Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството
  • Проучването е представено в доклад от Иван Кръстев и Марк Ленард, които оспорват твърденията за:
  • - надигането както на националистическия евроскептицизъм, така и на европейския федерализъм
  • - за нарастване на подкрепата за масирани държавни интервенции
  • - за издигане авторитета на експертите.
Председателят на Центъра за либерални стратегии и основателят и директор на ЕСВП опровергават три разпространени илюзии, очертали се по времето на пандемията с коронавируса, като установява широка подкрепа за водено от ЕС възстановяване от кризата.


Почти две трети (63%) от гражданите смятат, че кризата с коронавируса е показала необходимостта от повече сътрудничество на равнище ЕС. Разработката обаче предупреждава, че тази подкрепа за по-силно европейско взаимодействие е условна и не бива да бъде разглеждана като призив за допълнително разширяване на европейските институции или като вот на доверие за сегашната структура на ЕС.


Според Марк Ленард "Европейският проект се преосмисля не като интеграционен процес, основан на идеалите, а като проект, закотвен в общата съдба. Солидарните действия се диктуват повече от споделяната география, а не от споделяните ценности."


Как е разпределена в България подкрепата за повече правителствени разходи за възстановяване след кризата.

Как е разпределена в България подкрепата за повече правителствени разходи за възстановяване след кризата.


"Илюзиите", развенчани от паневропейското проучване на ЕСВП


ИЛЮЗИЯ 1: Кризата е създала нов консенсус в Европа, като е тласнала по-голямата част от обществеността към искане за по-изразена роля на държавата


ИСТИНАТА:


Анкетата показва, че общият брой на хората, загубили доверие в способността на държавата да действа, всъщност надхвърля броя на тези, които се настояват за повече държавни интервенции в резултат от кризата.


- Във всичките анкетирани девет европейски страни само 29% изразяват по-висока степен на доверие в държавата и оценяват позитивно работата на собственото си правителство. Обратно на това, 33% са загубили доверие в способността на държавата и дават негативна оценка на свършеното от тяхното правителство.


- В България 61% от участниците в проучването твърдят, че правителството се е справило добре с коронавирус кризата - но само 27% от тях заявяват по-силна увереност в способностите на правителството да се справя с проблеми, които влияят на живота на хората.


Най-големият парадокс на Ковид-19 е, че именно отсъствието, а не успехът на ЕС демонстрира неговата необходимост по време на първия етап на кризата и това подтиква европейските държави да се стремят към по-дълбока интеграция.


Иван Кръстев,

председател на ЦЛС


ИЛЮЗИЯ 2: Кризата с Ковид-19 е довела до по-висока степен на доверие към експертите


ИСТИНАТА:


Повечето европейски граждани не демонстрират висока степен на доверие към експертите и властите по повод кризата с коронавируса:


- Само 35% от отговорилите на този въпрос са изразили становище, че работата на експертите е от полза за тях, докато 38% смятат, че политиците са използвали експертите и са укрили информация от обществеността; 27% от респондентите изразяват ниска степен на доверие към експертите по принцип.


- Доверието към експертите е най-силно в Северна Европа, особено в Дания (64%) и Швеция (61%), където гражданите изразяват и висока степен на доверие в държавата.


- Най-ниско е доверието към експертите във Франция (15%), Полша (20%) и Испания (21%).


- В България само една трета (33%) от респондентите на проучването считат, че има полза от мнението на експертите по време на текущата здравословна криза.


Стремежът към повече европейско сътрудничество не се дължи на апетит за градеж на институции, а по-скоро на дълбока тревога от евентуална загуба на контрол в един опасен свят. Това е Европа на необходимостта, а не Европа на предпочитанието.


Марк Ленард,

съосновател и директор на ЕСВП


ИЛЮЗИЯ 3: Кризата е довела до повишаване както на националистическия евроскептицизъм, така и на про-европейския федерализъм


Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството

ИСТИНАТА:


Кризата не е довела до повишаване нито на национализма, нито на федерализма. Напротив, създава подкрепа за сътрудничество в ЕС, когато сме изправени пред непознати заплахи, но не за повече интеграция.


- Във всички участвали в прочуването девет страни мнозинството е на мнение, че съществува нужда от по-голямо сътрудничество между страните-членки в бъдеще. Това мнение се споделя от 63% от европейците. Повече от половината (56%) от участниците в проучването в България споделят това виждане.


- Българите, редом с испанците (63%), италианците (57%) и португалците (70%), са сред най-склонните да подкрепят повече споделяне на финансовите несгоди в такива кризи. 54% от запитаните в България споделят това виждане.


- В същото време, много хора във всички държави на ЕС считат, че съюзът не се е представил добре по време на кризата -множествата или мнозинствата във всички държави твърдят, че ЕС не отговаря на кризата по удачен начин. Това включва 63% в Италия и 61% във Франция.


- Във всички държави множествата или мнозинствата твърдят, че никой не им е помогнал по време на пандемията или че не знаят кой е бил най-полезният им съюзник. Само малки малцинства избират ЕС, международните институции или най-големите икономически партньори на Европа - САЩ и Китай - като най-полезни съюзници.


- При въпроса относно това как Европа трябва да се промени, мнозинството от респондентите в съответните държави (52%)желаят по-обединен отговор на глобалните заплахи и предизвикателства. Това е най-предпочитаният отговор от всички дадени варианти.


България за подкрепата за по-високи разходи на правителството: От кого очаквате най-много подкрепа за възстановяването - "от институциите на ЕС" (синьо), "от никого (червено).

България за подкрепата за по-високи разходи на правителството: От кого очаквате най-много подкрепа за възстановяването - "от институциите на ЕС" (синьо), "от никого (червено).


Кръстев и Ленард правят заключението, че преобладаващото мнозинство от европейците искат по-силно сътрудничество на ниво ЕС, независимо от това дали живеят в северната, източната, западната или южната част на континента. Но с уговорката, че няма да има ново ново на интеграция: "това е Европа на необходимостта, а не на предпочитанията", където "генератор на подкрепата за ЕС е засилването, а не подкопаването на националния суверенитет", смятат авторите.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Да дадат по една дебитна карта на всеки.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Правителството изгуби доверието на повечето хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ам то и без пандемията доверието към правителството щеше да се срине.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#1] от "blondofil":

  Може и по едно нощно шкафче !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Българите трябва най-накрая сами да си помогнем. Ако чакаме да ни оправят ЕС, САЩ, Русия и не знам си кой още, винаги ще ни "оправят" тия с чекмеджетата и патлаците.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#3] от "hch33660784":

  Пандемията в началото дори малко стабилизира Правителството докато не почнаха икономическите уйдурми и провали. Помогнаха и атаката на Божков , записа и снимките, които никой не посмя да оспори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на zkq16646307
  zkq16646307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе що пак Европа, бе? Що не сами, що все наготово?

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Разстроено

  Разрушаването на и без това крехкото доверие в институциите е големият системен и структурен грах на всички които минаха през онова което тук наричаме политика!!!
  Без доверие и занапред няма да можем да направим нищо особено нито за себе си нито за Отечеството!!!

 9. 9 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Точно така, хунтата ще ги ограби, справка: КъщиЗаТъщи

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Няма разумен човек, който да има доверие в ГЕРБ и съдружниците им във властта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 984 Неутрално

  повечето хора искали по-силно сътрудничество, ама ако може с по-малко интеграция?!повечето хора да вземат да решат какво искат. интеграция в подкрепа на националния суверинитет? европейската интеграция по дефиниция е отнемане на националния суверенитет, но нейсе
  а българите искат някой да я поеме тая държава на ръчна, но не работят така нещата. каквото правителство сме си избрали, такова ще ни управлява, и брюксел ще работи с него.
  иначе кръстев беше правил едни анализи, за връщането на националната държава и уважението към ескперта, които сега се излезе, че са номерирани илюзии

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Щото правителството така ще ги усвои парите, че няма да достигне нищо до засегнатите от кризата.

 14. 14 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#5] от "danubian.whale":

  +1

  Трябва да се разбере, че другите държави си имат свои вътрешни проблеми, за да се занимават с нас.
  А ние като сирачета чакаме помощ, ходатайства и милост.. 😔
  Нали сме с история на 1300г? За толкова години трябваше да сме научили как да се оправяме сами.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "Доверието към експертите е най-силно в Северна Европа, особено в Дания (64%) и Швеция (61%), където гражданите изразяват и висока степен на доверие в държавата."

  Това за експертите е много вярно :)

  За чий им е да им вярваш - особено на Мангъров и подобни, дето може да разбират от вируси, но нищо не разбират от епидемии. Айде в Дания разбирам защо им вярват. Ама в Швеция трябва да си малоумен да вярваш на техните експерти. Но друга страна според мен шведите са малоумни щом продължават опитите да направя хора от мигрантите. :)

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А какво доверие имаше едно време!!!
  В бкп!
  В дрОгаря луканов!
  В дрОгаря лилов!
  В дрОгаря жан!
  В мадридският измамник!
  В дрОгаря орешарски!!!!
  То сега това доверие ли е!!!!
  Вие наистина ли не разбирате че проблема на Отечеството е системен или просто обслужвате прогресивната си обсесия

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Точно така:)
  Само дето въпросът е догодина на изборите дали ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство:)
  Петдесет пенсионери във форума си вярвате даже, че сте и Народът. Хахаха

 18. 18 Профил на Бай Хикс-Игрек-Й
  Бай Хикс-Игрек-Й
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар №11 и №5;

  Има фундаментална разлика между народа и държавата, също както по принцип трябва да има и между държавата и църквата. 'Ма нали сме в България...

  Така де, българите сме готини хора, ама тия отгоре, дето ще е хвалба да ги наречем хора, та камо ли българи, не работят в интерес на българите. Нали така?

  Голяма част от хората вярват на ЕС институциите повече, защото ЕС през последните 10+ години е единствения лъч надежда в нашето мрачно битие.

  Българите ще си помогнем като изринем кочината на жълтите павета ПЪРВО, пък после всичко ще си дойде с времето.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Хахаха, Българите като цяло са необразовани икономически, и на кой да дадат парите?!?
  Аз не мисля, че народа е по морален от политиците, дори обратното, пълно е с далавераджии...Щем, нещем Евро помощите няма как да минат освен през правителството, но можем пък да работим за федерална европа, реално да сме все по интегрирани към ЕС и все по малко да може да се краде.

  Но стигаме до това, че има ли пари, все някой ще иска да ги усвои на гърба на останалите, въпроса е да сме на ниво като гражданско общество и да има ясни и нормални показатели, по които да се кандидаства, за да може предприемчивите българи да са подпомагани.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Досега се справяме сами. Пари за кризата не са раздавани от ЕС, поне засега.

  Част от българските граждани обаче искат да ги управлява Гандалф, а Хари Потър да е вице. Като не мине през правителството една помощ, през кого ще мине? ВиК? БПЦ? БЧК?
  Освен това искат да се раздават пари, ама да не се връщат. И да не са от ЕС, защото е унизително за страна с 1300 години история. Добре - няма. Ама как няма, как без помощи? Защо ни е ЕС тогава?
  И.................

  Еретик
 22. 22 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Повечето българи разбират ЕС като благотворителна организация май!Глупаците се увеличават застрашително.
  И по пощата ли да им пратят парите на всеки или ще дадат и сметките си?!

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Значи, според автора, българите първо гласуват народно събрание, което им избира правителство, според техните желания и волеизявления. А послед не искат помощта на ЕС да минава през избраното от тях самите управление на страната. Ако и те знаят какво искат!...

 24. 24 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Българинът иска по 10х евро на всеки и да си купи един таралясник и това му е мечтата.

 25. 25 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Може да минава през Божков и Цветан Василев.

  Но сериозно, наистина е много неприятно това, че слагат свои си хора, а като цяло много от тях са некадърни. Но кой е кадърен...не знам, има кадърни хора в народа, но далеч не са всички. Пълно е със соц промити мозъци, които просто искат някой да им плаща, а самите те нищо иновативно не могат да измислят.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството
  —цитат от коментар 0 на Статия


  "Дневник", защо наричате тази отвратителна мутренска власт, "правителство"?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Гневно

  "Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството"

  Ама продължават да гласуват за ГЕРБ! Хайде, обяснете ми това, моля.

 29. 29 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 273 Неутрално
 30. 30 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 871 Неутрално

  А какво доверие имаше едно време!!!В бкп!В дрОгаря луканов!В дрОгаря лилов!В дрОгаря жан!В мадридският измамник!В дрОгаря орешарски!!!!обсесия
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Този списък не е пълен без сегашния премиер - произлязъл от БКП,учил се на хитрини директно от бае Тодар и вкаран във власта от мадридският измамник.
  Като сложиж едно Б.Б. накрая, нещата си идват на място.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Знаеш ли случайно колко депутата правят абсолютно мнозинство - СЪМНЯВАМ СЕ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2094 Весело

  Всичко ми е ясно! Само дет' не разбрах, за "експертите". Кръстев експерт лий или да?! И кат' такъв, да му имаме ли доверие, за писаното в статията, или напротив?! ;)

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Изпускаш няколко човека дрОгарино !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Щото правителството така ще ги усвои парите, че няма да достигне нищо до засегнатите от кризата.
  —цитат от коментар 13 на Котаракът на Шрьодингер


  " Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството !"
  А от къде да мине ??? Вероятно през Позитано 20 / те и без това си имат доста ипотеки да изплащат / ? През "Демократична България " , която само чака на гюме да кацне някое и друго евро , през Славиту / неговата новорегистрирана партия "ИМА ТАКЪВ НАРОД " / , през гражданското сдружение на Мая Общата , през т.в."Евроком " където Лупи само чака или направо през Президентството , където Радев и неговият пръв "секретар " по антикорупция Пламен Узунов ще се разпоредят както трябва ????

 36. 36 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 829 Весело

  Готовите отговори в тази анкета като обясненията на Цветанов за ориентацията на партията му: леко вдясно от центъра с изразена готовност за миграция малко наляво.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2583 Любопитно

  Малко смешно е да "помагаш" с годишен лихвен процент .... " до 10 %. "!!! https://bit.ly/3duOEh5

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#35] от "doroteus":

  Всеки има право на нощно шкафче !!! Или не ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4349 Весело

  Да дадат по една дебитна карта на всеки.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  С нула лева в нея! 🤣😂

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  До коментар [#1] от "blondofil":

  Не си уточнил с колко искаш да ти я заредят ! Надали само дебитна карта ще те зарадва особено......

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#28] от "PisnaMi":

  "Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството"
  Ама продължават да гласуват за ГЕРБ! Хайде, обяснете ми това, моля."
  ==================
  Едни българи, удобни за Бойко Борисов гласуват за ГЕРБ.
  Други българи, удобни за Петър Карабоев, не искали евросредствата да минават през правителството.

  Еретик
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  До коментар [#23] от "ivanpopov":

  Ми може би са разбрали какво достига до тях от европейските помощи, когато минат през обръчите на почетния ! Минат ли казах ? Май нищо не минава оттам !

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4349 Любопитно

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  "Само дето въпросът е догодина на изборите дали ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство:)"

  Викаш само едното чекмедже в спалнята е пълно, а трябва да се напълни и другото!?

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  С дрОгарю можете да се обръщате към баща си - кварталният мЮлЮционер със зелените служебни панталонки от 1974-та!!!

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#35] от "doroteus":

  "А от къде да мине ???"

  През чекмеджето на една спалня на улица Секвоя! 😂🤣

 47. 47 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  "Най-ниско е доверието към експертите във Франция (15%)"

  Макроне-е, чичовото, дотам ли я докарà ?! (ツ)

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#45] от "selqnin":

  А може ли да ти викам Чекмеджурев старшинка ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма разумен човек, който да има доверие в ГЕРБ и съдружниците им във властта.
  .........................
  Аб е дали има или не се проверява на избори. Бай ви Бойко ви шамари години наред. Хем бил прочел само 1 книга.
  Ти по-добре гледай себе си. С тая логорея хептен за мезе стана. Сън не спиш за да се изпльокаш първи под всяка тема. И все като грамофон с 3-4 плочи. Изтърка се бе старши. Досаден си вече.

 50. 50 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Нуждата от чужда помощ е свързана със системното ограбване на обикновения човек, започнало с тежките данъци след Освобождението (необходими за да платят политиците откупа на Москва), продължило с конфискацията на имущество и добитък по време на идиотските войни, достигнало критична точка с отнемането земята и изселването към големите градове през 44-та и завършило с разграбването на държавното имущество от ДС и компания след 89-та.
  Предвид количеството агенти на ДС, които в момента са депутати в ЕП, за мен е трудно да си представя тези институции да осигурят някакво финансиране на обикновения гражданин, предвид факта за това колко години си затварят очите за начина на разпределение на средствата по програми и земеделски субсидии.
  Бюрокрацията храни бюрокрация и ражда още повече бюрокрация. В историята с двете крави тя е по-лоша от всички -изми, защото освен че застрелва едната, изхвърля млякото от другата крава.
  Голяма част от останалите в страната въпреки мутро-мафията винаги са разчитали на помощи от роднини, избягали в чужбина, би следвало и сега да е така.

  А от това дали ЕС най-накрая ще прогледне за случващото се в страната и ще изхвърли партия ГЕРБ и ДСБ от ЕНП поради връзки с и работа за източни диктаторски режими, зависи и неговото оцеляване.

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 51. 51 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Другаря Карабоев предпочита чек от Усрула.

  Това да не са мангизи на български олигарх бе, другарю Карабоев, да се дават в плик.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Правителството изгуби доверието на повечето хора.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  И затова трети мандат са все ГЕРБ. И другата година ще си изберат гербери отново,защото почти всичкото чиновник на държавна заплата и хранилка са все гербери ,а те са сигурно близо 2 милиона със семействата си като избиратели.

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2583 Любопитно

  До коментар [#38] от "MPetr":
  годишен лихвен процент .... " до 10 %. "!!! https://bit.ly/3duOEh5 ... как кореспондира това с "уйдормите" на правителството?????

 55. 55 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Помощта да не минава през правителството и особено през Борисов,защото няма да му стигне шкафче,а ще му трябва трикрилен гардероб,за да си дипли еврата...

 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Най-много харесвам когато комунета и ченгета се опитват да обиждат на дрОгари и старшини!
  Жалка история!

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Много лоша новина за ГЕРБ и неговата банда обирджии, дето се водят правителство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#53] от "log_on":

  И затова трети мандат са все ГЕРБ. И другата година ще си изберат гербери отново,защото почти всичкото чиновник на държавна заплата и хранилка са все гербери
  .......................
  И викаш, значи, щом си в адмистрацията - гласуваш за ГЕРБ?
  И защо? Какво ще стане , ако не гласуваш за Герб?
  Ще те уволнят ли?
  Не става така лесно махането от държавна служба.
  Ама ти, от къде да знаеш?
  Ама няма проблеми - повтаряте си го това щом ви помага. Терапия явно, някаква.

 59. 59 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":
  Много лоша новина за ГЕРБ и неговата банда обирджии, дето се водят правителство!
  ...............
  Бхахаха
  ТЕМЕНУЖКИТЕ В ОРГАЗЪМ

 60. 60 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Правилно, точно и абсолютната истина. Особено по-младите българи!

  Вяра на каквито и да било стари соц муцуни и техните храненици нямаме. Вън!

 61. 61 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 807 Неутрално

  "Доверието към експертите е най-силно в Северна Европа, особено в Дания (64%) и Швеция (61%), където гражданите изразяват и висока степен на доверие в държавата."Това за експертите е много вярно :)За чий им е да им вярваш - особено на Мангъров и подобни, дето може да разбират от вируси, но нищо не разбират от епидемии. Айде в Дания разбирам защо им вярват. Ама в Швеция трябва да си малоумен да вярваш на техните експерти. Но друга страна според мен шведите са малоумни щом продължават опитите да направя хора от мигрантите. :)
  —цитат от коментар 15 на realguru


  Швеция - 8-мо място в света по развитие
  България - 52-ро място в света по развитие.

  Хмм. Кой е малоумен?

 62. 62 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#61] от "katerina_slavova":

  https://www.uv.es/jgpausas/he/evolution-stops.jpg ;)

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 63. 63 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 913 Неутрално

  И тва е мн добро 😂
  https://pbs.twimg.com/media/CayHfMbWEAE4pRn.jpg

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Още за ЕС... и Австрия... барабар с България:
  на Три морета.

  Ръст на членството на членки в "Тръмп общество":

  https://www.mediapool.bg/tramp-energetikata-na-iztochna-evropa-tryabva-da-bade-svobodna-ot-chuzhdestranno-iznudvane-news309044.html

 65. 65 Профил на silkiskis
  silkiskis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дайте ги на Дневник и Прокопиев,те знаят как. Само да попитам вие тука целите в бяло ли сте?

 66. 66 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 272 Весело

  Дневник, как така Кмета има близо 6000 рейтинг, след като и
  600 му е много?😂

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 67. 67 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#65] от "silkiskis":

  И моето предложение е парите да минат през Прокопиев. Резервни варианти - Дянков, Трайков...в краен случай - Божков! ха-ха-ха

 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Да ги дадат на президента, че той си има съветник по корупцията, ще ги разпредели на приятелчета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 69 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#27] от "Рим":

  ПРиАтел,
  Твоя борбен фанатизъм много ми напомня за една история, койюто искам да ти споделя: преди няколко години, ако не с лъжа беше 2015 ей така от скука и любопитство отидох на едно събрание на комунистите от "Че Го ваДа"( .. :)
  За всички любители на татовото време и соц-носталгиците - братя, онова е вашето място! Имаше рече против капитализЪма, имаше нескрити мечти за излизане в нелегалност и борба срещу (?) "реваншистите"... Имаше песни и танци (казачок), имаше поздравителни адреси от и за Северна Корея, Куба и братска (?) Уганда... Въобще пълна циркова програма...

  Та, Римски, ако не искате и вие да се превърнете в клоуни ала чегеварците, вземете малко се стегнете. Това безкрайно поплювчене и мрънкане отива на партизанските внучета, но някак не ми се връзва с моата представа за "градска десница"...
  Please, be smartеr!... If you can.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 70. 70 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#34] от "LiberalToTheBones":
  Ногу си ми umen. И zabaven още.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 71. 71 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 807 Неутрално

  И тва е мн добро 😂https://pbs.twimg.com/media/CayHfMbWEAE4pRn.jpg
  —цитат от коментар 63 на Λllαν Νeemore


  Става. 7/10 IGN

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не съди строго.

  Кмет в сянка предан шумкар, измъчван от скрупули.
  Не смее да се съедини с победителите.

  А толкова е просто...

  До коментар [#56] от "selqnin":
  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Най-много харесвам когато комунета и ченгета се опитват да обиждат
  на дрОгари и старшини!
  Жалка история!

 73. 73 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Ако сега се проведат избори без манипулации и фалшификации, ченетата на много ще увиснат от резултатите.

 74. 74 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Наличието на националистически ероскептицизъм не изключва желанието да се възползват въпросните евроскептици от европейски помощи. Изобщо тази статия и резултатите в нея понамирисват, да не кажа друго, на демагогия.

 75. 75 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Поизял съм една буквичка В...

 76. 76 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Егати свободното съчинение! Значи Европа дава пари и Прокопиев ги разпределя! По-голяма глупост надали ще дойде на акъла на някого!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Весело

  Много ме кефи заглавието, искали помощ ама ако може да не е от правителството. Басирам се че всичко са казали че искат Х.Иванов и А.Атанасов лично да им занесат парите. И със сигурност искат и една сви*ка от жената на Архитекта.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Каква по -адекватна оценка за правителството. Направо им се казва, че са крадци.

 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  Да не минават. Правилно. Но задължително в комбинация с въпроса откъде да минават! Защото няма да има консенсус, уви...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Разрушаването на и без това крехкото доверие в институциите е големият системен и структурен грах на всички които минаха през онова което тук наричаме политика!!!Без доверие и занапред няма да можем да направим нищо особено нито за себе си нито за Отечеството!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Няма доверие в СИСТЕМАТА, а не в институциите. Без институции не може! Важното в КАКВА система оперират. Каквато системата, такива и институциите...

 81. 81 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Любопитно

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":А какво доверие имаше едно време!!!В бкп!В дрОгаря луканов!В дрОгаря лилов!В дрОгаря жан!В мадридският измамник!В дрОгаря орешарски!!!!То сега това доверие ли е!!!!Вие наистина ли не разбирате че проблема на Отечеството е системен или просто обслужвате прогресивната си обсесия
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Само в Костов доверието се оправда! Ма не знам, що не реши да повтори? 🤷‍♂️

 82. 82 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Точно така:)Само дето въпросът е догодина на изборите дали ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство:)Петдесет пенсионери във форума си вярвате даже, че сте и Народът. Хахаха
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  А ти си вярваш, че Габрово е малката Силициева Долина... 😁😏

 83. 83 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Повечето българи разбират ЕС като благотворителна организация май!Глупаците се увеличават застрашително. И по пощата ли да им пратят парите на всеки или ще дадат и сметките си?!
  —цитат от коментар 22 на Капабланка


  Точно така. Директно на нуждаещите се, няма нужда да се чака да прокапе(trickle- down), от посредничещите хиени(частни банки и пр.) https://t.ly/ki2A

 84. 84 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Любопитно

  "Българите очакват помощ от ЕС, но не искат тя да минава през правителството"Ама продължават да гласуват за ГЕРБ! Хайде, обяснете ми това, моля.
  —цитат от коментар 28 на PisnaMi


  Явно не се отнася само за ГЕРБ, а за всяко едно правителство...

  И явно отдавна са осъзнали, че което и правителство да дойде на власт, при сегашната СИСТЕМА разликите са само в козметиката.

 85. 85 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Любопитно

  сегашната СИСТЕМА
  —цитат от коментар 84 на jord bond


  Сегашната система е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА. Вие каква предлагате - робовладелство, феодализъм, монархия, социализъм или някоя нова умнокрасива инвенция?

 86. 86 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#85:"Reporter US"][/quote]

  Народна Риформаторска България-съкратено НРБ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 87. 87 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Весело

  До коментар [#85] от "Reporter US":

  Ние предлагаме диктатура на пролетариата! Сега по- ясно ли е?

 88. 88 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Весело

  До коментар [#85] от "Reporter US":

  П.П. "Сегашната система е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА"

  По време на Соца, кое от двете липсваше- парламента или републиката?

 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1801 Весело

  От цялата анкета разбрах, че за българина "ЕС помощ" представлява едни пари на ръка или някаква безплатна софра. То и заради това си представят, че помощта може да се раздава на калпак и си мислят, че утре некой от ЕС ще им звънне на вратата да им връчи една пачка помощ...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK