Еврокомисията предупреди, че България няма програма за ядрените отпадъци

Еврокомисията предупреди, че България няма програма за ядрените отпадъци

© Валентина ПетроваБългария е сред 6 страни от ЕС, които днес Европейската комисия предупреди, че нямат национална прокрама за управление на радиоактивни отпадъци. Към шестте това е втората от трите стъпки в т.нар. наказателна процедура и засяга директива 2011/70/Euratom.


Става дума не само за отпадъци от ядрената енергетика, но и от материали за медецински, изследователски, индустриални или земеделски цели. Всяка страна е длъжна да има приета национална програма, обхващаща всички радиоактивни продукти - от създаването им до това как те ще бъдат преработени или съхранявани дългосрочно.


Ако България не поправи това в следващите 3 месеца, тя ще бъде изправена пред Съда на Европейския съд.
Друга процедура - но само на първа стъпка, започна днес срещу България с уведомително писмо и засяга цялостното пренасяне на директива 2013/59/Euratom за радиационна защита. Това е трябвало да стане до 6 февруари 2018 г., но няколко страни, включително България, са просрочили.


Става дума за определяне базови стандарти за безопасност на населението, работниците и пациентите при излагане на йонизираща радиация. Освен това е засегната и готовността за реагиране при извънредни ситуации след ядрения инцидент във Фукушима.


И тук правителството има 3 месеца да поправи установеното изоставане преди Брюксел да направи втората оттри стъпки в наказателната процедура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK