Българите в пандемията - "сами и уязвими", САЩ губят като съюзник

Българите в пандемията - "сами и уязвими", САЩ губят като съюзник

© Юлия ЛазароваГражданите на ЕС, включително българите, се чувстват "сами и уязвими" в света и не виждат САЩ като основен международен съюзник в кризата, предизвикана от коронавируса.


Образът на САЩ по време на пандемията се е подобрил само за 8% и се влошил за над една трета (36%) от българите. Има страни, където негативизмът към САЩ категорично доминира: Германия (65%), Португалия (70%), Дания (71%).


В 9 държави от съюза има широко разпространена враждебност към Китай, докато промяната в България е по-скоро неутрална (за 56% отношението им не се е променило). Но България е и страната с най-голям дял на подобрили (22%) и най-малък на влошили (22%) впечатлението си за Китай покрай пандемията.
От 17% до 33% от европейците са влошили мнението си за Русия, но българите се отличават в тази група с едва 8%. Подобрилите отношението си към тази страна българи са 27% (само Италия е близко с 23%), докато в останалите държави така смятат не повече от 12%.


Как коронавирусът промени отношението ви към ЕС? Синьо - показа нуждата от повече сътрудничество; сиво - не знам, червено - показа, че евроинтеграцията е отишла твърде далеч.

© ECFR

Как коронавирусът промени отношението ви към ЕС? Синьо - показа нуждата от повече сътрудничество; сиво - не знам, червено - показа, че евроинтеграцията е отишла твърде далеч.


Това показват данни на ново голямо социологическо проучване по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), разпространени броени дни преди началото на германското председателство на ЕС на 1 юли. Преди срещата на Макрон и Меркел по-късно днес докладът призовава европейските лидери да изслушват внимателно своите граждани и да поемат колективна ангажираност в ключови области, като например климатичните промени. Българите споделят това желание, се казва в съобщението.


Изводът от първата част публикувани данни е, че въпреки че много хора смятат, че Европейският съюз не е успял да изпълни своите отговорности по време на коронавирус кризата, 56% от гражданите са "за" координиран отговор на ЕС. Според доклада това ново и условно проевропейско настроение ще изисква деликатно отношение на европейските лидери и Германия. За да изкажат подкрепата си за силен европейски глас на глобалната сцена, "политиците ще трябва да създават коалиции, като определят къде има консенсус".


Как се промени отношението ви към САЩ по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.

© ECFR

Как се промени отношението ви към САЩ по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.


Анкетирането, проведено от Datapraxis и YouGov, обхваща държави с две трети от населението на ЕС и приблизително толкова от БВП на съюза, В България то е проведено от "Алфа рисърч" сред 1000 души национално представителна извадка в периода 23 април - 5 май.


Най-новият доклад "Феникс от пламъците: европейците и светът след шока на COVID-19" разкрива спад в подкрепата за трансатлантическото партньорство - само 2% от анкетираните европейци изразяват виждането, че САЩ са "полезен" съюзник в борбата с COVID-19. Авторите - политическите експерти Сузи Денисън и Павел Зерка, откриват, че Европа е в състояние на "травма" и че нейните граждани се чувстват "сами и уязвими" в битката с вируса.

  • Три са причините за това:
  • 1. Индивидуалните реакции на хората и недостатъчно уместното поведение на правителствата
  • 2. Постоянният неуспех на ЕС да поеме собствена, единна позиция върху международните въпроси
  • 3. Загрижеността за новия свят в светлината на трудните отношения между ЕС и САЩ и на заплахата, която представлява Китай за установената международна система, основана на правила.
В България участниците продължават да смятат, че Европа трябва да е източник на помощите за излизане от кризата. Най-голямата група (37%) посочват институциите на ЕС като такъв източник и още 6% избират "други държави от ЕС". С 26% следва групата на смятащите, че страната сама трябва да се оправя. Всеки пети отговаря с "други", а 11% посочват Русия.


Европейците приеха факта, че САЩ вече не са непременно приятел на Европа в моменти на нужда. След като Германия поеме председателството на Съвета на ЕС, това важно изместване на общественото мнение към САЩ може да подтикне европейските правителства да продължат по-независима линия във възстановяването на международния ред след Ковид-19.“


Сузи Денисън,

старши анализатор и директор на програмата European Power на ЕСВП


Как се промени отношението ви към Китай по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.

© ECFR

Как се промени отношението ви към Китай по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.


Сред основните открития на доклада на ЕСВП са:


Доверието в САЩ е разрушено. В почти всяка страна хората съобщават, че възприятието им за САЩ става все по-негативно. В Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%) около две трети заявяват, че тяхното виждане за САЩ се е влошило по време на кризата. Това беше особено видимо във Франция и Германия, където съответно 46% и 42% заявяват, че мнението им за САЩ се е влошило значително в резултат на корона кризата. Само в Полша и България доминиращият отговор беше "без промяна" (съответно 49% и 56%). Делът на анкетираните, които смятат, че САЩ са били ключов съюзник през кризата, е пренебрежително малък, като най-големият дял е в Италия с едва 6%.


В случая с България трябва да се отбележи, че правителството на САЩ отпусна половин милион долара, а над 1 млн. лв бяха събрани и разпределени от дарителския фонд "Обединени срещу COVID-19". Със средствата от фонда се помогна на близо 700 хиляди българи - чрез лечебни заведения и общности в нужда в цялата страна по време на кризата с коронавируса.


Кризата е увеличила негативното възприятие на европейците за Китай. Над 60% - във Франция (62%) и Дания (62%) - отчитат, че начинът, по който възприемат Китай, се влошава. Във всяка страна е отчетено нарастване на негативното отношение, отколкото на позитивното такова спрямо Китай, освен в България, където равен брой (22%) отчитат подобрено и влошено възприятие за Китай. Интересното е, че в Италия Китай е смятан за най-полезния съюзник на страната в кризата от една четвърт от анкетираните (25%) - и по-специално сред привържениците на Движение "5 звезди", вероятно поради предлагането на вентилатори и жизненоважни предпазни средства в ранните етапи на пандемията.


Във всяка страна мнозинството от избирателите отчитат, че възприятието им за Русия не е променено, вероятно защото страната не е играла важна роля в кризата. Сред тези, чието възприятие се е изместило, обикновено то е в отрицателна посока, особено в Дания, Швеция, Германия и Полша. Две забележителни изключения са България (27%) и Италия (23%), където около една четвърт от населението отчита подобрено възприемане на Русия. Въпреки че като цяло подобреното възприемане на Русия е ограничено до избирателите на деснопопулистки партии, възгледът е широко разпространен в Италия - от членове на Движение "5 звезди", както и от привърженици на "Северната лига", и "Братя на Италия".


Как се промени отношението ви към Русия по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.

© ECFR

Как се промени отношението ви към Русия по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.


Укрепва подкрепата за борбата срещу изменението на климата въпреки пандемията в здравеопазването. Над 40% във всички анкетирани държави членки с изключение на Дания (22%), Швеция (31%) и Франция (37%) заявиха, че тяхната подкрепа за изпълнението на поетите ангажименти в областта на климата се е увеличила по време на кризата. Испанските (60%) и португалските (58%) избиратели до най-голяма степен смятат, че тяхната подкрепа за изпълнението на такива ангажименти е нараснала. Българите също очакват повече мерки в климатичните политики (43%).


Оценките на реакцията на националните правителства на COVID-19 варират значително - от Дания, Португалия, България, Швеция и Германия, където над 60% казват, че правителството е изпълнило отговорностите си в отговор на коронавируса; Полша и Италия, където обществото е дълбоко разделено; до Испания и Франция, където критиците на правителството са два пъти повече, отколкото тези, които гледат положително на него.


Ако ходът се изиграе внимателно, травмата, която европейците изпитват, може да се превърне в подкрепа за по-силна Европа на международната сцена, като защитник на основните ценности: върховенство на правото, правата на човека, демокрацията. Европа може да поеме глобалното лидерство в отсъствието на САЩ. Но това изисква деликатен баланс.


Павел Зерка,

анализатор на ЕСВП


Европейците са разделени по въпроса дали институциите на ЕС биха помогнали за икономическото възстановяване. На въпроса откъде ще дойде помощта за възстановяването Европейският съюз е на първо място в Португалия (59%), Полша (46%), Испания (41%), България (37%) и Франция (28%). За разлика от това северните страни (Германия, Швеция, Дания), за които кризата доведе до широко разпространеното схващане, че страните им трябва да се справят сами с такива кризи. Например малко под половината от анкетираните в Германия (48%) изразиха мнение, че тяхната "страна може да разчита само на себе си" при финансовото си възстановяване от кризата.


Много европейци отчитат нарастващата си подкрепа за по-строг граничен контрол от началото на кризата - от 48% от датчаните до 73% от португалците. В България (61%) и Португалия (60%) има силно мнозинство за по-строг контрол, а това виждане в Германия (46%), Дания (48%) и Франция (46%) е малцинствено. Много от тези, които се застъпват за затварянето на границите и връщането на властта на националните държави, също признават полезността от разработване на по-глобални отговори от страна на ЕС; 42% (в Швеция и Италия) до 76% (в България) от онези, които призовават за по-глобален отговор от ЕС, в същото време подкрепят по-силния контрол на външните граници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  САЩ защитават единствено интересите на САЩ.
  Който разчита на нещо друго е наивник.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  САЩ защитават единствено интересите на САЩ.Който разчита на нещо друго е наивник.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  А китайците са филантропите на планетата?

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":
  За предпочитане е така докато банкянския визионер защитава изключително съветцки интереси!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  А китайците са филантропите на планетата?
  —цитат от коментар 3 на Jazzdevil


  Без знаèние какво се обсъжда - въшливият говори за баня.

 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "От къде го извади тоз тъжен поглед?"
  Популярен лаф през 80-те.

 7. 7 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 494 Неутрално

  В България (61%) и Португалия (60%) има силно мнозинство за по-строг контрол, а това виждане в Германия (46%), Дания (48%) и Франция (46%) е малцинствено.

  В България останаха предимно стари хора, естествено, че подкрепят, като достигне човек една възраст му се иска да си поживее още малко. Част от децата и внуците на въпросните са в другите три западни държави - младите искат да се развиват кариерно, а рестрикциите съсипват шансовете им за изсрастване, както и потенциалът им да натрупат състояние. А вероятността да се разболеят сериозно е сравнително малка.

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Данните за щатите са нормални. Провала с епидемията е само част от проблема. Цялата им политика последните години е срещу ЕС.
  Таблицата с Русия е необяснима. За Италия е донякъде нормално с уж помощите дето им пращаха , но от какво се вдигна подкрепата у нас.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Дръмб постигна нещо, което от 100 години насам никой американски президент не бе успял да постигне: превърна Съединените щати първоначално в обект на присмех, а после - и на съжаление от цивилизования свят.

  Съединените щати да сържавата, справяща се най-зле с Covid-19. Това се дължи почти изключително само на Дръмб, който първоначално отричаше изобщо опасността (only one person, coming from China), после с неохота призна, че такава съществува, но предприе възможно най-неадекватните мерки за ограничаването й (дори да не споменаваме инфекциите с Лизол и завирането на UV-лампи в задничите). За капак побърза да обяви, че епидемията е преминала, за да отчете икономически растеж; в резултат броят на случаите отново скочи драстично нагоре и сега е на нива, значително надвишаващи тези от април и май.

  И какво прави в момента Дръмб? Брани паметниците на генерали от конфедерацията, докато си затваря очите, че Русия е давала награди на талибаните и Ал Кайда за убити американцски войници в Афганистан.

  С какво ли го държи путин?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Руските шпиони си вършат добре работата.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  "инфекциите" >> инжекциите

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Тези, които са подобрили отношението си към САЩ, са влошили отношението си към Русия - 8% и обратно, 36% на 27%.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#9] от "ozc15593642":

  Така е - 80% са идиотите. А мнението на мнозинството определя всичко.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Разстроено

  За съжаление оранжадата направи всичко за да отблъсне традиционните съюзници на САЩ и нанесе имиджови щети, които няма да може да бъдат поправени през следващите поне 10 години!!!

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Разстроено

  До коментар [#9] от "ozc15593642":

  Да си рубладжия в Отечеството на Васил Левски е окаяна участ и презряна съдба, достойна за съжаление!!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  Американците стратегически се раздухаха нещата на политическо ниво и набедиха Китай че едва ли не там тръгнал Ноември и това е — без съд и присъда.

  Докато истината е, че при тия вируси докато се разбере какво става може да мине много време. особено ако не е нещо фрапантно или с екзотични симптоми да се разпознава лесно.

  В случая на Ковид-19 симптомите се припокриват с грип и тн и в разгара на грипния сезон може да е стартирало навсякъде, а доста месеци преди това дори може да е било в някои слабо населени места, където предаването от човек на човек става по-бавно.

  И в момента, в който влезе в страна като Китай, Индия или някоя друга гъсто населена, става експлозия на случаите.

  А после всички им го пишат на тях на сметката.

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  [quote#10:"Norman Granz"]И какво прави в момента Дръмб? Брани паметниците на генерали от конфедерацията, докато си затваря очите...
  Вашингтон, Джеферсън, Линкълн и Рузвелт ли са генерали от конфедерацията, чийто статуи непремено трябва да се съборят в името на социалната справдливост?

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  "... превърна Съединените щати първоначално в обект на присмех, а после - и на съжаление от цивилизования свят."

  Доказателството: Европа отвори границите си за мароканци, тунизийци и хора от Руанда, но не и за руснаци и ... американци. Смятат ги за приносители на зараза.

  Жал ми е за Америка, която преди 25 години ми даде образование, кариера, надежда...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Разликите между внушенията в текста и картинките е много забавна.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  САЩ защитават единствено интересите на САЩ.Който разчита на нещо друго е наивник.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Всяка държава защитава единствено собствените си интереси. Въпросът е, че интересите на САЩ понякога съвпадат с интересите на България, а интересите на някои други държави почти винаги не съвпадат.

 23. 23 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  В България няма никаква пандемия

  2020 има по малко умрели от 2019 !!!

  в какво се изразява пандамичноста?
  ако тази година има пандемия , 2019 какво има след като са повече умрелите?


  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Национален статистически институт

  Умирания в България по седмици
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 24. 24 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Какво обичат българите:


  Адвокати и лекари
  Артисти и спортисти
  Блондинки
  Герои от приказките
  Животните
  Компютърни
  Луди
  Любими герои
  Митничари и военни
  Мръсни
  Мутри
  Национални
  Началници и секретарки
  Овчари и ловци
  Пияници и наркомани
  Политически
  Полицаи и пожарникари
  Радио Ереван
  Разни
  Семейни
  Сервитьори и продавачи
  Старост- нерадост
  Студенти и ученици
  Тъщи
  Църква
  Черен хумор
  Шофьори и пилоти

  Попитали американеца, италианеца и българина? Кого повече обичаш? Жена си или любовницата? Американецът: - Ние в Америка уважаваме семейните ценности и традиции, затова обичам повече жена си. Италианецът: - Ние в Италия сме ренесансова държава, имаме любов, страст - затова обичам повече любовницата си. Попитали Българинът: - Еми аз и с жена си и с любовницата си спя, но най-много си обичам МАМА!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 25. 25 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  САЩ защитават единствено интересите на САЩ.Който разчита на нещо друго е наивник.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Всеки, който счита, че някой друг следвало да защитава интересите на страната му не заслужава да има такава!

 26. 26 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Защо умрелите 2020 са по малко от 2019?

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-24_2019_2020_bul.png


  2019 имаше ли "пандемия"?

 27. 27 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Сори, пейстнах го неправилно

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Постоянният неуспех на ЕС да поеме собствена, единна позиция върху международните въпроси"

  Моментът е подходящ ЕС да изгради здрава, разумна и независима политика в световния ред

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 586 Неутрално

  САЩ защитават единствено интересите на САЩ.Който разчита на нещо друго е наивник.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  ЕС защитава единствно интересите на Германия и донякъде Франция. Който разчита на нещо друго е наивник.

  Да кажем не на педерастията!
 30. 30 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1630 Весело

  Даже Иван вече тролят САЩ, като са пуснали за арест оранжевия и искат съдействие от интерпол .

 31. 31 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#30] от "Doge":

  Иван=Иран

 32. 32 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":"
  .Жал ми е за Америка, която преди 25 години ми даде образование, кариера, надежда...
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  да ти дам пешкир да си обършиш цифките?

  или цел ден ще цифриш за Америка?

  за коя от всички америки ревеш?
  Боливия ли?
  или Хондурас?

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони КОСТОВ":
  Скоро и читавите негри ще го д. хат
  >>>> Има доста такива, ама черните ..реднеци са едно 90%, а белите т.н. либерали от ДП яко ги използват да вземат властта.

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  Добре де,каква е ползата от тия тъпи лъжи гарнирани с "научна" помпозност,на които никой не вярва?!

 35. 35 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Даже Иван вече тролят САЩ, като са пуснали за арест оранжевия и искат съдействие от интерпол .
  —цитат от коментар 30 на Doge


  Иван отдавна тролят САЩ.

  Даже им сложи президент 2016 - пусна 1000 поста във Фейсбук и обърна резултата.
  Така каза разседването на азузнаването на САЩ.
  С постове в интернет Русия обърнала резузлатата от изборите.
  Ни СНН, ни другите глобални медии ... роитерси , НЙ таймси ... и подобни нищо не могат да напряват срещу постове във Фейсбука !

 36. 36 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Купува например съвецки самолети. Т.е. не ги купува, само ги плщаща.

 37. 37 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Весело

  Накратко положението в България е "ТРЕПЕРЕТЕ СОРОСОИДИ И ГРАНТАДЖИИ! ПУТИН ДЕБНЕ!"
  Но така става, когато Държавният департамент отпуска някакви си жълти ценности за подкрепа на свободния, демократичен и независим печат!

  Бог да благослови Америка за България!
 38. 38 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Между другито ДНЕС ни удариха хибридно много свирепо !

  БХК атакува хибридно България по особено жесток начин:

  Хелзинкският комитет за 2019 г.: Тежък натиск над журналисти и атака срещу гражданския сектор
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/29/4084796_helzinkskit_komitet_za_2019_g_tejuk_natisk_nad/?ref=home_NaiNovoto

 39. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Много интересно, защо ви е толкова мъчно, че германците не обичат САЩ? Не мога да измисля никакъв разумен фовод за една такава мъка.

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#9] от "ozc15593642":

  Не са русофоби :) Те са ДОЛАРОФИЛИ . Гледам сега ...какво целуване на НЕГРИТЕ ПАДА :) Пазарно общество, и оттам идват парите , а те нищо няма да кажат бе ДОЛАРИ ..

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#22] от "Locke":

  По - скоро, ние нагаждаме интересите си с тези на САЩ. Иначе да са изринали Боко отдавна.

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  Тея двамцата "ейй са" ще пропеят "батальона се строява...."......

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#42] от "MPetr":

  Ама вкупом......

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  Много интересно, защо ви е толкова мъчно, че германците не обичат САЩ? Не мога да измисля никакъв разумен фовод за една такава мъка.
  —цитат от коментар 39 на 3biri  До коментар [#39] от "3biri":

  Верно ли не обичат? Пусни си сега немските телевизии и ще видиш,че нон-стоп пускат 90% само американски сериали и филм. Този факт как се връзва с необичането на САЩ?

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Напълно нормално е САЩ да губят одобрение. Прекалената политкоректност, угаждането на различни малцинствени, или други групи и най - вече пълната анархия в последния месец. Всичко това отблъсква консервативните хора.

 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":

  Ако от китайското посолствата о плащат за такива текстове, дай контакт за връзка. Искам и аз да изкарам някой юан. Българи сме трябва да си помагаме

 47. 47 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 721 Неутрално

  В България (61%) и Португалия (60%) има силно мнозинство за по-строг контрол, а това виждане в Германия (46%), Дания (48%) и Франция (46%) е малцинствено.В България останаха предимно стари хора, естествено, че подкрепят, като достигне човек една възраст му се иска да си поживее още малко. Част от децата и внуците на въпросните са в другите три западни държави - младите искат да се развиват кариерно, а рестрикциите съсипват шансовете им за изсрастване, както и потенциалът им да натрупат състояние. А вероятността да се разболеят сериозно е сравнително малка.
  —цитат от коментар 7 на vzt34526152


  Прав сте, но има и друго. Колко процента от младите ще успеят да "натрупат състояние" дори при пълна липса на рестрикции и колко процента от младите един ден ще остареят? Хората не желаят да жертват старостта си за сметка на успеха на под 1% от младите предприемачи. Щото няма какво да се лъжем. Около процент успяват, останалите най- много да се докопат пряко сили до подножието на средната класа.

 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2135 Любопитно

  "Доверието в САЩ е разрушено."

  Подобно твърдение е невярно, особено за България и Полша.
  Рано е да ликуват (някои).
  Протестите и героизирането на Флойд едва ли ще окажат такова влияние върху доверието ни и със сигурност няма да го "пренасочат" на изток.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Сигурно немците трябва да обичат САЩ защото се опитват да фалират Дойчебанк, Фолксфaген, БМВ, Bayer, да им врътнат кранчето на руския газ и да им продадат оръжие за няколко билиона долара.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  ... В случая с България трябва да се отбележи, че правителството на САЩ отпусна половин милион долара, а над 1 млн. лв бяха събрани и разпределени от дарителския фонд "Обединени срещу COVID-19". Със средствата от фонда се помогна на близо 700 хиляди българи - чрез лечебни заведения и общности в нужда в цялата страна по време на кризата с коронавируса ...

  Не, че нещо, ама това излиза по 2 лв. на калпак.
  На въпросните 700 000 българи ...

  А ако се вгледаме, че е "чрез лечебни заведения и общностни нужди" - бо трябвало да го прехвърлим връз цялото общество, нали?
  Е, тогава излиза чутовната помощ от 20 стинки на калпак!

 51. 51 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  лицемер и лъжец си ти. ако не е тръмп левичарите ще яхнат освен европа и америка.

 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  Вече стана ни ясно, що Тръмп я е пратил Херо у Бг...."аз съм тъп....."......и голямо търсене ще да е било у us да му намерят друг......

 53. 53 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Кака Мустафа крепи Баце.
  Он ще остане на власт даже и да разпне Исус насред Брюксел.
  На новите господари им трябва нищо освен верен управител на територията.
  Техният кучи син си върши добре работата и няма да го сменят.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 54. 54 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Весело

  Всеки да се спасява поединично.
  "Когато цъфнат теменугите..."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 55. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  Ама иначе рев голям ...що рашаните, не пращали едни 350000-400000 туристи у Слънчака и...... ами щот ги пазим за америханците.....дет идът.....

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  "Постоянният неуспех на ЕС да поеме собствена, единна позиция върху международните въпроси"Моментът е подходящ ЕС да изгради здрава, разумна и независима политика в световния ред
  —цитат от коментар 28 на neut


  Боже!

  Ама нали тия, от които сега очаквате да изградят "здрава, разумна и независима политика в световния ред" са същите ония, с които беше "постигнат" въпросният "Постоянният неуспех на ЕС да поеме собствена, единна позиция върху международните въпроси"!

  Само Юнкер се пенсионира, останалите ПАК са тук. И - начело!

  Да бехме чакали Годо - по щеше да има смисъл!

 57. 57 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#46] от "blondofil":

  Не плащат.

 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#47] от "rvr12572942":

  Нарочно ще дам цифра за негрите в САЩ. Над 50% от негрите там са част от средната класа и богатите с годишни доходи от $100хил до $200хил. (Милионерите негри не ги включваме.) Това значи че над половината чернокожи живеят с доходи НА МЕСЕЦ между,внимание - $8300 и $16 000! Леле колко зле живеят "чернилките"!!!

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#39] от "3biri":

  "Много интересно, защо ви е толкова мъчно, че германците не обичат САЩ? Не мога да измисля никакъв разумен фовод за една такава мъка."
  Къде не ги обичат. В Източен Берлин ли? Щото в Западен Берлин ги обичат като спасители. Че са ги хранили с въздушен мост през 1949 когато Сталин ги е блокирал и е искал да ги тури в соц лагера.
  Американците даже не настояват за вечна благодарност, както загадъчния руски човек, който ако ти помогне и вече те смята за собственост.

 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Весело

  Кого ли интересува мнението на ракийца-салатка-филме и на партийне секретари като Норман Фейк

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":

  "в какво се изразява пандамичноста?
  ако тази година има пандемия , 2019 какво има след като са повече умрелите?"

  Много е просто. Отговорът - в "пандемния" период хората не постъпват в болници, когато на докторите им се иска. Те затова и пищят болниците, че били фалирали.

 62. 62 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#57] от "dpnps":

  Тогава не щем да ми викат полезен идиот.

 63. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Любопитно

  Мисляз че за всички ни е ясно , че нашите интереси най - тясно са свързани с ЕС ! САЩ, Русия и Китай са друга тема !

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Всяка страна си гледа интереса, само ние и още няколко завалийски страни.... ги вълнуват бръщолевиците на Тръмп...... дето впрочем си отива барабар с такива посланници, дет ще му пеят....

 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Съединените щати да сържавата, справяща се най-зле с Covid-19. "
  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Това не е вярно. Абсолютния брой заболели и починали не е добър показател.
  Най-зле справяща се с Covid-19 в момента е Белгия с 840 починали на 1м население. Следвана от УК, Испания, Италия и т.н.

  САЩ с 388 починали на 1м население е сравнително добре засега, което обаче не значи, че положението не може да се влоши с напредване на времето. Може и още как, тепърва ще гледаме какво има да става.

 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  За какво са ти пари като няма лекарство срещу КОВИД-19? Да предположим,че САЩ бяха отпуснали на България $10млрд. Е и,какво ще купиш с тях?

 67. 67 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":"в какво се изразява пандамичноста?ако тази година има пандемия , 2019 какво има след като са повече умрелите?"Много е просто. Отговорът - в "пандемния" период хората не постъпват в болници, когато на докторите им се иска. Те затова и пищят болниците, че били фалирали.
  —цитат от коментар 61 на Араламбене му е майката


  аха , ясно

  народа , не ходи в болници, си умира по къщите без да дава сигнализация на властите.
  и труповете ги складират по мазетата затова статистиката (НСИ) не може да преброи умрелите .

  разбрах.

 68. 68 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":"в какво се изразява пандамичноста?ако тази година има пандемия , 2019 какво има след като са повече умрелите?"Много е просто. Отговорът - в "пандемния" период хората не постъпват в болници, когато на докторите им се иска. Те затова и пищят болниците, че били фалирали.
  —цитат от коментар 61 на Араламбене му е майката


  аха , ясно

  народа , не ходи в болници, си умира по къщите без да дава сигнализация на властите.
  и труповете ги складират по мазетата затова статистиката (НСИ) не може да преброи умрелите .

  разбрах.

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Любопитно

  САЩ защитават единствено интересите на САЩ.Който разчита на нещо друго е наивник.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Дайте пример за държава, която защитава интересите на друга държава, а не собствените си интереси!

  Благодаря!

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Такива посланици вредят на имиджа на САЩ....боли ме...... Имаше такива, дето по цял ден сглобяваха макети на влакчета...имаше и такива дето по цял ден сглобяваха макети на дървени руски църкви.....но такова чудо "певец" - месач на баници .... е нямало !!!!!

 72. 72 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#9] от "ozc15593642":

  Кои са тези българи? Че аз не познавам никого от приятелите ми да изпитва любов към Русия.

 73. 73 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Образът на САЩ по време на пандемията се е подобрил само за 8% и се влошил за над една трета (36%) от българите"

  В Бълхария короната далеч не е основната причина. А след последните събития, картинката е и по-тъжна. Чудесна работа на г-жа Херо Мустафа. ...все едно Тръмп е назначен от Путин

 74. 74 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Ами с подобен подбор на спонсорирани медии/проекти и протестъри какво очакват?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 75 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Руските шпиони си вършат добре работата.
  —цитат от коментар 11 на hch33660784


  уви, американските посланици я вършат по-добре :(

 76. 76 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Аз имам идея за статистическо проучване: Колко жертви от корона са дадени заради манифестациите за убития Флойд.

 77. 77 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  А това, че Ханс има рибки, как се връзва?

 78. 78 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#69] от "vassilun":

  Веднага давам аз Васе, България ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 79. 79 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Победени, без да бъдем бити!

 80. 80 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2135 Весело

  До коментар [#72] от "truly":

  И аз не познавам, но социолозите явно да ;)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  "Европа отвори границите си за мароканци, тунизийци и хора от Руанда, но не и за руснаци и ... американци. Смятат ги за приносители на зараза."

  Доста държави в Европа държат затворени границите си за пристигащи от Швеция, смятат ги за приносители на зараза.
  Това доказателство за какво е?

 83. 83 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Дайте пример за държава, която защитава интересите на друга държава, а не собствените си интереси!
  Благодаря!
  —цитат от коментар 69 на vassilun


  Не мога.
  Но явно много българи имат подобни очаквания.

 84. 84 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Аз имам идея за статистическо проучване: Колко жертви от корона са дадени заради манифестациите за убития Флойд.
  —цитат от коментар 76 на blondofil


  Те не са просто жертви.
  Те са мъченици!

 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":

  Уфффф! Не става дума за пари!

  За жалката хвалба ми беше думата ...

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Мисля, че политиката на САЩ в България е изключително неадекватна...... И ще търпи загуби дори и без "хибридни атаки"......те са си самодостатъчни....... Изключително ниско ниво..... За жалост.....

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Руските шпиони си вършат добре работата.
  —цитат от коментар 11 на hch33660784

  уви, американските посланици я вършат по-добре :(
  —цитат от коментар 75 на ойроман


  Като гледам резИлтатите ... най-добре са я "свършили" либеразкият прогресариат.
  Като кучето на нивата ...

  Така оплюха Щатите в очите на света - както и Суслов не е мечтал!

 88. 88 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Не знам дали някой ще иска да пее с нея и да "тръска дирника" но в някоя баничарница,кюрдска стажант може и да я вземат.....

 89. 89 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  Дръмб постигна нещо, което от 100 години насам никой американски президент не бе успял да постигне: превърна Съединените щати първоначално в обект на присмех, а после - и на съжаление от цивилизования свят.Съединените щати да сържавата, справяща се най-зле с Covid-19. Това се дължи почти изключително само на Дръмб, който първоначално отричаше изобщо опасността (only one person, coming from China), после с неохота призна, че такава съществува, но предприе възможно най-неадекватните мерки за ограничаването й (дори да не споменаваме инфекциите с Лизол и завирането на UV-лампи в задничите). За капак побърза да обяви, че епидемията е преминала, за да отчете икономически растеж; в резултат броят на случаите отново скочи драстично нагоре и сега е на нива, значително надвишаващи тези от април и май.И какво прави в момента Дръмб? Брани паметниците на генерали от конфедерацията, докато си затваря очите, че Русия е давала награди на талибаните и Ал Кайда за убити американцски войници в Афганистан.С какво ли го държи путин?!
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Със сигурност знаеш, че ЛЪЖЕШ, но ГРАНЦите не миришат, нали?

  Какви правомощия има американския президент в страна, в която здравеопазването е ЧАСТЕН БИЗНЕС($), както и всеки щат/град си има (различни) закони?

  Както и знаеш, че Талибаните ОПРОВЕРГАХА лъжите на либерастите. https://t.ly/xrho И по- подробно на инглиш: https://t.ly/0DoH

 90. 90 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  До коментар [#9] от "ozc15593642":Така е - 80% са идиотите. А мнението на мнозинството определя всичко.
  —цитат от коментар 14 на Тони КОСТОВ


  Да нямаш общо с един друг Костов?

 91. 91 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  До коментар [#9] от "ozc15593642":Да си рубладжия в Отечеството на Васил Левски е окаяна участ и презряна съдба, достойна за съжаление!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Първо научи за какво е искал(за България), и за какво се е борил Апостолът, и какво се появи на мястото на мечтата му, след Освобождението!

 92. 92 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#67] от "WWW": "аха , ясно народа , не ходи в болници, си умира по къщите без да дава сигнализация на властите. и труповете ги складират по мазетата затова статистиката (НСИ) не може да преброи умрелите . разбрах."

  Очевидно при теб не функционира мозъчният дял, отговарящ за връзката между причина и следствие. Карай, с този дребен недъг един човек мисир-председател стана и ги еве с 200 умнювците. Нал тъй?

 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И впрочем .... пак данните, са лекичко "угодно неверни" ..в полза на us..но са показателни...!!!!!...иначе нещата са съвсем в тяхна вреда ..!!!!... А помните ли когато Италия и Германия обвиниха официално на ниво министри САЩ в "пиратство".... Когато прихванаха пратки за Европа....с техника и медицински артикули.....

 94. 94 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Съвременните Сащ са срам и подигравка със............. СТАРИТЕ САЩ............

  Реално, Сащ ки казаха, че ще прецакат всички, за да са добре и започнаха..........

  заплаха, изнудване, санкции, заплаха, изнудване, санкции

  Искат да вземат Гренландия, ..............без да ги питат, съответно губят Гренландия и Дания

  Заплашват непрекъснато Германия...............най- добронамерената държава.
  Посланикът на Сащ в Германия- Гей- националист обижда ръководството на Германия.


  Пращат директно стратега си Стив Банън в Италия, за да оглави центъра.............от който ще се координират усилията на Сащ за разпадане на ЕС.


  И така до безкрай.

  Русия, всички не искат да се занимават с нея. Дори тоя, които я харесват, не искат да ходят да живеят в нея и да се занимават с нея.

  Китай в момента никой не го обича. Оправдано.

 95. 95 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  П.П. Ето ти ИСТИНСКИТЕ причини, за проблемите на УСА с Ковида: https://youtu.be/dzSYZcvuqR0

  Съмнявам са, че ще проумееш казаното във видеото, ама има и други които четат и се интересуват от, така че това не е предназначено само за теб...

 96. 96 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Защо умрелите 2020 са по малко от 2019?https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-24_2019_2020_bul.png 2019 имаше ли "пандемия"?
  —цитат от коментар 26 на WWW


  Не можеш да ги събудиш, брат, медиите така са сготвили мозъците на повечето хора, че като зомбита повтарят каквото им се каже.

  Не казвам, че няма корона-вирус, има си го, вирус като вирус, както си циркулират всяка година, може би малко по-коварен от обикновено.

  Основната причина за паниката е това, че масово се тества.
  Ако така се тестваше всяка година за зимните грипове, бройките на заразените щяха да с подобни.

  Числата изглеждат големи и плашещи, защото просто обикновено никой не тества масово, събира и осветлява подобни данни. А сега в продължение на месеци ежедневно с това облъчват от екрана.

  А това, че на ден има 50-150 по малко смъртни случай кой да го спомене, не е продуктивно за целите на политиците да получат обилни парични потоци за харчене!

 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Нийййй вика, нийййй.....великата Америка ще подпомогнем България с 250000 $......... И са кво......паметник на глупостта ли, що???? за 250000 $...... Тая въобще не са в час !!!!....... Дай им да "тръскат задника" и да припяват.......

 98. 98 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#59] от "blondofil":

  Д8бре,
  Значи има едни германци, които ги обичат, защото преди 70 години са ги хранили. Това са все още живите гермаци от Западен Берлин, които помнят това. Има обаче едни други германци, които не са от западен Берлин или дори и да са, им пука повече за това, което американците искат да им вземат днес, отколкото за това, което са им дали преди 70 и кусур години.

 99. 99 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#69:"vassilun" САЩ защитават единствено интересите на САЩ.Който разчита на нещо друго е наивник.

  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Дайте пример за държава, която защитава интересите на друга държава, а не собствените си интереси!

  Благодаря![/quote]

  България.
  Моля, за нищо !

 100. 100 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "Образът на САЩ по време на пандемията се е подобрил само за 8% и се влошил за над една трета (36%) от българите. Има страни, където негативизмът към САЩ категорично доминира: Германия (65%), Португалия (70%), Дания (71%)."

  Напълно нормално да е така! Моите впечатления са същите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK