Европарламентът иска промени в бюджета и разяснения за принципа "пари срещу законност"

Европарламентът иска промени в бюджета и разяснения за принципа "пари срещу законност"

© ReutersСредствата, предложени в договорената вчера в Брюксел сделка за наука и образование, са неприемливи. Това обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.


Освен това според него са нужни разяснения по въпроса за механизма, с който на дългата си среща евролидерите обвързаха достъпа до средства с условията за върховенство на закона. "Трябва да видим какви точно са мерките за интервенция, които ще се използват, за да го подкрепим," каза Сасоли пред журналисти. "Само да се споменава принципът, не ни задоволява," каза още Сасоли.


Заключенията на съвета оставиха вратички за тълкуване на ситуацията и за начина на използване на механизма, който бе очертан само в няколко изречения, и даде на Полша и Унгария възможност да твърдят, че са надвили исканията за засилване на принципа "пари срещу законност".
На брифинга Сасоли повтори първия си коментар на постигнатия от евролидерите компромис - че "на масата има предложение, но искаме да го подобрим".


Това става ден преди обсъждане в Европарламента на договореното споразумение за седемгодишната финансова рамка и фонда за възстановяване в ЕС. Думите му напомнят, че битката за бюджета и и фонда не е напълно приключила. "Преди всичко (искаме да) отговорим на някои от съкращенията, които смятаме за неоправдани", каза Сасоли. "Не можем да съкратим бюджета за образование и младите хора и "Еразъм", не можем", каза Сасоли.


Редица пера бяха орязани в опита на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да договори компромис за структурата на фода за възстановяване с т. нар. пестеливи държави - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания - в замяна на свиване на други разходи и още отстъпки.


Европарламентът няма инициатива в изготвянето на бюджета, но може да го блокира, ако не го одобри, и така да го върне за разглеждане на част от него.


В цялост европарламентът е "много доволен" от договорения пакет от 1.074 трлн. евро многогодишна финансова рамка и 750 млрд. евро фонд за възстановяване. По думите на Сасоли вотът на пакета се очаква в близките два месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1624 Весело

  Ех, пусти и евродепутати! Законност та законност! Да дават парите там и да не разсъждават... като българскоите парламентаристи!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Georgi Angelov
  32 мин.
  "Унгарският премиер, заедно с полския премиер, отчетоха "победа", защото успяха да окастят текстовете за "върховенството на закона" при сделката за Бюджета 2021-2027 и Фонда за възстановяване.
  На пръв поглед е учудващо защо страни като Нидерландия се съгласиха на това орязване, но отговорът е прост. Бюджетните решения се приемат с единодушие, т.е. всяка страна има право на вето. И Унгария използва това вето.
  Но това не е краят на "върховенството на закона". По-реалистичната възможност е връзката между еврофондовете и върховенството на закона да се приеме чрез регламент - което изисква квалифицирано мнозинство, а не единодушие. Такъв проект вече е внесен от Европейската комисия и има подкрепата на Европейския парламент.
  През 2020 година ще се публикува за първи път Доклад за върховенството на закона в ЕС, който ще анализира всичките 27 страни. Върховенството на закона е и един от приоритетите на Германското председателство на ЕС, което тече в момента. Скоро започва да действа и Общата европейска прокуратура. Така че нещата вървят, макар и не толкова бързо колкото се очакваше."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Сасоли , на Тиквата иска сол да соли...не така бе брато!

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  И сега какво, омаловажиха "грандиозния" успех на БХ

 5. 5 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 345 Весело

  Коварни и свидливи европейци, пусто да остане! Клекнаха наужким по време на срещата, пък то било, щото си имали подготвен вариант в Европарламента за туй проклето върховенство на закона.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Весело

  " Трябва да видим какви точно са мерките за интервенция, които ще се използват, за да го подкрепим," каза Сасоли пред журналисти. "Само да се споменава принципът, не ни задоволява," каза още Сасоли."

  Мерките са : той взе парите и по или да го почакаме малко !

 7. 7 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Пари срещу законност е доста слаб и повърхностен параграф. Искаме да важи за България с пълна сила - което и да е новото правителство

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  Ех, пусти и евродепутати! Законност та законност! Да дават парите там и да не разсъждават... като българскоите парламентаристи!
  —цитат от коментар 1 на plamen_b


  Не, че нещо, ама де сте видели парламентаристи да дават?
  Освен на думи?

  А бюджетните, (всички и всякакви бюджетни, програмни и тутти кванти), са преразпределение на чужди пари, които нагло обясняват на мат'ряла, че те били "давали" ...

  Има една на Елин Пелин ...
  Та вървял си един човек и гледа - покрайреката търчат селяните, викат нещо ... Приближил се и гледа, че попът паднал в реката, а те тичат по брега и му викат:
  - Дай, дядо попе, ръка! Дай, дядо попе, ръка!
  Ама попът се дави ...
  И се усетил човекът, па ги скастрил:
  - Абе, селяни, така ли се вика на поп? На' дядо попе, ръка! - ще му викате!
  И така спасили попа ...

  С дупетатите, насекъде и по сички земни кълбета, е същата!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Дедо Шори е по-силен в ЕП, така ще ще има мотаене. А за Боеку не се тревожете.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До крадливите тикви ,пари не трябва да дотигат.Чекмеджето е пълно .Стига му, а инструмента няма ,,да си ги причини"

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 425 Неутрално

  А кой ще проверява дали има върховенство на закона или не. Управляващите ще направят всичко възможно да докажат, че сме правова държава, но има ли кой да им опонира? Проверката е висша форма на доверие, както е казал един умен човек, кой тук ще упражнява проверката.

 12. 12 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 379 Весело

  Де факто ако не играете по свирката няма валута. Ако играете по свирката обаче пак няма валута, защото сте малка икономика и от вас нищо не зависи. Ние предпочитаме да напечатаме плява и да спасим Испания, Италия и Гърция защото ги знаем че те са пред фалит. За вас само ще плащате бъдещите заеми, които ние сега трупаме.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 13. 13 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1415 Весело

  Направо да се приеме правило според което доносите на умнокрасивите 'евродепутати' срещу собствените им държави да са обвинение И окончателна присъда.

  Ей тва е върховното умнокрасиво върховенство на закона - некъв никъв, обаче служител на сенчести интереси маскирани като мафиотска мрежа непеота със 'справедливи каузи' да може да цака МИЛИОНИ сънародници на практика реализирайки заложническа схема

  Facing Worlds
 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Колко хубаво е да знаеш, че едни компетентни и човеколюбиви чичковци и лелички ще вземат трилион еврища заем от мое име. И за мое добро. И ще ги разпределят правилно.
  Инак току-виж требваше аз, некомпетентния, да взема директно заем в определен от мен самия размер (може би дори нямаше и да заема) и да го похарча за семейството си по напълно неправилен начин (ツ)

 15. 15 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Направо да се приеме правило според което доносите на умнокрасивите 'евродепутати' срещу собствените им държави да са обвинение И окончателна присъда.Ей тва е върховното умнокрасиво върховенство на закона - некъв никъв, обаче служител на сенчести интереси маскирани като мафиотска мрежа непеота със 'справедливи каузи' да може да цака МИЛИОНИ сънародници на практика реализирайки заложническа схема
  —цитат от коментар 13 на Devils Slide


  Врагове на народа, доноси ще ми пишат!

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Принципът на "единодушие" като демонстрация на политическо единство е наследство от Съюза за Бъглища и Стомана на страните от Бенелюкс, положил началото на европейското сътрудничество в Западна Европа след ВСВ. Този принцип е заложен и в работата на Европейската Курия в Люксембург, един от критичните момени за недоволството на британските съдии-членове. Интересно наследство...

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това реване, е отключено поради факта, че не само в България има липси на законност. Дори в най-уредените страни има много проблеми. Ако нямаше, нямаше да се налагат протести и стачки, а такива има почти постоянно, като в някои случаи са толкова масови, че блокират цели сектори и дори цели държави.

  мурзилка
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Популизма достига нови висоти. :)

  Едните тъкмо се разбраха, сега остава другите да се съгласят :)

  Не може ли само с едните или защо са ни и двете? ;)

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Прав е Давид-чо. А обвързването на мерките с конкретни действия според мен е просто - ха мръднеш, ха ти резнат паретата.

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Ако има пари за младите, за наука, за образование, не може да има пари за гретенизми и НПО-та! Няма как и двете да се финансират. Болшевиките и лезените избраха да налапат парите чрез НПО-та и борба с вятърни мелници, вместо да ги дадат за образование и наука. Няма как, другарите активисти трябва да папкат, шефовете им трябва да пълнят гуши. Младите никого не интересуват.

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3459 Весело

  Да вземем да си направим един Форт Нокс докато е време.....има печетарски машини на старо бол , има и кадри , а ще има и външна подкрепа със сигурност.....както се казва , с един удар - три четири заека......

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  За такива, като нас, друг начин начин няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK