Брюксел препоръча повече тестове за COVID-19 и предотвратяване на сезонния грип

Брюксел препоръча повече тестове за COVID-19 и предотвратяване на сезонния грип

© Associated PressПовече тестване, проследяване на контакти и предотвратяване на сезонния грип, за да не се претоварват здравните системи - това са препоръките на Еврокомисията към държавите - членки на ЕС, за справяне с COVID-19. Брюксел представи днес краткосрочни мерки, които да ограничат епидемичните взривове на болестта.


В съобщението се посочват редица приоритетни действия за националните органи, комисията и агенциите на ЕС:


- Разширяване на обхвата на тестването, засилване на проследяването на контактите и на надзора от страна на органите в областта на общественото здравеопазване.
- Осигуряване на безпроблемно снабдяване с лични предпазни средства, лекарства и медицински изделия чрез механизми като съвместни процедури за възлагане на поръчки при извънредни ситуации и стратегически запаси на ЕС.


- Поддържане на бърз достъп до капацитет за бързо реагиране в областта на общественото здраве, без да се пренебрегват други области на здравеопазването, включително чрез финансова подкрепа за транспортирането на медицински персонал и пациенти между държавите членки и координиране на разполагането на екипи и оборудване за спешна медицинска помощ в държавите, подали искане за това посредством механизма на ЕС за гражданска защита.


- Целеви и локализирани нефармацевтични мерки, основани на научни изследвания и доказателства, както и своевременен обмен на информация относно ефективността на повторно въведените мерки.


- Подкрепа за уязвими групи като възрастните хора, лицата със съпътстващи здравословни проблеми и маргинализираните лица посредством споделяне на най-добри практики за тестване, грижи и лечение.


- Намаляване на бремето, свързано със заболяването от сезонен грип, за да се избегне допълнителен натиск върху вече претоварените здравни системи, посредством увеличаване на ваксинационното покритие и други средства.


"Извървяхме дълъг път от началото на пандемията от COVID-19, но вирусът все ощепродължава да се разпространява. Необходими са бдителност, готовност и координация, за да предотвратим появата на големи огнища."


Стела Кириакиду,

комисар по здравеопазването и безопасността на храните

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Бих попитал Щаба и здравния министър, пък и Наместника, какво мислят за хилядите тестове, които се правят от няколко дни от пътуващите за Гърция - това не е ли източване на нашата здравна система и запаси от гръцката държава/хотелиери? Да не се окаже, че след седмица ще сме без тестове и всеки да се оправя, както може?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Докато не станат 100% сигурни си е живо набутване, всички знаем колко обича българинът да се минава. Правилно ли казвам господин Борисов?

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 605 Весело

  "... предотвратяване на сезонния грип"!?!?

  Който успее да го направи ще спечели Нобелова награда за медицина. Гарантирано...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  11m ·
  Следете страницата на специалиста по аудио Антон Христов, който много добре обяснява как са рязани и монтирани записите на Гешефф Продъкшънс.
  Оригиналите са СРС, които са рязани, монтирани и манипулирани, за да обслужат свинската пропаганда. С това си действие Гешев е готов за 10 години в затвора, затова няма да си отиде с мир, да знаете. Няма прокуратура. Имаме мутренска бухалка. Всички на площада и #ОСТАВКА #ГЕШЕВЕПОЗОР https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207728942859325&set=a.3287106874274&type=3&theater

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Крайно време е определяне на точни разходи за лечението на ковид инфекцията ,въвеждане на отговорност и от страна на пациента ,свързана със заплащане на реалните разходи за лечението , защото средно на пациент разходите са между 8 и 12 000 лв ,а касата все още заплаща 690лв , ще почне да плаща 1200 лв , срещу нищо от страна на пациентите ,което им позволява да не изпълняват никакви мероприятия за запазване от заразата ,никакво дистанциране ,присъствие на събирания ,за които всички предупреждават ,че са опасни , да не говорим за митингите . Редно е въвеждане на реално остойностяване и поемане на разхода от всеки ,да не говорим за маргиналите ,дето са неосигурени , като са неосигурени , да карат карантина в дома си ,а не в реанимации на болниците ,след което да се бият и да недоволстват отново и да не изпълняват нищо ,тази анархия е само в България ,цялата тази цена се поема от заплатите на медиците , тяхното здраве и живот ,което е недопустимо , на това отгоре ,нито държавата ,нито болниците и работодателите на медиците нямат никакви защитни механизми и такива за обезщететение при неблагоприятен изход за тяхното здраве и смърт ,което е големия цинизъм на цялата игра ,едни митингуват ,а други мрат заради тях невинни .

 6. 6 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  47m ·
  Колко е хубаво съдебната система да е независима! #ОСТАВКА, бе!
  Премиерът Бойко Борисов си говори с шефа на КС Борис Велчев и в края го нарича "братиньо". И този запис като предишния е от 24 април 2019 г. Датира се по искането за финансиране на Стати Статев от УНСС.

  https://bivol.bg/запис-на-борисов-и-велчев.html

 7. 7 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://bivol.bg/bratinyo.html

  НОВ ЗАПИС НА БОРИСОВ С БОРИС ВЕЛЧЕВ – “БРАТИНЬО”
  Екип На Биволъ 15 юли 2020

  Днес до медиите от анонимен имейл адрес беше изпратен нов запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов. От съдържанието му може да се заключи, че той разговаря с бившия главен прокурор Борис Велчев, когото нарича “Братиньо“.

  Темата на разговора е искането на ректора на УНСС Стати Статев за финансиране на университета. То придоби медийна популярност на24 април 2019, когато вероятно е направен и записа. В началото се чува с много лошо качество и глас, наподобяващ с тембъра си гласа на Борис Велчев.

  Използвайте стрелките Нагоре/Надолу за да увеличите или намалите звука.
  Предишните записи с гласа на Борисов изпратени до медиите също може да се датират от 24 април 2019 г. Най-вероятно става дума за записи направени от външно записващо устройство в стаята, в която е Борисов, а не чрез подслушване на телефонния канал. Както и на предишните записи се чува музикален фон.

  И този път записът е изпратен от български IP-адрес от мобилната мрежа на A1. При желание на разследващите изпращачът лесно може да бъде локализиран, но не е известно те да са правили такива опити до момента.

 8. 8 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  30m ·
  Помните ли БСП, която обяви протестиращите за "лумпени"?
  Днес ГЕРБ ги нарекоха "тинята на обществото".

  Довечера всичи на протеста и споделяйте.

  #ОСТАВКА #ГЕШЕВЕПОЗОР #ЕЛЕКТРОННОГЛАСУВАНЕ #ЛУСТРАЦИЯ

  Няма да се уморим да идваме да протестираме, докато няма оставка на престъпната шайка!

  Получихме подкрепа от САЩ, Франция и Европейската комисия. Получихме подкрепа в толкова много градове на България и чужбина. Силни сме, защото сме заедно. Оставка за Борисов и Гешев!

  Днес, в 17:00 отново пред президентството.

  Линк към събитието тук: https://www.facebook.com/events/578521013034578/

  Проф. Велислав Минеков
  Адв. Николай Хаджигенов
  Арман Бабикян

 9. 9 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  4h ·
  Сещай се, мутро! #ОСТАВКА!!!

  Отменено е участието в учението БРИЗ 2020 на ескадреният миноносец USS PORTER (DDG-78 )от състава на Шести флот на ВМС на САЩ.
  Участието му бе предварително заявено и преди 4 дни сайта на Посолството на САЩ в София, бе качено известие (https://bg.usembassy.gov/breeze-2020-annual-naval-exercise …/) за предстоящо участие на корабът в учението БРИЗ.

  Информация за участие имаше и в официалният сайт на Българските ВМС.

  Няма изнесена информация за причината за отмяна на участието на USS PORTER.

  Вимпели на ВМС на САЩ участват всяка година в ученията БРИЗ.

  http://www.navy.mod.bg/?p=21964
  http://www.navy.mod.bg
  https://www.maritime.bg/68430-2/

  На националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020” днес, 14 юли, започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море. Корабите от ....

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Ясно !
  Само да се предотврати сезонния грип и всичко ще е ок !
  А как да се случи това , господа ???
  Е---си дебилите ......

 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  заболяването от сезонен грип... посредством увеличаване на ваксинационното покритие
  —цитат от коментар 0 на др Кириакиду


  Пенсионна реформа. Колкото повече са ваксинирани пенциите, толкова по - яко мрат.

  https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20191209-2

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  "... предотвратяване на сезонния грип"!?!?Който успее да го направи ще спечели Нобелова награда за медицина. Гарантирано...
  —цитат от коментар 3 на Nil satis nisi optimum


  Нобеловата награда по медицина ще отиде за учените от България за откритието им, че микрофлората на морската вода в Слънчев Бряг убива коронавируса.

 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Ами хайде тогава да се произведат васкините за грип в достатъчни количества. Миналата година свършиха буквално за 48 часа.

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Бих попитал Щаба и здравния министър, пък и Наместника, какво мислят за хилядите тестове, които се правят от няколко дни от пътуващите за Гърция - това не е ли източване на нашата здравна система и запаси от гръцката държава/хотелиери? Да не се окаже, че след седмица ще сме без тестове и всеки да се оправя, както може?
  —цитат от коментар 1 на gun


  Не призовавам никого да лъже, но да си видял някой на границата да проверява документа за тестване в съответната лаборатория? А при положение, че получаваш изследването като стандартен HTML...

 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Мисля, че Нобелова награда вече има създадтеля на ваксините.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  Изтеглете ваксинирането за есенния грип през лятото? И как да стане това, като няма и няма изгледи скоро да има нито една ваксина на пазара?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  До коментар [#13] от "shisharko":

  Миналата година свършиха за 2 месеца.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2970 Весело

  ...и обезателно маски от Брюкселска дантела !!!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Те и тука се увеличиха, но всеки сам си ги плаща.

 20. 20 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 69 Неутрално

  "Брюксел препоръча повече тестове за COVID-19 и предотвратяване на сезонния грип"
  ___________________________________________________
  Известно е че ваксината против сезонния грип разбива имунната система. А това прави организма беззащитен към Ковид-19. В Италия тъкмо преди епидемията бяха ваксинирали предимно възрастните хора с тривалентна противогрипна ваксина.... Печалните последствия от тази "грижа" са известни на всички !

 21. 21 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  СЕГА БРИТАНЦИТЕ ЩЕ ЗАРАЗЯТ МОРСКИТЕ НИ КУРОРТИ .

 22. 22 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  China warned British Prime Minister Boris Johnson on Wednesday that his decision to ban Huawei from the 5G network would cost Britain dearly in investment, casting the move as the result of politicised pressure from U.S. President Donald Trump.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK