И Франция иска финансови санкции за нарушаващите върховенството на закона

И Франция иска финансови санкции за нарушаващите върховенството на закона

© twitter.com/CBeauneФранция ще настоява за обвързване достъпа до 750 млрд. евро, договорени между правителствата от ЕС за преодоляване на кризата от пандемията, с финансови санкции срещу държави, които отслабват върховенството на закона.


"Не можем да кажем на гражданите на Франция, Полша, Унгария или която и да е страна в ЕС, че може да имаме финансова солидарност в Европа, но и че не ни е грижа за нарушаването на основни правила на демокрацията, свободните медии и човешките права."


Това заяви Клеман Бон, новият френски министър по европейските въпроси в интервю за "Файненшъл таймс", публикувано в неделя.
Формулата за върховенството на закона, договорена в Брюксел в почти 5-дневни непрекъснати преговори, е доста размита и позволява тълкувания и в двете посоки - че ще има обвързване на достъпа до евросредствата с това как се спазва този принцип или че в крайна сметка нищо няма да се промени, защото за крайното решение ще е нужен консенсус, т.е. то може да се спира с гласа и само на една държава.


ЕС опитва да отговори на това, което мнозина на Запад смятат за пълзящ авторитаризъм в Източна Европа. Европейската комисия, евродепутати и граждански организации посочват като особено проблемни в това отношение Унгария и Полша, припомня "Ройтерс". В интервюто си Бон казва, че ЕС трябва да бъдет по-строг спрямо нарушителите от тези страни. Той обяснява за "Файненшъл таймс", че е нужен силен механизъм и строги санкции.


Европа не е само пазар, а и културен и политически проект.


Клеман Бон,

министър на Франция по европейските въпроси


Какъв да е този механизъм трябва да се изясни до края на годината в диалог между страните членки, Европейската комисия и Европейския парламент. Без него помощният пакет може да остане замразен, включително защото трябва да бъде одобрен от националните парламенти, а в някои от тях - Нидерландия, Австрия, Дания и Финландия, например - са особено настойчиви за контрола над това кой и как в чужбина използва парите на данъкоплатците им.


Сега и Франция се присъединява към тази група, а Клеман Бон обяснява, че финансовите санкции са "нещо, което трябва да разработим съвместно с правни и финансови мерки, които са най-силните инструменти" срещу нарушителите на върховенството на закона.


"Ако има каквото и да е съмнение за силата, която ЕС може да приложи в защита на основните си ценности, то тогава и всеки гражданин ще се усъмни в релевантността на този проект", каза бившия съветник на президента Еманюел Макрон. "Европа не е само пазар, а и културен и политически проект", напомня човекът, който от 3 години е смятан за най-влиятелният президентски съветник по европейските въпроси и включван винаги в делегациите на Макрон при подобни пътувания или на Европейския съвет.


"Файненшъл таймс" припомня, че след споразумението от Брюксел властите в Полша са активирали кампания за излизане от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа. Освен това на 6 селища от страната бе отказана финансова помощ с евросредства заради това, че общинските съвети ги обявиха за "зони, свободни от ЛГБН".


Уважението към върховенството на закона е "екзистенциален впрос" за ЕС, допълва Бон в интервюто. "Не става дума за Запада срещу Изтока или, че някой поучава другите държави. Ако имаме механизъм за върховенството на закона, той по принцип трябва да не е срещу конкретна държава. Ако едно правителство нарушава върховенството на закона, за него трябва да има елементи от санкциите - финансови и правни."


Бон казва още нещо много важно. Той нарича "преминаване на Рубикон" споразумението за пръв път от името на целия ЕС да се заемат средства от капиталовите пазари. За т.нар. "пестеливи държави" в ЕС такъв наднационален дълг би трябвало да е изключение предвид шока от пандемията. Според Бон така е било нарушено табуто за волята на Европа да обедини финансовите си сили и че тово ми могло да се постъпи при други бъдещи забавяния на икономиката.


Позицията на Париж е важна и поради това, че европейската тема става все по-важна заради наближаващото начало на кампанията за президентските избори в страната. Франция трябва да гласува през пролетта на 2022 г., а точно тогава за 6 месеца тя ще е временен председател на Съвета на ЕС.


Друга важна битка в предстоящите 17 месеца до началото на френското председателство са идеите за общоевропейски дигитален данък за операциите на единния пазар и за "въглероден" данък за вноса от трети страни. Бон казва, че правителството му не иска да натоварва повече данъкоплатците да поемат бремето за възстановяване на икономиката.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Ми така им се пада на Полша и Унгария, като не вземат пример от нас.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 626 Весело

  Боко изгорЕ !
  Са ше тряа да връща, а не да взима:)))))
  ОтидЕ шкафчето

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Започват да треперят обръчите

  Къде е Гешев ?
  Къде е Борисов?

  Скриха се като мишки

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3375 Весело

  Бат Бойко сега ще му се качи кръвното, не мой така бре Господин Бон. Помисли за Слънцето на България 🤣🤣🤣

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 5. 5 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 921 Неутрално

  И кво, тука всички родоотстъпници злобеят, че можело да спрат на България парите от Европа.
  Повръща ми се от вас... 🤮

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  А в редакцията така са се превъзбудили, ще вече не могат да стигат клавишите. Хайде споразумнието, пестевили, имет она елия ЕС и т.н. пак бива, но да напишеш ЛГБН при положение, че това ЛГБН ти плаща заплатата. . .

  Иначе се радвам, че след шефа на радиото и арабския бодигард Макрон пак е намерил редовно мъжко присъствие около себе си.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Превеждам идеологическата конструкция "върховенството на закона"изобретене от френските, германските, холандските ... политтехнолози :

  "върховенство на закона" е такава законово и нормативно устроиство на ЕС при което пари течат от бедните страни ( Източна Европа, Южна ) към богатия Северозапад - Германия, Франция , Холандия, Белгия, Дания ....

  Запада от екове прави едно - краде по бедните и неразвити области на света, за да стане още по развит и по богат.
  И сега продъжава да прави същото , изобретявайки разлини иновационни стратегии и социални технолигии.

  Заключение:
  "върховенство на закона" е начин Западна Европа да краде от Източна и Юга.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  И кво, тука всички родоотстъпници злобеят, че можело да спрат на България парите от Европа. Повръща ми се от вас... 🤮
  —цитат от коментар 5 на Александър


  Нема, бе. Тва нас не ни засега. У нас закона е най на върха.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  И кво, тука всички родоотстъпници злобеят, че можело да спрат на България парите от Европа. Повръща ми се от вас... 🤮
  —цитат от коментар 5 на Александър


  И на нас от Вас ни се повръща, затова и са протестите.

  Притеснява ли Ви, че ще има санкции за нарушаващите върховенството на закона ?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  "Сега и Франция се присъединява към тази група, а Клеман Бон обяснява, че финансовите санкции са "нещо, което трябва да разработим съвместно с правни и финансови мерки, които са най-силните инструменти" срещу нарушителите на върховенството на закона."

  Наште Големи братя по времето на Орешарски не дадоха и един цент от вече договорираните средства. Нека обяснят по къв механизъм го направиха, че да разберем дали изобщо има нужда от механизъм. Или ще е като в баснята за вълка и агнето, дето му мътело водата. То ние едва ли сме хрисими като агънца, но нещем да ни будалкат до безкрайност. В България и слепите почнаха да проглеждат а Партията за европейско ....натаковане вече загуби величествения си ореол. Промените са в ход!

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  ..... арабския бодигард Макрон пак е намерил редовно мъжко присъствие около себе си.
  —цитат от коментар 6 на Един вампир броди из Европа


  Не забравяй и заклет Комунист, човек който само е получавал цял живот и никога не е имал пот на челото си.:

  Еманюел Макрон - президент на Франция и ко-принц на Андора, роден 1977. Средното си образование получава в йезуитския колеж Lycée la Providence в Амиен, но преди последната година е изпратен от родителите си в Париж, като опит да бъде прекъсната връзката му Брижит Озиер, негова учителка в гимназията. След матура кандидатства два пъти в едно от най-престижните висши учебни заведения в Париж (École normale supérieure), но не успява да влезе и вместо това учи за магистър по философия в друг университет. След дипломирането си работи като асистент библиография и справки на френския протестант-философ Paul Ricoeur. През 2004 получава магистърска степен по “Публично дело” в парижкия Институт за политически науки, последвана от обучение и обществена служба към Националния институт по администрация, междувременно членува в социалистическата партия. Работи като държавен служител в Генерална инспекция по финансите, а после като инвестиционен банкер в “Ротшилд и Ко”. През 2014 избран за министър на икономиката и индустрията, а през 2017, на възраст от 39 години, става най-младия президент на Франция.  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Весело

  Бат Бойко сега ще му се качи кръвното, не мой така бре Господин Бон. Помисли за Слънцето на България 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Нищо подобно!
  На Баце Му треперят мартинките, ама не от франсето, а от тия на кьошето. Софийските ...

  Клеман Убавецът ги ръси теа наляво и надясно най-напоително вече втора седмица.
  И само за Полша и Унгарие се терзае! И за ценностите на дедо Шори и Стамбулската пущина там.

  А наш Баце не само, че си козирува от самото начало, но и гък не е казАл против Шори, а за Стамбулската джендария даже пуснА' смс до "неговичките", дупетатите, че "nema mardane".

 13. 13 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Европа и САЩ мълчат за протестчето в София ! Явно са достатъчно добре запознати от техните разузнавателни служби за спонсорите и сценаристите на лилаво-червения пърформанс ! Дали и гоненията от страна на Гешев срещу проруските олигарси не е закъснял отговор на Запада за анексията на Крим !?

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  "Сега и Франция се присъединява към тази група
  —цитат от коментар 10 на Judjuk


  Франция не се присъединява към тази група. Първо, тази група е от даващите, а Франция е от страната на вземащите. Второ, групата пита как и за какво ще се харчат парите, включително и във Франция, а французите се опитват да размият този аргумент с вечната си грижа за неограничената свобода на ЛГБТ-пропагандата в Полша.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Отново ще се прилага избирателно и това за "върховенството на закона ", то ще служи да наказваме непослушните Полша и Унгария, а за послушната България отново ще си затваряме очите ...... знаем двуличието и фалша на ЕССР.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на niv36646309
  niv36646309
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Превеждам идеологическата конструкция "върховенството на закона"изобретене от френските, германските, холандските ... политтехнолози :"върховенство на закона" е такава законово и нормативно устроиство на ЕС при което пари течат от бедните страни към богатия Северозапад - Германия, Франция , Холандия, Белгия, Дания ....
  —цитат от коментар 7 на WWW


  Ти наред ли си? Ебаси малоумника.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  И кво, тука всички родоотстъпници злобеят, че можело да спрат на България парите от Европа. Повръща ми се от вас... 🤮
  —цитат от коментар 5 на Александър


  Не, бе, не на България. На шкафчето.

 20. 20 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Правилно!

  У нас тея с проблеми с върховенството на закона са далеч от софрата.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 21. 21 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  Какъв управленски модел ще избере Бац€, ако му спрат европейското кранче и как ще плаща, за да спечели избори?

 22. 22 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И кво, тука всички родоотстъпници злобеят, че можело да спрат на България парите от Европа. Повръща ми се от вас... 🤮
  —цитат от коментар 5 на Александър


  Ти ако искаш да даваш на непочтени хора пари - то си е за твоя сметка!
  Ама явно ти си такъв - лъжец, крадец и наглец - който само иска!
  И не злобеем, а страдаме, защото заради такива, като теб и Борисов сме на това дередже - бедни и на последно място в ЕС по всички показатели!

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Ако премиер и правителство провалят върховенството на закона и обогатява приятелски кръгове за сметка на народа, кой ще понесе санкциите?
  Кьовеши, какво мислиш по този въпрос?

 24. 24 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 651 Неутрално

  И кво, тука всички родоотстъпници злобеят, че можело да спрат на България парите от Европа. Повръща ми се от вас... 🤮
  —цитат от коментар 5 на Александър


  Дойде ли ти навреме последния път?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7892 Неутрално

  Хубаво говорят, ама трябва и действия. Като погледнем фактите, България заслужава да бъде порицавана и наказвана много повече от Полша и Унгария.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Празни приказки на поредното надуто френско бюрократче, което догодина няма да е министър, а безработен.

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Превеждам идеологическата конструкция "върховенството на закона"изобретене от френските, германските, холандските ... политтехнолози :"върховенство на закона" е такава законово и нормативно устроиство на ЕС при което пари течат от бедните страни ( Източна Европа, Южна ) към богатия Северозапад - Германия, Франция , Холандия, Белгия, Дания ....Запада от екове прави едно - краде по бедните и неразвити области на света, за да стане още по развит и по богат.И сега продъжава да прави същото , изобретявайки разлини иновационни стратегии и социални технолигии.Заключение:"върховенство на закона" е начин Западна Европа да краде от Източна и Юга.
  —цитат от коментар 7 на WWW


  Звучиш като политагитатор от начолото на "строежа на социализма"!
  На 90 години ли си?

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Без него помощният пакет може да остане замразен, включително защото трябва да бъде одобрен от националните парламенти, а в някои от тях - Нидерландия, Австрия, Дания и Финландия, например - са особено настойчиви за контрола
  —цитат от коментар 0 на др Беауне


  Збогом, грант! Едните няма да ратифицират без "върховенство на закона" , а други няма да ратифицират със него.

  Прочее др Беауне го има в списъка.
  http://www.lavocedellevoci.it/2019/05/28/bilderberg-2019-il-gran-ritorno-di-matteo-renzi/

 29. 29 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Другарите всячески се опитват да контролират правителствата, които не слушкат. Няма да им дали да папакт! Сякаш те /другарите/ не папкат също! Лицемери, нагли при това!

 30. 30 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5247 Весело

  "Европа не е само пазар, а и културен и политически проект."

  Боко се вмества във втората част

 31. 31 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Започват да треперят обръчите Къде е Гешев ?Къде е Борисов?Скриха се като мишки
  —цитат от коментар 3 на nessarox


  Бойко току-що раздал няколко десетки милиона, около 60 мисля, на животновъди. Имал - щял да им даде. Негови пари, разбирате ли

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  [quote#28:"dosetliv"][/quote]

  Готини са тези списъчета, особено ако се следят редовно -- откроява се постоянното присъствие. Както и постоянното отсъствие.

  Макрона също го каниха веднъж -- малко преди да го направят президент. От България само Камов беше ходил, но веднага след това напусна политиката. Сега обаче намериха Иванчо Кръстев и май е на път да стане част от постоянното присъствие.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  И Франция работи за окончателното разпадане на ЕС.
  Беззаконието в България не го броят за нарушение. Поляци и унгарци им са в очите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK