Eвросъюзът остава затворен за граждани на САЩ, Русия и Турция

Eвросъюзът остава затворен за граждани на САЩ, Русия и Турция

© Велко АнгеловЕвропейският съюз ще разреши на гражданите на някои трети държави да пътуват на негова територия от 1 юли, но сред тях не са Русия, САЩ и Турция.


Tова са Aлжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай. Китайците ще бъдат допускани също, ако Пекин разреши пътуванията на европейци. В списъка са още Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана, чиито граждани "ще се смятат за жители на ЕС за целта на тази препоръка", съобщават от Съвета на ЕС.


От списъка липсват САЩ, Индия, Бразилия, Русия и други държави, от които на континента идват множество туристи. В тях обаче процентът заразени е по-висок от средното за ЕС, което е изискване за падането на ограниченията за влизане. Според последните данни от университета "Джонс Хопкинс" заболелите по света са достигнали 10 млн., над четвърт от тях в ЕС.
Разрешенията са за "пътувания, които не са от първостепенно значение". Сред първостепенните причини са пристигането на сезонни работници, дипломати, студенти и хора, търсещи убежище. Също така моряци и транзитни пътници.


Документът на съвета е под формата на препоръка, която не е правно обвързваща и прилагането ѝ е в ръцете на националните власти. Те трябва да започнат да вдигат ограниченията от 1 юли, но само за вече одобрените трети държави. Списъкът ще бъде преоценяван на всеки две седмици и съдържанието му може да се променя от съвета след консултации с Еврокомисията и съответните европейски органи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK