Всички чакат туристи, но милиони хора в Западна Европа изобщо не планират пътуване

Екскурзоводи се събраха пред Лувъра, за да напомнят за трудните условия, в които работят, както и за липсата на клиенти и доходи.

© Reuters

Екскурзоводи се събраха пред Лувъра, за да напомнят за трудните условия, в които работят, както и за липсата на клиенти и доходи.Докато страни, зависими от приходите от туризъм, продължават да търсят варрианти да успокоят чужденците, че е безопасно да почиват при тях, милиони европейци от Западна Европа изобщо не планират подобно нещо това лято.


Мнозинството от гражданите на Германия, Франция, Испания и Италия са се отказали да излязат от страните си, показва проучване по поръчка на телевизионния канал "Юронюз".


То е проведено от Redfield and Wilton Strategies в периода 17-18 юли сред общо 6 хиляди души, което прави по 1500 представители на всяка от четирите държави.
От него се вижда, че най-голям дял на планиращите пътуване в чужбина има при германците, а на противоположния полюс са италианците.Преди пандемията 32% от анкетираните са казвали, че нямат планове да пътуват. Сега тази група се е увеличила до 56%. Както може да се очаква, водещата причина при италианци (24%) и испанци (25%) е притеснението да не се заразят с коронавируса в друга държава.


Близо 53% смятат, че не е безопасно да се ходи в Южна Европа, но въпреки това Италия и Испания остават най-привлекателните за лятото. Португалия също е фаворит за 25% от французите и 22% от испанците. В Гърция предпочитат за почиват 16% от италианците, 17% от испанците и всеки десети германец. Хърватия също е предпочитана от италианците (12%) и германците (8%).


Няма промяна (с изключение на Испания) в дела на хората, планиращи да пътуват в собствената си страна - приблизително трима от 10.


За държащите все пак да почиват в чужбина Европа остава безспорно предпочитан район - само един от десет е посочил пътуване извън континента.


Руди Сале, директор на офиса за туризъм на Ница, споделя, че донякъде са компенсирали загубата на чужденци с гостуващи французи и са насочили рекламата си към страната и съседните държави. Но според него икономическите загуби от пандемията може да се окажат "необратими" за сектора.


По думите му в момента хотелите в града на Средиземно море са заети в рамките на 40-60% и всички работят по-скоро да ограничат щетите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK