Българите в пандемията - "сами и уязвими", САЩ губят като съюзник

Българите в пандемията - "сами и уязвими", САЩ губят като съюзник

© Юлия ЛазароваГражданите на ЕС, включително българите, се чувстват "сами и уязвими" в света и не виждат САЩ като основен международен съюзник в кризата, предизвикана от коронавируса.


Образът на САЩ по време на пандемията се е подобрил само за 8% и се влошил за над една трета (36%) от българите. Има страни, където негативизмът към САЩ категорично доминира: Германия (65%), Португалия (70%), Дания (71%).


В 9 държави от съюза има широко разпространена враждебност към Китай, докато промяната в България е по-скоро неутрална (за 56% отношението им не се е променило). Но България е и страната с най-голям дял на подобрили (22%) и най-малък на влошили (22%) впечатлението си за Китай покрай пандемията.
От 17% до 33% от европейците са влошили мнението си за Русия, но българите се отличават в тази група с едва 8%. Подобрилите отношението си към тази страна българи са 27% (само Италия е близко с 23%), докато в останалите държави така смятат не повече от 12%.


Как коронавирусът промени отношението ви към ЕС? Синьо - показа нуждата от повече сътрудничество; сиво - не знам, червено - показа, че евроинтеграцията е отишла твърде далеч.

© ECFR

Как коронавирусът промени отношението ви към ЕС? Синьо - показа нуждата от повече сътрудничество; сиво - не знам, червено - показа, че евроинтеграцията е отишла твърде далеч.


Това показват данни на ново голямо социологическо проучване по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), разпространени броени дни преди началото на германското председателство на ЕС на 1 юли. Преди срещата на Макрон и Меркел по-късно днес докладът призовава европейските лидери да изслушват внимателно своите граждани и да поемат колективна ангажираност в ключови области, като например климатичните промени. Българите споделят това желание, се казва в съобщението.


Изводът от първата част публикувани данни е, че въпреки че много хора смятат, че Европейският съюз не е успял да изпълни своите отговорности по време на коронавирус кризата, 56% от гражданите са "за" координиран отговор на ЕС. Според доклада това ново и условно проевропейско настроение ще изисква деликатно отношение на европейските лидери и Германия. За да изкажат подкрепата си за силен европейски глас на глобалната сцена, "политиците ще трябва да създават коалиции, като определят къде има консенсус".


Как се промени отношението ви към САЩ по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.

© ECFR

Как се промени отношението ви към САЩ по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.


Анкетирането, проведено от Datapraxis и YouGov, обхваща държави с две трети от населението на ЕС и приблизително толкова от БВП на съюза, В България то е проведено от "Алфа рисърч" сред 1000 души национално представителна извадка в периода 23 април - 5 май.


Най-новият доклад "Феникс от пламъците: европейците и светът след шока на COVID-19" разкрива спад в подкрепата за трансатлантическото партньорство - само 2% от анкетираните европейци изразяват виждането, че САЩ са "полезен" съюзник в борбата с COVID-19. Авторите - политическите експерти Сузи Денисън и Павел Зерка, откриват, че Европа е в състояние на "травма" и че нейните граждани се чувстват "сами и уязвими" в битката с вируса.

    • Три са причините за това:
    • 1. Индивидуалните реакции на хората и недостатъчно уместното поведение на правителствата
    • 2. Постоянният неуспех на ЕС да поеме собствена, единна позиция върху международните въпроси
    • 3. Загрижеността за новия свят в светлината на трудните отношения между ЕС и САЩ и на заплахата, която представлява Китай за установената международна система, основана на правила.
В България участниците продължават да смятат, че Европа трябва да е източник на помощите за излизане от кризата. Най-голямата група (37%) посочват институциите на ЕС като такъв източник и още 6% избират "други държави от ЕС". С 26% следва групата на смятащите, че страната сама трябва да се оправя. Всеки пети отговаря с "други", а 11% посочват Русия.


Европейците приеха факта, че САЩ вече не са непременно приятел на Европа в моменти на нужда. След като Германия поеме председателството на Съвета на ЕС, това важно изместване на общественото мнение към САЩ може да подтикне европейските правителства да продължат по-независима линия във възстановяването на международния ред след Ковид-19.“


Сузи Денисън,

старши анализатор и директор на програмата European Power на ЕСВП


Как се промени отношението ви към Китай по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.

© ECFR

Как се промени отношението ви към Китай по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.


Сред основните открития на доклада на ЕСВП са:


Доверието в САЩ е разрушено. В почти всяка страна хората съобщават, че възприятието им за САЩ става все по-негативно. В Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%) около две трети заявяват, че тяхното виждане за САЩ се е влошило по време на кризата. Това беше особено видимо във Франция и Германия, където съответно 46% и 42% заявяват, че мнението им за САЩ се е влошило значително в резултат на корона кризата. Само в Полша и България доминиращият отговор беше "без промяна" (съответно 49% и 56%). Делът на анкетираните, които смятат, че САЩ са били ключов съюзник през кризата, е пренебрежително малък, като най-големият дял е в Италия с едва 6%.


В случая с България трябва да се отбележи, че правителството на САЩ отпусна половин милион долара, а над 1 млн. лв бяха събрани и разпределени от дарителския фонд "Обединени срещу COVID-19". Със средствата от фонда се помогна на близо 700 хиляди българи - чрез лечебни заведения и общности в нужда в цялата страна по време на кризата с коронавируса.


Кризата е увеличила негативното възприятие на европейците за Китай. Над 60% - във Франция (62%) и Дания (62%) - отчитат, че начинът, по който възприемат Китай, се влошава. Във всяка страна е отчетено нарастване на негативното отношение, отколкото на позитивното такова спрямо Китай, освен в България, където равен брой (22%) отчитат подобрено и влошено възприятие за Китай. Интересното е, че в Италия Китай е смятан за най-полезния съюзник на страната в кризата от една четвърт от анкетираните (25%) - и по-специално сред привържениците на Движение "5 звезди", вероятно поради предлагането на вентилатори и жизненоважни предпазни средства в ранните етапи на пандемията.


Във всяка страна мнозинството от избирателите отчитат, че възприятието им за Русия не е променено, вероятно защото страната не е играла важна роля в кризата. Сред тези, чието възприятие се е изместило, обикновено то е в отрицателна посока, особено в Дания, Швеция, Германия и Полша. Две забележителни изключения са България (27%) и Италия (23%), където около една четвърт от населението отчита подобрено възприемане на Русия. Въпреки че като цяло подобреното възприемане на Русия е ограничено до избирателите на деснопопулистки партии, възгледът е широко разпространен в Италия - от членове на Движение "5 звезди", както и от привърженици на "Северната лига", и "Братя на Италия".


Как се промени отношението ви към Русия по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.

© ECFR

Как се промени отношението ви към Русия по време на кризата с коронавируса? Синьо - подобри се, черно - без промяна, червено - влоши се.


Укрепва подкрепата за борбата срещу изменението на климата въпреки пандемията в здравеопазването. Над 40% във всички анкетирани държави членки с изключение на Дания (22%), Швеция (31%) и Франция (37%) заявиха, че тяхната подкрепа за изпълнението на поетите ангажименти в областта на климата се е увеличила по време на кризата. Испанските (60%) и португалските (58%) избиратели до най-голяма степен смятат, че тяхната подкрепа за изпълнението на такива ангажименти е нараснала. Българите също очакват повече мерки в климатичните политики (43%).


Оценките на реакцията на националните правителства на COVID-19 варират значително - от Дания, Португалия, България, Швеция и Германия, където над 60% казват, че правителството е изпълнило отговорностите си в отговор на коронавируса; Полша и Италия, където обществото е дълбоко разделено; до Испания и Франция, където критиците на правителството са два пъти повече, отколкото тези, които гледат положително на него.


Ако ходът се изиграе внимателно, травмата, която европейците изпитват, може да се превърне в подкрепа за по-силна Европа на международната сцена, като защитник на основните ценности: върховенство на правото, правата на човека, демокрацията. Европа може да поеме глобалното лидерство в отсъствието на САЩ. Но това изисква деликатен баланс.


Павел Зерка,

анализатор на ЕСВП


Европейците са разделени по въпроса дали институциите на ЕС биха помогнали за икономическото възстановяване. На въпроса откъде ще дойде помощта за възстановяването Европейският съюз е на първо място в Португалия (59%), Полша (46%), Испания (41%), България (37%) и Франция (28%). За разлика от това северните страни (Германия, Швеция, Дания), за които кризата доведе до широко разпространеното схващане, че страните им трябва да се справят сами с такива кризи. Например малко под половината от анкетираните в Германия (48%) изразиха мнение, че тяхната "страна може да разчита само на себе си" при финансовото си възстановяване от кризата.


Много европейци отчитат нарастващата си подкрепа за по-строг граничен контрол от началото на кризата - от 48% от датчаните до 73% от португалците. В България (61%) и Португалия (60%) има силно мнозинство за по-строг контрол, а това виждане в Германия (46%), Дания (48%) и Франция (46%) е малцинствено. Много от тези, които се застъпват за затварянето на границите и връщането на властта на националните държави, също признават полезността от разработване на по-глобални отговори от страна на ЕС; 42% (в Швеция и Италия) до 76% (в България) от онези, които призовават за по-глобален отговор от ЕС, в същото време подкрепят по-силния контрол на външните граници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK