България е сред лидерите по бавно адаптиране към законите на ЕС

Почти непрекъснато, откакто ГЕРБ управлява, процедурите на Еврокомисията срещу България се увеличават.

Почти непрекъснато, откакто ГЕРБ управлява, процедурите на Еврокомисията срещу България се увеличават.Откакто управлява ГЕРБ почти непрекъснато се увеличават процедурите на Европейската комисия срещу България за ненавременно или неправилно пренасяне в националното законодателство на европейски решения, регулации и закони.


През 2019 г. България е сред страните от ЕС, срещу които комисията е започнала най-много действия за проблеми с въвеждането в страната на правото на ЕС - общо 39, като половината от тях са за забавено прилагане.


В същото време са били закрити други производства, но балансът е, че от 60 през 2018 г. активните са се увелиили до 74. През 2015 г., когато управлява второто правителство на Бойко Борисов, тези уведомителни и наказателни процедури са били 39.
За всички 28 държави от ЕС през миналата година е имало общо 406 нови производства за установяване на неизпълнение на задължения. А това означава, че почти всяко десето от тях, е било започнато срещу България.


Данните са от публикувания в петък годишен доклад за мониторинга върху спазването и прилагането на правото на ЕС. В него се припомня защо това е важно за гражданите и бизнеса - "тъй като то отстоява правата и ползите за тях, произтичащи от това право, които в противен случай биха били отречени (...) и осигурява еднакви условия на конкуренция на вътрешния пазар".Европейската комисия ежегодно представя доклад относно мониторинга върху прилагането на правото на ЕС през предходната година. След това Европейският парламент приема резолюция относно доклада на Комисията.За 2019 г. евродепутатите ще видят за България, че отново 35 са процедурите за забавено прилагане правото на ЕС. Иначе казано, България участва в подготовката и изработването на тези закони, но след това не ги адаптира навреме в българското законодателство, за да се възползват гражданите и бизнеса от тях.


Брой на процедурите срещу България за забавено прилагане на законите на ЕС.

Брой на процедурите срещу България за забавено прилагане на законите на ЕС.

20 от 35 активни процедури за забавено прилагане правото на ЕС в България са започнати през 2019 г.

20 от 35 активни процедури за забавено прилагане правото на ЕС в България са започнати през 2019 г.


За целия Европейски съюз през миналата година Европейската комисия е започнала 797 наказателни процедури, като най-големият брой от тях (175) са били за околната среда.


Със 147 следват тези за вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и дребни и средни предприятия, а трети по брой са тези за мобилност и транспорт - 83.


В края на 2019 г. продължават да са отворени 1564 процедури.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  За Шайката европейското законодателство и прилагането му е чиста отрова !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  Това пъклено дело е в голямата си част дело на корифея Дани и подопечните му калинки от министерството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2583 Весело

  В България законите се пишат по поръчка а не според правните норми, така че това е нормално. Добре е все пак, че не са 50% 😁
  1 от 10 все пак не е толкова лошо 😁😁

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  "Откакто управлява ГЕРБ почти непрекъснато се увеличават процедурите на Европейската комисия срещу България..."

  Дневник, майтап ли си правите с читателите? Откакто сме в ЕС, имаме две години тройна коалиция и наложено при нея най-тежката санкция (спиране на фондовете) и една година и половина Орешарски и пак наложена същата мярка.

  Тоест, през почти цялото време откакто сме в ЕС управлява ГЕРБ, няма наложена най-тежка санкция, България е "сред лидерите", а не "лидер" в отрицателен смисъл.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3981 Весело

  Така е, тук по тези географски ширини , интересът клати феса !

 6. 6 Профил на PetarKara
  PetarKara
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  А преди да коментирате прочетохте ли, че става дума за периода от 2015 г. насам? ГЕРБ управлява от ноември 2014 г. с едно прекъсване на служебно правителство.

 7. 7 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Няма какво да се лъжем: по всеки критерии сме на последно място на ЕС. Пак добре, че сме на последно място!
  ОСТАВКА! Съд за Доган, Пеевски и Борисов!

 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#6] от "PetarKara":

  ГЕРБ управлява с малки изключения от 2009-та, а коментара ми е за целия период на членството на България в ЕС и по подразбиране се отнася и за който и да е подпериод.

 9. 9 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Най-бързо се адаптираме към усвояване на пари. Например, взели сме пет милиарда за канализация, но не е построено и половината. Нищо, че Бочко плещи други глупости.

  Освен това - медии, моля ви - не оставяйте Борисов да ви омотава в приказки как строял, и прочее - ТОВА СЕ ОЧАКВА ОТ НЕГО! Все едно да се хвали, че банкомата ти пуска пари. Ми това му е работата.

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Весело

  Колко позитивен песимизъм лъха още от заглавието.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#8] от "Отнесен":

  Тогава порови малко за най-голямото наказание и виж че е за действия в периода около 2011 година - тоест действия на ГЕРБ - винаги каго има негативен доклад от ЕС, ГЕРБ са сдали предсрочно властта, че народа да не прочете въпросния доклад и да им поиска сметка. Края на годината ще има нов негативен доклад, а ГЕРБ пак ще се изхлузят да им се размине и ще се върнат на бял кон. Преди Орешарски опра пешкира, сега е Радев или накратко: ГЕРБ+БСП=ВД (Вечна дружба). ГЕРБ лъже, БСП маже.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#6] от "PetarKara":

  Господин Карабоев. Бих искал да ви дам повод за журналистическо разследване. Вчера говорих с майка ми. Тя ми се обади след събранието на читалищното настоятелство. Според думите, за една година на читалището в село Близнаци са отпуснати 40 Хил. лева държавни и общински субсидии. От тях 12 хил. платени консултантски услуги. Двама човека назначени на щат, а библиотеката и читалището са постоянно затворени. Разбивката показала че около 2/3 от парите не са стигнали до споменатото. Инициатора е общински съветник в община Аврен от опозицията, който по стечение на обстоятелствата е родом от село Близнаци. Та бих ви питал, дали имате интерес към журналистическо разследване за какво се случва с читалищата в България. Какви средства се отпускат? Използват ли се последните по предназначение? И прочее въпроси.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#11] от "Deaddark":

  Чел съм всичките доклади и такова нещо не съм видял.

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#13] от "Отнесен":

  Ако е така, пак някоя медия е била купена, че оттам ги научавам някои неща.

  Иначе държавата се вмирисва откъм опашката - народа избира политиците, а в народа преобладава Андрешко, който за да си запази дребната далаверка, гласува за големиО далавераджия, който нЕма му пипа краденото в гърненцето.

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Весело

  Така е, тук по тези географски ширини , интересът клати феса !
  —цитат от коментар 5 на Николай Бучков


  Ама, сега улицата клати на феса интереса...

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  България не се адаптира не към законите а изобщо към ЕС. Което значи че не ни е там мястото. Но тъй като брюкселското отровно образувание и пуснало пипала почти в цяла Европа, май няма друга опция. Търпение му е майката докато съюза се разпадне. Както се разпаднаха Османската империя и комунистически блок. Бавно но сигурно.

 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3027 Весело

  Брюкселските зелки не знаят ли , че бързата работа - срам за майстора ...

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Така е, когато някой не иска да си го причинява

 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#14] от "Deaddark":

  Относно какво се случва в държавата, опитвам се да гледам малко и отвъд границата. Това, което се случва на България, се случва на цяла Източна Европа. За различните източноевропейски държави по-слабо или по-силно изразено, но в общи линии - едно и също явление, наречено обезлюдяване. В момента дори не сме първи по скорост на изчезване, преди нас са Украйна и Литва. И това широко регионално явление не си го обяснявам с "простия народ си ги избира" и "Бойко изгони хората". Причините са други.

 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Феодалният вилает не иска европска регулация. Това е толкоз просто и логично.
  Както и това, че освен отсраднатото, ще платим и санкциите. Ние, сеирджиите и диванените революционери.

 21. 21 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#14] от "Deaddark":

  Ако обичате, не закачайте Андрешко. Няма нищо тарикатско в това момче, което си изкарва хляба с мръсна работа. Това е недопустимо оклепване на положителен герой от българския литературен фонд.

 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Абе десет минути не можах да схвана какво значи заглавието.

  Водещите не са винаги лидери, маломуници такива

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Благодарение на съветските агенти сред населението!

 25. 25 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":
  Пораженията при управлението на ГЕРБ са по-малко, защото ГЕРБ е Б-отборът на БКП, а БСП-то е А-отборът.

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  С това владеене на английски език от администрацията - толкова. Да не говорим за специфичния език на законите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  До коментар [#25] от "ck":

  То пък един А-отбор :)

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  И ние един път да сме сред лидерите и пак , като калпави ученици.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Как да се адаптираме с този Фигурант приятел на путиновите вълци

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-mogat-li-poddrazhnitsi-i-propagandatori-na-putinovata-diktatura-da-izmetat-mafiyata-i-da-demokratizirat-balgariya

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Бойко си кара джипката (с 200), институциите го чакат да си подаде главата през прозореца, за да им каже какво да правят, той пък чака да му пишат напътствия на вайбъра (вече знае какво е вайбър), и така... времето си минава, изоставаме, НО това не е важно — важно е да няма предсрочни избори и служебно правителство.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 431 Неутрално

  От Гавазите за Европейска Реализация на Боеко - толкова.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Лошо, но пък имаше управления на които бяха спрени всякакви фондове.

 38. 38 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Не само сме сред лидерите на бавно адаптиране , но и самите т.н. българи заедно с тяхната турска и ромска част може спокойно да се причислят към въобще "неадаптираните " към съвременна Европа и са само т.н. европейци дотолкова ,че да ни се подиграват и разглеждат като някакви неандерталци или кроманьпнци ! !
  СРАМ И ПОЗОР ЗА УПРАВНИЦИТЕ НИ ! !

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  UNITED ЕU UNION

  Ми примата лидер откога чака в Чакалня за Евроразвитие...
  ЕС не си пръст мръдна да мушне в прима... ум малко.

  Не... физическа разправа.
  Не и як фонд.
  Грантовете развращават!

  "България е сред лидерите по бавно адаптиране към законите на ЕС"

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Специфичният не е кой знай колко екзотичен.

  Български: официален в и на Република България.
  Изучаването и ползване е право и задължение
  на гражданите и селяни (без дeскриминация)
  в Републиката.

  Водеща реч изобщо в Европа (в първата тройка)

  До коментар [#26] от "etty1":

  С това владеене на английски език от администрацията - толкова.
  Да не говорим за специфичния език на законите.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Даваш заден... за оставка?

  Боко,
  Лидер Вожд Водач... значи едно и също ;)
  Нещо като Guide повел международен туризъм към атракции.

  За съжаление, твоето лидерство е с обратен знак.

  Намира, че законите на ЕС за неатрактивни.
  Чака дажби в чакалня за Евронедоразвити.
  И т.н.

  До коментар [#22] от "Славейко":

  Абе десет минути не можах да схвана
  какво значи заглавието.

  Водещите не са винаги лидери,
  маломуници такива

  "България е сред лидерите по бавно адаптиране
  към законите на ЕС"

 48. 48 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#45] от "dnevnikar":

  Държавната управа ("администрация" значи прислужване) не е длъжна да владее чужди езици, а да си владее въпросите, които управлява.

 49. 49 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  German Officials Insist EU’s Internal Borders Should Remain Open

 50. 50 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Германия е за силен Европейския съюз , Британия е за разпада на Европа и разделението и .Както винаги Британската политика е антиевропейска

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Когато става дума за нещо негативно, ние сме винаги сред лидерите.

 53. 53 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Който търси негативни новини винаги ще ги намери. Очевидно, че Дневник има първи приоритет да внушава негативизъм и отрицание във времената, в които техният собственик е със затихващо политическо влияние.

  Моля ръководството на Дневник да развие някаква позитивна тема, например въпроса за приближаване на стандарта на живот в БГ до този в Евро зоната. Ето малко числа за отношение на покупателната способност (GDP per capita PPP) в БГ към тази в ЕЗ:
  2009 - 41,01%
  2019 - 49,09%:

  С други думи, покупателната способност в БГ се приближава до средната в ЕЗ. Бихме искали да е с по-висока скорост, но все пак се приближаваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK