Българските медии са изправени пред опасности и лоши условия на труд, гласи ключов доклад

Българските медии са изправени пред опасности и лоши условия на труд, гласи ключов доклад

© Надежда Чипева, КапиталБългарските медии са в голяма опасност от политическо влияние, влияние на собствениците и няма гаранции, че ръководителите на обществените медии са независими.


Това са изводите на независимо проучване на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода, разпространено от Еврокомисията. Авторите от България са от Центъра за изследване на демокрацията - Орлин Спасов, Нели Огнянова и Николета Даскалова. То обхваща ЕС-27, Великобритания, Албания и Турция.


Изводите на доклада ще бъдат важен източник на информация за първия доклад за върховенството на закона, който трябва да излезе през септември и ще отдели специално място на медийния плурализъм, отбелязват от Еврокомисията.
България е сред няколкото държави от ЕС (заедно с Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словения, Испания, както и Албания), където съществува умерена опасност за свободата на изразяване и правото на търсене, получаване и съобщаване на информация. Сходни са данните по отношение на защитата на журналистиката.


Смъртта на Виктория Маринова е поставена редом до убийствата на малтийката Дафне Каруана Галиция, словакът Ян Куцяк, саудитецът Джамал Хашокжи и ирландската Лайра Маккий. "Всички те за съжаление потвърждават, че Европа и страните-кандидати не са застраховани от ужасяващи престъпления срещу журналисти", пишат авторите.


Собствениците и влиянието им


България е сред страните с висок риск по отношение на плурализма на пазара - той идва предимно от концентрацията на собственост. Висока е и опасността собствениците на медии и рекламодателите да влияят на редакционното съдържание - по този критерий България се нарежда при още 14 държави, сред които Унгария, Швеция и Турция. Нисък е рискът само за Дания, Франция, Германия, Португалия и Нидерландия.


Политическата независимост


Като цяло, висока опасност за политическата независимост на медиите има в България, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словения и Турция.


Тя е и една от държавите, дадени за пример с факта, че регулаторната им рамка е добра, но се прилага зле и това води до уронване на свободата на изразяване. Другите две са Албания и Хърватия. Освен това е смятана и за държава с висок риск по отношение на условията на труд - сред тях и физическата безопасност на журналистите. България е сред държавите, където съществува висока опасност за изобличителите - онези, които подават сигнали за нередности.


"Това проучване е сигнал за опасност. Трябва да защитим журналистите по-добре и да увеличим прозрачността и справедливостта в онлайн света, особено по отношение на политическите кампании. Трябва да подкрепим и медийния сектор, който бе тежко ударен от кризата с коронавируса, като в същото време опазим независимостта му. Комисията не може да се справи сама. Разчитам на държавите-членки да обърнат тази тенденция."


Вера Йоурова,

еврокомисар за ценностите и прозрачността


Държавната реклама остава най-проблемният фактор за повечето страни, показват още данните. В 21 от тях няма законодателство, което да гарантира справедливо и безпристранство разпределяне на държавните пари по това перо, като България е сред тях. Повечето в групата са централно и източноевропейски държави.


В България формалните правни процедури за назначаване на генерални директори и управленски борд на обществените медии не дават адекватни гаранции за независимостта им от правителството или от друго политическо влияние. Авторите припомнят протестите и критиките срещу генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.


В 14 държави, сред които и България, изобщо няма изисквания и правила, по които политическите партии и кандидати да разкрият разходите си за онлайн кампании.По критерия "социално включване", страната също е във висок риск, заедно с Албания, Кипър, Румъния и Турция. Той отчита достъпа до медиите, който имат различни социални и културни групи, малцинства, хора с увреждания и местните общности, както и цифровата грамотност.


Новият механизъм за върховенството на закона ще замести досегашния Механизъм за сътрудничество и проверка (известен още като евромониторинг), който се прилагаше само за България и Румъния. Той трябваше да бъде спрян в мандата на комисията Юнкер, но при излизането на последния доклад миналата година тя само "препоръча" това да се случи и обяви, че ще чака становища от другите две ключови европейски институции - Съвета на ЕС и Европарламента, преди да вземе окончателно решение.


Как управляващите се оплетоха в опитите си да обяснят, че мониторингът е паднал - четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  просълзих се

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 386 Неутрално

  ами да, щом дончо велев се превърна в трибуна нс бсп / дума какво дс говорим...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 321 Неутрално

  "Политическа зависимост", казвате. Грантовете на Америка за България също поставят медии и политици в политическа зависимост. Тези фондации и НПО в крайна сметка пропагандират политическа идеология, а не нещо друго. Сравнете медийната политика на Икономедия преди и след грантовете.

  А Дневник да препечатва такива статии и да се правят на невинни е...... меко казано гьонсуратлък. Същия гьонсуратлък като на Борисов и Гешев.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 9. 9 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  И какво продължава да търси смъртта на Виктория Миланова из тези доклади?? Не следва ли случаят да се прехвърли в докладите за циганската престъпност?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Тулупи, напред към амбразурата да защитите Борисов от посегателствата на гадните империалисти от ЕС! Мисирки, гулю-гулю-гулю, заслужете си еврата, които ви плаща Шайката!

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Tова на снимката е първо предупреждение. При второ предупреждение ръцете са зад гърба и лепенката е през двете ръце. А трета степен е Хашокши и Виктория Маринова.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  За съжаление в България винаги ще се намерят хора, които за пари да плюят родината си.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  "Българските медии са изправени пред опасности и лоши условия на труд, гласи ключов доклад"

  Поредната "отлична " оценка за нашите "скъпи " управници!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Ми аз видях Валерия В. по кушевизията и не изглеждаше да е пребивавала в тежки условия, напротив.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  А между другото, и в Дневник няма плурализъм, а какво се пише, зависи от собственика.

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Колумб ,откриха Америка .....

 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Българските медии са изправени пред опасности и лоши условия на труд"

  И автоцензура. Ако тя не работи, журналистът сменя попрището.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Мисирките са си мисирки , извън няколко кабеларки са си послушниц, иначе щяха да кажат ,че напускат защото не им дават поплюват по мафията и корупцията?
  А те какво? :
  https://www.youtube.com/watch?v=lyiPsbp0IjA

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Особено в Икономедия ли?

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  За Бълггария данните са ги дали "Центъра за изследване на демокрацията". Тези са прост "център", не са "институт", нито "мозъчен тръст". Не им вярвам! Надявах се минимум на "институт", които да е направил НПО "доклада". :-)

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#17] от "Отнесен":


  А между другото, и в Дневник няма плурализъм, а какво се пише, зависи от собственика.
  —цитат от коментар 17 на Отнесен


  Те булшевиките така разбират плурализма. :-) да се чува само марксистката гледна точка. :-)Да не си мислите, че искат всички мнения. хахах :-)

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Капитал и Дневник български медии ли са? Дали са зависими от собственика си? Или са зависими само от Сорос.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 367 Неутрално

  всяка медия си има собственик, всеки собственик си има "любими" партии и политици, журналистът е последната дупка ма кавала - или пишеш каквото казва собственика, или започваш да си търсиш работа в някоя "независима" медия, каквито по подразбиране - няма

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Капитал и Дневник български медии ли са? Дали са зависими от собственика си? Или са зависими само от Сорос.
  —цитат от коментар 27 на tda10501756


  За скромни грантове , някои местни медии са отдадени в концесия на поръчителите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1106 Весело

  Тоя Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода май е някакво НПО? Е как тогава прави "независими" изследвания, като зависи от ръката дето му дава гранта. Глупости някакви.

 33. 33 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1106 Весело

  Тоя Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода май е някакво НПО? Е как тогава прави "независими" изследвания, като зависи от ръката дето му дава гранта. Глупости някакви.

 34. 34 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 22 Весело

  И какво продължава да търси смъртта на Виктория Миланова из тези доклади?? Не следва ли случаят да се прехвърли в докладите за циганската престъпност?
  —цитат от коментар 9 на voodoo_child


  Ето заради такива нелиберални хора като теб българските медии са в голяма опасност!

  ХОРА, БДЕТЕ ЗА КРАЙНОДЕСНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#24] от "jcy01669828":

  Пий си лекарствата боклук. С такива поддръжници като теб новото ОФ БСП и ДБ ще седи опозиция докато по естествен път не се освободи от добили като теб.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Особено в Икономедия ли?
  —цитат от коментар 22 на nki47676869


  Там са нагъчкани по трима на бюро/лоши условия за труд/, докато преводачите преведат статиите от Ройтерс, ДВ или Свободна Европа в смилаем вид/също мъка/.
  Особено опасно е за репортерите, отразяващи уличните протести, щото може бутилка, бомбичка или паве, предназначено за полицаите да те удари по главата. Каски купете, г-н Прокопиев, за репортерите на първа линия!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "Дневник" , който забранява онези от коментиращите, които не му харесват, ли се оплаква? От началото на тази година са ме забранявали три пъти за по един месец и десетки пъти за 24 часа.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 47. 47 Профил на Кирил Димитров
  Кирил Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  Ха-ха-ха,скоро не бях чел толкова смешен виц ....

 48. 48 Профил на Кирил Димитров
  Кирил Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  За заглавието на статията ми е мисълта

 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#46] от "Мизийски":

  Просто прочети какво допускат в коментара над твоя.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Гневно

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Вече ставаш силно банален. Освен фоновото бубатене кажи ми какво мислиш за убийствотоот дрогиран ром в Русе? Това политическо убийство на журналист ли е? Но ти не си чел нито статията, нито прикачения соклад. Бълваш си пропагандата, а после мен ме наричаш трол.
  БЕше изтропал същото и под статията за издадения запис на Ролинг стоунс и Пейдж... КАк ще ме убедиш, когато бълваш еднотипни дебилни (за модераторите: използвам думата като медицивски термин, ако Шрьодингер се обиди да приеме, че мнението ми е на лаик!) постове.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 53. 53 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Разстроено

  Не е истина в каква клоака се превърна този форум.......
  Жалко.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Не е верно! В редакциите на Делян всеки ден, всеки час, ядат най-пресни, витаминозни и ароматни л*йна. По-добър кетъринг за такива няма!

  ... с двеста...
 58. 58 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#53] от "proventuss":

  А, супер си е! Само да не кажеш нищо негативно за лгбт, blm, бсп или през океанските спонсори и ще си добре тук. Както едно време преди 89та :)

  ... с двеста...
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  На мафията тука и пука за медиите, доколкото я хвалят и следват по петите. Другото не е важно.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Докога ще лъжете??? Какво общо има убийството на Виктория Маринова с убийствата на другите журналисти???

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Хахахаха 🤣 Ей точно за това ще ви изхвърлим от всякъде некадърници. Щото вместо да си вършите работата, както се изисква според законите на РБ, вие се чудите де що да откраднете, че и да спамите по форумите в работно време... На борсата ви виждам всички писачи тука и защитници на ГЕРБ-Д(П)С мафията 💡

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK