Европарламентът обяви, че не приема бюджетната сделка от Брюксел в сегашния ѝ вид

Европарламентът обяви, че не приема бюджетната сделка от Брюксел в сегашния ѝ вид

© Associated PressСделката за дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде подобрена, за да получи одобрението на Европейския парламент. Това заявиха в приет вчера текст евродепутатите, цитирани от пресслужбата на ЕП.


Евродепутатите нарекоха "неприемливо" орязването на дългосрочния бюджет и заявиха, че е нужен демократичен контрол върху инструмента за възстановяване на ЕС, за да бъде осигурена отчетността за изразходването на средствата. За тях проблем е и липсата на ясен механизъм, обвързващ европейското финансиране със спазването на върховенството на закона. Такъв механизъм не бе договорен от прекаралите четири дни в Брюксел европейски лидери на фона на заплахите на Унгария и Полша, че ще блокират сделката.


Фондът за възстановяване (който евродепутатите не е нужно да одобрят за разлика от многогодишната финансова рамка) е "исторически ход", но дългосрочните приоритети на ЕС като Зеления пакт и Програмата в областта на цифровите технологии са изложени на риск, казват евродепутатите.
В резолюция за заключенията от извънредното заседание на Европейския съвет на 17 - 21 юли 2020 г., приета с 465 гласа "за" срещу 150 гласа "против" и 67 "въздържал се", членовете на ЕП отдават почит на жертвите на коронавируса и на всички работници, които са се борили с пандемията. Те подчертават, че "хората в ЕС имат колективно задължение за солидарност".


Неадекватна в дългосрочен план


В текста, чрез който се дава мандат за предстоящите преговори за бъдещото финансиране и възстановяване на ЕС, парламентът приветства приемането от страна на лидерите на ЕС на фонда за възстановяване, предложен от парламента през май, като го нарича "исторически ход за ЕС". Евродепутатите обаче изразяват съжаление относно значителното "намаляване на компонента на безвъзмездните средства в окончателното споразумение" и призовават за пълно демократично участие на Парламента в създаването и контрола върху инструмента за възстановяване, чието "правно основание не предоставя официална роля на избраните членове на Европейския парламент".


По отношение на дългосрочния бюджет на ЕС те не одобряват съкращенията, направени по програмите, ориентирани към бъдещето, и смятат, че по този начин ще бъдат "подкопани основите за трайно и устойчиво възстановяване". Водещи програми на ЕС за защита на климата, дигитален преход, здравеопазване, младежта, културата, научните изследвания и управлението на границите "са изложени на риск от незабавен спад на финансирането от 2020 г. до 2021 г.", както и че, считано от 2024 г., "бюджетът на ЕС като цяло ще бъде под равнищата от 2020 г., което излага на риск ангажиментите и приоритетите на ЕС".


Парламентът няма да приеме лошо споразумение


Парламентът не приема настоящото политическото споразумение на Европейския съвет относно многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 - 2027 г. и "няма да парафира това решение като свършен факт". Евродепутатите са "готови да оттеглят одобрението си" за дългосрочния бюджет на ЕС (МФР), докато не бъде постигнато задоволително споразумение в предстоящите преговори между парламента и съвета, за предпочитане най-късно до края на октомври, за да бъде осигурен плавен старт на програмите на ЕС от 2021 г.


В случай обаче, че нова МФР не бъде приета навреме, членовете на ЕП припомнят, че член 312, параграф 4 от ДФЕС предвижда временно удължаване на размера на таваните и другите разпоредби, съответстващи на последната година (2020 г.) от настоящата финансова рамка, и че това е напълно съвместимо с разпоредбите за плана за възстановяване и приемането на новите програми в рамките на бъдещата МФР.


Върховенство на закона


Парламентът "изразява дълбоко съжаление", че Европейският съвет значително отслаби усилията на комисията и парламента да защитават принципите на правовата държава, основните права и демокрацията в рамките на МФР и Европейския инструмент за възстановяване, като напомня, че регламентът за принципите на правовата държава ще бъде приет чрез процедура за съвместно вземане на решения.


Нови източници на приходи в европейския бюджет и изплащане на дълга


Евродепутатите отново заявяват, че парламентът няма да даде одобрението си за МФР без споразумение относно реформата на системата на собствените ресурси на ЕС, включително въвеждането на набор от нови собствени ресурси до края на МФР за периода 2021 - 2027 г., който е нужен да покрие най-малко разходите, свързани с плана за възстановяване.


Те смятат, че държавните и правителствените ръководители на ЕС не са успели да се справят с въпроса за плана за погасяване на задълженията във връзка с инструмента за възстановяване и припомнят, че ако не се въведат допълнителни съкращения на европейските програми или увеличаване на вноските на държавите членки, създаването на нови собствени ресурси е единственият метод на погасяване, който е приемлив за парламента.


Необходимо е междинно преразглеждане на законодателството


Парламентът изисква правно обвързващо междинно преразглеждане на МФР, което да влезе в сила най-късно до края на 2024 г., и подчертава, че това преразглеждане трябва да се отнася за таваните за периода 2025 - 2027 г., въвеждането на допълнителни собствени ресурси и изпълнението на целите в областта на климата и биологичното разнообразие.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Любопитно

  Пазарлъците на тази "много милиардна" тема продължават!

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  Обаче много ме кефи как фейк нюза пише за ЕП все едно има някакво значение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Сега да не вземат да орежат милиардите за Борисов.

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Спрете се!
  Ще вкарате Баце в болница.
  А той толкова се гордееше със някакъв сахер.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Пазарлъците на тази "много милиардна" тема продължават!
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Не разбирам за какво спорят? "Бюджета" на ЕС беше май само някъде два-три процента от БВП на целият ЕС. Като изключим субсидиите за селското стопанство,тези пари отиват за маловажни неща - като пречиствателни водни станции и т.н.

 6. 6 Профил на cvi39646378
  cvi39646378
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаче много ме кефи как фейк нюза пише за ЕП все едно има някакво значение.
  —цитат от коментар 2 на Тюфлекчия


  Значи цървуливия ти Вожд излъга, че е договорил едни пари. Всъщност май е седял в отвън коридора и е чакал големите да решат. Колко очаквано от цървул...

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Напротив пречиствателните станции са много важни - инак ставаш като банкянския потънал до гуша във фекалии и се чудиш защото се носи тежка миризма а обясняваш нещо за "магистралите".

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Евродепутатите обаче изразяват съжаление относно значителното "намаляване на компонента на безвъзмездните средства в окончателното споразумение" и призовават за пълно демократично участие на Парламента в създаването и контрола върху инструмента за възстановяване, чието "правно основание не предоставя официална роля на избраните членове на Европейския парламент"."
  Това означава ли, че безвъзмездните помощи ще бъдат върнати в първоначалния им размер и по-благоприятен ли ще е този сценарий за нашата страна. мисля, че да.

 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Любопитно

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":

  Няма ли?

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Аз нъл ви казах, че дедо Шори нема да го пусне без бой.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 304 Весело
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  Х.И сезира ли Кьовеши, че Борисов е подвел бурно демократичната общност, че ще им остави 29млрд? Това ли забави новината почти ден?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Типична постъпка на евроГейските вариклечковци Събраха се дърдориха и съответно взеха решение да отложат взимането на решение По смотано нещо от ЕС сигурно е представата за света в главата на Помпео и Грета тумберг

  гошо
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Като нищо!Лошото е , че ще пострада България и редовите граждани!

 15. 15 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1020 Весело

  Уф, много сложно се е изказал Европарламентът. От цялата работа разбирам, че европейските умнокрасиви либерали завиждат за успеха на Баце и се опитват да го бламират. Нищо, тъкмо му дават повод пак да ги финтира с 200!

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Ся да зима един тупан и да тръгва да вика: "Вземаха ми милярдите, земаха ми милярдите..."
  Пустият му ЕС, може и да се осафери за наглеци.

 17. 17 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Барба Ганьос и Вики Орбан ошамарени от Парламента. Няма глупаци, та да си хвърлат еврата на вятъра.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":Напротив пречиствателните станции са много важни - инак ставаш като банкянския потънал до гуша във фекалии и се чудиш защото се носи тежка миризма а обясняваш нещо за "магистралите".
  —цитат от коментар 7 на telqk  "Евродепутатите обаче изразяват съжаление относно значителното "намаляване на компонента на безвъзмездните средства в окончателното споразумение" и призовават за пълно демократично участие на Парламента в създаването и контрола върху инструмента за възстановяване, чието "правно основание не предоставя официална роля на избраните членове на Европейския парламент"." Това означава ли, че безвъзмездните помощи ще бъдат върнати в първоначалния им размер и по-благоприятен ли ще е този сценарий за нашата страна. мисля, че да.
  —цитат от коментар 8 на proza


  Само ако има рестрикции, свързани със върховенството на закона

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на dgn1364O773
  dgn1364O773
  Рейтинг: 3 Неутрално

  България за пореден път беше унижена и ще получи в пъти по-малко от останалите страни от региона, както е било винаги, въпреки че е най-бедната страна в ЕС. Тиквата е ясно, че е мижитурка и нема да повдигне въпроса, защото пък ония може да го питат за чекмеджетата. Поне българските евродепутати твърдо да гласуват против сделката.

 21. 21 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Ще у прлверяват редовно шкафчето!

 22. 22 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Ще се наложи пак да козирува наляво, надясно.

 23. 23 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 789 Неутрално

  така е, няма да допуснат толкова пари за мафиотски гз като баце и ще искат точно дефиниране на върховенство на закона за да спрат парите на половината европа

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Весело

  Предполагам, че няма учудени. Това се очакваше, но какво ще каже Боко сега? 😁😁😁
  Онзи ден ги "раздаваше" тези "донесени" пари. Хвалеше се как ТОЙ ги е уредил е??? Боко де са парите бе чиляк? 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ошамаремите са всички други но не и Орбан ,той отдавна е казал на своите че това дето сега се нарича Европейски съюз е всъщност евоГеска сбирщина от безмозъчни бюрократи
  До коментар [#19] от "гошо":

  Въййй , опасен е , този Орбанчо бил голям тарикат . Хитър кокото цяло стадо лисици
  А той защо това не го каза , докато “усвояваше” милиардите ? Или изведнъж евроГеювете стаха лоши щото му спряха кранчето ?
  А кога го казал това , преди или след като го изритаха като мръсен парцал от ЕНП ?
  Щом не е доволен - да взима и да връща всички гепени еврофондове и пачки , щото са джендърски пари

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 26. 26 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#25] от "Kingpin":

  Хитър е да , защото успя да създаде опозиция на ония хапльовци И защо да връща пари Той да не взел подкуп та да го връща

  гошо
 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  И докато сме на европейска вълна, драги читатели, не е ли забавно как две от старите членки на ЕС са на път да се степат в Либия? Познайте от три пъти кои!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Хвалбата на Баце умре...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Весело

  " Върховенство на закона


  Парламентът "изразява дълбоко съжаление", че Европейският съвет значително отслаби усилията на комисията и парламента да защитават принципите на правовата държава, основните права и демокрацията в рамките на МФР и Европейския инструмент за възстановяване, като напомня, че регламентът за принципите на правовата държава ще бъде приет чрез процедура за съвместно вземане на решения."

  Май че радостта на Орбан и полските му съюзници, че евросредствата не се обвързват с върховенството на закона, ще се окаже доста преждевременна !

 30. 30 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#7] от "telqk":

  Освен да се пули и да козирува като пиян пъдар на останалите лидери друго не е в състояние да прави.

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лелка":

  Ще каже ,че Радан Кънев е направил така, че да му ги отнемат, защото му завижда.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Весело

  Спешно Борисов да се изправи пред парамента и им обясни , че нищо не разбират.......

 34. 34 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#6] от "cvi39646378": "Значи цървуливия ти Вожд излъга, че е договорил едни пари."
  - Ам чи той лъже, дори когато казва истината. Освен това не може да се договаря човек на който девиза е: "Каквото кажат началниците". "Първия признак на глупостта на даден човек е, че няма чувство за срам" - Зигмунд Фройд.
  "Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени с колебания" - Бъртранд РЪСЕЛ

 35. 35 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Върховенството на закона е много общо казано. В държави като България законите са направени от мутрите да защищават техните интереси. Въпросът е доколко тези закони съвпадат със законите на ЕС,тоест да се види тези закони отговарят ли на европейските изисквания...В една недемократична страна с не демократични закони,какво от това,че се спазват мутринските закони?

 36. 36 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До като този съюз се наумува,лудите ще се налудуват. На Китай такъв съюз му е нужен,за да си вложи излишните долари в различни проекти като нашата АЕЦ Белене,а в други страни ще купи заводи и лека полека ще станем Евразия за съжаление...

 37. 37 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще видим как ще се развият нещата. Вероятно с малки корекции, защото за други консенсус няма да има и батака ще е голям.
  За мен по важния въпрос е тези 22 млд. € ( без целевите 7 млд.€ за продиводействие на Ковид кризата) за България по МФР ( или средно 3,1 млд. € по цени 2020 г.), при инфлацията от около 2,5-3% средногодишно и обичайният % на усвояване от 85-90% , ще доведат до фактически размер на усвоените средства до около 2,7 млд. € или 5,4 млд. лв. средногодишно.
  При увеличение на бруто вноската на България в бюджета на ЕС значително – с почти 90%, спрямо миналия планов период 2014-2020 г., заради обективното нарастване на базата за изчислението му: като процент от събираните на външна граница постъпления от ДДС,митнически такси, и увеличения на ( макар и с девиации) Брутния национален продукт(БНП), както и за СО2 емисиите от около 900 млн. лв./год. на около 1 700 млн. лв/ год..
  При тези изчисления излиза, че нето трансферите от ЕС ще са около 1,85 млд.€ (3,7 млд . лв.)/год. или около 3,2% от очаквания БНП при 4% за периода 2014-2020 г.
  С няколко думи: хвалбите за 1 млд.€ повече пари от ЕС по МФР, са доста пресилени. Да не кажа типичен социален блъф ала ББ.

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Неутрално

  До коментар [#37] от "glaxo11":

  Obщото ми впечатление от стила на "ръководство" на тази администрация на Борисов е, че те разчитат именно на тези 7 милиарда за Ковид за да "разиграят" тактическите ходове сега и след евентуалните избори като парична маса насочена към успокояване на отделни групи население и малкия бизнес пострадал от карантините - хотелско-ресторантския и услугите като цяло. За 22-та милиарда сте абсолютно прав, плюс изискванията там за национален план със заложени контролно механизми което ще отнеме време в спорове и пазарлъци. С други думи стратегията както обикновено липсва, играта в политиката е оперативно-тактическа и ситуационна, където Борисов е опитен а електоратът му не особено придирчив.

 39. 39 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1":

  ++++++Съгласен съм с констатациите ти! Администрацията на средно ниво( имам личен опит и впечатления) набра капацитет и компетентност, и при едно по- дългосрочно стратегическо планиране, ясни цели, политическа визия и почтеност, средствата могат да се усвояват пълнообемно и ефективно.
  Но партизанщината, балканските рушветчийски табиети и андрешковския неумиращ мерак на бенефициента да излъже "държавата", в съчетание с алчността и селския манталитет" я да съм добре, другио е@@л съм му макята " на масата много пречи.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Весело

  До коментар [#39] от "glaxo11":

  Да, деградацията в развитието на "прусаците на Балканите" е прогресивна...
  Четох една шега за това що е то икономическа реформа. Лазар Давидович дава следното определение:
  - Икономическа реформа е когато ти вземат сакото, дадат ти жилетка и ти кажат "какво хубаво палто!" :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK