Европейска журналистическа организация: Осъждане на Прокопиев ще е удар по свободата на медиите

Иво Прокопиев

© Надежда Чипева, Капитал

Иво ПрокопиевПоследиците от осъдителна присъда в делото срещу Иво Прокопиев може да нанесат сериозни поражения върху свободата на медиите в България.


Това заявява международната неправителствена мрежа Асоциация на евпопейските журналисти (AEJ) по повод делото срещу съиздателя на "Дневник" и "Капитал" заедно с двама бивши министри и други обвиняеми за приватизацията на енергоразпределително дружество в България. Очаква се съдът да се произнесе тази неделя, 28 юни, след като изненадващо делото бе ускорено преди няколко дни.


Всичко за делото - тук.
От AEJ изразяват "спешна загриженост" от заплахата от затвор срещу собственик на български медии само заради това, че е изказал мнение при обществено обсъждане на предстоящата сделка през 2011 г. Организацията, базирана в Брюксел, определя като спорни правните процедури по делото и смята, че евентуална осъдителна присъда за лишаване от свобода на Прокопиев би била с необосновани и незащитени аргументи.


"Макар процесът да не е пряко свързан с "Икономедиа", включваща "Капитал" и "Дневник", има сериозни притеснения, че основна причина за повдигането на обвинения срещу Прокопиев е разследващата работа и критичната спрямо правителството позиция на тези медии. Тези издания са известни като едни от най-важните в България източници на независима и висококачествена журналистика", се казва в позицията на AEJ.

"Жизнено важно е да се следват правните процедури, за да се разсее всякакво съмнение за произвол и политически мотиви зад преследването на Прокопиев, който е известен като критик на правителството."

AEJ е основана от 70 журналисти през 1962 г. и си е поставила за цел "да защитава свободата на информацията и на пресата в Европа". Днес мрежата има независимо създадени секции в над 20 държави (вкл. България), членки на Съвета на Европа. Политически и партийно необвързаната организация има статут на НПО в ЮНЕСКО и Съвета на Европа и има работни отношения с Представителеля на ОССЕ за свобода на медиите.


За членовете на мрежата в съобщението от днес се описват обстоятелствата около повдигнатото обвинение, изключването от съда на 20 юни на свидетели на защитата, внезапното призоваване на адвокатите и обвиняемите да преминат към заключителни изявления... Заедно с часовете наред четене на обвиненията от прокурорите заседанието продължи 14 часа. От AEJ допълват, че според адвокат Даниела Доковска (защитик на Иво Прокопиев) клиентът ѝ има законово право свободно да изрази мнение в Съвета за тристранно сътрудничество. Въпреки това прокуратурата му е повдигнала наказателно обвинение и е поискала той да бъде арестуван в съда, ако бъде признат за виновен.


"Асоциацията на европейските журналисти и АЕЖ-България следят процеса със сериозна тревога като важен тест за наложителното разделяне на българското правораздаване от политиката, както и за защитата на свободните, независими и с разнообразни позиции новинарски медии в България."


Бел.ред. - Коментарите под тази статия бяха скрити по преценка на "Дневник", заради организирано публикуване на мнения явно по зададени "опорни точки". Това наложи и повечето коментари да бъдат изтрити, заради нарушения на правилата. Подобно "тролене" не подпомага качеството на дискусията и изцяло подменя идеята на форума на "Дневник" като място за аргументирано и смислено изразяване на мнения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK