Да искаш британска Европа, а да попаднеш в германска - защо Хага е новият Лондон в ЕС

Премиерите Марк Рюте и Дейвид Камерън на Европейски съвет през март 2016 г.

© Associated Press

Премиерите Марк Рюте и Дейвид Камерън на Европейски съвет през март 2016 г.Поемате ролята на британците!" Така се обобщава критиката на френския президент Еманюел Макрон към нидерландския премиер Марк Рюте, след като стана спирачка пред напредъка на предвидената за два дни - а достигнала до четвърти - среща на лидерите в ЕС за седемгодишния бюджет и спасителния фонд на блока.


Сега именно страната с население едва 17 млн. души е в британската позиция да задава "трудните въпроси". Защо е необходимо едни държави да плащат за грешките на другите; защо е необходимо страните да задлъжняват заедно, ако всяка е можела да го избегне поотделно; защо едни икономики са по-засегнати от COVID-19 от други.


Премиерът Бойко Борисов заяви, че е бил погрешно цитиран да нарича колегата си Марк Рюте "полицая на Европа". В действителност в медиите в спорещите с Нидерландия страни като Италия и Испания такива определения могат да се видят отдавна. "Наложи се Нидерландия да спре да се крие зад Лондон в деня, когато Великобритания гласува за Брекзит," пише в. "Ел конфиденсиал". "Сега даде крачка напред, за да моделира ЕС по свой начин."
Тогава вестникът отбеляза сравнението, което експерти припомнят сега - и Лондон искаше да действа като спирачка на интеграционни процеси (какъвто е натрупването на общ дълг, а сега Хага желае да го ограничи) и да гарантича, че Европа не харчи твърде много и да оформя съюза по свой образ и подобие.


Защо една от спечелилите най-много от единния пазар страни, при това съоснователка на ЕС, поема тази до неотдавна "типично британска" роля? Възможно обяснение се крие не само в политиката от последното десетилетие, но и в историята.


Британска или германска Европа


"Холандците не станаха евроскептици внезапно. Нидерландия винаги е била сдържана към Европа," пише още през 2013 г. Каролин де Грюйтер за "Карнеги Европа". "Просто дълго време успяваше да го прикрива."


Питана в чужбина как е възможно Нидерландия, "позната с отвореността и толерантността си, да е станала толкова националистическа и евроскептична", Де Грюйтер казва, че холандците са изпитвали притеснения за Европа от самото начало. Още от Втората световна война те искат да са част от "трансатлантическа общност", базирана на принципите на либерализма и свободната търговия. "Но вместо това бяха вкарани в континентална и дълбоко политическа европейска общност. Биха искали да са в британска Европа, но се намериха в германска. Холандският проблем не е Европа като такава. Проблемът е, че холандците така и не можаха да се откажат от първоначалната си мечта."


Хага изобщо не бива уведомена какво точно представлява Европейската общност за въглища и стомана, когато планът е обявен през 1950 г. След войната, загубила колониите си, Нидерландия спешно се нуждае от нови източници на приходи, които да са по-близко до дома. Съюз, надзираван от наднационална институция, обаче е идея, която ги ужасява; те се опитват да изградят трансатлантическа общност с основно търговски характер. Надделява обаче прагматизмът. Следвоенно споразумение с Германия, водещият търговски партньор, връща икономиката на страната към растеж. Германия така или иначе ще влезе в новия съюз, а и защо да не се използва възможността за съвсемстно времане на решения, за да се направлява проектът в по-малко политическа посока?


Междувременно Хага става най-яркият привърженик на британското членство (а то става факт през 1973 г.) и с Лондон в блока се чувства в по-голяма безопасност; вече не е сама в настояването си за акцент върху свободната търговия и разширяването. Започва да подкрепя и валутния съюз по стъпките на Берлин, който обаче Лондон и Копенхаген избират да не поддържат. Бившият датски посланик в ЕС Том де Бруйн отбелязва, че 70-те и 80-те са "щастлив период за холандците в Европа", в който САЩ защитават континента, а Великобритания помага той да се превърне в по-голям и по-малко политизиран пазар. "Това помнят много хора: Нидерландия като проевропейски баща основател. Не осъзнават, че този период бе изключението, не правилото."


През 90-те Хага наблюдава с тревога по-големия и разширяващ се, по-бюрократичен блок с по-малко влияние на малките държави. Икономикатасе забавя. НАТО започва да губи досегашния си блясък с падането на Берлинската стена. Ускоряването на финансовата интеграция и по-бързо въвеждане на еврото - ангажимент на Берлин към Париж след обединенето - обърква германско-нидерландските планове за постепенен преход към еврото, когато двете страни са готови. "Хага се почувства изоставена от Германия," казва авторът; има предвид тъкмо френско-германските дела, проблем заради традиционното недоверие към двата огромни съюзника, единият окупирал Нидерландия, другият ужасяващ я с етатизма си. Франция и Германия дори нарушават правилата за бюджетен дефицит - при тях показателят е в размер над 3% от брутния вътрешен продукт.


Провалената мечта


Холандците са в капана на Европа, донесла им политически ползи, от която обаче не са искали да са част, продъжлава публикацията. Историк от Утрехтския университет обяснява, че Хага е подхождала идеалистично, с надеждата, че няма да ѝ се наложи да избира между "Атлантика и Европа", а някак ще може да ги събере. "Сега внезапно осъзнаваме, че вече няма избор," въпреки че, по-нататък продължава авторът, сърцето мореплавателска нация като Нидерландия очаквано "бие с трансатлантически ритъм", а в дните около войната в Ирак, когато Хага решава да подкрепи Вашингтон и Лондон и незабавно да се съгласи на войната в Ирак (за разлика от несклонните Париж и Берлин), посланикът в ООН има само една инструкция: следвай Лондон. Пита как ще гласува Лондон, а отговорът е: "Не знам."


Поредният ден от Европейския съвет за седемгодишния бюджет и възстановителния фонд, отляво надясно са Рюте, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

© Associated Press

Поредният ден от Европейския съвет за седемгодишния бюджет и възстановителния фонд, отляво надясно са Рюте, германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.


Фрустрацията, която носи това осъзнаване, е илюстрирана с пример от 2013 г., когато от Рюте (и тогава премиер) идва холандският студен душ за предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за банков, бюджетен, икономически и политически съюз в Европа. От Рюте Ромпой чува, че не си пада по "панорамните" гледни точки и ако те надделеят, еврозоната ще трябва да продължи без Нидерландия. Той обаче все пак не блокира банковия съюз, както става и с плана на Шуман преди 70 години - инстинктът е да се каже "не" на европейски политически инициативи, но несклонно започва да сътрудничи, за да не бъде изолирана и интересите ѝ да не пострадат. След това, вместо да блокира инициативите, опитва да ги промени отвътре.


Във времена тежка рецесия и заплахи за Еврото правителствен служител обяснява как се е стигнало до кризата: "Отговорът е прост: тук сме, защото Германия е тук. Но това е признание за слабост. Никой министър не се осмелява да го каже публично. И колкото повече не го казваме, толкова повече хората питат."


Когато бившият британски премиер Дейвид Камерън решава да изнесе реч за бъдещето на Европа и защитава правото на Лондон да референдум и говори за бюрокрация и липса на иновации, той се налага да замени Берлин с Хага като място за събитието, защото внезапно разбира, че на тази дата германското и френското правителство планират празненства за 50-годишнината от Елисейския договор (договор за приятелство между Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер). Рюте не може да си позволи да приеме поканата и да присъства на речта - това би показало, че е съгласен със съдържанието ѝ и отново би повдигнало въпроса, който не се споменава: "Как холандците се оказаха толкова замесени в Европа?"


Възраждането на Ханзата


Нидерландия се оказва и страната, където през февруари 2018 г. е произнесена реч, създала съюз на осем държави с име, отпращащо към средновековен търговски съюз. Новата ханзейска лига е концепция, заимствана от северноевропейския търговско-отбранителен съюз Ханза.


В документ от две страници Ирландия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Естония, Латвия и Литва излагат потенциала за сътрудничество между фискално консервативни правителства като компенсация за загубата на съмишленичката Великобритания на европейската политическа сцена. Впрочем документът удобно пропуска както водещата роля на градовете, при това германските, в старата Ханза и политическите последици от търговската дейност, така и залеза на лигата заради политически амбиции на отделни градове и държави.


Основни точки в исканията са по-развит европейски пазар, превръщане на Европейския стаблизационен механизъм в Европейски валутен фонд, който ще преразпределя богатство от държави с търговски излишък към такива с търговски дефицит и - както на сегашните бюджетни преговори - повече реформи, укрепващи икономиките в държавите членки и увеличаващи потенциала за растеж. Може да се стигне и до външнополитическа интеграция. Критици на проекта обаче открояваха друг резултат: северът се обединява и фокусира действията си за сметка на юга. А кризата в еврозоната показа, че между двете части на Европа има сериозни структурни различия.


Сега в блока, подкрепящ т. нар. пестелива четворка - групата, станала традиционна спирачка по пътя към по-амбициозен евробюджет, - са основно държави от Новата ханзейска лига (без Австрия). Финландия, от същата лига, подкрепя бюджетните позиции на "пестеливите", сходни с тях позиции на някои европейски срещи заема и Ирландия.


"Не съм от захар"


Не всичко в нидерландското поведение обаче е свързано с "новата роля" след Брекзит. Холандският финансов министър традиционно от години е консервативен и неотстъпчив - Вопке Хьокстра, който сега заема поста, бе предшестван в това си качество от Йерун Дейсеблум. Хокстра стана просто поредният настояващ на позициите си представител на Хага, когато заяви, че колкото и Нидерландия да съчувства на тежко засегнатите икономически от COVID-19 страни, тя не разбира защо те в по-голямата си част нямат "фискални буфери", предпазващи ги в такива необичайни ситуации. Това бе коментарът, който Рим нарече "жесток", а Лисабон - отвратителен.


"Не съм от захар," каза после в интервю за "Блумбърг" Хьокстра. Но позицията му не се промени. Министрите, изредили се в Хага този месец, не получиха ангажимент за отстъпки. Но имаше и предложения, на които Рюте даде сигнал, че може да каже "да". Освен това и Нидерландия мисли за избори - следващите са най-късно догодина през март, в момент, когато горната камара на парламента се изплъзна от контрол, в полза на антиевропейската партия Форум за демокрация. Има и други вътрешнополитически съображения пред Рюте и Хьокстра - например правителството на малцинството, което управлява в Хага (повече за Рюте и трудностите му четете тук).


"От проевропейското крило на проевропейска партия съм," каза за "Блумбърг" Хьокстра. "Критичен съм към европейските предложения не защото не искам да знам, а по-скоро защото много ме е грижа."

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 425 Неутрално

  някой трябва да има здрав разум

 2. 2 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  някой трябва да има здрав разум
  —цитат от коментар 1 на lpi31580057


  Щом ЕС е отредило тази роля на напушените холандци - смятай!

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4660 Весело

  Хайде сега когато Великобритания излезе от Европа си намериха нова дъвка. Сега ще се окаже че Холандците са виновни за всичко "лошо" в Европата 😁
  ЕССР си намери нов "враг" 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Дрън-дрън. Сега холандците били виновни, че в южна европа си избираме само палячовци за управляващи и после се чудим, що държавите ни са цирк. Особено дебилни са италианците, с премиери като Берлускони , както и Салвини.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Май Нидерландия измества Италия и Испания и заема третото място след Германия и Франция. Дали е за добро? На мен много ми се иска задълбочаване на интеграцията, и намаляване на сувернитета (влиянието на центъра в София във вътрешната ни политика), но в Хага имат по-различна гледна точка.
  Интересна статия, има нужда и от подобна информация!

 6. 6 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#2:"simChо"][/quote]

  както винаги, неадекватен. скрий се, бе тролл

 7. 7 Профил на Yordan Grigorov
  Yordan Grigorov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Според мен всяка държава в ЕС трябва да харчи, колкото изкарва, а не да разчита на немски или френски субсидии. Да Меркел и Макрон после си ги избиват, монополизираха автомобилната и въобще машиностроителната промишленост и принуждават Южна Европа да пазарува от тях, но това е друга тема. Ама точно пък Холандия, която помпа икономиката си с кървави диаманти, разврат и спорна данъчна политика, не е държавата, която трябва да съди останалите.

 8. 8 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#2:"simChо"]
  —цитат от коментар 6 на lpi31580057
  както винаги, неадекватен. скрий се, бе тролл[/quote]

  И аз съм в холандско състояние ..

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#4] от "Doge":

  Четох,че Франсоа Митеран искал да направи от Европа федерация. Обаче Митеран НЕСЪЗНАТЕЛНО е искал тази федерация да се управлява от Франция!!! Или поне от Франция и Германия. Но това е утопия! Но това е невъзможно! Трябва най-после да прогледнем и да разберем,че е абсурд да бъде създадена ЕДНА обща за всички европейци държава. Европа не е САЩ. САЩ имат единно национално самосъзнание. В ЕВропа имаме десетки НАЦИОНАЛНИ самосъзнания! Десетки култури и традиции. Хора опомнете се! ЕС няма бъдеще и е абсолютно сигурно,че ще се разпадне. Колкото и да ви е мъчно на някои! Ангела Меркел се целува и прегръща с Путин и строи Северен поток - 2. Полша мрази до ненавист Путин и Русия. Е,как си представяте Полша и Германия да са заедно в един съюз?!

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Какво ни казва дописката:
  1. Холандците тъгуват по колониалното си величие.
  2. След загубата на колониите си изпадат в криза.
  3. Отчаяно и на всяка цена търся изход от кризата.
  4. Хващат се като удавник за сламка и без да са проучили условията се включват в новосъздаденият съюз. (подозирам, че биха се включили и в СИВ)
  5. След като се осаферват благодарение и на членството си в съюза, решават, че не ги кефи поразената Германия, да им дава тон (щото като са влизали, сигурно не са забелязали, че и немците са членове)
  Въобще материала се опитва да внуши, че следващата страна, която ще напусне е Низоземско ...
  А всъщност низоземците искст нещо практично —> всеки да мисли няколко хода на пред и да се простира според чергата си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  Браво на холандците! С такава позиция имат шанс след 50 години все още да се намират на картата на Европа, а не да са само провинция от новата Франкска соц-федерация...

 12. 12 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 297 Неутрално

  История стара като света. Богатият и пестелив консерватор не е склонен да дава безплатно на безгрижния либерален бедняк......

  FILII MARIS SUMUS
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Разстроено

  До коментар [#1] от "lpi31580057":

  За съжаление здравият Разум девалвира и вече не е ценност!
  Сега "ценност" е да си популист, да крещиш силно и да имаш абсурдни и провокативни тези.....

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4660 Любопитно

  До коментар [#10] от "DDR":

  И те доказаха, че могат да мислят....една от малкото държави които ще получат дори ПОВЕЧЕ пари отколкото им се даваше в началото 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  Лошо няма. Години наред имахме проекти в Низоземско, та съм им ял и меда и жилото. Водещото е материалното, принципите/ценностите се вкарват в играта винаги, когато ще помогнат за материалното. Царе на логистиката и на цепенето на центовете на две.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Хукстра, бе!

  Стиснатите холандци искат спазване на законите. Какво нахалство!

  без подпис!
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#3] от "padrino":

  Я пак? Откъде е изляза Великобритания? :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  UNITED THE UNION

  To Be or not?

  Не става само с фасон.

  Или: мислиш разумно.
  Или: мързи те и личи.

  Холандците са предприемчив мореплавателен народ
  с мироглед свободолюбив... световен мащаб.

  Затова са притеснени - от толупи обкръжени.
  Когато.

  До коментар [#2] от "simChо":

  някой трябва да има здрав разум
  —цитат от коментар 1 на lpi31580057

  Щом ЕС е отредило тази роля
  на напушените холандци - смятай!

 19. 19 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Първи за Съединени Европейски Щати говори Чърчил оше през 40-те години. Но това си е Утопия.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Камерън в много голяма степен носи отговорност за безумието Брекзит и безумията, които го последваха.
  Направи референдум за да спаси партията си, а причини щети на 500 000 000 европейци!

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":Първи за Съединени Европейски Щати говори Чърчил оше през 40-те години. Но това си е Утопия.
  —цитат от коментар 19 на dgerald


  Не е. Това е сигурното бъдеще. Много скоро. ЕС (включително Великобритания), Швейцария, Норвегия, всички балкански държави, Украйна, Беларус и части от Русия (която ще се разпадне). Столицата на СЕЩ ще бъде в сегашна Швейцария, вероятно в Цюрих.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Премиерът Бойко Борисов заяви, че е бил погрешно цитиран да нарича колегата си Марк Рюте "полицая на Европа"."


  Да бе да сега преводача е виновен, както винаги някой друг оти БХ за 15 години един език не можа да научи та требе да комуникира са мо с преводач или да козирува!

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 645 Весело

  Е добре, че има понякой доброволец за нов Лондон.
  Иначе какво влачене щеше да падне... мъка ми е! Като почнеш от Конте, минеш през ПЕСОЕ, и свършиш с десноконсервативните сили в майка България.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yordan Grigorov":
  Сложих ти (+), но не съм много съгласен с всичко. Нидерландия може и да има недостатъци, но лидерът им покрива достатъчно изисквания за достоен и честен човек. За разлика от нашия с шкафчето и пистолета до леглото.

  Колкото до "кървавите" диаманти - остави тези клишета. Диамантите ги е имало в Африка от време оно, но се появяват едва когато холандците стъпват в ЮАР, и белгийците в Конго. Холандците вече са малцинство в ЮАР, и от тях нищо не зависи, а белгийците отдавна са изгонени, но диамантите пак пътуват към Амстердам и Анверс (Антверпен), за да станат ювелирни късчета с по 57 фасети, и за да станат безценни. А стават такива благодарение на упоритата работа на холандските и белгийските майстори. Ония в Африка защо не си ги обработват сами, а пак се сърдят на европейците? Били ги експлоатирали? Не, просто хората работят, съвестно и всеотдайно.

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Весело

  Хората са цепили на две всеки гулден, трупали са имане с търговия по целия свят стотици години, и сега им е трудно, като глобална морска нация, да се занимават с континентални проблеми, породени от южняшки манталитет, който те нито разбират, нито приемат.
  Не е лесно, да си в асансьора, да си чист и спретнат, а до теб някой да се оригва, друг да ухае на лук, а трети направо да си "отпуска душата"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4660 Разстроено

  [quote#21:"EU defender"][/quote]

  Ама ти сериозно имаш нужда от помощ.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Консерватизъм ли е да харчиш само толкова, колкото можеш да си позволиш, а ако ти се наложи да потърсиш заем, първо да си направиш сметката можеш ли да го изплащаш, а не да затънеш в кредити и после да искаш някой солидарно да ги изплаща?
  Според мене това се нарича здрав разум.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1685 Весело

  В Нидерландия като спреш колата на пътя и се огледаш, винаги погледът ти ще попадне на някакво производствено предприятие.
  Този навик да работят упорито дали са го научили от местните в техните колонии.

  подпис
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Според мене това се нарича здрав разум.
  —цитат от коментар 27 на pamela


  Какви мръсни думи използваш. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Не е. Това е сигурното бъдеще. Много скоро. ЕС (включително Великобритания), Швейцария, Норвегия, всички балкански държави, Украйна, Беларус и части от Русия (която ще се разпадне). Столицата на СЕЩ ще бъде в сегашна Швейцария, вероятно в Цюрих.
  —цитат от коментар 21 на EU defender


  И главният прокурор на СЕЩ ще носи каскет.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Като им погледне правителствата на тоя Рюте и оня бурсук австриеца и човек забелязва, че управляват благодарение на едни крайно десни - националистически партии.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  ""Поемате ролята на британците!"
  Така се обобщава критиката на френския президент Еманюел Макрон

  към нидерландския премиер Марк Рюте - спирачка пред напредъка
  (на предвидената за два дни - а достигнала до четвърти - среща на лидерите в ЕС)
  за седемгодишния бюджет и спасителния фонд на блока."

  Британия носи най-дълго на рамене Великата ни война против нацизма.

  Тез не могат щот са малка
  държавица залъгалка.

  Но да пречи може да
  малък Хитлер нов сега.

  Грантовете ни да спира,
  и напредъка на мира!

  Дедо му с Берлинската...
  раздели света стена.

  Комунист, от Коминтерна,
  вардеше да сме му верни!

  пп
  Не да клепаме: бе зле.
  Эрата такава бе

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#19] от "dgerald":

  Първи за Съединени Европейски Щати говори Чърчил оше през 40-те години.

  Бе май някой е говорил за Европейски съединени щати доста преди това, защото Ленин има статия за реакционността на идеята за Европейски съединени щати, пък е починал през 1924 година!

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#21:"EU defender"]
  —цитат от коментар 26 на padrino
  Ама ти сериозно имаш нужда от помощ.......[/quote]

  Аз имам вече. Ти се подготви за една незабравима Нова Година :) С всички екстри :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Ясно е , кои ще си гледат интересите и кои ще се наложи да слушат , ако искат сегашният състав на ЕС да оцелее....а , това ще доведе до капитални промени при държави с претенции за нещо (?) или по-късно до намаляване на състава меко казано.

 36. 36 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Днеска се очаква бившата империя да обяви резултатите от разследването за ролята на съветските кибер атаки за манипулиране на резултатите от вота на пияниците за излизане от Европа! Доста комунистически мекерета ще бъдат разобличени! А техните глашатай(високоплатени) ще се крият по миши дупки....

 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2261 Весело

  Днеска се очаква бившата империя да обяви резултатите от разследването за ролята на съветските кибер атаки за манипулиране на резултатите от вота на пияниците за излизане от Европа! Доста комунистически мекерета ще бъдат разобличени! А техните глашатай(високоплатени) ще се крият по миши дупки....
  —цитат от коментар 36 на RumenTheKite


  Поглед в бъдещето. Маг Фидан.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 38. 38 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2261 Весело

  Мисля, че съдбата на великата някога Британия след Брекзит ще подейства отрезвяващо на държавата-проститутка, Холандия! Сутеньорът й вече не е в квартала....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 39. 39 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Какво ни казва дописката: ...А всъщност низоземците искст нещо практично —> всеки да мисли няколко хода на пред и да се простира според чергата си.
  —цитат от коментар 10 на DDR


  Има и друго тълкуване на желанията им - "Не може душата в рая, а оная работа ...".
  Влизането в ЕС като всяко нещо си има предимства и недостатъци. За нас са едни, за тях са други, но пълно щастие няма никъде. Не вярвам да са по-добре ако се върне граничния контрол, митниците и т. н.

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Мисля, че съдбата на великата някога Британия след Брекзит ще подейства отрезвяващо на държавата-проститутка, Холандия! Сутеньорът й вече не е в квартала....
  —цитат от коментар 38 на Манчо


  . . . или пък обратно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":Първи за Съединени Европейски Щати говори Чърчил оше през 40-те години. Но това си е Утопия.
  —цитат от коментар 19 на dgerald


  Не, най-обхватен план за Нова Обединена Европа има през 1942.
  Даже в Берлин се събират европейски интелектуалци ..

 42. 42 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2261 Весело

  [quote#40:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Поредният , който не знае / и не иска да знае!/ в каква икономическа кондиция приемат / по милост/ Британия в ЕИО. След десетгодишно унизително пълзене пред дьо Гол, който трябваше да си отиде от този свят, за да получат британците своята милостиня...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 43. 43 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":Първи за Съединени Европейски Щати говори Чърчил оше през 40-те години. Но това си е Утопия.
  —цитат от коментар 19 на dgerald


  Първи за Европейски съединени щати пише Владимир Илич Ленин през 1915г

 44. 44 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  [quote#40:"Един вампир броди из Европа"]
  —цитат от коментар 42 на Манчо
  Поредният , който не знае / и не иска да знае!/ в каква икономическа кондиция приемат / по милост/ Британия в ЕИО. След десетгодишно унизително пълзене пред дьо Гол, който трябваше да си отиде от този свят, за да получат британците своята милостиня...[/quote]

  Виж как само от три думи ме оценихте. . . може би ще успеете да решите и проблемите на Международния бакалауреат?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2261 Весело

  [quote#44:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Не знаех, че предположението " или пък обратното" е основано на дълбинни терзания за "проблемите на Международния бакалауреат" ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  "колкото и Нидерландия да съчувства на тежко засегнатите икономически от COVID-19 страни, тя не разбира защо те в по-голямата си част нямат "фискални буфери", предпазващи ги в такива необичайни ситуации."
  Как да не разбира. Тези държави харчат повече, отколкото печелят и все чакат някой да им помага.

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Мисля, че съдбата на великата някога Британия след Брекзит ще подейства отрезвяващо на държавата-проститутка, Холандия....
  —цитат от коментар 38 на Манчо


  Съдбата на Британия ще е трагична..
  Кобрата ще отиде, и насред Лондон ще смаже Джошуа!

 48. 48 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Не спал .Втори коментар от блатото на шотландската дълбока провинция

 49. 49 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 11 Неутрално

  ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТРЯБВА СА БЪДЕ ТОТАЛНО ИЗОЛИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНТИНЕНТ .ФРАНЦИЯ ДОРИ ТРЯБВА ДА НАМАЛИ ФЕРИБОТИТЕ ДРАСТИЧНО КЪМ ОСТРОВА .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK