Митата между Евросъюза и Виетнам падат днес

Митата между Евросъюза и Виетнам падат днес

© Европейска комисия 2020



От днес износът на ЕС за Виетнам ще се облага с по-малки мита. Това е непосредственият ефект от влизането в сила на споразумението за търговия между ЕС и Виетнам, с което в крайна сметка ще се премахнат митата върху 99 % от всички стоки, с които двете страни търгуват помежду си.


Също така европейските дружества по-лесно ще осъществяват стопанска дейност във Виетнам: те вече ще могат да инвестират и да кандидатстват за обществени поръчки в условия на равнопоставеност с местните конкуренти.


Съгласно новото споразумение икономическите ползи вървят ръка за ръка с гаранциите за спазването на трудовите права, опазването на околната среда и съблюдаването на Парижкото споразумение относно изменението на климата, благодарение на категорични, правно обвързващи и подлежащи на изпълнение ангажименти относно устойчивото развитие.




Комисарят по въпросите на търговията Фил Хоган заяви: "Виетнам сега вече е част от клуба на 77-те държави, които търгуват с ЕС при двустранно договорени преференциални условия. Споразумението укрепва икономическите връзки на ЕС с динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия и има значителен икономически потенциал, който ще допринесе за възстановяването след кризата с коронавируса."


Споразумението между ЕС и Виетнам е най-всеобхватното търговско споразумение, сключвано някога между ЕС и развиваща се страна. В него изцяло се отчитат потребностите на Виетнам по отношение на развитието, като на страната се предоставя по-дълъг срок, а именно 10 години, за премахване на митата за вноса от ЕС. Независимо от това след влизането в сила на споразумението условията за безмитен внос вече ще се прилагат за много важни експортни продукти на ЕС, като например фармацевтичните продукти, химикалите и машините. Митата за продуктите на хранително-вкусовата промишленост, като говеждо месо или маслиново масло, ще отпаднат след три години, а тези за млечните продукти, плодовете и зеленчуците - след не повече от пет години.


"Търговската политика може да бъде инструмент за постигане на положителни резултати. Благодарение на нашите търговски преговори Виетнам вече положи много усилия за подобряване на ситуацията във връзка с трудовите права."


Фил Хоган,

еврокомисар по търговията


Всеобхватните разпоредби относно сътрудничеството в областта на санитарните и фитосанитарните мерки ще дадат възможност да се подобри достъпът до пазара за предприятията от ЕС благодарение на по-прозрачни и бързи процедури. В споразумението също така се съдържат конкретни разпоредби за преодоляване на регулаторните пречки пред износа на автомобили от ЕС и се осигурява защита срещу имитация на 169 традиционни европейски храни и напитки (като например сиренето "Рокфор", вината "Порто" и "Херес", спиртната напитка "Irish cream" или месния деликатес "Прошуто ди Парма"), признати за продукти с т.нар. географски означения.


Същевременно споразумението за търговия е израз на силна ангажираност от двете страни по отношение на околната среда и социалните права. С него се определят високи стандарти в областта на труда, опазването на околната среда и защитата на потребителите и се гарантира, че няма "надпревара за достигане на най-ниски равнища" с цел насърчаване на търговията или привличане на инвестиции.


Съгласно споразумението двете страни се ангажират да ратифицират и прилагат осемте основни конвенции на Международната организация на труда (МОТ) и да спазват, насърчават и ефективно да прилагат принципите на МОТ, свързани с основните трудови права; да изпълняват Парижкото споразумение, както и другите международни споразумения за опазване на околната среда, и да работят за съхраняване и устойчиво управление на дивата природа, биологичното разнообразие, горското стопанство и рибарството; също така да включват независимите организации на гражданското общество в процеса на наблюдение на изпълнението на тези ангажименти от двете страни.


Виетнам вече постигна напредък по тези ангажименти, като през юни 2019 г. ратифицира Конвенция № 98 на МОТ относно колективното договаряне, а през юни 2020 г. - Конвенция № 105 на МОТ относно принудителния труд. През ноември 2019 г. страната също така прие преработен Кодекс на труда и потвърди намерението си до 2023 г. да ратифицира оставащата една основна конвенция на МОТ относно принудителния труд.


Виетнам е вторият по големина търговски партньор на ЕС в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН) след Сингапур, като търговията със стоки е възлязла на 45.5 млрд. евро през 2019 г., а търговията с услуги - на около 4 млрд. евро (2018 г.).


Основният износ на ЕС за Виетнам са високотехнологични продукти, включително електрически машини и оборудване, въздухоплавателни средства, превозни средства и фармацевтични продукти. Основният износ на Виетнам за ЕС са електронни продукти, обувки, текстил и облекло, както и кафе, ориз, морски храни и мебели.
С общ размер на преките чуждестранни инвестиции в размер на 7.4 млрд. евро (2018 г.) ЕС е един от най-големите чуждестранни инвеститори във Виетнам. По-голямата част от инвестициите на ЕС са в областта на промишлената преработка и производство.


Споразумението с Виетнам е второто търговско споразумение, сключено от ЕС с държава - членка на АСЕАН, след неотдавна сключеното споразумение със Сингапур. То представлява важен крайъгълен камък в ангажираността на ЕС към Азия, като се нарежда до вече съществуващите споразумения с Япония и Република Корея.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Можем само да завиждаме на социалистически Виетнам за напредъка в последните 30 години. Голяма част от ръководителите им сега са били в НРБ и се чудят защо не се възползваме от взимоизгодно сътрудничество и търговия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 2. 2 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 30 Неутрално

  виетнам няма финансов надзор и е мекк на чейнджбюра от САЩ и Великобритания, които ги използват за своите онлайн-платформи като liberty reserve , paypal, paypass и други. Е, liberty reserve, заради игнориране на рекета от страна на щатската хазна, гризна дрьвче..🤣, но пьк милионите, по-точно заработените милиарди от яко пране, никой още не ги е открил🤪Та на онези еФропейци, дето ще се пробват на виетнамския пазар - внимавайте да не ви затьнат печалбите в британски и американски джобчета🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

  Не съм крал
 3. 3 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Сега трябва да паднат цените на The North Face и всякакви такива марки, които във Виетнам може да се купяр за 1/10 от цената тук.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 4. 4 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 30 Весело

  Трьмп забрани тик-ток, но статия за тази демократична мярка- липсва🏦⛩

  Не съм крал
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Тва също като другарят Виденов малко преди да падне. Беше отишъл до Виетнам да проси житце и нямаше време за разни там американци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  Не разбрах евтини банани ли ще внасят оттам или евтини хора? А евтините донги кво ще ги правят?

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  И на тези дишаме прахта :(( Имам познат работещ в университет на Виетнам ,и говори за "доброто и смислено образование"във Виетнам, а бяхме страната от която виетнамците за първи път виждаха цивилизацията. Във всеки град имаше "виетнамски общежития". Господи каква деградация ...

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Любопитно

  "Основният износ на ЕС за Виетнам са високотехнологични продукти, включително електрически машини и оборудване, въздухоплавателни средства, превозни средства и фармацевтични продукти."

  За всички ни е ясно, че Виетнам върви ускорено по стъпките на Китай - разрастваща се азиатска икономика, с помощта на високите технологии на Запада ! Дано само не се превърне наистина във втори такъв Китай с агресивните му претенции към неговите съседи, част от които е и самия Виетнам !

 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  "От днес износът на ЕС за Виетнам ще се облага с по-малки мита."

  Абе да ви имам специалистите журналя. На кой му пука според вас за вноса и на кой за износа? Колко човека познавате в чиято дейност се включва износ за Виетнам? Аз лично нито един. А колко познавате, които ги касае вноса? Май... Всички. 99 процента. Само за пример ще дам Найки. Та обяснявайте за вноса, не за износа.
  Друг ъгъл: с какво е характерен ЕС? С огромния си пазар. С какво е характерен Виетнам? С работниците си. Даже бай Тошо ги внасяше.И какъв е по важния път според вас? На стоките от пазара до производителя или от производителя до пазара?

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3203 Весело

  Отново ще пием виетнамско кафе и консервиран ананас ...

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Не разбрах евтини банани ли ще внасят оттам или евтини хора? А евтините донги кво ще ги правят?
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  Много неща не си разбрал ..

 12. 12 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Виетнам е една от силните иконмики в юго-източна азия. очевидец съм на големият бум в малкия бизнес там.
  https://www.tripadvisor.com.au/Restaurant_Review-g293924-d5029968-Reviews-Kalina_Cafe-Hanoi.html

 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#1] от "dark'star":

  "Можем само да завиждаме на социалистически Виетнам за напредъка в последните 30 години"

  Ааааа, защо? Чемодан, вокзал Ханой. Щом толкова те кефи, защо не отиваш там? Само си представи каква реклама за правителството на Виетнам ще бъдеш. Гражданин на ЕС емигрирал във Виетнам, по икономически причина. Ще те носят на ръце поне ..... 3 месеца. Е, после ще правиш като вятъра, но това е друга тема.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Весело

  Не разбрах евтини банани ли ще внасят оттам или евтини хора? А евтините донги кво ще ги правят?
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  Явно не си разбрал, сега вместо Made in China ще се чете Made in Vietnam 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Любопитно

  И на тези дишаме прахта :(( Имам познат работещ в университет на Виетнам ,и говори за "доброто и смислено образование"във Виетнам, а бяхме страната от която виетнамците за първи път виждаха цивилизацията. Във всеки град имаше "виетнамски общежития". Господи каква деградация ...
  —цитат от коментар 7 на dejmos


  Смеехме им се едно време, че живеят по 20 души в една стая и ядат кучетат на Софиянци, но доживяхме да видим и другата страна.....за съжаление.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Виетнам е една от силните иконмики в юго-източна азия. очевидец съм на големият бум в малкия бизнес там. https://www.tripadvisor.com.au/Restaurant_Review-g293924-d5029968-Reviews-Kalina_Cafe-Hanoi.html
  —цитат от коментар 12 на lpi31580057


  Що пък само малък бизнес?
  Ми имат и автозаводи ..

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#12] от "lpi31580057":

  И с каква този ресторант доказва, че Виетнам е силна икономика?

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Весело

  Черен ден за Китай :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално



  Значи най-голямото предизвикателсво пред виетнамското правителството е изхранването на собственото си население.
  Официално са обявили който може да си опита късмета в чужбина.
  Чехия и Полша например внася виетнамци да бачкат.



 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Весело

  Явно не си разбрал, сега вместо Made in China ще се чете Made in Vietnam
  —цитат от коментар 14 на padrino


  Прав си, прав си :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#1] от "dark'star":

  Безработнико, Виетнам е протекторат на САЩ. Затова си безработен от 30 години насам. Същото ги чака и в любимия ти Китай :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Весело

  Не разбрах евтини банани ли ще внасят оттам или евтини хора? А евтините донги кво ще ги правят?
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  Комунде, телефоните на Самсунг се произвеждат във Виетнам. Както и много други неща. Китайската кочина утече. Едно от наказанията им :) Но не най-тежкото хихихи

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално



  Преди да пишете малоумни изцепки за Виетнам вижте е туй нящо:

  GDP per capita = $2,740 (nominal, 2019 est.)

 24. 24 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#12] от "lpi31580057":И с каква този ресторант доказва, че Виетнам е силна икономика?
  —цитат от коментар 17 на Нинов


  смият той, с нищо. това е само илюстрация, че който иска може

 25. 25 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ми имат и автозаводи ..
  —цитат от коментар 16 на simChо


  и много смесени бракове от 70'те:)) името на кафенето е показателно

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#24] от "lpi31580057":

  Най-якият ресторант в Плевен е на Ахмет Доган. Има дори аквариум с морска вода и риби от екзотични морета.

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Ми имат и автозаводи ..
  —цитат от коментар 16 на simChо


  и много смесени бракове от 70'те:)) името на кафенето е показателно
  —цитат от коментар 25 на lpi31580057


  Едва ли смчесените бракове имат нещо общо с отпадането на митата ..
  А евтино автопроизводство, мисля че има ..

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Не вярвам. Виетнам води почти 30 години войни за независимост след ВСВ. Отначало срещу французите, после срещу американците.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 29 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#24] от "lpi31580057":Най-якият ресторант в Плевен е на Ахмет Доган. Има дори аквариум с морска вода и риби от екзотични морета.
  —цитат от коментар 26 на Нинов


  явно има разминаване между нашите разбирания за "добър" и "як"
  моето разбиране е, че чалгата може да е "яка", но никога "добра"

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#1] от "dark'star":"Можем само да завиждаме на социалистически Виетнам за напредъка в последните 30 години" Ааааа, защо? Чемодан, вокзал Ханой. Щом толкова те кефи, защо не отиваш там? Само си представи каква реклама за правителството на Виетнам ще бъдеш. Гражданин на ЕС емигрирал във Виетнам, по икономически причина. Ще те носят на ръце поне ..... 3 месеца. Е, после ще правиш като вятъра, но това е друга тема.
  —цитат от коментар 13 на George Svinarov


  много ви се иска да пъдите : "Чемодан, вокзал ..." ,
  ама вашите чемоданстват по ЕУ, УСА и ГБ, а ние оставаме :-)
  Рано или късно ЩЕ БЪДЕМ ПАК КАВИТО БЯХМЕ -
  нация образована, техническа , ядрена и космическа !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":

  Да си разбрал. Както се казваше в една реклама - "трябва и акъл"...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Поредният пирон в ковчега на малкия и средния бизнес. Посреднаа аванта за големите корпорации назначили си политиците из целия ЕС! Не виждам особени ползи от безмитна търговия с Виентнам, освен за корпорациите, които ще използват евтиният виетнамски труд и ще трупат огромни печалби. За обществото в Европа само минуси!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Само в едно съм се уверил- виетнамските стоки, особено инструментите, са в пъти по- качествени от китайските калпави ментета..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#29] от "lpi31580057":

  Доганският р-т е получил същата оценка 4,5 като виетнамския

  https://www.tripadvisor.de/Restaurant_Review-g303649-d6223058-Reviews-LIFE_restaurant_pizzeria_wine_bar-Pleven_Pleven_Province.html

 42. 42 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Забележете - във Виетнам има Марксистко-Ленинистка еднопартийна социалистическа система, но от гледна точка на всичко останало, ние сме злетаци или най-много като тях.

  Така ще е, с тези ГЕРБидж БОКОлуци.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Неутрално

  Прав си, прав си :)
  —цитат от коментар 20 на EU defender


  И ти си мислиш, че това е по-добре или има голяма разлика в полза на Европа? 🤣🤣🤣
  А статията прочете ли? Особенно часта в която пише:

  "Също така европейските дружества по-лесно ще осъществяват стопанска дейност във Виетнам: те вече ще могат да инвестират и да кандидатстват за обществени поръчки в условия на равнопоставеност с местните конкуренти."

  Да ти го преведа ли или и сам можеш?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4978 Неутрално

  Поредният пирон в ковчега на малкия и средния бизнес. Посреднаа аванта за големите корпорации назначили си политиците из целия ЕС! Не виждам особени ползи от безмитна търговия с Виентнам, освен за корпорациите, които ще използват евтиният виетнамски труд и ще трупат огромни печалби. За обществото в Европа само минуси!
  —цитат от коментар 35 на Stargate


  Малцина ще те разберат.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Странното е, че Виетнам има по-добри отношения със САЩ, отколкото с Русия.
  Скоро в един руски форум, под тема за Виетнам, доста руснаци се жалваха, че не получавали нужното уважение от виетнамците.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Това си е успех за ЕС, най-накрая шефовете в Брюксел да свършат нещо полезно. Дано Виетнам не тръгне по пътя на Китай към изолация и връщане към комунизма.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#23] от "Нинов":

  "Преди да пишете малоумни изцепки за Виетнам вижте е туй нящо:

  GDP per capita = $2,740 (nominal, 2019 est.)"

  ++++++++
  Таман 4 пъти пи малко от България. Даркстар не знам какво чака, та не стяга куфарите)

 60. 60 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stargate":

  Да, за шиенето на ишлеме, при робски условия, няма да е най-добре. Дали не е дошъл моментът, да се смени бизнес моделът? Доколкото мутрите бръмчат основно на държавни поръчки, въпросното ишлеме, кръчми и туризъм, всъщност уравнението за малкия и среден бизнес може и да излезе.

 61. 61 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":

  "Рано или късно ЩЕ БЪДЕМ ПАК КАВИТО БЯХМЕ -"

  Затворници в комунистическия концлагер ли?

 62. 62 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  This year Vietnam increased its minimum wage by an average of 5.7 percent. The new rates came into effect in January and range from US$132 to US$190 depending on the region.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  В виетнам минималната заплата е около 250 долара на месец в зависимост от региона + - 10 %

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Явно са успели да се справят с мафията.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  250 × 1.65 =412 лева заплата на виетнамеца на месец

 69. 69 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Прекрасна новина.
  Задава се сериозен конфликт с Китай, никой още не знае колко точно. Но ще продължи десетилетия и китайският внос със сигурност ще се оскъпи. Многократно.
  Въпросното споразумение е облагодетелства ЕС в поне три различни направления:
  1. Износът (интуитивно най-ясното).
  2. Като предполагаемо (частично) решение на гореописаното поскъпване на вноса от Китай, който ще удари най-лошо точно на най-бедните, които и без това са на прага на бедността. Помните ли, когато при любимия на някои бай Тодор, обикновена памучна блузка (примерно, от плевенската марка Саня) струваше към 20 лева, 1/10 от заплатата.
  3. Накрая, най-малко интуитивното, но не по-малко важно- една част от тоя внос всъщност ще е произведен в Китай. Самите работници в китайските фабрики ще започнат да саботират работодателите си (неспособни да им плащат същите надници поради липса на поръчки), крадейки материали и работейки на частно в къщи- за са произведат текстил, който ще бъде изнасян контрабандно във Виетнам (и Камбоджа, и Тайланд,и къде ли не). Това, разбира се, допълнително ще отслаби Китай в дългосрочен план.

 70. 70 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#44] от "padrino":

  Най хубавото от всичко е че британия е изхвърлена от Европейския съюз без сделка .Стои си на блатния остров и не се притеснявай за Европа .

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":Да си разбрал. Както се казваше в една реклама - "трябва и акъл"...
  —цитат от коментар 33 на Vlado Nikolov


  Да съм разбрал, ма не съм разбрал. Ти кво разбра? Виетнамци ли ще внасят или банани?

 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#59] от "George Svinarov":

  Виетнам успешно се конкурира с най-бедните страни в света.

 73. 73 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#44] от "padrino":

  Това означава че германския едър капитал ще продължава да забогатява .А Германия ще става все по силна като държава за разлика от разединеното кралство .

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Всяка икономическа криза в разединеното кралство е музика в ушите ми .

 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Весело

  До коментар [#1] от "dark'star":

  Защото са от ДС Тия виетнамци са вербувани бе ,комунисти си един са

  гошо
 77. 77 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 354 Неутрално

  250 × 1.65 =412 лева заплата на виетнамеца на месец
  —цитат от коментар 68 на cgv37662786


  За това са по-предпочитани от Китай за бизнеси вече. Особено след като гнусните китайци станха империалисти и те...

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#6] от "Judjuk":Да си разбрал. Както се казваше в една реклама - "трябва и акъл"...
  —цитат от коментар 33 на Vlado Nikolov


  Да съм разбрал, ма не съм разбрал. Ти кво разбра? Виетнамци ли ще внасят или банани?
  —цитат от коментар 71 на Judjuk


  Или електроника и леки коли?
  Да припомним В ЕДИН ЗАВОД на VinFast , през 2019 имаше инвестиция 1.5 милиарда долара..
  Отделно същите тези VinFast купиха завода на "Дженерал Мотърс" в Хайфон ..

  https://chevrolet.com.vn/en/system/404?destination=/vi&_exception_statuscode=404

  Спомена се вече и за заводите за електроника ..
  Та ще се намери, какво да се внася, освен текстил и маратонки ..

 79. 79 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Значи Китай отива в историята. Идват Индия и Виетнам (и Етиопия и Филипините)

 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#44] от "padrino":

  Местните конкуренти едно 75% от тях са всъщност китайски...

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Отново ще пием виетнамско кафе и консервиран ананас ...
  —цитат от коментар 10 на SS


  Виетнамското кафе е страхотно особенно това със желтък.

 82. 82 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  преди 26 години в чикаго с един работен ден =100 долара можеше да купиш 300 кг пилешки бутчета or 380 литра бензин

 83. 83 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#1] от "dark'star":"Можем само да завиждаме на социалистически Виетнам за напредъка в последните 30 години" Ааааа, защо? Чемодан, вокзал Ханой. Щом толкова те кефи, защо не отиваш там? Само си представи каква реклама за правителството на Виетнам ще бъдеш. Гражданин на ЕС емигрирал във Виетнам, по икономически причина. Ще те носят на ръце поне ..... 3 месеца. Е, после ще правиш като вятъра, но това е друга тема.
  —цитат от коментар 13 на George Svinarov


  Ехх, чиче, на такива изсъхнали като тебе, целия ви мироглед е ограничен до ония 10-15 години преди и след промяната...много тъжна гледка сте. Дори изреченията, манталитета и изказа ви са едни и същи - все чемодани, все питате кой бил емигрирал там, все питате "що не отиваш там?"...

  Чиче, знаеш ли, че в ЕС страната с най-много пристигнали имигранти за 2017 година е...Полша? Наясно ли си, че за миналата година Русия има повече имигранти от Великобритания, Франция и Канада? 'фани чети, ако не ми вЕрваш: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_immigrant_population

  Тая работа с "децата на Запад" и кой работел "на Запад" е най-запазената отломка от мисленето на соца. И е парадоксално как най-големите антикомунисти най-яростно пазите манталитета на соца, па макар и в огледален вид...

  Колкото до Виетнамците - не им трябват европейци. Както на китайците не им трябваха европейци да станат най-големия производител на смартфони, да построят космическа станция, или да направят квантов компютър...

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 84. 84 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#69] от "klecho":

  Сметката ти е сгрешена.
  1. Виетнам, както и повечето от останалите държави от региона са на практика китайски проксита. Китай е прпблем вече за ЕС и САЩ конкурирайкинги в Африка и Латинска Америка, като и ЕС и САЩ се чудят какво да направят за да си предпазят собствените бизнеси и ключова инфраструктура от китайците нали не се заблуждаваш да си мислиш че Виетнам с неговата над 1000 километра обща сухопътна граница с Китай е независим от Китай?
  2. Това с краденето и шиенето у дома е затрогващо забавно но по вероятно китайците ще превърнат Виетнам в една тяхна безмитна зона за износът им към ЕС. Като оставят на Виетнам някакъв процент за услугата.

  Модератора е неадекватен!
 85. 85 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#83] от "Чубакът":

  Това руската пропаганда сте голяма работа ,а едно обикновено ножче за бръснене не можете да направите в любимата ти Русия .

 86. 86 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#83] от "Чубакът":

  Може да го кажете на любимия ви професор Иво Христов .В България повече никога няма да дойдат русофили на власт .

 87. 87 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#44] от "padrino":

  Ами отпада протекционизма(на първо четене)....но си мисля, че не само възползване на големите корпорации от евтината работна ръка е големия замисъл. Скритият замисъл е създаване на ново икономическо чудо в Югоизточна Азия, което толкоз ще набъбне(и като народ гонят 100 млн.), че в даден момент ще се изправи срещу Китай. Сега страхът се поражда от Китай, трябва да има някаква възпираща стратегия...защото Китай от икономическо и научно чудо се превръща във Франкенщайн, който набира сили да унищожи създателя (-ите) си.

 88. 88 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Хубаво е да има алтернатива на китайския експорт за ЕС. Пазя хубави спомени от тази страна.

 89. 89 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ivan_":

  1. Не мога да се съглася. Минало бешело. Не можеш да бъдеш прокси на някой, който ти е пряк конкурент за папо. В началото бе Япония, после залезе и дойде Ю. Корея. Мина се време, Корея залезе и дойде Китай. Сега очакваме с нетърпение залезът на Китай и ще дойдат Камбоджа, Виетнам, Филипините.

  2. Такъв риск донякъде има, затова ЕС предпочита да не рискува и излиза с цялостно двустранно споразумение. Където много ясно е казано, какъв процент от производството (като почнеш от берача на памук на полето) трябва да е осъществено във Виетнам, за да може да се издаде свидетелство за произход "Made in Vietnam".

 90. 90 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Започна се! Остава и Северна Корея да приобщят и неизбежното "произведено в Китай" да залезе

 91. 91 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#83] от "Чубакът":Това руската пропаганда сте голяма работа ,а едно обикновено ножче за бръснене не можете да направите в любимата ти Русия .
  —цитат от коментар 85 на cgv37662786

  Платен руски трол, дудне из форуми, така ли бе cgv37662786 ??
  Пасолят ти е казал, да си под прикритие??

 92. 92 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Русия е проклятието за България .Защото България е част от европейската цивилизация и Русия винаги ни дърпа към сибирксия феодален порядък .

 93. 93 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България?

 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#89] от "klecho":

  Китай няма да залезе. Въпросът за него е ще успее ли да измести САЩ. За негов залез и дума не може да става.
  За другото, колкото всичкото карго от Холандия има ЕС произход толкова и виетнамското ще има. Във всеки един етап на международна търговия е имало посредници между блоковете.
  Виетнам получава тази възможност. Да видим ще му позволи ли Китай да направи голямо пристанище нали знаеш какъв е един от проблемите с Южнокитайско море, дали Сингапур ще остане в ролята на логистичния хъб за тази част на света, за сега Китай дава индикации да го измести със свое пристанище, да видим Виетнам какъв отговор ила на това.

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Весело

  До коментар [#94] от "Ivan_":

  Да ти върна жеста- трогателно забавен и наивен.

  Според някои и СССР нямаше да залезе, и единственият въпрос беше, кога ще задминат САЩ.

  Да, Виетнам ще получи своето пристанище, самолетоносачът "Джордж Вашингтон" е гаранция за това.

  ЕС могат да си позволят някои врътки, Виетнам не.
  Най-малкото, изнасяното от ЕС трудно може да се продаде на същата цена, ако се произвеждаше другаде. Ако изобщо може да се произведе другаде, де.
  Но и за ЕС има изискване, поне 50% от добавената стойност, да е създадена в Съюза.
  Освен, ако нямаш някоя революционна информация, която да споделиш?

  Безмитната зона на Китай се нарича Хонг Конг. Ама и там положението е минало бешело.

  Гледам, братският китайски народ ти е на сърце?

 96. 96 Профил на uzi7649O639
  uzi7649O639
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи могло и така. Е оти ги ручахме жабетата тогава и си съсипахме държавата, ето че комунистически Виетнам търгува свободно със Запада и привлича инвестиции от същия. Пък нас ни залъгваха, че да оголиш дупе и да позволиш да те клатят е без алтернатива.

 97. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Русия е ..
  —цитат от коментар 92 на cgv37662786


  Неадекватен троле, в темата НЕ ПИШЕ НИЩО ЗА ЛЮБИМАТА ТИ РУСИЯ ..

  Що я споменаваш, при всякаква дискусия?

 98. 98 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#78:"simChо"][/quote]

  Що пък ми сложихте минус?

  Пръв "Фолксваген" през 1991 прави производство във Виетнам Toyota, Daimler Chrysler, Nissan-Renault, Honda и BMW са инвесктирали над 25 милиарда $ , главно в съвместни предприятия ..

  За електрониката говорихме ...
  А вие си мислехте, че от Виетнам все ще идва текстил и маратонки??

 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  A другарят Си гледа и си гризе ноктите.

 100. 100 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 16 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK