Тур за овации преди финала - какво премълча Борисов за милиардите от ЕС

Тур за овации преди финала - какво премълча Борисов за милиардите от ЕС

© Associated PressОт първото 20-минутно обяснение на Бойко Борисов за сделката на Европейския съвет в Брюксел на няколко пъти се чу как лично той има заслуги за договаряне на 29 млрд. евро, но само веднъж каква национална позиция е защитавал в Брюксел в тези напрегнати дни - "да не се намаляват кохезионните и земеделските средства". Разбра се още, че премиерът е блокирал решение по една от точките от бъдещия 7-годишен бюджет на ЕС, за да получи допълнителни 200 млн. евро, но и че поне в съзнанието му те вече са предвидени за конкретна част от България.


Всички обяснения на премиера бяха "решихме", "беше договорено", "водеше се истинска война", "постигнахме съгласие", но нищо конкретно за българските изисквания. Това е политически много удобно, защото позволява да се твърди, че е постигната голяма победа, но да няма споменати конкретни показатели, с които да се сравни дали изобщо е така.


Преди всичко, Борисов и дума не каза, че договореното в Брюксел не е окончателно и работата за това то да се реализира не е приключила. Не го каза след това и вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на конкретни параметри на сделката в София. Това е все едно по време на състезание да започнеш да събираш овации далеч преди да си пресякъл финалната линия.
Споменатите няколко пъти 29 млрд. евро са таван на средствата за България, но реално няма всичките да стигнат до българската икономика. За достъп до антикризисната помощ от грантове и кредити трябва бързо да се подготвят конкретни планове и проекти, в което българската администрация не е особено добра. Милиардите, предложени за справяне с икономическата криза от пандемията, ще бъдат на разположение - при най-добрия сценарий - за около 30 месеца, и то 70% от тях ще са налични през 2021-2022 г. През последната 2023 г. ще могат да се разпределят останалите 30%.


Това е само едно споразумение на страните членки, представени от лидерите си в Европейския съвет. Някои от тях, включително Холандия и Унгария, отидоха на срещата с предварително поискан и съвсем конкретен мандат от националните си парламенти. Така лидерите са сигурни в какви рамки се движат в преговорите, докъде могат да отстъпват и да имат представа дали онова, за което в крайна сметка са се съгласили, всъщност ще бъде одобрено от депутатите в родината им или ще ги бламират. Борисов и правителството му не поискаха такъв мандат от парламента в София.


Сега сделката от Брюксел - и за бъдещия бюджет, и за антикризисната помощ - отиват за дебат и одобрение в Европейския парламент, чието решение е със задължителна сила. Евродепутатите може да наложат корекции и да върнат сделката за доработване - както от Европейския съвет, така и от Европейската комисия. Няколко представители в ЕП, включително Радан Кънев, вече заявиха, че препоръчват споразумението да не бъде одобрявано в сегашния му вид.


Освен това сделката трябва да бъда одобрена от националните парламенти, а в редица европейски държави това може да се окаже сложна задача без гарантиран успех. Като се има предвид вероятността ЕП да поиска преработване, процедурата за прокарването ѝ през националните парламенти може да изчака първо разрешаване на този спор между трите стълба на властта в ЕС - Европейската комисия, Европейския Съвет и Европейския парламент. Днес вицепремиерът Томислав Дончев каза, че очакват средствата да са достъпни от април 2021 г., но това може да се окаже амбициозен срок и ратифицирането в националните парламенти да продължи до средата на следващата година.


Тур за овации преди финала - какво премълча Борисов за милиардите от ЕС

© Пресслужба Министерски съвет


Съгласно изискванията на договореното България трябва да изготви национален план за това за какво конкретно ще използва средствата за справяне с последиците от кризата с коронавируса и да го внесе в Европейската комисия. Безвъзмездните средства за всички държави по него са 312.5 млрд. евро, останалите 77.5 млрд. евро грантове ще минат през бюджетите на съответните програми на ЕС.


Логично е такъв план да разчита на окончателно утвърдени средства и механизми, т.е. няма смисъл да се изготвя - още повече да се внася - преди да са ратифицирани помощният план за коронавируса. Едва след това националният план се оценява от Европейската комисия в рамките на 2 месеца - съгласно досегашните конкретни препоръки към България, дали достатъчно ще се подсили икономиката и ще създаде устойчиви работни места. Но зад тези общи фрази може да се крият важни детайли - например, на компаниите, на които ще се помогне, да е забранено да раздават дивиденти, да увеличават заплатите на ръководството си и да изнасят приходи и печалби в офшорни сметки."Ефективен принос към зеления и дигиталния преход ще бъдат предварително условие за положителна оценка", пише в снощното решение на Европейския съвет.


С националния план ще се запознаят и останалите 26 страни в ЕС и всяка от тях може да изрази несъгласие и да посочи нередности. Тепърва ще се изработва механизъм за контрол над достъпа и изразходването на средствата за последиците от COVID-19. Засега изглежда, че т.нар. суперспирачка дава шанс някоя страна от ЕС да поиска спиране - примерно за България - като го докладва на Европейската комисия. Този сигнал се анализира от Комисията, а ако въпросът бъде отнесен до Европейския съвет, на Комисията се забранява да прави положителна оценка и да одобрява плащания, "докато следващият Европейски съвет не обсъди най-подробно въпроса". Това може да продължи не повече от 3 месеца.


Реално погледнато, средствата по помощната програма, от които има най-голяма нужда тук и веднага, вероятно ще са достъпни някъде през втората половина на 2021 г. и ще приключат през 2023 г. Преди това правителството трябва да обясни на депутатите защо България трябва да влезе на практика в новосъздаден европейски дългов съюз, в който българският данъкоплатец ще носи отговорност за последиците от действията на всяко друго правителство в ЕС, използващо антикризисния план.


За България ще има и конкретен финансов ангажимент - чрез допълнителни вноски и поемане на гаранции върху 750 млрд. евро кредити, които ще вземе Европейската комисия и които ще се изплащат до края на 2058 г. При не съвсем ясни засега общи приходи на ЕС за финансиране погасяването на тези споделени европейски дългове, може да се наложи увеличаване на националните вноски в европейския бюджет.


Една от публично известните срещи на Борисов - с Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. Любопитно е, че компанията, поканена на разговорите, е изключително разнородна и от страни, от които, изглежда, в Брюксел смятат, че не зависи много в преговорите: България, Румъния, Хърватия, Словения и Малта.

© Reuters

Една от публично известните срещи на Борисов - с Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. Любопитно е, че компанията, поканена на разговорите, е изключително разнородна и от страни, от които, изглежда, в Брюксел смятат, че не зависи много в преговорите: България, Румъния, Хърватия, Словения и Малта.


Дори антикризисните средства да се разпределят от ново правителство на Борисов (след парламентарните избори - предсрочни или не), той ще трябва да пита българските депутати най-малкото за взимането на тази част от тях, които ще се предлагат под формата на кредит от Европейската комисия.
България е сред малкото страни, които в сравнение с предишния бюджет на ЕС ще получат повече средства - 1 общо млрд. евро, това са 2 милиарда лева, подчерта още Борисов. Но и не каза по кои точно програми ще са и как ще са разпределени в тях или поне в кои от тях ще има чувствително увеличение. Единственото уточнение бе, че с 800 млн. евро повече ще има за кохезионните политики, "което е важно за основните ни цели: конкурентоспособност, растеж, заетост". Негови колеги като премиерът на Гърция (72 млрд. евро спешна помощ според споразумението) тази сутрин заявиха, че ще използват средствата, за да трансформира икономиката на страната и тя да направи голям скок напред, "а не да финансираме новобогаташи".


За 7-годишна финансова рамка споменатите от Борисов допълнителни 2 млрд лева са по около 286 млн. лв повече всяка година за страна с БВП от над 100 млрд. лв годишно. Един нагледен пример - дори всичките тези допълнителни средства да отиваха единствено за магистрали в България, с тях едва ли щеше да се построи нещо забележително: прогнозната стойност (с ДДС, а правителствените прогнози почти никога не се сбъдват) на 16-километрова отсечка на магистрала "Европа" в почти равното поле между София и Драгоман е 318 млн. лв.


Премиерът изтъкна и как "за пръв път целеви 200 млн. евро" са отделени за изостаналите райони в България. И пак няма обяснение, че според критериите на ЕС цяла България е изостанал район. В самото решение от Брюксел е напомнено, че това са райони, в които БВП на глава от населението е под 75% от средния показател за целия ЕС. Тези райони покриват почти без изключение цяла Източна Европа, половината Гърция, цяла Южна Италия и Сицилия, значителна част от Португалия и два района в Западна Испания. За всички тях МФР предвижда общо 202.3 млрд. евро.


В тъмно оранжево са "изостаналите райони" на Европа.

В тъмно оранжево са "изостаналите райони" на Европа.


Тези 200 млн. евро, за които говори Борисов, ще са по "Инвестиции в растеж и работни места" и няма да надхвърлят 85% съфинансиране. Иначе казано, те ще са достъпни, само ако българският бюджет участва с не по-малко от 15%, т.е. в националния бюджет ще трябва да се предвидят до 2027 г. поне още 60 млн. лв, за да се използват този "подарък".


Според Борисов тези средства ще отиват за конкурентоспособност "ей, сега, както правят заводи във Врачанско, да им се направят пътища...Севера и Северозапада". Очевидно в неговото съзнание тези 200 млн. евро вече са предвидени за тази част от България, защото по-късно той изрично благодари на Шарл Мишел и Ангела Меркел, "за тези допълнителни 200 млн. евро за Северозапада".


От видеото на българския премиер не чухме нищо за чувствително намалените в МФР средства за, климатични политики на ЕС, здравни програми и инвестиции в наука иновации. Впрочем, последното е в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. В решението изрично се казва, че 30% от милиардите в бюджета на ЕС и антикризисния план трябва да са за климатични политики, съобразени с Парижкото споразумение, като до края на годината предстои актуализация на целите, които ЕС си поставя до края на десетилетието. Днес по това чухме от Томислав Дончев единствено, че ще трябва да се санират всички обществени сгради в България.


Разбрахме от Борисов и кой от лидерите какъв празник имал и чухме поздравите за рождения ден към сестра му. Но за 20 минути той не каза но нито дума за българите, които са работили за подготовката и провеждането на историческия Европейски съвет. По същото време правителството на Дания разпространи в "Туитър" снимка със следния текст: "Teamwork! Премиерът Метте Фредриксен изпраща огромни благодарности на "калкулатора" в Министерството на финансите. В продължение на 4 дни този екип събираше и изваждаше от няколко компромисни предложения, за да може Дания да постигне добро споразумение с останалите от ЕС".


Тур за овации преди финала - какво премълча Борисов за милиардите от ЕС

Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Бе премълчал не премълчал 29 милярда има.
  По времето на Орешарски всички евро средства бяха спряни.
  Ако дойдат на власт пак БКП(пардон БСП) + ДПС пак и пукнато евро няма да видим от ЕС.

 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Сам си прави бунтовете, сам си проси парите и сам ще си изяде боя.

 3. 3 Профил на syq39620164
  syq39620164
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Бе премълчал не премълчал 29 милярда има.По времето на Орешарски всички евро средства бяха спряни.Ако дойдат на власт пак БКП(пардон БСП) + ДПС пак и пукнато евро няма да видим от ЕС.
  —цитат от коментар 1 на МиГ-29


  как пък не я научихте тази дума как се пише...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Разстроено

  С три думи: БАЦЕ ПАК ИЗЛЪГА.
  Тъжна, тъжна история!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Премълча, че част от тия милиарди ще
  отидат в чекмеджето му.

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  ВИж как се сещаш , сега ще дойдат 29 миларда от ЕС , а парите пак ще отидат в ДС кръговете на партийците от различни спектъри ,така ,че и 129 милиарда да дадат , до най простия данъкоплатец нищо няма да стигне .

 9. 9 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Брей ква дълга тирада да обяснава как баце няма заслуги, но си представям, ако беше се случило обратното - малко пари - как щеше той да е основният виновник за всичко 😁 Делото на вестник Работническо Дело няма да умре!

 10. 10 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Гневно

  Всъщност да разбирам ли, че списувателите на този сайт много ще се изкефят ако България остане без евросредства??? Т.е. "да мрат хората от глад, но Борисов да си ходи", това ли е посланието? Някак започвам да усещам, че на адски много хора тук име се иска едни много други да мизерстват и гладуват, в името на някаква кауза. Доста долно ми се вижда това...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  Благодарим ти скъпи Методиев, ти си Гигант!

  klimentm
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  " Негови колеги като премиерът на Гърция (72 млрд. евро спешна помощ според споразумението) тази сутрин заявиха, че ще използват средствата, за да трансформира икономиката на страната и тя да направи голям скок напред, "а не да финансираме новобогаташи"."

  Защо гърците са получили два пъти повече от нас ? Там ги управляват държавници, а не мутри !!!

 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Йах Буй ся плющи лъжливи доноси яката за да бъде прецакана България, няма дъно умнокрасивото дъно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Весело

  Това в статията го знаем още от приемането на предния бюджет. Май просто е тръгнала вълАта да очерняме всичко и да си плюем по суратя!Засрами се, Карабоев!
  —цитат от коментар 5 на Депутат 241


  Карабоев, не го слушай! Пиши си! Засрамването го остави за след изборите догодина!

 15. 15 Профил на Vlado
  Vlado
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетни средства.
  Отделно в 29 млрд.евро влизат освен ОП и помощта за Ковид. Тоест с прпсти думи България е ощетена сериозно. За Гърция сумата е 70 млрд.евро или с 16 млрд.евро повече от миналия ОП период. Румъния е с 12 млрд.евро повече.

 16. 16 Профил на St Llv
  St Llv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  ДПС са на власт , имаш делюзии и грешни опорни точки

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#10] от "Чимиджимичамиджоми":

  “Хората” и сега виждат само нулите от тези пари!

  klimentm
 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Любопитно

  "В решението изрично се казва, че 30% от милиардите в бюджета на ЕС и антикризисния план трябва да са за климатични политики, съобразени с Парижкото споразумение, като до края на годината предстои актуализация на целите, които ЕС си поставя до края на десетилетието"

  И къде е тука връзката с Ковид-а и икономическата криза?

 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  ОтидЕ морето Бойко ще го асфалтира.

 20. 20 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  ОтидЕ морето Бойко ще го асфалтира.

 21. 21 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 387 Весело
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Спрени при Орешарски след одит за периода 2009-2012 г . Фактите са си факти, и бяха пуснати след корекция(глоба) на грешките голяма част отстранени по времето на Орешарски.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Както и да го въртим, едва ли България щеше да получи повече, ако не Борисов беше в Брюксел, а някой друг - например ...../ ИЗБЕРЕТЕ СИ !?/ и помислете !

  [email protected]
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Нищо няма още. Обещано е като на сватба - даже не и като на сватба. Казали са - има едни 29 млрд ама дали ще ги получите или не .. зависи.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 26. 26 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#21] от "danubian.whale":

  СахАр!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 27. 26 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Ти от името на кои хора говориш? На мизерните и гладните или на тези, дето им се иска да си останат такива?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 28. 28 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Черепа надцаква ЕС!
  Дава 100 млрд евро в билетчета от националната лотария. Печалбите ще се изплащат през следващите 120 години.

 29. 29 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Боко Калкулатора - той самият е teamwork.

 30. 30 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Винаги трябва да се прави сравнение спрямо нещо. Постижението на Борисов е колко е разликата спрямо това, ако бяхме пратили някой, който се съгласява с всичко. Което е доста трудно да се измери, но със сигурност нямаше да е 0.

  Не ме търсете преди обяд
 31. 31 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Разстроено

  Ало, ЦРУ? Имаме руски кон в ЕС. Докога?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Не разбрах какво стана, лошите Орбан и Моравецки пак се уредиха, Унгария вместо 37 получава 40 милиарда грантове, а Полша 125 милиарда грантове и 34 милиарда заеми.
  Нашият човек си кротува, беше съгласен със всичко и май остана на опашката в борбата за парче от баницата? Или нищо, и това им стига за вътрешно ползване?

 33. 33 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защо гърците са получили два пъти повече от нас ?
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Сигурно, защото са два пъти повече като население...

 34. 34 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#10] от "Чимиджимичамиджоми":

  Напоследък (последните три години) тук станаха известни промени в линията, тоест нещата станаха открити :)

  Ако бях учен занимаващ се с класифициране на явления бих окачествил промените като умнокрасиво комунистическа идилизация.

  Един от забавните аспекти е че дългогодишни участници със съвсем нормални виждания, даже такива които са били изявени симпатизанти на т. нар. градска десница са бясно посочвани от умнокрасивите комунистически идиладжии като 'гербери' и 'слуги на мафията/Шиши/Миши/Почетния' само защото отказват да се радикализират :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 35. 35 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Вижте сега, Баце е само един пожарникар и от него не може да се очаква да разбира повече от развиването и навиването на един маркуч. Жалко, че не е успял да се класира в Оксфорд навремето, сигурен съм, че е щял да засенчи по слава Стивън Хокинг, Бог да го прости.
  Избирането на един слаборазвит интелект за министър председател ще води само до такива участия. Това е не само функционална неграмотност, това е пълен нонсенс .
  И с тоя селски манталитет, че той бил договорил, той строил, че ако гонямало държавата ще се срине..
  Всъщност, Баце е представителна извадка на посредствения бг сапиенс, за който мириса на зелени чорапи е упоителен и е жалон в ценностната му система.
  След като една Тъпа Кърджалийска е шеф на Парламента, Баце направо е не Оксфорд, ами десет залепени един за друг Оксфорда.
  Нищо не е договорил Баце, единственото което може да договаря, е комисионни.
  Ама в стил - като говориш с мен, ще мълчиш.

 36. 36 Профил на Xoxo
  Xoxo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Липсва какъвто и да е план, да не говорим за анализ от страна на правителството. Хората вече са разпределили средствата и си обосновават разходите, ние тепърва ще пишем планове. Трагедия. Административна некомпетентност, в съчетание с естествена простота. И после вика Дончев, имаме чуваемост. Имате ама нямате. Слушане с разбиране трябва. Как пък един не се намери да си признае, че е некадърен.

 37. 37 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  и сега трябва да се спрат фондовете, поради същата причина. и стига сте плюнчили Орешарски. той отдавна отече в канала. същото следва и за Бац€

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  С други думи - работата е опечена, човеко казА: Ще видим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Статията ми припомни един брадат виц:

  "Един евреин, както си върви по улицата, вижда загубен портфейл. Грабва го, отваря и що да види - тъпкан с едри банкноти. Преброява ги внимателно, замисля се за момент и ядно измърморва: МАЛКО СА!!!"

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Сам си прави бунтовете, сам си проси парите и сам ще си изяде боя.
  —цитат от коментар 2 на Петя


  Петър Карабоев доста се е потрудил и доста заработил с витиеватите си слова . Не казва само , когато се изпълнят "справедливите " искания на интелигентните , млади протестъри и си остане амо един пРезидент КОЙ ще управлява и разпределя европарите ? И най-важното ще ги получим ли изобщо ? борисов може да премълчава , да говори , че е договорил парите - АМИ ТАКА Е ! Не е Минчо Спадсов или Бабикян ....

 41. 41 Профил на Kuko
  Kuko
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Ами ако бяха 25 какво щяхте да пишете? Стига Къневци Ивановци и Атанасовци

 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Туй, че Боко ще ги извърта работата в своя полза — ясно. Също така е ясно, че са ви дали пак някакво подаяние, че и “протестите” ви са жалки, и че Боко и Сие остават...с една дума —сичко по старому. Хубавото е че ще има по кого да плюете още няколко месеца ... поне, че ако не му е омръзнало да Ва управлява, ще си го избирате до живот

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Ако ристЬо Бойкикиев беше в Брюксел дали щеше да изпроси повече пари от еврочиновниците!?
  Та ДайБг дори не можаха да влезнат в БГ парламента, за какво друго да говорим ?
  Общо взето от 2001г до сега се правят нови и нови десни политически проекти, които все се провалят. Всичко тва с непрестанни пропагандни материали, участия по медиите всяка седмица и външна подкрепа от фондации и посолства. Та тия хора сега се канят да управляват страната. Опазил ни Господ.

 44. 44 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Успех за България и Борисов е бюджета, да бъдем реалисти.
  Трябва да помагаме на правителството, да се борим с корупцията и да пазим Околната среда и природа.

 45. 45 Профил на наблюдаващотдалеч
  наблюдаващотдалеч
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Коментарът ти показва, колко много се разбирате с "ас съм пр0с....."

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#32] от "daskal1":

  “Нашият човек си кротува, беше съгласен със всичко и май остана на опашката в борбата за парче от баницата?”

  И 1,000 евро да изврънка, и 100 милЯрда да изврънка, всичко ще иде в Сарая и обръчите.

  И 15% бакшиш за него, както се полага на обслужващия персонал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#34] от "Devils Slide":

  Благодаря ти, братле! Подкрепям те с доста плюсчета, въпреки че не мога да ги натисна. Аз преди доста пишех тук, винаги съм бил от т.нар. костовисти, но напоследък установих, че не мога да се впиша във форума. В момента виждам едни самозабравили се хора, които плюят всичко и всички, които не са на тяхното мнение, дори да са от техните. Май станахме социалдемократи на фона на втвърдяваща се работническо-селска власт...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на tukbehuk
  tukbehuk
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#10] от "Чимиджимичамиджоми":

  Когато чета статии, как половината от българските деца не могат да прочетат текст и да го разберат, ми се иска, да се запозная с едно такова. Искаш ли, да ми пратиш визитка някаква, та ти се порадвам. :)

 50. 50 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Бе премълчал не премълчал 29 милярда има.По времето на Орешарски всички евро средства бяха спряни.Ако дойдат на власт пак БКП(пардон БСП) + ДПС пак и пукнато евро няма да видим от ЕС.
  —цитат от коментар 1 на МиГ-29


  Е, 29 млр., ама за Доган и Пеевски!Ти пак нищо няма да усетиш от тях.

 51. 51 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#43] от "Александър":

  Ристьо , за да е в Брюксел , трябва някак си да вземе поне 25 процента на парламентарни избори. Дарт Вейдър има по голям шанс да го видим в Брюксел :-)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Весело

  До коментар [#40] от "doroteus":

  Бабикян ще състави програмите за еврофондовете, а Хаджито ще ги оформи юридически - Величко остава да ги изпълнява :)

  [email protected]
 53. 53 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чимиджимичамиджоми":

  Аз се чудя закво просто не си направят лява партия. Във всяка една държава трябва да има силна левица и десница. Вече имат над 5 провалени "десни" проекта. Може би им е време да помислят за нов ляв проект. Или да се нарекат аФтентичните леви.
  Лидер ще е РаданЪ. Чудите се защо ? Ето линкче: https://youtu.be/dmboZDXrNb8

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Ох старост нерадост! нищо не разбрах от статията. 20 млрд € са осигурени за България, така ли е? Напролет на изборите събаряме ББойко и избираме Раданчо, Бойкиев, Нинова, Гнома, Маямата и Слави да ни управляват, така ли е? Ето парите, от април да почват да правят България богата и просперираща! Та какво оплюва статията, нищо не разбрах?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на Хаджи Смион
  Хаджи Смион
  Рейтинг: 51 Разстроено

  Пак е голямо разделението, гледам. И не визирам дежурните амбразурчици...

 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Весело

  До коментар [#40] от "doroteus":

  И само отгоре над гъстия дим,
  Радев ще ги гледа
  тих, невъзмутим ...

  [email protected]
 57. 57 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Неутрално

  ЕС ни дава пари защото сме най бедните , и това не е повод за гордост , това е повод за срам . И всички имаме вина за това , докато се карахме кой е син и кой червен , такива като Борисов 30 години ни крадоха , и както вървят нещата ще продължават да ни крадат.И пак продължаваме да се караме кои крадци са по добри тези от ГЕРБ или тези от БСП , а в ъгъла Доган доволно потрива ръце .Пак ще има и за него и за Пеевски и за цялата пасмина от ДС.

 58. 58 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#49] от "tukbehuk":

  С огромно удоволствие! За мен ще е чест да се запозная с един от причинителите на затъпяването и липсата на функционална грамотност при децата, независимо дали си от създателите на брум в системата или просто от носителите на лош генетичен материал.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 59. 59 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Mалко за четене. Моля, не е подходящо за мисирки, тулупи, ПКП*. Те могат да сложат минус и да подминат цитата:
  "Брюксел Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетно средства.
  - Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула.
  - Въведе се т.нар. “Ръчна спирачка”, т.е. парите за всяка държава могат да бъдат спирани, ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се провеждат.
  - Борисов се изказа (може би единствената “програмна заявка”) в полза на повече субсидии и по-малко заеми. Резултатът е точно обратният. По мое мнение, това не е лош резултат. Заемите и финансовите инструменти са по-силен и по-прозрачен модел на инвестиции. Трудно обаче може да се определи като “успех”.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 60. 60 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#59] от "Николай Колев":

  Сложих минус

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  "...Това е само едно споразумение на страните членки, представени от лидерите си в Европейския съвет. Някои от тях, включително Холандия и Унгария, отидоха на срещата с предварително поискан и съвсем конкретен мандат от националните си парламенти. Така лидерите са сигурни в какви рамки се движат в преговорите, докъде могат да отстъпват и да имат представа дали онова, за което в крайна сметка са се съгласили, всъщност ще бъде одобрено от депутатите в родината им или ще ги бламират. Борисов и правителството му не поискаха такъв мандат от парламента в София..."

  Много се съмнявам дали депутатите в българския парламент имат необходимите качества за да изградят подобен план!!!
  Едва ли някой редови депутат на ГЕРБ, пък и на която и да е група в Народното събрание може да прояви самостоятелно мислене.
  Това което те могат е да гласуват според инструкциите на началниците си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#39] от "pag":

  Този брадат виц има по-модерен вариант с куфарче с един милион евро (или долара, ако искате).
  Запитан какво ще направи ако намери такова куфарче, Моня Лившиц отговаря:
  "Ако разбера, че парите са на беден човек, може и да му ги върна."

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Радан Кънев:

  Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там без да обяви позициите, които ще защитава, без публично обявена платформа, без консултации с Народното събрание и депутатите в Европейския парламент. Естествено - без национален план и експертен екип.

  Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Ало, ЦРУ? Имаме руски кон в ЕС. Докога?
  —цитат от коментар 31 на Λllαν Νeemore


  @Λllαν Νeemore, само да ти кажа, че току-що се получи благодарствена телеграма от ЦРУ, с която изразяват своята изключителна признателност за твоето съоПщение. В телеграмата, между другото, се казва: „Хвалъ на таквизи будни и зорки словослагатели като Вас, мистър Λllαν Νeemore, че иначе едва ли щяхме да знаем някои неща предвид прекомерната ни заетост! Thank you very much! Kind regards, Motan Jones!”. От ЦРУ обещаха, че веднага се заемат с този проблем! Надявам се, че сега си доволен, нали, @Λllαν Νeemore?

 65. 65 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ако бяхте протестирали по-усилено, щяха да са по-малко парите сега.

 66. 66 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Мене най-ме кефи тоя дето Рави разпределял даренията в синагогата като фърли мангизите нагоре и Господ кво фане си е за него, всичко ако иска, Негова воля :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  За нищо не намеквам. Просто ми стана интересно:
  АЗ, АЗ, АЗ https://lira.bg/archives/158505

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 261 Неутрално

  май ДДС то отива към 25% ,от двойно по високи цени , и какво ще възтановяват ? нищо , ще подхранват злобата и омразата между хората

 69. 69 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":
  ще ти го обЯсна като за гербер. Отива чичо ти и му дават едни Хиляда лева, от които 250 са му помощ за дърва а другите са му много изгоден кредит. ЧичА ти си купа дърва за зимата, другите изяжда и изпива през зимата и на пролет вика, пичове требе да връщаме едни много изгодни 750 лева, за да е справедливо леля ви ще върне 100 а вие с братовчедите всеки по 50, нещо неясно, а и да не забравите да си платите лихвите, маскари, цяла зима седяхте при мен на топло.

  Тиква под наем.
 70. 70 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":
  точно гръцките "държавници" не давай за пример ако може. Тия краднаха толкова милиарди, че баце и за чавдарче ще му е трудно да се кандидатира.

  Тиква под наем.
 71. 71 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#16] от "St Llv":
  той сигурно гледа гласуването, и си мисли че като гласуват срещу кабинета, не са си направили предварително разчетите.

  Тиква под наем.
 72. 72 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И с измукването на калта под пръстите статийката пак е буламач, предназначен за умнокрасивата тълпа и колегите им червени боклуци. Номерът ви приключи. Ако искате нещо постигнете го на избори, но с ясни политически формирования и програми, за да ви видим наистина колко струвате. Ама акъл трябва за тази работа, а не плямпане на общи приказки, блокиране на улици и разтягане на локуми, за да си изплачете комплексите. Бяхте аутсайдери, сега сте и както ви гледам и чувам пак ще си останете аутсайдери. България има нужда от креативни творци, от работещи, а не от празнодумни лентяи като вас. Отвратихте всички!

 73. 73 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1173 Весело

  А за кръгчето капитал ще има ли от тези пари?!

  Машини прости, народ неук.
 74. 74 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#73] от "Zizu":

  Подаръци ще има за всички от Баце :)))

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 75. 75 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз изпитвам необяснима, балканска, дива и необуздана гордост от снимката на масата. Те там ни е силата, бе. Ръката, погледът, стойката на тялото... Всичко говори.... Чак крещи.. Обичайните неща, дето са ни до болка познати... Оти ме гледаш така бе,..... Ти мене уважаваш ли ме, бе..... Къф ти е проблемо бе....Еба@ съм ви майката на сите..... . И после на миндера, напреко, гол до кръсто.... А сабале-що станА снощи????

 76. 76 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Изключително грозна статия.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#75] от "jlb02632781":

  Корекция, не е " Оти ме гледаш така бе", а строг поглед насочен към бъдещето, нищо персонално към никого - не виждаш ли, че там накъдето гледа премиерът няма никого.

 78. 78 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Борисов не може да се раздели с лъжите, каквото и да се случва в София или Брюксел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 79. 79 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":Ако ристЬо Бойкикиев беше в Брюксел дали щеше да изпроси повече пари от еврочиновниците!?
  —цитат от коментар 43 на Александър

  Нито той, нито останалите вождове на БКП, които се опитват да свалят властта, са дори помирисвали Брюксел (Бойкикев ходи веднъж, защото Борисов го заведе). Така че няма как да договаря каквото и да било - и той, и Атанасов, и Радев са персона нон грата в европейските институции.

 80. 80 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hydroxy":

  Че те парите СА малко,освен това както не усвоихме 600 милиона от сапард, защото не се даваше стотинка на чужди и пълна некомпетентностт, така ще стане и тук.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 81. 81 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":Коментарът ти показва, колко много се разбирате с "ас съм пр0с....."
  —цитат от коментар 45 на наблюдаващотдалеч


  А вие - с "ас съм г*С"...

 82. 82 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чимиджимичамиджоми":

  Майтапчия си, вдигни коските капаци.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  За всичките тези години, от както сме членове на ЕС, никога не сме могли да усвоим всички пари, които са гласувани за нас. Те просто нямат нито капацитет, нито експертиза, нито мозък да направят нещо кой знае какво. и не трябва да гледаме, какво ни определят, а какво можем да усвоим и то по правилния начин. А не присвоени от мафията.

 84. 84 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Иглежда Дневник са знаели по-отрано какви са съдържанието и формата на срещите в Брюксел. Защо не направихте тогава една въвеждаща статия в самото начало, че да знае българинът за какво са се събрали там държавните глави?
  А сега пишете че еди какво аи било премълчано и т.н.
  Защо поне един път не си свършите работата както е редно, пък читатлят сам ще зключи, че нещо е било премълчано...

 85. 85 Профил на Melissa Karakasheva
  Melissa Karakasheva
  Рейтинг: 8 Весело
 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1902 Весело

  Сега пък рев до неБето- този път щото България нямало да потъне и видите ли, прогнозите на Женя Трезвеника нямало да се сбъднат.
  Но този рев няма как да заглуши жизнерадостния смях в публиката от поредния, най-блестящ досега провал на умнокресливите.
  Ей, Богу, ако бях злобен човек и желаех зло на врага си, нямаше да измисля поднесеното ни саморазобличение толкова красиво и убедително.
  Не оставиха никакви съмнения!
  Браво!!!

 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  За десет години на Борисов България е изостанал район като цяло. Борисов не казва,че ще внасяме европейски вноски,а заплатите на населението не са европейски,а като тези на страните от Латинска Америка и третия свят. За Борисов се очертават още пари за крадене,ако до тогава Кьовеши и нейните прокурори не заработят...

 88. 88 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Защо гърците са получили два пъти повече от нас ?
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Щото цялата ЕС система зел / дал е на база % бевепе, а не на калпак. За 2019 Гърция има 194 милярда бевепе, а България - 60.

  изостанал район... половината Гърция, цяла Южна Италия и Сицилия, значителна част от Португалия
  —цитат от коментар 0 на др Карабоев


  Като имаме напредвид, че Португалия влезе в ЕС през 1986, можем да направим обосновано предположение, че ние и през 2040 ше си бъдем изостанал район.

 89. 89 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":
  Подпорките на ГЕРБ. Първо се научи да пишеш без правописни грешки.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 90. 90 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 651 Весело

  Премълча, че част от тия милиарди щеотидат в чекмеджето му.
  —цитат от коментар 7 на Александър


  https://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI

  Със здраве!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 91. 91 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Французите имат една поговорка: Не продавай кожата на вълка преди да си го убил. Борисов точно това се опитва да направи, не само, че не го е убил ами и изобщо няма вълк.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 92. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тур за овации преди финала - какво премълча Борисов за милиардите от ЕС Едва ли има нещо ,което е премълчалл


  Явно нищо не е премълчал , защото нищо не е разбрал . Както самия той се изцепи , само е тичал до единадесетия етаж за да" координира кансултера колегите си " за хода на преговорите . И да пие кафета , за да подобри собствения си рекорд по пиене на тази напитка . А иначе сведенията за крайния резултат от тази процедура по делкане на баницата , явно е получил от разпределените по представителствата на държавите - членки .

 93. 93 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  Пропагандата срещу ЕС е срам за протестиращите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 94. 94 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  Баце ти внимавай да не ти се паднат..Ваучерите за храна, че ко ше прайм ;-))

 95. 95 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#86] от "Дон Кихот":

  Днес от цяла Варна се събраха има -няма 150 поддръжници на Копейкин )

  [email protected]
 96. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#93] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Във Варна крещяха че позорът е за нас !)

  [email protected]
 97. 97 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Ама май знамената бяха повече от хората - явно този протест - ще го кръстим протестът на знамената )
  До коментар [#86] от "Дон Кихот":

  [email protected]
 98. 98 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всички обяснения на премиера бяха "решихме", "беше договорено", "водеше се истинска война", "постигнахме съгласие", но нищо конкретно за българските изисквания. Това е политически много удобно, защото позволява да се твърди, че е постигната голяма победа, но да няма споменати конкретни показатели, с които да се сравни дали изобщо е така.

  Ами няма как да каже решиха , договориха , постигнаха съгласие . Там едва ли деветата дупка на кавала би направила впечатление на хора , които не знаят що е това кавал . Простия просто играеше храста Дебела Мара но политсцената в Брюксел и се чувсташе най- едобно в тази роля . Но когато се появи на родната сцена се превръщаше в главен герой от Пиесата Дойдох , видях и победих За част от българските зрители , които кой знае защо някои наричаха дебили .

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Докато всички европейски премиери буквално се борят кой колко да получи,ето ви го нашичкият на обсъжданията...
  Като гледате тази многоговореща снимка,да ви е ясно,защо са ни прецакали.
  Тотално са ни прецакали!
  Само при нас една четвърт от дадената сума е безвъзмездна,а три четвърти от отпуснатото са кредити за връщане...
  И за сравнение-България получава общо 29 милиарда,от тях само 7 безвъзмездни,съседна Гърция-70,от тях половина,36, безвъзмездни.
  Ей този,прозяващият се ,ни подреди така и ни убеждава,че е победител ?!?!
  Е, да ви попитам :

  Do you want coffee or..?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK