Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© ReutersНаричат го Г-н Не, не, не и Пианиста с маратонки, но едва ли огромна част от европейците знаят, че зад тези определения с ироничен привкус се крие един от лидерите на ЕС, превърнал се в последните часове в ключова фигура за съдбата на близо 2 трилиона евро.


Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, оглави съпротивата в Европейския съюз срещу начина за структуриране, раздаване и контрол над помощи за излизане от кризата от пандемията и бюджета на ЕС до 2028 г.


Странното минаване в Брюксел на втори план на лидери като германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и испанския премиер Педро Санчес още повече насочи прожекторите към 53-годишния холандец. Двама души, които "Блумбърг" представя като запознати с начина на мислене на европейските лидери, казват, че в Париж и Берлин смятат Рюте за третата сила в Европа и са започнали да го следят внимателно.
Още преди Европейския съвет френското издание Les Eco го определи като "ключовият преговарящ" в плана за възстановяване и "единствения господар на борда". "Лишен от британския си съюзник, той се оформи след Брекзит като представител на страните от Севера, които се противопоставят на задълбочаването на европейската интеграция. На преговорите за бюджета на ЕС Рюте стана неофициалният говорител на "пестеливата четворка" (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, към които в Брюксел открито се присъедини Финландия), а в Брюксел той е известен с това, че когато се наложи, може и да удря с юмрук по масата", пише авторитетното бизнес издание.


Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© Reuters


Но в родината си премиерът има друг образ - на майстор в намирането на компромиси, в търсене и убеждаване на партньори за коалиция в един разпокъсан на множество партии политически пейзаж. Затова и там го наричат Г-н Силикон, защото - подобно на качествата на този материал, е способен да бъде гъвкав, докато се съпротивлява, и да запълва "пукнатините", без да отстъпва от основните си принципи.


Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© Reuters

За това колко може да държи на принципите си като премиер, лидер и политик показа смъртта на майка му през май 2020 г. Мике Рюте-Дилинг си отиде на 13 май на 96 години в дом за възрастни (не от коронавирус), но заради строгата карантина, наложена от правителството му от 15 март, не е могъл да отиде при нея в последните ѝ часове. Според в. De Telegraaf в този ден той е ръководил заседание на кабинета.


Мнозина не знаят и друг важен факт за Марк Рюте - той е най-дълго управлявалият европейски лидер след Ангела Меркел. Той е на власт от 2010 г. и ако спечели парламентарните избори догодина, може да оглави този списък, защото канцлерът каза, че няма да се кандидатира на германските избори през септември 2021 г.


Тези избори са и едно от обясненията за твърдата позиция на Рюте на преговорите в Брюксел. В управляващата коалиция има напрежение между консервативните християндемократи от CDA (най-известното им лице е финансовият министър Вопке Хоекстра) и проевропейците от D'66. Но повечето от холандците искат от правителството си твърдост в Брюксел, когато се преговаря как точно ще се харчат парите им от Европейския съюз. Те си остават доминиращо проевропейски настроени, но и никак не са във възторг от понижаването на пенсионната възраст и отлагането на наложителни мерки за борба с безработицата във Франция и особено в Италия. За състоянието на демокрацията в Унгария, Полша или България да не говорим.


Те категорично не вярват в еднопосочната солидарност в ЕС, особено в тази под формата на подарени милиарди евро, и премиерът им няма как да се върне у дома без някакви нови гаранции (засилени позиции на Европейската комисия?) за контрола над помощта и бюджета на съюза.


Макар да имат комплекса на относително малка нация спрямо европейската ос на големите Германия и Франция, холандците са прагматичен народ. Те знаят, че без ползите от единния европейски пазар едва ли ще са вторият по големина износител в Европа (дял от 11.5% от целия износ на ЕС за 2019 г.) и шестият в света. Затова Рюте може да изглежда тези дни нетърпим инат, но той много добре знае, че има предел на това, което може да постигне. Една от тях е границата, на която "пестеливата четворка" започне да се разпада - и това се случи в неделя през нощта, когато сами останаха Нидерландия и Австрия.


Той е новият либерален глас на Европа, твърдо проевропейски и много сериозен.


Матео Ренци,

бивш италиански премиер


Толкова сложни преговори задължително изискват някой да влезе в ролята на несъгласния, който дразни всички. Рюте очевидно я прие, но настойчивостта му накара "Ройтерс" да си припомни защо италиански дипломати са започнали да го наричат Г-н Не, не, не. Паралелът не е с Маргарет Тачър, а идва от популярен в социалните мрежи видеозапис от април. На него работник по чистотата вика на премиера си да не дава пари на "тези италианци и франсета", на което Рюте отвръща: "О, не, не не. Ще запомня това."


И двамата имат право да поставят условия, защото смятат, че страната им е заможна заради етиката да се работи упорито и цял живот. Тя е сред големите нетни вносители във фондовете на ЕС, но и не обича да подарява, а предпочита нуждаещите се да получат помощ като изгодни кредити и да си носят отговорността за връщането им.


Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© Reuters


Критици на тази позиция казват, че тя е особено неподходяща в сегашната икономическа криза, и то когато идва от страна с голям търговски излишък спрямо останалите в ЕС. Нетните 2.8 млрд. евро вноска в бюджета на ЕС за 2018 г. са само част от цялата картина, каза в неделя Ерик Нилсен, икономист от Unicredit. "Според Tax Justice Network същата година благодарение на структурите си за предоставяне на щедри данъчни облекчения Холандия е "измъкнала" общо 6.7 млрд. евро, които иначе бе трябвало да влязат в бюджетите на Германия, Франция, Италия и Испания", цитира думите му "Ройтерс".


Във вътрешната политика на Нидерландия водещо е друго - Рюте и неговата консервативно-либерална Партия за свобода и демокрация (VVD) ръководи правителство на малцинството, т.е. той трябва да договори в Брюксел нещо, което е сигурен, че ще бъде одобрено и ратифицирано в Хага. Освен това трябва да се бори на изборите през март за избиратели, които са предимно евроскептични и вече са отхвърляли важни за ЕС споразумения през 2005 г. и 2016 г.


Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© Reuters


Мечтаел е да стане пианист, но е започнал да работи като директор "Човешки ресурси". Което може и да му е помогнало да "свири" умело с хората. През 2006 г. успява да се издигне до лидер на VVD и умее да "изсмуква" избиратели от десницата със строга имиграционна политика или дори решения да намали заплати на медици и учители. В същото време намира добри съветници и води по популярност заради мерките за "интелигентно самоизолиране" по време на кризата с коронавируса.


Заклет ерген, Рюте прилага към себе си (и се надява да приложи към Европа) принципите на сдържаност. Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери.


През 2010 г. той води предизборна кампания веднага след удара на финансовата криза и успя да стане първият от 1918 г. холандски либерал начело на правителство. После не се поколеба да влезе в конфликт с подкрепялата го ксенофобска и антиислямска Партия на свободата на Хеерт Вилдерс и още два пъти - 2012 и 2017 година, оглави правителството.


Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© Reuters


След като британците решиха през 2016 г. да се оттеглят от ЕС, ролята му в Европа започна да расте. Смята се, че Рюте неведнъж е помагал да потръгнат блокираните преговори за Брекзит, но и "Блумбърг" го определят като алтернатива на визията на Макрон за повече интеграция.


След евроизборите миналия май името му дори се завъртя като потенциален ръководител на Европейската комисия или на Европейския съвет, макар да е казвал, че няма такива амбиции. С усмивка и търпение той обяснява, че лидерите на ЕС нямат нужда от нови институции, за да си вършат по-добре работата в полза на избирателите си.


В родината си премиерът успява да комбинира елементи от духа на меркантилизма на една стара морска нация с премерени дози популизъм. "Той се движи в една обширна сива зона. Но ако някой прекрачи границите му, отвръща ясно и яростно", разказва за него Александер Пехтолд, бивш лидер на един от коалиционните партньори.


Холандецът не само се възползва от Брекзит, за да привлече редица компании да се преместят в страната му. Той съзря и политически ползи - да запълни отворената от оттеглянето на британците ниша на защитник на ценностите на свободната търговия срещу френския етатизъм. Това най-вероятно тайно се подкрепя от Берлин и неслучайно медиите наричат Нидерландия "германският Робин".


Г-н Силикон - защо (и дали) Марк Рюте изглежда най-големият инат в Европа

© Reuters


Рюте не импровизира - веднага след британския референдум от лятото на 2016 г. произнесе серия визионерски речи за концепцията си за Европа. В тях той предупреди, че Европа трябва да осъзнае в каква реалност се намира и че има опасност бъдещето ѝ да се определя от САЩ и Китай. Трябва да се прекрати правото на вето на държавите в ЕС, даващо прекалено голямо влияния - включително във външната политика - на една малка страна член, действаща изключително от собствените си (а може би и в помощ на чужди) интереси. Днес и белгийският евродепутат Ги Верхофстад заяви: "Европа е парализирана от търсенето на единодушие сред страните членки, но това трябва да се промени, защото политиката не се случва по този начин."


С тях той търсеше нови съюзници, докато в същото време премахна някои елементи на икономическата си политика, които дразнеха Макрон. Според "Блумбърг" така Нидерландия е успяла да събере около себе си 8 по-малки държави в ЕС и така да създаде впечатление, че Германия е по-умерена в европейската си политика, докато някой друг възпира по-драстични идеи на Париж или Брюксел.


"Той е новият либерален глас на Европа, твърдо проевропейски и много сериозен", казва за него бившият италиански премиер Матео Ренци. "На заседанията на Европейския съвет той сплотява останалите, шегува се, усмихва се и винаги намира да каже добри думи за всекиго."


На последната предизборна кампания той обикаляше по маратонки и дънки, правеше си селфита с хората (те пък го снимаха, докато свири на пиано Шуберт на централната гара на Хага) и подаряваше на избирателите малка порцеланова вазичка от Делфт. "Имаме страхотна страна и трябва да сме грижливи към нея, както внимаваме с тази крехка ваза - да поддържаме единството си със съзнание, че човек никога не получава всичко, което иска, но и че компромисът е всичко, което имаме."

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Инат ! Циция, неще да пълни чекмеджето и това си е!

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  В ЕС отдавна има дефицит на големи политици, а Марк Рюте е на път да опровергае това

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Като стигнах до това, че е работил като директор човешки ресурси всичко ми се изясни. Първо за тези никога не може да се каже, че наистина работят нещо и второ всичките са правени на един калъп. Винаги съм ги наричал ОЧЗ (организация на чудовищата и злодеите по филмчето за мечо Рукспин)

 7. 7 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Меркел подкрепя Рюте, а Борисов подкрепя Меркел. Твърдо за върховенството.

 8. 8 Профил на Emil
  Emil
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Такива дисциплинирани Баш Суджука не може да ги гледа :-)

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#7] от "razor":

  Борисов трябва да ходи на тези срещи въоръжен с четал и стерилен памук, щото там освен да крепи нечии подробности, няма друго какво да прави.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Меркел подкрепя Рюте, а Борисов подкрепя Меркел. Твърдо за върховенството.
  —цитат от коментар 7 на razor


  За кое върховенство? Тук става въпрос за пари и основно, да замажат очите на италианците, които искат да напускат ЕС.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Xoxo
  Xoxo
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#6] от "3biri":

  То е до човек. Не може всички в един кюп. Както има и мениджъри с различен стил на управление. Очевидно е качествен човек и се справя с работата си. Като гледам процента на износа явно холандците си живеят добре. Нормално да не искат да си дават парите в общия кюп и съмнителни балкански субекти да им ги харчат.

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери."

  И се надяваме лидерът на една държава, в която това поведение е норма, да даде пари на разни крадльовци, които живеят в заграбени от държавата резиденции или държат пачки в нощните си шкафчета?

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Г-н Рюте - класически нидерландски протестант

 14. 14 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Би било чудесно да имаме такива политици и у нас.

 15. 15 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Разстроено

  До коментар [#5] от "neut":

  Като бях там 2010 умирах от срам какъв ни е премиера. 10 години по-късно умирам от срам, че холандския такъв е прекрачил границите на меркантилизма и лицемерието, така характерни за страната му, и се прегръща с престъпник и мутра.

  "Интереса клати феса" е местна поговорка, явно е стигнала до там на някой кораб с лалета...

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 16. 16 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Нашият Ганьо така и не научи чужд език, не знам какво прави на тези срещи, сигурно зат'ва само се смее като тиква.

 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#12] от "spiegel":

  Недей така де! Той живее като аскет. Само дето някаква гульо гульо гульо гульо му е напълнила шкафчето с реквизити от намиращия се наблизо киноцентър. Всеки герберски трол ще го потвърди.

 18. 18 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Не знам какво толкова се прехласвате по този господин. Страната му има репутация, че е наркоманското свърталище и брадака на Европа.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Г-н Рюте - класически нидерландски протестант
  —цитат от коментар 13 на historama


  На моя позната дъщеря й отива опер в Холандия. Забелязала в дневната в средата на масата кутийка с маргарин и нож за мазане - който бли гладен, си намазвал филийка с маргарин. И тя последвала примера им, но бързо й направили забележка - много дебело си мажела маргарина. Там било прието съвсем малко, почти прозрачно.

 20. 20 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Яростен привърженик на протестантския морал. Работи за да имаш, не лъжи в търговията и в ежедневието, зачитай другите и не позволявай да те тъпчат, не е срамно да си богат и т.н.

  без подпис!
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#10:"hope"][/quote]

  Усетиха , че срещу себе си имат хищници които приемат помощта като плячка и им затръшнаха вратата.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Весело

  Айде не нам тия. Рюте се прави на лошото ченге, ама говори каквото са му написали Меркел и Макронча. Тия в ЕС-то могат да си ги пробутват номерата за "тежките преговори" пред собствения оскотял и затлъстял електорат, ама ние сме били под комунизЪма и знаем. Всичко е нагласено, а това е само пушилка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Усърдната работа и спестовността, комбинирани с търговски нюх и меркантилност, са направили възможно, в тези заляти от морето грамадни лагуни, да разцъфти една от най-богатите нации в Европа, пионер на капитализма. При нас, където каквото бучнеш, расте и дава плод, такъв манталитет няма как да се формира, защото не е нужен. Това важи и за всички южни народи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери."

  Казано по друг начин, този човек живее от заплатата си.
  А нашите депутати след един мандат в НС са вече милионери.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  северняците си продължават да, смятат че няма криза юга е в паника за туризма и производните. само австрийците къде се бутат като имат и те доста туризъм.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#19:"historama"]
  —цитат от коментар 25 на Мусаши
  И какво му е положителното на това-да не дадеш на едно дете да си намаже филия с масло?Това че Тиквун трупа пачки и късмета,не означава, че трябва да се възхищаваме на всяка идиотщина в Западна Европа.[/quote]

  Късмета да се чете кюлчета. Аман от тоя телефонен коректор.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До 18:"Отнесен"...Не знам какво толкова се прехласвате по този господин. Страната му има репутация, че е наркоманското свърталище и брадака на Европа...."

  Разликата с нашата страна е, че там за всичко се издава касов бон, с начислено ДДС. А у нас не си сигурен дали касовите бончета не са фалшименто?

 29. 29 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Изцяло съм на страната на пестеливите и Рюте в случая. Като ЕС ни раздаваха като малоумни пари щедро на калпак какво стана?

  Захлебиха ДПС, ГЕРБ и обръчите, с всяка програма се злоупотребява и дои максимално, като със съжаление по предназначение се оставят едни 30% от общата сума, с които се прави нещо и служи за повод за рязане на лентички.

  Парадоксално, с тези еврофондове създадоха корупционни ТИТАНИ, които лакомо искат още и още, и още, и с европейски пари практически овладяха държавата - ама за себе си и в ущърб и на нас, и на ЕС.

  По-добре да има фондове, но и да не ги дават така безогледно. Щото ако имаше качествен контрол върху изразходването им ГЕРБ отдавна щяха да са разкрити като алчните лапачи, които са.

 30. 30 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Холандия няма да настигнем и след 200 г.

  www.commcrime.blogspot.com
 31. 31 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  никакви пари за България докато не се махне корумпираното правителство, въобще докато има корупция никакви пари от ЕС , да ги видя тогава всички как бързо ще почнат от няма накъде да работят според законите. Нека само кранчето да се спре , много глигани ще паднат от клона , най-много ще са от герб, т. е. тези които не си изкарват парите сами

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#29] от "nodjinn":

  е нали Рюте е бос в АЛДЕ тези същите, които подкрепят ДПС? чак толкова не са принципни

 33. 33 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#18] от "Отнесен":

  Мисля, че наркотиците и бардака са най-популярни у нас.

  www.commcrime.blogspot.com
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#27:"Мусаши"][/quote]

  Порядки в семейството. В сраната, типично за протестантите. Обяснили нормално на детето как се прави в техния дом, и то приело правилата (едно умно дете го прави). Което не ги спазва, си заминава. Между другото не са я държали гладна.

  "работник по чистотата вика на премиера си да не дава пари на "тези италианци и франсета", на което Рюте отвръща: "О, не, не не. Ще запомня това."

  Работникът имал забележки към италианците и франсетата, защото не познавал българите.

 35. 35 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#7] от "razor":

  Бойко нарече Рюте "полицая" на Европа. Как ти се вижда.

 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До 18:"Отнесен"...Не знам какво толкова се прехласвате по този господин. Страната му има репутация, че е наркоманското свърталище и брадака на Европа...."Разликата с нашата страна е, че там за всичко се издава касов бон, с начислено ДДС.
  —цитат от коментар 28 на historama


  Представяш ли си, отиваш на евтаназия и ти издават касово бонче.

  Извратенящина, но много добре осчетоводена, така ли?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Разстроено

  До коментар [#28] от "historama":

  Въобще не е така, прието е селяни да си изкарват продукция пред къщата, до нея бурканче за парички. Вземаш-оставяш. Тук хунтата праеи точно обратното - извива врата на дребните производители и прокарва лобистки закони за големите риби.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  "Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери."И се надяваме лидерът на една държава, в която това поведение е норма, да даде пари на разни крадльовци, които живеят в заграбени от държавата резиденции или държат пачки в нощните си шкафчета?
  —цитат от коментар 12 на spiegel  ++++++
  Отличен коментар !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Как ли ще реагират хорандците, ако знаят че в "гьола" сме заровили 2 млрд евро, и в балканско-руския поток други 1,5 млрд евро?

 41. 41 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Борисов изглежда напълно неадекватен, физически и интелектуално, сред тези европейски политици.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#16] от "bacillus ":


  « Нашият Ганьо така и не научи чужд език ... «


  Е, човекът е имал желание да научи английски за да кандидатства в « Харвард «, ама като е разбрал, че дядото на бития Евгени Чачев няма да му разреши да учи в « Харвард « или « Сорбоната « и се е отказал от езиците .
  И защо са му ? Българите му пълним шкафчетата с милиони евро и така, както си е тъп и прост като талпа .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#18] от "Отнесен":

  То и ти имаш репутация на шматарок, ама никой не ти предявява тука претенции.

 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Не знам какво толкова се прехласвате по този господин. Страната му има репутация, че е наркоманското свърталище и брадака на Европа.
  —цитат от коментар 18 на Отнесен  Плюс това и пият боярышник, серсемите му със серсеми, да не говорим, че и бъркат в контейнерите с боклук .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Как ли ще реагират хорандците, ако знаят че в "гьола" сме заровили 2 млрд евро, и в балканско-руския поток други 1,5 млрд евро?
  —цитат от коментар 40 на historama


  Рюте за това може да попита евродепутатите от дпс - все пак са в една и съща група в европарламента

 46. 46 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  И в Германия има голяма съпротива от десни партии да се раздават пари (засега вътре в страната от федералния бюджет), понеже те са всъщност заеми с падеж 20 или 30 години, но ще ги плаща не получателя а федералното правителство. така дълговете лягат върху внуците на сегашните германци. Маркус Зъодер премиер на Бавария е категорично против това, но го подкрепят много други.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 47. 47 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Преди няколко дни четох последното проучване на ECFR и там Холандия беше на първо място по критерия от английски- punching above their weight. Според мен една от основните причини е разногласията и по големите вътрешни проблеми на наистина влиятелните в ЕС.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#29] от "nodjinn":


  « Щото, ако имаше качествен контрол върху изразходването ... «


  ++++++
  До сега нямаше длъжност « главен прокурор на ЕС «, но вече има Лаура Кьовеши която за сега събира екип и през септември - октомври ще се задейства, а нейната централна грижа ще бъде именно разходът на евросубсидиите във всички държави членове на ЕС .
  Не знам, но ми се струва, че ще обърне поглед И НАЗАД, преди нейното назначение, а тя много, много добре знае как да го направи, защото е набутала по каушите маса политици и « бизнесмени « .
  Ето, защо Боко беше инструктирал слугите са да гласуват за франсето, а не за Кьовеши, но Макрон изтегли кандидатурата на франсето и развали рахатлъка на нашите разбойници .
  Е, сега не им остава нищо друго, освен да се молят Богу, Кьовеши да не поглежда назад ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1472 Любопитно


  "Рюте прилага към себе си (...) принципите на сдържаност".

  Ето затова нямат противодействие към холандския премиер. Кой друг дава личен пример, Педро Санчес ли, Макрон ли, или Орбан, хеле пък нашата Тиква...

  Затова вероятно сега всички тайно атакуват Даания, Швеция и Финландия, те са по-сговорчиви, макар и също толкова неподкупни.
  Хи-хи.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 50. 50 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Тази "статия" е типичен пример за методите на медиите да полират имиджа на онези политически актьори, които са от онова статукво, което контролира и тях самите.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 51. 51 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Приятели са ми разказвали , как когато си на гости у холандци ти поднася кутия със сладки, изчакват всеки да си вземе по една и прибират кутията. Просто те са хора с много различен светоглед от нас.

 52. 52 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  много хубаво е научил да казва не,ама къде беше когато даваха милиарди на Гърция уж на заем,а е ясно,че заем който няма да се върне.Иначе да-заговори ли се ,че влизаме в Шенген и винаги Нидерландия ни казва не.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":Приятели са ми разказвали , как когато си на гости у холандци ти поднася кутия със сладки, изчакват всеки да си вземе по една и прибират кутията. Просто те са хора с много различен светоглед от нас.
  —цитат от коментар 51 на Vassil Stoychev


  На мен пък като ми дойдат гости вадя бутилка с уиски от ония,които не се търкалят и купувам най-скъпите мезета от магазина.
  Явно по вашите критерии съм голям барок щом не изпия сам уискито и не сгъна луканките.
  А по моите критерии тези ,които не дават та дете да си маже филия с масло,са пълни боклуци.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#53:"Мусаши" ]А по моите критерии тези ,които не дават та дете да си маже филия с масло,са пълни боклуци[/quote]

  Така е, хубави хора сме ние, но нещо не ни харесват?
  А децата ни, въпреки лошото отношение на холандците, се натискат да живеят там.

 55. 55 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":Приятели са ми разказвали , как когато си на гости у холандци ти поднася кутия със сладки, изчакват всеки да си вземе по една и прибират кутията. Просто те са хора с много различен светоглед от нас.
  —цитат от коментар 51 на Vassil Stoychev


  Марсианци направо...да не повярваш!
  Айде малко по-сериозно. Ако си мил, приветлив, достоен и усмихнат, точно с холандците проблеми ще имаш нулеви. Шегобийци си падат, но вземеш ли им респекта, са супер айляк. Като австрийците. :)))

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 56. 56 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#51] от "Vassil Stoychev":

  До коментар [#19] от "historama":Приятели са ми разказвали , как когато си на гости у холандци ти поднася кутия със сладки, изчакват всеки да си вземе по една и прибират кутията. Просто те са хора с много различен светоглед от нас.
  —цитат от коментар 51 на Vassil Stoychev


  А пък аз от личен опит мога да разкажа, че за да стигнеш дотам холандци въобще да те поканят на гости вкъщи, в семейния си дом, трябва да сте станали толкова много близки, че пословичната им стиснатост отдавна вече не би ти правила впечатление.

  Иначе са усмихнати, вежливи, готови да ти помогнат с всичко (освен с пари), но има ясни граници на интимния живот, които се преминават много по-трудно, отколкото на юг.

 57. 57 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Разстроено

  "Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери."

  Какви хора управляват в нормалните държави...

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери."Какви хора управляват в нормалните държави...
  —цитат от коментар 57 на Драгомир Дончев


  Ние не ценим нормалните хора. Виж т. нар. ни "елит" - мутри, компаньонки, силиконки, поканени по ТВ-тата да ни говорят за новите си спонсори.

 59. 59 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#57] от "Драгомир Дончев":

  Това са си традиционни Калвинистки ценности. Не знам доколко е "нормално", защото не се среща изобщо много често, но наистина заслужава респект.

 60. 60 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 171 Весело

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":
  Никога не съм се съмнявал в изключителните способности на форумните специалисти.

 61. 61 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 171 Весело

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Никой не е застрахован от слепота във възгледите си.

 62. 62 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#54] от "historama":

  Смешен си. Хората се установяват в Нидерландия по икономически причини, въпреки холандците.
  Защото страната предоставя възможности, но местните съвършено не стават.
  Нещо, което е добре известно- пословичната им стиснатост, дребнавост и тесногръдие са осмети и презряни в цяла Западна Европа.

  Само виж какъв пример даваш- отишло момичето о-пеър (сиреч, детегледачка и малко нещо, прислужница), а на тях им се досвидяло половин грам маргарин!
  На бас, че стопанката къта някъде тайно голям пакет масло, и си маже сладко-сладко, но и се свиди да предложи на слугинчето отровата, струваща 1,50 евро/килограма.

  Нищо лично, но в такива моменти става ясно кой колко струва. И извегите, и тия които им се възхищават...

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Би било чудесно да имаме такива политици и у нас.
  —цитат от коментар 14 на Hristo Daskalov


  Такива у нас не виреят, но да ги имахме поне в Германия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  В европа има доста вицове за стиснати холандци.Водят се най-стиснатите хора на планетата.Едва ли вицовете не стъпват на нещо.

 65. 65 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":

  Протестантите са такива. Хеле у шведско, ако си сложиш на филията кашкавал и салам гледат като ощипана мома първескиня. Или едното или другото, не може тъй “балканската”. Виж обаче, кога се подредят на шведка маса, те тогаз чинийката пълна с връхче.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 66. 66 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Неслучайно наричат холандците „евреите на Европа“.

 67. 67 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Който не е познавал холандец той не знае какво е паталогично стиснат човек. То си е болестно състояние .Парите са за съхранение не за харчене.Познавах шведско семейство , в което съпруга -милионер държеше всички на ръба на мизерията / съпругата беше домакиня/. На стари години той се парализира изцяло и дефакто съпругата му стана попечител. Интилигентна и красива жена , но дългогодишния му тормоз и се беше отразил . Най - голямото и удоволствие и беше да си купува някави женски дреболии и да ги показва на живия труп.Отмъщаваше му , но и дори тогава не смееше да си купи нещо по-голямо и скъпо

 68. 68 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 613 Неутрално
  До коментар [#54] от "historama":

  причините са малко от по друго естество ,а и тия дето както казваш се" натискали" да живеят там в повечето случай не са за завиждане

  гошо
 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  "Продължава да живее в апартамента, който си е купил след университета, използва стар модел телефон и шофира собствената си кола, когато не кара колело, включително при пристигане за срещи с чуждестранни лидери."Какви хора управляват в нормалните държави...
  —цитат от коментар 57 на Драгомир Дончев


  Понякога такива хора се случват да управляват и България , но българите такива не търпят. Гонят ги от властта и политиката.
  Иван Костов продължава да живее в бащината си къща , строена още по времето на социализма, с нищо не различаваща се от хилядите други къщи на Драгалевци, шофира собствената си кола , с нищо не различаваща се от хилядите други коли , които карат
  гражданите от средната класа на България. Това не попречи той да бъде оплют и оклеветен от ченгесарските медии, че бил окрал половин България и една част от хората да повярват на тези клевети.

 70. 70 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Е, вся някой трябва да играе тази роля! Все някой трябва да е лошото момче с което всички после да се извиняват. И как ще е най-дълго упрвлявалия европейски лидер? Бойко е управлявал много повече от него! Холандското лале може само да се учи от Бойко!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 71. 71 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 13 Неутрално
 72. 72 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 809 Неутрално

  " страната им е заможна заради етиката да се работи упорито и цял живот"
  - За сметка на това в най-бедната страна на ЕС, целокупния и народ вярва в старата пословица "Работа ли е, не ми го фали!"

 73. 73 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Рюте е стиснат, но си държи на парите, изработени честно от всеки един данъкоплатец. Рюте знае, че тези пари ще отидат в джобовете на "Батко и Братко" и на други подобни като тях. Аз моите пари не искам да ги давам да пълня джобовете на някой друг, Рюте също. Когато взема 1 лв заем, гледам са го върна - този 1 лв не е мой, дължа го. Подкрепа с две ръце за Рюте. Напомня ми за Симеон Дянков и пицата му. Дянков беше също толкова стиснат, но явно това подразни Бойчо и беше изритан бързо.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 74. 74 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  "Рюте и неговата консервативно-либерална Партия за свобода и демокрация (VVD) ръководи правителство на малцинството"
  ________________
  Ашколсун, хем консерватор, хем либерал!

 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Запомнете това име
  Марк Рюте.
  На 53г политик с топки, който има куража да се опълчи на нагласените политико-икономшчискш врътки от миналия 20ти век на Франция, Герммания и техните политически кукли от Юга обединени от крадливата си сглобка, формирана от десетилетия, дори столетия на този континет.
  Рюте и направил своя избор и се е опредилил от коя страна на барикадата да застане.
  Дали ще успее да удържи на пълчищата фалирали гладници - не знаем.
  Света сегатръпне и гледа какво ще стане в Америка през ноември.
  Рюте е напълно наясно, че има голяма вероятност до края на годината САЩ да започнат да се превръщшат в нещо средно между Зимбаве и Венецуела по най-демкратичен начин и процедура.
  И ако тази вълна залее Европа, той си строи "предпазните диги" по негавота си земя.

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#54] от "historama":причините са малко от по друго естество ,а и тия дето както казваш се" натискали" да живеят там в повечето случай не са за завиждане
  —цитат от коментар 68 на гошо


  Не са за завиждане, съгласен съм. Докато намерят своето място, докато се интегрират - вероятно ще минат поне 10 години. И въпреки това заминават! Защо ли?
  Имам отговор! Един от най-богатите българи, успял в България, купи къща в Барцелона.
  След 20 години активен бизнес по нашето море Тиквата построи магистрали на юг към Гръцко, и на българите не им се ходи на българското море. Защо ли?

 77. 77 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Никакви пари за Ганьо, той ще ги даде на Доган и Пеевски

 78. 78 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  имат всичкото право да си държат на парите, най-стиснатата нация на земята и един данъчен корпоративен рай в ес.

 79. 79 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#39] от "niksan1":

  И на мен ми направи впечатление телефона в ръцете му.

 80. 80 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Електоратът тук не би възприел такъв политик. Ще го сметнат за гей, нежна китка или женски полов орган. Болшинството от народа тук са дебелокожи шопари, опитващи се да минат метър от правилата и да се прехранват с далаверки, като същевременно се отдадат на сладострастие и показно онождане на плеймейтки. Такива са ценностите, какво да очакваме от такъв народ?

 81. 81 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#12] от "spiegel":

  Бахмааму няма ли пари за жип тоа ва

 82. 82 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мария":

  Ха ха "вашата" тиква хич, ама хич не мое да се мери с Макрон, Орбан и Санчес обаче

 83. 83 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#53:"Мусаши" ]А по моите критерии тези ,които не дават та дете да си маже филия с масло,са пълни боклуци
  —цитат от коментар 54 на historama
  Така е, хубави хора сме ние, но нещо не ни харесват?А децата ни, въпреки лошото отношение на холандците, се натискат да живеят там.[/quote]

  Холандия е супер подредена държава.

 84. 84 Профил на pwd43686382
  pwd43686382
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "klecho":
  Като не й харесва - какво прави там? След като не й дават да си маже на филията по един пръст маргарин, което едва ли прави у тях си, да напусне! Хората ще си намерят нова о'пер в рамките на няколко дни, понеже държавата им е пълна с нискоквалифициран персонал от целия свят. Ето и гледната точка на холандците по този въпрос (понеже живея от 17 години тук - завършила съм тук образованието си, работя тук, омъжена съм за холандец, всичките ми приятели са холандци и този случай го разказах на няколко различни души): хората са я взели на работа (което не са били длъжни да правят, понеже са скиптични към непознаващи културата им, неговорещи езика им чужденци, в частност българи), дали са й шанс да изкарва пари и да си плаща живота в Холандия (които вероятно с образованието и квалификацията си в България няма да може да види и през крив макарон), предлагат й някаква форма на обяд (предполагам сандвичи, което в България никой работодател не прави - освен ако не си депутат), а тя злоупотребява с това (понеже, за да й се направи забележка, не е било само веднъж да си маже филиите с дебел пласт маргарин), като вероятно след нея е нямало да остане маргарин за децата на работодателката й. И вероятно хората си мислят, че е нахална източноевропейка, която не си знае мястото. И са прави - понеже вместо да каже на хората честно и в очите, че забележката им не й се е харесала, госпожата/госпожицата злорадства и недоволства. Храни куче да те лае, както е казал народът - българският.

 85. 85 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#84] от "pwd43686382":

  Хората са я взели на работа, което не са били длъжни да правят:
  Не са длъжни, но ако не я вземат, кой ще им слугува?
  Взели са я, доколкото им излиза възможно най-евтино. Получават гледачка, с минимум завършено средно образование. И, тъй като е гражданка на ЕС, без досадни усложнения, ако ги изловят, че работи нелегално, защото, мога да се обзаложа, не плащат осигуровки. Расовият елемент въобще не искам да го подхващам.

  Понеже са скептични към непознаващи културата им, неговорещи езика им чужденци:
  Това е основно техен проблем. Като не ги кефи, да плащат тройно на холандка от Суринам. Те добре познават културата им :).
  Между другото, т.нар. им "култура" е брутално експлоататорска. Нидерландия е на първо място в света (!?) по неравенство, 45% от холандците не притежават нищо!. Прилагам линк:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Distribution_of_wealth

  Дали са й шанс да изкарва пари и да си плаща живота в Холандия:
  Хайде по-сериозно, на пазара на труда шансове няма, има търсене и предлагане.

  Които вероятно с образованието и квалификацията си в България няма да може да види и през крив макарон:
  Съвсем тръгна през просото, ами въпросните, също може да се пренесат да живеят в България, там ще плащат по-малко;

  Предлагат й някаква форма на обяд (предполагам сандвичи, което в България никой работодател не прави):
  Много грешиш. Когато работиш au pair, ти влиза спане и храна, защото надницата е мизерна. А, и не се изхвърляй, това да имаш прислужница, далеч не те прави работодател.

  Тя злоупотребява с това (понеже, за да й се направи забележка, не е било само веднъж да си маже филиите с дебел пласт маргарин):
  Да де, всеки път си маже за 3 цента повече...

  Като вероятно след нея е нямало да остане маргарин за децата на работодателката й:
  Тия маргарин не ядат, защото си е 100%-ова отрова. Набиват на масло.

  И вероятно хората си мислят, че е нахална източноевропейка, която не си знае мястото:
  Да си мислят каквото щат. Това са най-наглите и нечовечни хора които познавам. А ги познавам добре. Работя на място, където 1/3 са фламадци, другите 2/3 са от 30-ина други националности. Всички сме единодушни, че по-големи изроди от фламандците няма как да се намерят. Разбирам, че ти се иска да защитиш мъжа си, и до някъде, да оправдаеш себе си, доколкото прекрасно съзнаваш, че си направила грешка с женитбата си (било е друго време, била си бедна, като повечето българи преди 17 години, подлъгала си се), но това е положението.

  И са прави - понеже вместо да каже на хората честно и в очите, че забележката им не й се е харесала, госпожата/госпожицата злорадства и недоволства:
  Рискувайки да си загуби работата? Много находчиво.

  Храни куче да те лае, както е казал народът - българският:
  Имайки предвид, да не са ти благодарни, когато даваш нещо даром. В случая стиснатите селяци, не си изпълняват задълженият по договор. Във всички случаи, да се стискаш за 3 цента, е антихуманно и противоестествено.
  Нещо в което холандците са особено добри. В Индонезия все още има живи свидетели на зверствата им.

 86. 86 Профил на pwd43686382
  pwd43686382
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "klecho":
  Благодаря ти за анализа. Но има няколко неща, които не ми станаха ясни от писанията ти (няма да се впускам във всяка твоя дума, понеже считам аргументите ти за несериозни, глупави и отегчителни:
  - от къде знаеш, че съм се омъжила от бедност в България и съжалявам за избора си? Имах сериозна и добре платена работа в България, собствено жилище в голям град, закупено с лично мои средства, бях с 2 висши образования завършени кум лауде - едното в Холандия, другото в България. Имам много щастлив и успешен брак с две прекрасни деца, което пожелавам и на теб. Не мисли, че само прошляци от Бъкгария заминават за чужбина.
  - не ми отговори на въпроса - защо стои това момиче (жена) там, ако не й харесват хората, отношението им, това, че я експлоатират, защото им е евтина, а те са свидливи и тесногръди?
  - и какво правиш ти на това работно място? Защо се унижаваш да работиш с хора, които "са най-наглите и нечовечни хора които познавам. А ги познавам добре. Работя на място, където 1/3 са фламадци, другите 2/3 са от 30-ина други националности. Всички сме единодушни, че по-големи изроди от фламандците няма как да се намерят. "
  - и най-важното - след като не ги харесваш - защо живееш в държавата им?
  И да ти кажа, изобщо не защитавам мъжа си. Той няма изобщо нужда да го защитавам от българи. Това може да направи и сам.

 87. 87 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#86] от "pwd43686382":

  Мда, колко познато...и колко жалко: "аргументите ти за несериозни, глупави и отегчителни". Или, казано по друг начин, ти си тъп и досаден, защото това, което пишеш не ме кефи, защото ме удря по самолюбието.

  По същество:

  От къде знаеш, че съм се омъжила от бедност в България и съжалявам за избора си?
  Няма как да знам на 100%, не съм го и твърдял, но начинът по който реагираш (като ощипана мома) е доста показателен. Издава те.


  Имах сериозна и добре платена работа в България:
  Всеки богат човек знае, че да станеш богат е хилядократно по-трудно от това, да получаваш добра заплата. По европейските критерии си богат, когато попаднеш в топ 10%, което означава, да притежаваш почти един милион евро. Доколкото в България никога не е имало добри заплати (3000 лева на месец минават за богатство) се самозаблуждаваш или директно се опитваш да излъжеш.

  Собствено жилище в голям град, закупено с лично мои средства:
  Казваш голям град, значи не е от топ 3. Женена си от 17 години, предполагам не си се взела по обява, с първия срещнат холандец; значи говорим за събития отпреди поне 20 години. Новото строителство в България масово датира от периода 2000-2001. Имаше и преди, но много малко, основно мутренски блокове. Значи говорим за панелка, най-вероятно малка. Такива през 2000 съм виждал за 10 000 лева. Като цяло, бих ти повярвал, би могла о сама да изплатиш подобно за 7-8 години, особено ако си живяла при родителите си, но....

  Бях с 2 висши образования завършени кум лауде - едното в Холандия, другото в България.
  Ти сега, учила ли си, жилище ли си изплащала или наем в Холандия? Нещо в сметката брутално не излиза. Послъгваш. Особено, ако вземем под внимание факта, че "кум лауде" в България и Нидерландия НЯМА, това са понятия от Северна Америка. Да имаш 2 висши далеч не е толкова престижно, както предполагам си мислиш; просто означава, че първият път са те приели нещо посредствено и не си съумяла да си направиш сметката да се махнеш навреме, та си загубила минимум 4 години от живота си. Между другото, за да си имала 2 висши преди 17 години, простата сметка показва, че си била поне на 28 години. 28+17=45. Май наистина хормоните напират и подпират комплексите ...

  Имам много щастлив и успешен брак с две прекрасни деца, което пожелавам и на теб.
  Благодаря ти, но откъде знаеш, че нямам успешен брак?

  Не мисли, че само прошляци от България заминават за чужбина.
  Да съм твърдял подобно нещо? Аз съм живото доказателство за обратното. Май сама си създаваш някаква картина в съзнанието и сама си я вярваш и защитаваш? Какава е връзката между успешния, щастлив брак и материалното благосъстояние?

  Не ми отговори на въпроса - защо стои това момиче (жена) там, ако не й харесват хората, отношението им, това, че я експлоатират, защото им е евтина, а те са свидливи и тесногръди?
  Може да е там по един милион причини. Повечето учат. Веднъж завършили, започват в международна компания и гледат да стоят далеч от холандците. Учат в Нидерландия, защото е безплатно (едно от много малкото места в Европа). Въобще, разумният човек е в състояние да види цялостната картина- бъдещо развитие, възможности, своето място в света. Само полуидиотите си тръгват при първото огорчение. Всъщност Нидерландия щеше да е прекрасна страна, ако не беше населена с холандци. :)

  И какво правиш ти на това работно място?
  Не обсъждам личния си живот с непознати.

  Защо се унижаваш да работиш с хора, които "са най-наглите и нечовечни хора които познавам.
  Кой ти е казал, че се унижавам? На повечето съм им шеф, правя ги да си говорят сами.

  И най-важното - след като не ги харесваш - защо живееш в държавата им?
  Преди два въпроса ти отговорих изчерпателно. Едно уточнение- тук съм (сме), защото тук е централата на моя (нашия) международен работодател. За да ги търпя(им) ми(ни) плащат добавка към заплатата. При все това, ако разрешат да се работи изцяло онлайн, няма да стоя(им) и ден. Кой е луд да се задушава във влажната им мухлясала страна, като в Европа има места като Италия, Испания или Португалия?

  И да ти кажа, изобщо не защитавам мъжа си.
  За човек, който не го защитава, го споменаваш може би за пети път. :)

  Той няма изобщо нужда да го защитавам от българи.
  Сугурен съм. Но може би има нужда, да бъде защитен от новите холандци. Доколкото изобщо вече може да бъде защитен. Имаше един такъв Тео ван Гог, помниш ли го?

  Това може да направи и сам:
  Виж, това вече безкрайно ме съмнява. Обективно, един безкрайно заблуден и наивен холандец, каквито са 99% от тях, не би могъл да изкара и седмица в подчертано враждебна среда. Всичките са саксийни цветя. Да ти е жив и здрав, и Господ да ти дава сили, да му изтърпяваш прищевките и капризите.

 88. 88 Профил на pwd43686382
  pwd43686382
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "klecho":

  Ехаа, цък, цък, цък...ти още малко и на пра-дядовците ми ще извадиш нотариалните актове от имотния регистър и справка за изплатените им пенсии от НОИ! Виж сега, мен ти също не ме интересуваш, понеже не те познавам. Просто ми стана интересно кой нещастник би отделил толкова време в събота, за да анализира и изчислява кога и за каква сума някой непознат с фиктивен профил в интернет си бил купил жилище, дали си е купил панелка или ново строителство, за колко си го е купил и какво бил работил…Моята сметка, да ти кажа, излиза и годините ми са по-малко от това, което си изчислил. Излиза и то много добре, защото докато учих работих - и в България, и в Холандия. Дипломите ми са публикувани в сайта на библиотеката на UvA. Написани са на холандски език, понеже образованието ми беше изцяло на холандски (и бакалавърската, и магистърската ми степен). Не съм постигнала кой знае колко, но съм постигнала всичко честно и с много труд, като съм проявявала уважение както към сънародниците ми в България, така и към хората, в държатава, в която живея! Хората, които са ми дали шанс. А понеже ти се образоваш от уикипедия, ето и линк за присъждането на magna cum laude в Холандия: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude . А, имаме и добър бизнес, което ни позволи да изплатим и апартамента в България, и този в Амстердам. Теб кой те излъга, че образованието в Холандия е безплатно? Май някой друг тук е прехрърлил отдавна 40те и бленува за времето на комунизма, когато човек е можел да учи безплатно, да си купи Москвич и панелка в краен квартал на София. Виж, ако преживяваш midlife crisis, по-добре е да си купиш мотор, да се научиш да скачаш с бъджи, да се запишеш на някой курс насочен към преоткриване навътрешното ти Аз, на планинско катерене и пр. Вариантите са много и при всички случаи по-полезни от това да се излагаш в интернет, като се опитваш да търсиш кирливи ризи на разни непознати.
  А понеже заинтригува аудиторията с особата си, сподели тук профила си в Linkedin, моля. При такова кариерно развитие, България определено е изгубила ценен кадър в твое лице! Коя е тази международна компания, в която караш местните да си говорят сами? В кой бранш работиш, каква е функцията ти? Кажи, кои холандски вестници четеш, на какво ниво владееш езика им, как се интегрираш в обществото, в което живееш? А, чакай малко! Ти не обсъждаш живота си с непознати. Ти обсъждаш живота на непознати, като злобееш и завиждаш. Май някой друг послъгва тук, а? И не само тук - на родна земя най-вероятно също, като не пропуска шанса да се прави на интересен, да си придава важност и лее акъл на българите.

  Разбрахме, че презираш холандците, че мразиш всички и всичко там, забравяйки, че си се настанил наготово в уредената им държава. Не забравяй, че си пристигнал неканен там, че профитираш от социалната им система, от инфраструктурата им, от здравеопазване и икономика - фактори, поради които и твоят работодател се е устроил там! Не забравяй също, че се възползваш от успех и просперитет, постигнат от някой друг, не от теб, нито от семейството ти. Жалкото в случая е, че ти си вероятно същия и в България - и там целият свят ти е бил крив, и там си недоволствал и всички са ти били виновни. Тъй че и в Холандия, и в България, ако щеш на Марс да идеш, с този селски манталитет някой вечно ще то е крив.

  Грешиш много, като си мислиш, че ти не харесваш тях. Не ти, холандците не харесват теб, не те приемат и не те допускат в обществото си, понеже си комплексар, защото си злобен, дребнав и нагъл, защото си завистлив и се ровиш в живота на хората, като си изказваш мнението и не си знаеш мястото! Не те харесват и не те приемат, теб, жена ти и децата ти и ти го показват със и без повод. Защото ви показват, че не сте добре дошли там, понеже усещат, че ги презирате и че лицемерничите. Защото не искат да живеете в квартала, където живеят те, не искат да ви виждат в супермаркета, където пазаруват, нито в кафето, където се събират с приятели. Не искат децата им да учат в един клас с вашите. А ти гледаш как живеят те, искаш да имаш това, което имат и те и съзнаваш, че това са невъзможни за теб неща, понеже те никога няма да те допуснат там, където искаш да отидеш. Затова си се комплексирал и озлобил до болка в това общество, затова ги презираш и ненавиждаш. Права съм, нали? О, да! Много съм права и ти го съзнаваш добре. Пак ти повтарям, не си губи времето да пишеш в интернет, не губи и моето време, като ме ангажираш да ти отговарям. Потърси помощ! Професионална по възможност. С това аз този въпрос го приключвам. Пожелавам ти успех и най-вече - промяна на възгледите.

 89. 89 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#88] от "pwd43686382":

  Ехаа, цък, цък, цък...ти още малко и на пра-дядовците ми ще извадиш нотариалните актове от имотния регистър и справка за изплатените им пенсии от НОИ!
  Не ми съставлява непосредствен интерес. Просто, приеми, че някои явни логически несъответствия, няма как да не се набият на очи.

  Виж сега, мен ти също не ме интересуваш, понеже не те познавам.
  А ти на мен си ми интересна. Видимо си се регистрирала във форума, специално за да отговориш на мой коментар, отпреди 3+ месеца. Колкото и книги за човешката природа да изчете човек, прекият пример предоставя друг вид информация.

  Просто ми стана интересно кой нещастник би отделил толкова време в събота.
  Колко време. По мои сметки, към 15 минути. Като гледам, ти си отделила, неделята си (Божи ден) и си лишила децата си от внимание, за да ми отговориш :)

  ...за да анализира и изчислява кога и за каква сума някой непознат с фиктивен профил в интернет си бил купил жилище, дали си е купил панелка или ново строителство, за колко си го е купил и какво бил работил…
  Повтарям, не съм изгубил никакво време, явните несъответсвия веднага ми се набиха в очите.

  Моята сметка, да ти кажа, излиза и годините ми са по-малко от това, което си изчислил. Излиза и то много добре, защото докато учих работих - и в България, и в Холандия.
  Пак си противоречиш. Освен ако владееш телепортацията, си минимум на 43. 18 (средно образование)+4(първо висше)+4(второ висше)+17 (брак, след завършени 2 висши). Абсолютен минимум. При стандартно разпределение, средно 46+/-2.

  Дипломите ми са публикувани в сайта на библиотеката на UvA. Написани са на холандски език, понеже образованието ми беше изцяло на холандски (и бакалавърската, и магистърската ми степен).
  Защо ми казваш всичко това, нито съм те питал, нито съм се осъмнил в нещо. Не искам да се правя на психолог/психиатър, но самият факт, че с подобно ожесточение се опиташ да докажеш нещо, на един съвършен непознат, е обезпокоителен (не го казвам с лошо).

  Не съм постигнала кой знае колко, но съм постигнала всичко честно и с много труд.
  Ако е така, голямо браво. Но се съмнявам. По-долу съм описал защо.

  Като съм проявявала уважение както към сънародниците ми в България.
  Нашият разговор започна именно в контекста на проявената от теб липса на уважение, към едно момиче в затруднено положение, което, видиш ли, си било превишило правата, изяждайки маргарин за 3 цента повече. Ами ако е било гладно? Ти лягала ли си си гладна? После си позволи да направиш изказване като "мъжът ми няма нужда да го защитавам пред българи!". Защо точно българи, ние втора категория хора ли сме? Ако критиката беше отправена от американец, нещо щеше ли да е по-различно? А ако беше отправена от бездомен холандец?

  Хората, които са ми дали шанс.
  Не се принизявай сама, шанс е да спечелиш от лотарията, човешкото развитие е функция на собсвените ни усилия.

  А понеже ти се образоваш от уикипедия, ето и линк за присъждането на magna cum laude в Холандия: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude .
  Благодаря. Ако си разумен човек ще знаеш, че е важно съдържанието, не източникът. Хайде сега ми намери и статия за magna cum laude в България, той като твърдеше, че си получила въпросното отличие и у нас.

  А, имаме и добър бизнес, което ни позволи да изплатим и апартамента в България, и този в Амстердам.
  Сега си говорим по същество. Значи, не си изплатила апартамента със собствени средства, както твърдеше? Ето първото доказателство, че послъгваш. Освен това, родителите ти са финансирали образованието ти в чужбина, но по собствените ти думи "не си постигнала нищо съществено като реализация". Дано не съм разбран погрешно, но от позицията на страничен наблюдател излиза, че си профукала едни готови пари, които никога не си върнало на родитлите си, и то само за да можеш да се изживяваш като умно-красива холандка.

  Теб кой те излъга, че образованието в Холандия е безплатно?
  Тези 7-8 души мои познати, които се дипломираха в Холандия, без да плащат. Темата ми е особено позната, защото на всичките в опреелен момент им им се наложи да научат холандски. а това им беше особено неприятно.

  Май някой друг тук е прехрърлил отдавна 40те и бленува за времето на комунизма, когато човек е можел да учи безплатно, да си купи Москвич и панелка в краен квартал на София.
  В ужасна грешка си. Аз съм човек с подчертано десни, антикомунистически убеждения. Не съм младеж, но по общоприетата дефиниция мога да мина за милениал, макар и на ръба на дефиницията.

  Виж, ако преживяваш midlife crisis, по-добре е да си купиш мотор, да се научиш да скачаш с бъджи, да се запишеш на някой курс насочен към преоткриване навътрешното ти Аз, на планинско катерене и пр.
  Благодаря ти за съвета, но нека сам да преценя как ще лекувам кризите си. Мотор си купих на 18, на 28 вече го бях продал. Това прави ли ме преждевременно развит или само преждевременно остарял? :)
  Бъджито, катеренето и подобни са за хора без финансови възможности, аз имам по-интересни хобита.

  Вариантите са много и при всички случаи по-полезни от това да се излагаш в интернет, като се опитваш да търсиш кирливи ризи на разни непознати.
  Няма чувството, че се излагам. Не ми е било за цел да ти изкарвам кирливите ризи- просто в началото на разговора се изказа твърде враждебно по отношение на бедното момиче, а после изпрати топката твърде високо, за да не се поддам на изкушението да я забия :)

  А понеже заинтригува аудиторията с особата си, сподели тук профила си в Linkedin, моля. При такова кариерно развитие, България определено е изгубила ценен кадър в твое лице! Коя е тази международна компания, в която караш местните да си говорят сами? В кой бранш работиш, каква е функцията ти?
  Казах ти, не споделям лична информация. Един жокер- истински успешните хора нямат профили в линкедин, на тях не им се налага да търсят работа.

  Кажи, кои холандски вестници четеш, на какво ниво владееш езика им, как се интегрираш в обществото, в което живееш?
  Не чета холандски вестници и не говоря холандски. Но говоря 8 (осем) езика, в това число немски и английски на ниво С2, така че безпроблемно разбирам писмения холадски.

  А, чакай малко! Ти не обсъждаш живота си с непознати. Ти обсъждаш живота на непознати, като злобееш и завиждаш.
  В никакъв случай. Сигурно за десети път, просто поставям акцента върху някои явни противоречия. Съвет: ако искаш твърденията ти да хващат повече дикиш, гледай да следват някаква минимална логика. Не знам как съм оставил у теб впечатлението, че съм злобен и завистлив човек, но обективно, ти си тази, която прояви безпричинна злоба към горкото момиче, честно вадещо си хляба като о пеър.

  Май някой друг послъгва тук, а?
  За кое? Доказателства или анализ, подобен на моя?

  И не само тук - на родна земя най-вероятно също, като не пропуска шанса да се прави на интересен, да си придава важност и лее акъл на българите.
  И после аз съм бил злобен!? Сипеш предполагаеми обвинения на ангро, без никакви конретни предпоставки...

  Разбрахме, че презираш холандците, че мразиш всички и всичко там, забравяйки, че си се настанил наготово в уредената им държава.
  "Всички" е силна дума, "мразя" също. Просто презирам достойните за презрение. И казах, че общувам с голям брой "фламандци", не "холандци". Май за човек с две висши, не схващаш никак бързо.

  Не забравяй, че си пристигнал неканен там, че профитираш от социалната им система, от инфраструктурата им, от здравеопазване и икономика - фактори, поради които и твоят работодател се е устроил там!
  Един достоен човек няма нужда от покана, той не е роб. Отива където и както си пожелае и не е длъжен абсолщтно на никой. Да си чувала за т.нар. ЕС и в какво се изразява свободата на установяване?
  Сега, ако социалната им система има пролуки и храни паразити, да си ги оправят, това съвършено не е мой проблем.

  Не забравяй също, че се възползваш от успех и просперитет, постигнат от някой друг, не от теб, нито от семейството ти.
  Ама ти наистина си с робска психика. Съвършено на никой не дължа и стотинка. Докато при теб не е така, родителите ти са те издържали да учиш. Така че ти се възползваш. Или викаш, не е грях, щом присвояваш вътре в семейството. :)

  Жалкото в случая е, че ти си вероятно същия и в България - и там целият свят ти е бил крив, и там си недоволствал и всички са ти били виновни. Тъй че и в Холандия, и в България, ако щеш на Марс да идеш, с този селски манталитет някой вечно ще то е крив.
  Вече се изкушавам да те пратя на... Как пък за момент не ти писна от долни инсинуации?

  Грешиш много, като си мислиш, че ти не харесваш тях. Не ти, холандците не харесват теб, не те приемат и не те допускат в обществото си, понеже си комплексар, защото си злобен, дребнав и нагъл, защото си завистлив и се ровиш в живота на хората, като си изказваш мнението и не си знаеш мястото! Не те харесват и не те приемат, теб, жена ти и децата ти и ти го показват със и без повод.
  За пръв път съм напълно съгласен с теб, холандците са човеконенавистни свине и не херасват никого! Само че, на мен съвършено не ми пука. Живея по-добре от тях.

  Защото ви показват, че не сте добре дошли там, понеже усещат, че ги презирате и че лицемерничите. Защото не искат да живеете в квартала, където живеят те, не искат да ви виждат в супермаркета, където пазаруват, нито в кафето, където се събират с приятели. Не искат децата им да учат в един клас с вашите.
  Съгласен. Както казах, антихуманни дегенерати, женили се за братовчедите си в продължение на векове. Мислещи си, че блогосъстоянието не е функция на заслугите, а се раздава по месторождение. Само че, какво искат или мислят те, на мен съвършено не ми дреме. Парица-царица! Пращам ги при майките им по-бързо отколкото можеш да си представиш. В крайна сметка, аз живея в баровския квартал, а те преживяват в клоаката.

  А ти гледаш как живеят те, искаш да имаш това, което имат и те и съзнаваш, че това са невъзможни за теб неща, понеже те никога няма да те допуснат там, където искаш да отидеш.
  Никога не бих си представил, да се социализирам с холандци. Както споменах в предишния са постинг, 2/3 от хората в обкръжението са от други европейски страни, разбираме се чудесно. Обратното, ВСИЧКИ съвкупно мразят холандците!

  Затова си се комплексирал и озлобил до болка в това общество, затова ги презираш и ненавиждаш. Права съм, нали? О, да! Много съм права и ти го съзнаваш добре.
  Описах многократно, защо ги презирам. Например, защото са жалкари, в състояние да направят проблем за 3 грама маргарин.

  Пак ти повтарям, не си губи времето да пишеш в интернет, не губи и моето време, като ме ангажираш да ти отговарям.
  Хайде да не ми казваш, как да разполагам с времето си. Че кой те кара да ми отговаряш?

  Потърси помощ! Професионална по възможност.
  Не си падам по професионалистки, ама ако ми препоръчаш някоя засукана холандка, на конкурентна цена, може и да направя изключение, от уважение към мнението ти. Хей, но виж там да е с добра хигиена, че повечето са скарани със сапуна!

  С това аз този въпрос го приключвам.
  Vaarwel.

  Пожелавам ти успех
  Благодаря, и на теб.

  ...и най-вече - промяна на възгледите.
  В никакъв случай, възгледите ми са си съвсем наред. Гордея са с тях и осъзнавам колко много са спомогнали за щастието и израстването ми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK