Прилична икономика и ниско качество на живот - къде е България при догонването в ЕС

Прилична икономика и ниско качество на живот - къде е България при догонването в ЕС

© thecatchupindex.euБългария изглежда приемливо в Европа по макропоказатели като дял на държавния дълг от БВП, кредитен рейтинг и дори изследвания и развитие, но е сред страните с най-голямо неравенство, лошо качество на живот и здравеопазване, висока корупция и ниска медийна свобода.


По показатели за това как живеят българите страната е на последно място в ЕС и по някои показатели дори изостава от държави извън съюза. При това е обкръжена от толкова държави със сходни проблеми, че може да се говори за разделение в Европа между Балканите и всички останали.


Това са част от заключенията в новото издание на Индекса на настигането за 2019 година, обобщени в доклад, озаглавен "Да караш на изпарения". Индексът на настигането се актуализира всяка година от 2011 г. насам и се подготвя от Институт "Отворено общество" - София. Той регистрира процесите на сближаването и раздалечаването в Европа, като измерва представянето на 35 страни: държави - членки на ЕС, страни - кандидати и потенциални кандидати за членство в ЕС, като се използват 47 индикатора в четири категории: "Икономика", "Качество на живот", "Демокрация" и "Управление".


Да караш от 5 години на изпарения
Заглавието "Да караш на изпарения" описва констатацията, че процесът на сближаване между новите и старите страни членки на ЕС губи скорост и сякаш е оставен да се движи по инерция, казва авторът Марин Лесенски. Този процес е бил най-динамичен през периода 2011 - 2014 г., след което настъпва забавяне и дори обръщане на посоката в развитието на някои от новите страни членки.


Средните резултати на новите страни членки са най-близо до желаните средни резултати на старите в ЕС в категорията "Икономика" и са по-отдалечени в категориите "Качество на живот", "Демокрация" и "Управление". Иначе казано, настигането в "Икономика", изглежда, е сравнително по-лесно, отколкото превръщането му в успех при други по-сложни системи.


Къде е България


В Индекс 2019 България е на 29 място с 36 точки в цялостната класация. Страната се представя най-добре в категориите "Икономика", където е на 28 място с 40 точки, и "Управление" - също на 28 място, но само с 38 точки.


Най-лошо е представянето на България в категорията "Качество на живот", където е класирана на 30 място с 29 точки. В "Демокрация" страната е на 29 място с 35 точки.


При индикатора за неравенство България е на 34 място от 35 и само Литва (33 място) и Латвия (30 място) са страните от ЕС в тази част от класацията.


Най-високата позиция в класирането България заема по индикатора "Държавен дълг", като е на 3 място сред 35 страни, с третото най-ниско ниво на държавен дълг спрямо брутния вътрешен продукт на страната след Естония и Люксембург. В класацията по индикатора "Кредитен рейтинг" България е на 22 място с 41 точки.


В "Изследвания и развитие (R&D)" страната е на 24 място с 39 точки, като това се измерва чрез два под-индикатора - за високотехнологичен износ и брой патенти на глава от населението.


България има добро представяне и в индикатора "Вътрешен конфликт и престъпност", който е част от категорията "Управление", където заема 20 място с 52 точки, като за измерване на този индикатор се използват два под-индикатора ("Индекс за мир" и статистика за убийства на глава от населението).


В индикатора "Електронно участие", част от категорията "Демокрация", България заема доброто 16 място с 56 точки.


Същевременно има редица отделни индикатори, където България заема едни от последните места в класацията. Така например в индикатора "Корупция", част от категорията Управление", България е на 30 място с 28 точки, като за измерване се използват два различни подиндикатора от изследванията за корупцията на "Прозрачност без граници" и на Световната банка.


В индикатора "Върховенство на правото", също част от категорията "Управление", страната ни е също на 30 място с 25 точки.


В индикатора "Здраве", който е част от категорията "Качество на живот", България заема 33 място с 23 точки, като този индикатор включва няколко подиндикатора: очаквана продължителност на живота, очаквана продължителност на живот в добро здраве, качество на здравеопазването и детска смъртност.


България заема 31 място с 29 точки в класацията по индикатора "Медийна свобода", част от категорията "Демокрация", като за измерването на този индикатор се използват два отделни подиндикатора - индексите за медийна свобода на Freedom House и "Репортери без граници".


Кой прави компания на България


При групирането на държавите в индекса (т.нар. клъстерен анализ) по икономика, управление и демокрация България попада в компанията на страни като Унгария, Хърватия, Гърция, Румъния Кипър и дори Испания. Но отново когато стане дума за качество на живот, страната слиза в по-ниска група сред Румъния и кандидатките за ЕС членство Черна гора, Турция и Сърбия.


Сближаването не е задължително еднопосочен процес. Има и случаи на раздалечаване, което се вижда в категориите „Демокрация“ и „Управление“.Данните използвани в Индекс 2019 обхващат периода преди започването на пандемията COVID-19, която обхвана света в началото на 2020 г. Следователно, данните и резултатите в доклада отразяват ситуацията в Европа преди свързаната с COVID-19 здравна, икономическа и социална криза.


Един от основните констатирани проблеми е, че през последните години процесът на догонване запазва динамика само за някои нови страни - членки на ЕС, и само по отношение на някои категории, докато при други се наблюдава стагнация. При това настигането на страните и начина на живот, към които се стреми Източна и Югоизточна Европа, се променя, след като някои политически партии на власт в догонващите държави започнаха да отхвърлят модела на своите партньори на Запад, поне в областите на демокрацията и доброто управление.


Така за поредна година индексът показва, че сближаването не е задължително еднопосочен процес и регистрира случаи на раздалечаване, което се вижда в категориите "Демокрация" и "Управление". В "Демокрация" Унгария отбелязва значителен спад от 6 позиции и от 15 точки в сравнения с класацията през 2011 година, като пада до 28 позиция през 2019 г., докато Полша губи 6 позиции спрямо 2011 г. и пада до 24 място през 2019 г. В сравнение с 2011 година и двете страни губят по 2 позиции всяка в категорията "Управление".


Прилична икономика и ниско качество на живот - къде е България при догонването в ЕС
Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Ако България не беше ЗВЕРСКИ ОГРАБВАНА от

  КРЕПЕНАТА ОТ РУСИЯ КЛЕПТОКРАЦИЯ

  българите бихме имали стандарта на живот на средния европеец

  СПРЕТЕ ДАНЪК РУСИЯ

  СПРЕТЕ ДАНЪК НОЩНИ ШКАФЧЕТА на тукашната клепташка руска прислуга

  и стандарта на живот на българина ще скочи поне тройно

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  "При индикатора за неравенство България е на 34 място от 35 и само Литва (33 място) и Латвия (30 място) са страните от ЕС в тази част от класацият"

  И трите дръжави са с плосък данък. Ма според българските-простак-икономисти то нема връзка....
  Хахахахахаха

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Колко е прилична икономиката ще се разбере през следващата година.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално


  ЛУКОЙЛ да бъде ПРИНУДЕН ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ

  Данък ДС - ДДС да бъде НАМАЛЕН от 20 % на 5 %

  Бюджетният излишък доказва че от българите СЕ ИЗЗЕМВА

  повече доход отколкото е нужен на Бюджета

  СПРЕТЕ ИЗТОЧВАНЕТО НА МИЛИАРДИ за РУСКИТЕ ДАНЪЧНИ проекти

  Турски поток и АЕЦ БелеНЕ

  И ще видите как българинът още на следващия ден ще заживее

  ПОНЕ ТРОЙНО ПО-БОГАТО

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Браво, Карабоев!
  Поне си казал нещо за прилична икономика!
  А качеството на живот е ниско, защото са ниски доходите, които назначените бизнесмени успешно задържат вече 30 години.
  Лошо е и здравеопазването, където почти никой не внася, а се влачи яко.
  Но... не идеализирам тези пред нас.
  Българските гурбетчии веднъж годишно се връщат да си оправят зъбите, значи не е толкова страшно.

  Еретик
 10. 10 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А по показателя: "евра в премиерско чекмедже" е на първо място. Дали има връзка с последното "кофти живот на мат'риала"🐽💩🎃

 11. 11 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако запада не ни източваше чрез кредитно-финансовата система, днес щяхме да сме над тяг по жизнен стандарт.

 12. 12 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  За протокола над една трета от бюджета на България е от данъци на Лукойл.

 13. 13 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Прилична икономика и ниско качество на живот"

  Колко да е прилична? Може и така да го докарват(на книга), по икономикса, ма дори и да беше вярно, трябвало е да се използва минало бешело време...

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Любопитно

  "Прилична икономика и ниско качество на живот"Колко да е прилична? Може и така да го докарват(на книга), по икономикса, ма дори и да беше вярно, трябвало е да се използва минало бешело време...
  —цитат от коментар 13 на jord bond


  И кога точно е била по-прилична?

  Еретик
 15. 15 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  "България има добро представяне и в индикатора "Вътрешен конфликт и престъпност"

  Всички други негативни индикатора са вързани за този "добър индикатор" 🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ако България не беше ЗВЕРСКИ ОГРАБВАНА отКРЕПЕНАТА ОТ РУСИЯ КЛЕПТОКРАЦИЯбългарите бихме имали стандарта на живот на средния европеецСПРЕТЕ ДАНЪК РУСИЯСПРЕТЕ ДАНЪК НОЩНИ ШКАФЧЕТА на тукашната клепташка руска прислугаи стандарта на живот на българина ще скочи поне тройно
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  България и българите са ограбвани не от Русия, а от родната мафия, която се занимава с прекупваческа дейност( законите, наложени от т.нар. "демократи" позволяват това да се случва). Нещо повече, заради безумната външна политика огромният руски пазар е затворен за българските стоки. Неслучайно из китните родни села живеят все по-малко българи, районите се циганизират. България се топи.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Весело

  Ако вярваш на тиквите - след две,три години ще се покажем във визьорите на най напредналите но както се казваше в оня стар виц от времето на комунизма за развитието на България-Ние ще настигнем САЩ ама дайте да не ги задминаваме,че ще ни видят скъсаните гащи.

 18. 18 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  А данък богатство? А прогресивен данък, по подобие на най- демократичната? А експроприация на експроприаторите?

 19. 19 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#12] от "PMG Baba Tonka Tonka":
  Глупости на търкалета.Бюджета на България е над 40 млрд. Искаш да кажеш, че Лукойл внася 13 млрд. Внася 1-2 млрд. годишно, акциз и ДДС върху горивата, плащани от крайния потребител. Които пак ще се съберат, дори и горивата, да се внасят или произвеждат другаде.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  За съжаление към такива класации има основателни подозрения. Знаем, че частни организации като Отворено общество, които са направили този индекс използват подобни камппании за защита на частните си интереси и за рекет срещу тези правителства, които не им играят по свирката и които имат интерес да дестабилизират.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Любопитно

  Къде е Нидерландия, че не я виждам, те да не са извън класациите вече?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 22. 22 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#8] от "Hawaii":За протокола над една трета от бюджета на България е от данъци на Лукойл.
  —цитат от коментар 12 на PMG Baba Tonka Tonka


  Това твърдение е вярно само в частта в която се споменава Лукойл.... Те данъци не плащат, това което правят е начисляват ДДС което отива в държавата, НО се плаща от всеки който налива гориво. С две думи, няма нищо общо с Лукойл.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  коя е тая прилична икономика? ниска добавена стойност и никаква продуктивност. ние се връщаме назад

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1930 Весело

  Най-големият парадокс е, че сме напред в сектора Управление, а се иска оставката на управляващите.:)
  Браво.

 25. 25 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Браво, Карабоев! Поне си казал нещо за прилична икономика! А качеството на живот е ниско, защото са ниски доходите, които назначените бизнесмени успешно задържат вече 30 години. Лошо е и здравеопазването, където почти никой не внася, а се влачи яко. Но... не идеализирам тези пред нас. Българските гурбетчии веднъж годишно се връщат да си оправят зъбите, значи не е толкова страшно.
  —цитат от коментар 9 на Костадин Иванов


  Качеството на живот е ниско, защото е субективна оценка.
  За икономиката е прилично, защото са реални показатели и немогат да се дават по ' усещане' или по 'методика'. Курупцията била висока (усещане) ама ОЛАФ друго казва. Също и нивото на контрабанда, а и събираемоста на данъците.

  Иначе за всеки непредубеден читател на статистика, при такива икономически показатели и толкова бързо нарастване на потребление и доходи, е ясно и реалното качество на живот. Пазар - за каквото плащаш това и получаваш.

  Виж 'шуробаджанащинатата', там е друго. Но горе-долу навсякъде е така, където има 'държавна хранилка'. Единственият начин е по-малко държава.

  Медината свобода -> то в момента няма телевизия дето да не е срещу власта. Даже има повече журналисти от протестиращи по някой репортажи. А че има корпоративна журналистика -> затова са алтернативните способи за информация.

  Здравеопазване лошо -> но в сравнение с какво? Усещаме се, че се сравняваме с много богати държави с традиции.

  Корупция -> има, ама не я виждаме.

  Правораздаване -> лошо, ама се справи криво ляво с рекет/битови/измами/отвличания/убийства и открити мафиоти. Няма сравнение с 2010, а с 2000 въобще не говорим. И от големите олигарси на прехода, комай никой не остана.

  * Пеевски/Доган са политически недостъпни. Засега. Но с Турция на Ердоган, всякакви по-резки движения ще са пагубни.

 26. 26 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#22:"padrino"][/quote]

  ДДС от продукцията на Лукойл носи милиарди в бюджета. Същото е с повечето предприятия, градени при "лошия социализъм". Повечето от тях от много акъл бяха съсипани.

 27. 27 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Де гиди дърти оплаквачи и оплювачи.
  Никога не сме били по добре.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 28. 28 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  Къде е Нидерландия, че не я виждам, те да не са извън класациите вече?
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Време е да се събудиш и да изпиеш едно кафе 🤣🤣🤣
  Нидерландия е от 2020, това е за 2019

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":За протокола над една трета от бюджета на България е от данъци на Лукойл.
  —цитат от коментар 12 на PMG Baba Tonka Tonka


  Данъците НЕ СА НА ЛУКОЙЛ

  Тази една трета са 20 % ДАНЪК ДС - ДДС

  което се плаща

  ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЗАРЕДИЛ ГОРИВО ОТ ЛУКОЙЛ

  НЕ СЕ ПЛАЩА от ЛУКОЙЛ

  ПЛАЩА СЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ !!!!!!!!!

  Панимайш тавариш !!!!!

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  За съжалание няма как да догоним никого и нищо с тази клиентелна система, архаична обществено - икономическа структура и тази провинциална култура!!!

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Ниски са "белите" доходи. Иначе няма недоволни работници. Неведнъж съм описвал схемата за плащане. Особено висококвалифицираните.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Е.....щом за тебе има парадокс, да съм спокоен.....
  Тъкмо си помислих че ти си я боядисал тая карта....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  [quote#22:"padrino"]
  —цитат от коментар 26 на faraon
  ДДС от продукцията на Лукойл носи милиарди в бюджета. Същото е с повечето предприятия, градени при "лошия социализъм". Повечето от тях от много акъл бяха съсипани.[/quote]

  ДДС от ВСИЧКО

  ОТНАСЯ МИЛИАРДИ от бюджета на БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

  Вместо българите да си купят с НАДВЗЕТИТЕ чрез ДДС пари нещо за себе си

  ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗЗЕМВА ДОХОД и СЕ НАБИВА в НОЩНИТЕ ШКАФЧЕТА

  ДДС от ВСИЧКО носи милиарди в бюджета

  Които МИЛИАРДИ СЕ ОГРАБВАТ като ИЗЛИШЪК

  и СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ по НОЩНИТЕ ШКАФЧЕТА на ГЕРБ и ДПС

 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ами бих дал една идея на дневник. Тук често ни показват технологичните достижения на различни далечни страни. Отидете в български технологични фирми, покажете какво и как се произвежда. Поне в Габрово е пълно с такива. Напишете и какви са заплатите в тези фирми, поне средните. Ако не за друго, да ориентирате децата какво да учат. Защото засега те искат да учат основно психология и философия. Намерете данни от нои и от нап, покажете структурата на заетостта, та да видим какво работи българина, дали като шофьор, или като високоплатен работник в технологично производство!?

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#30] от "selqnin":

  За съжалание няма как да догоним никого
  ========
  Ти пък що се цупиш?
  Не виждаш ли че си на светлинни години пред Турция.....страна членка на Г- 20......:)

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Качеството на живот е ниско, защото е субективна оценка.
  —цитат от коментар 25 на Николай С


  Хич НЕ Е субективна оценка качеството на живот

  СПЯЩИЯТ до НОЩНО ШКАФЧЕ с НАТЪПКАНИ ПАЧКИ в НЕГО

  ЖИВЕЕЩИЯТ в САРАИ

  имат РАЗЛИЧНО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ

  от работещите за единия хляб българи

  и техните възрастни и болни родители

 37. 37 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-големият парадокс е, че сме напред в сектора Управление, а се иска оставката на управляващите.:)Браво.
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  А как (напоследък) сте, в сектора "Стабиуност"?

 38. 38 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Тея малоумни анализи с точки са за още по малоумна аудитория. Обикновено ги пишат по вестникарски статии.

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Весело

  До коментар [#30] от "selqnin":За съжалание няма как да догоним никого========Ти пък що се цупиш?Не виждаш ли че си на светлинни години пред Турция.....страна членка на Г- 20......:)
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  Че то и ЛЕВЪТ е на светлинни години от ТУРСКАТА ЛИРА

  Благодарение на Султан СССеРдоган

 40. 40 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Икономика прилично,
  Жизнен стандарт трагично.
  Извод , грабеж и от свои, от чужди!

 41. 41 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Обобщено, БГ е на високи, дори призови места в класациите, които се измерват с числа, а е на ниски в субективните критерии на дървените философи-либерасти от "Лицемери без граници" и "Разхлопано общество. Същата е ситуацията с оценките на Полша и Унгария.
  Превантивно отговарям на плоскоглавите, които ще изиграят картата на ниските доходи. Със средна българска заплата (особено софийска) може да се живее по-добре, отколкото в голяма част от другите страни. Всеки пътувал малко повече го знае.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":За протокола над една трета от бюджета на България е от данъци на Лукойл.
  —цитат от коментар 12 на PMG Baba Tonka Tonka


 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Весело

  България и българите са ограбвани не от Русия, а от родната мафия, която се занимава с прекупваческа дейност( законите, наложени от т.нар. "демократи" позволяват това да се случва).
  —цитат от коментар 16 на faraon


  Няма как да си представим родната мафия без РУСКО УЧАСТИЕ
  РУСИЯ е тази която подкрепя КЛЕПТОКРАЦИЯТА
  Подкрепя не само тукашната - в България
  РУСИЯ подкрепяше и УКРАИНСКАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ на ЯНУКОВИЧ
  преди той да бъде ИЗРИТАН от УКРАИНЦИТЕ

  Това което си изписал като т.нар. "демократи" налаащи законите
  всъщност са ГЕРБ ДПС БСП Атака нФСБ МВРо ВОЛЯ НДСВ
  които налагат законите от 2001 година ДО ДНЕС

 44. 44 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без Европейския съюз пенсиите ще паднат на под 100 долара веднага .А минималната заплата на 200 долара .

 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Ами бих дал една идея на дневник. Тук често ни показват технологичните достижения на различни далечни страни. Отидете в български технологични фирми, покажете какво и как се произвежда. Поне в Габрово е пълно с такива. Напишете и какви са заплатите в тези фирми, поне средните. Ако не за друго, да ориентирате децата какво да учат. Защото засега те искат да учат основно психология и философия. Намерете данни от нои и от нап, покажете структурата на заетостта, та да видим какво работи българина, дали като шофьор, или като високоплатен работник в технологично производство!?
  —цитат от коментар 34 на ban


  Да бе, че кой ще тръгне срещу редакционната политика?

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Обобщено, БГ е на високи, дори призови места в класациите, които се измерват с числа, а е на ниски в субективните критерии на дървените философи-либерасти от "Лицемери без граници" и "Разхлопано общество. Същата е ситуацията с оценките на Полша и Унгария. Превантивно отговарям на плоскоглавите, които ще изиграят картата на ниските доходи. Със средна българска заплата (особено софийска) може да се живее по-добре, отколкото в голяма част от другите страни. Всеки пътувал малко повече го знае.
  —цитат от коментар 41 на z_axis


  Така е-важна е покупателната способност, а не толкова размера на заплатата. По покупателна способност средната българска заплата е на второ място в региона след Румъния, надминава дори гръцката. И то при положение, че има доста сиви доходи.

 47. 47 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":
  "И кога точно е била по-прилична?"

  Преди да дойдат съветските колхозници евентуално :-)

 48. 48 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Бойко каза че европейците ни завиждат, че меркел през ден му звъни да го хвали. Що тъй стана

 49. 49 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 495 Разстроено

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Не само зъбите ,а за всичко което се касае по отношение здраве
  обаче аз нещо останаха впечатление че по отношение "качество на живот" сме на ниското ниво , защото сме на високо ниво по съотношение дълг БВП

  гошо
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално
  До 12:"PMG Baba Tonka Tonka""...За протокола над една трета от бюджета на България е от данъци на Лукойл...."

  За повечето нашенци фискът е отвлечена материя, включ. и за премиера. ДДС и акцизът се внасят в НАП от бензиностанциите, но се за сметка на консуматорите.
  Ей така за протокола.

 51. 51 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "gl_avatar":

  Адолф беше казал .Германския народ е ограбван и от свои и от чужди .Това беше преди да дойде на власт .

 52. 52 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Със средна българска заплата (особено софийска) може да се живее по-добре, отколкото в голяма част от другите страни. Всеки пътувал малко повече го знае.
  —цитат от коментар 41 на z_axis


  пълни глупости. виж какво е purchasing parity

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#41] от "z_axis": Написаното от вас е вярно, но се отнася най-вече за София. И това е резултат до голяма степен на силно централизираната държава, и огромната концентрация на държавна администрация в столицата.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Любопитно

  Точно там сме, къде всички знаем - в дъното на ЕС, където впрочем бяхме, преди да се присъединим. Всичко друго е разтягане на локуми.
  Сега по-важното е как да се придвижим по-напред, а за това трябва и повече акъл.

 56. 56 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  За здравеопазването не съм съгласен ,че сме на 33 место , ако западняците внасят толкова осигуровки ,колкото българина , ще сме на 1 во место ,а те далеч след нас ,при толкова ниско здравно осигуряване ,екстрите от които се ползват българите са несравними спрямо останалите страни в ЕС ,например в Нидерландия ще си викнеш линейка и при минимум 400 евро месечно здравна осигуровка ,се плаща такса от минимум 800 евро ,раждане в дома мин 2000 евро ,щото в болница и с осигуровки е 4000-7000 ,ама било много по качествено ,ами и тук да си плаща всеки ,ккато трябва ,ще е супер качествено ,медицина се прави със скъпо обурудване и скъпи консумативи ,а не с 1 лев и 3 лв такси и 70 % безплатно и без осигуровки от джоба си .

 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Така е-важна е покупателната способност, а не толкова размера на заплатата. По покупателна способност средната българска заплата е на второ място в региона след Румъния, надминава дори гръцката. И то при положение, че има доста сиви доходи.
  —цитат от коментар 46 на Мусаши


  Недей да пишеш откровени глупости
  По-добре това иди и го кажи на милионите българи
  които си броят стотинките
  чудейки се как да вържат двата края
  и дали ще имат пари да си купят
  ХРАНА и ЛЕКАРСТВА
  или да си платят ТОКА и ПАРНОТО

  Все грижи които във ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ след второто място
  на което слагаш България
  ХОРАТА НЯМАТ !!!!!

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#41] от "z_axis":

  Ама така ли бре корифей, с една средна софийска заплата може да се живее по-прилично сравнено с Виена да речем. Браво, съвсем сте загубили връзка с реалността.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 59. 59 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":
  "Ти пък що се цупиш?
  Не виждаш ли че си на светлинни години пред Турция.....страна членка на Г- 20......:)"

  Това как те топли? Да видим хората, искаш ли?
  Отваряме Numbeo, пишем Истанбул и сравняваме със София:
  https://bit.ly/2BUkYxd

  Някои цифри накратко:
  Средна работна заплата София - 1,354.87 лв, Истанбул - 773.53 лв (-42.91 %)
  Лихва по 20 годипен ипотечен кредит София - 3.55%, Истанбул - 14.54% (+309.99 %)

  Да не те отегчавам с цените на каквото се сетиш (лука например е с 36.25 % по-евтин в Истанбул), ще скокна направо на обобщението:
  Полупателната способност на средния жител на Истанбул е с 24.20% по-ниска от тази на средния жител на София.

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#41] от "z_axis":

  Ми не го знаят да ти кажа, защото съм забелязал, че някой когото е в чужбина, рядко се замисля как живеят местните там. Гледа оправеноте фасади и чистите улици (по което наистина копаме дъното трябва да се признае) и си мисли, че всичко им е така розово и подредено

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hawaii":

  А така.
  Откога чакам поне един българин да видя дето си брои стотинките:)
  Давай сериозно, че още никой не ми е показал.

 62. 62 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#41] от "z_axis":Ама така ли бре корифей, с една средна софийска заплата може да се живее по-прилично сравнено с Виена да речем. Браво, съвсем сте загубили връзка с реалността.
  —цитат от коментар 58 на tsyrvulan


  може да е имал предвид че с една средна виенска заплата се живее по-добре в софия отколото във виена. което пак не е много сигурно

 63. 63 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hawaii":А така.Откога чакам поне един българин да видя дето си брои стотинките:)Давай сериозно, че още никой не ми е показал.
  —цитат от коментар 61 на Да вярваме на истината


  Бойче ти ли си бре !!!!

  И аз да спя до НОЩНО ШКАФЧЕ натъпкано с ЕВРАЦИ по ПЕТ СТОТАЦИ

  и аз няма къде да видя българин от тия дето си броят стотинките

  ШКАФЧЕТО ПРЕЧИ на ВИДИМОСТТА

  Приказка за стълбата !!!!!!!!!!!!!!!!!

 64. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":За протокола над една трета от бюджета на България е от данъци на Лукойл.
  —цитат от коментар 12 на PMG Baba Tonka Tonka


  Това е някакъв майтап, нали?!

 65. 65 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#45] от "pag":

  Не знам каква е редакционната политика, но всеки би спечелил, от едно по подробно представяне на инфромацията. Простото цитиране на статистика, или различни изследвания не винаги е най доброто. А инфромацията е много важна за младите хора. Трябват ясни отговори, защо ако имаме високотехнологични и добре платени производства, младите не отиват там. Защо ако икономиката ни се определя от производството, ние се притесняваме за туризма и кръчмите!

 66. 66 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Браво, Карабоев! Поне си казал нещо за прилична икономика! А качеството на живот е ниско, защото са ниски доходите, които назначените бизнесмени успешно задържат вече 30 години. Лошо е и здравеопазването, където почти никой не внася, а се влачи яко. Но... не идеализирам тези пред нас. Българските гурбетчии веднъж годишно се връщат да си оправят зъбите, значи не е толкова страшно.
  —цитат от коментар 9 на Костадин Иванов


  Чак от Щатите се мъкнат да си оправят кастанетите, докато се фъчкат колко са заможни и как добре са си наредили живота.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 67. 67 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#27] от "dedoliben":

  Глупости! Преди първата световна сме били.

 68. 68 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#35] от "eti mehter":"Ти пък що се цупиш?Не виждаш ли че си на светлинни години пред Турция.....страна членка на Г- 20......:)"Това как те топли? Да видим хората, искаш ли?Отваряме Numbeo, пишем Истанбул и сравняваме със София: https://bit.ly/2BUkYxd Някои цифри накратко:Средна работна заплата София - 1,354.87 лв, Истанбул - 773.53 лв (-42.91 %)Лихва по 20 годипен ипотечен кредит София - 3.55%, Истанбул - 14.54% (+309.99 %)Да не те отегчавам с цените на каквото се сетиш (лука например е с 36.25 % по-евтин в Истанбул), ще скокна направо на обобщението: Полупателната способност на средния жител на Истанбул е с 24.20% по-ниска от тази на средния жител на София.
  —цитат от коментар 59 на vila


  Много селективно, хайде да погледнем и останалите показатели......наеми Истанбул 47% по ниски, Енергия (газ, ток) 43% по ниски, стойност на жилище в центъра близо 30% по ниско, извън центъра 45% по ниско. Детски градини 32% по малко, транспорт 47% по малко... и т.н.
  Както се казва, всяка монета има две страни....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 69. 69 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#66] от "pag":

  да и всички в щатите ходят без зъби, щото не могат да стигнат до България да си ги оправят. смешна история

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  До коментар [#59] от "vila":

  , ще скокна направо на обобщението:
  =======
  Тогава се напъни още веднъж и ми обясни какво разбираш под термина ''качество на живот''....?

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  [quote#57:"Hawaii"][/quote]

  Стига глупости. В България зле са единствено пенсионерите. Друг въпрос е,че голяма част имат по няколко жилища,които струват стотици хиляди лева.В България има доста сива икономика и реалните доходи са доста по-високи от обявените.

 72. 72 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#44] от "cgv37662786":

  Без Европейски съюз ще ги смятат не в долари а в рубли

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#34] от "ban":

  Ами да речем високотехнологична фирма БЛАСЕР ГРУП де вече се изписва даже на фасадите на заводите БЛАСЕР ГРУП Габрово.
  Това са Зиг Зауер, Манлихер, Маузер. Най-модерните машини в Европа както един неверник като тебе идва да гледа. Та оператор на такава машина взема официално около 2300 лева.
  В момента работят на три смени и търсят квалифицирани работници с масирани рекламни действия.
  Но една ловна карабина Зиг Зауер нов модел струва 21 990 лева. Един пистолет Р 319 - 890 долара.
  Или вече Габровска фирма за машини с лазерно рязане, 3д принтери прави, двигатели за аеротакситата у други там вземат около 3000 лева. Същото вземат и в симулаторите-най-добрите за Формула 1.
  В краностроенето вземат между 1100 и 3000 инженерните. Но там вземат много от командировки по света.
  В момента за коронавирусът текстилните и шивашките фирми, както и за опаковките и помпичките вземат двойно заплати. Там бе знам колко са бели и колко под масата.
  И така нататък.

 74. 74 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#61] от "Да вярваме на истината":

  аз бях събрал към 50 лв на жълти стотинки, занесох ги с една торба до центъра на БНБ, там имаше опашка от чакащщи да сменят стотинки. Две яки момчета с торби по 1 лв :)
  Един поп с две тежки торби и други граждани като мен :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 75. 75 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#65] от "ban":
  Право да ти кажа, не може а те рАзбера. Какви технологични производства какви 5 лева те гонят? Производството, технологично или не, е с ниска добавена стойност! Спрете с тая мантра с програмистите. Първо, не могат всички да са програмисти и второ, колко богати програмисти познавате? Нито един, да нито един. 5 годишно БМВ тройка или нова Шкода и тристаен в Манастирски Ливади с 20 годишна ипотека. Когато един програмист създаде фирма и я развие и я управлява, той вече НЕ Е програмист.
  И...абе изобщо много ви е объркано в главите. По Европата също е така, но там хората, на които не им е ясна картинката, си знаят че не им е ясна и си траят, а у нас дават акъл, стават депутати, министри...

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#63] от "Hawaii":

  ШКАФЧЕТО ПРЕЧИ на ВИДИМОСТТА
  ======
  Ех котьоооо.......все шкафчета са ти в мечтите .....ама комунизма свърши. ...
  Вече и 16 берлински стени да събарят ,балъци не останаха .....
  Ще подсмърчаш от Хаваите и ще пиеш кокосови орехи. ....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Баба ми не влезе изобщо в потребителското общество - живееше просто, както в младостта си, с помощ от родителите ми, но без особени придобивки и подобрения в дома си, в сравнително западащо село. Почина на 92, здрава, работеща в градината, спокойна и удовлетворена (като изключим самотата след като дядо си отиде). Интересно ми е как биха оценили качеството и на живот - защото според мен е перфектно - здраве, време, спокойствие, природа, задоволени насъщни нужди, силна връзка с близките.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Дежурните тролове - или идете на протест, или на контрапротест, както ви изнася. Само си разкарайте смрадливите профили от тук, че тоя сайт се осмърдя отг вас.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 80. 80 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудя се в какво точно визират "прилична" икономика?!🤔 В ресторантите или във фитнесите?!

 81. 81 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "padrino":

  Това е защото турската лира се срина спрямо долара поне с 50 % през последните 10 години

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Икономиката и електронното участие се развиват , въпреки Борисов. По останалото сме на дъното. Какви по по-добри аргументи да си отива това крадливо, некадърно и корумпирано правителство.

 83. 83 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2113 Разстроено

  Ама , че "прилична икономика "........( след 30 загубени години в които другите създадоха истински държави...... , такъв резултат - прилична икономика ?!?).

 84. 84 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  има ли лук в ердогания

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 85. 85 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#73] от "Да вярваме на истината":

  да, ама на етикета на пушката пише зигзауер, а не торбалъжи габровско, нали? докато скоро гледах за румунска софтуерна фирма си продава продукт под тяхно име и го ползват 8 от 10 форчън компании. последна пазарна оценка около 10 милиарда долара и тепърва още растат. интересно що идват насам да си изнасят счетоводства и други секретарски функции, а не примерно нашите фирми да ги изнасят за италия. това герберите верно нямате никаква връзка с реалността или не сте излизали от габрово.

 86. 86 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Нищо учудващо, държавите с най-ниско ниво на копурпция, вкл.медийна свобода и са най-добро качество на живот. Мутрите вън.

 87. 87 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#43:"Hawaii"][/quote]

  Напротив, основните икономически закони бяха приети от СДС.

  По-дребната българска мафия се подкрепя от по-едрата родна мафия. И двете са пуснали дълбоки корени в обществото, те убиват индустрията и земеделието, гонят чуждите инвеститори.
  Русия няма участие в тези извратености, за съжаление нейните огромни пазари са затворени за нас.

 88. 88 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#80] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  А сега де! Нали според вас България нищо не произвежда нищо не прави никой, а показателите излизат добри. А и ресторантите и кафенетата и фитнесите са пълни с хора. От къде пита се хората имат пари за да ходят по ресторанти и фитнеси? Това значи сме открили светия граал - нищо не работим, нищо не произвеждаме, а кафенетата пълни!
  Не ви ли минава през ума, че вашия личен безрадостен, безсмислен и празен живот си е само вашия и би бил същия в която и държава да живеете, но масата хора не живеят така

 89. 89 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#65] от "ban":Право да ти кажа, не може а те рАзбера. Какви технологични производства какви 5 лева те гонят? Производството, технологично или не, е с ниска добавена стойност! Спрете с тая мантра с програмистите. Първо, не могат всички да са програмисти и второ, колко богати програмисти познавате? Нито един, да нито един. 5 годишно БМВ тройка или нова Шкода и тристаен в Манастирски Ливади с 20 годишна ипотека. Когато един програмист създаде фирма и я развие и я управлява, той вече НЕ Е програмист.И...абе изобщо много ви е объркано в главите. По Европата също е така, но там хората, на които не им е ясна картинката, си знаят че не им е ясна и си траят, а у нас дават акъл, стават депутати, министри...
  —цитат от коментар 75 на uq


  Още един, който си мисли, че икономиката на България се изчерпва със софийските апартаментни офиси на разни кантори за внос на китайски боклуци, а в "прованса" има само шивашки цехове, работещи на ишлеме, и гаражни работилници, в които стържат ръждиви железа с ножовки и ги заваряват с електрожен "Кракра", модел 1966 г.
  Особено кърти бисерът, че "технологичното производство било с ниска добавена стойност".........
  Забавното е, че е убеден, на другите им са объркани главите, а неговата си е съвсем подредена........

  Знанието е сила, информацията - власт
 90. 90 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  [quote#11:"PMG Baba Tonka Tonka"]Ако запада не ни източваше чрез кредитно-финансовата система, днес щяхме да сме над тяг по жизнен стандарт.

  Пич, обърнал си глобуса......или го гледаш в огледалото.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#77] от "velvoofell":

  Поздравления за коментара.....!
  Аз също мога да дам подобни примери .....и то с мулти милионери .....
  Хора живеещи според жизнения си опит ,а не от дебелината на портфейла си....

  Bukalemun
 92. 92 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#75] от "uq":

  Вероятно не разбираш леката ми ирония! Та относно високотехнологичните производства ще разкажа следния случай. Ежегодно в университета се организира среща с работодателите. Та отивам и гледам добре направени кофички за кисело мляко. Викам си е това е химия. Питам използвате ли вече полимлечна киселина за биоразградими кофички, а човека ме гледа и вика ъ кво. Добре питам, от полистирол ли ги правите? Отново отговор ъ кво. Най накрая викам каква е суровината. Пак същия отговор. Вече на въпроса от какво ги правите, човека отговори, че и суровината и машините са от германия. Та така за производтвата.

 93. 93 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#87] от "faraon":

  Пазарът батинка не се измерва в квадратни километри а в милиарди долари или евро (не рубли забележи) Русия е икономическо джудже и измерен в пари, този "огромен" пазар е много по- малък от повечето европейски страни (като Франция, Германия, Италия, Испания) За азиатските пазари като Япония, Корея, Китай няма да споменавам даже

 94. 94 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#89] от "pag":

  Разбира се че е с ниска добавена стойност смешко

 95. 95 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай С":

  Качеството на живот е ниско, защото е субективна оценка
  —цитат от коментар 25 на Николай С

  Герберунгел , не е зле да прочетеш малко , /е, то трябва и да го осмислиш де/ преди да пишеш опорки.
  Кое точно е субективна оценка? Това , че има неприлично богати и отвартително бедни, измерени точно с левове ,евро, долари на калпак. От едните и от другите. Или това , на колко години ще пукнеш ти , баща ти , дядо ти, вероятността да почине детето ти. Това според теб са все субективни оценки, не са обектгивно съществуващи статистически показатели. Плувай в кенефа и преглъщай.

  "При индикатора за неравенство България е на 34 място от 35 и само Литва (33 място) и Латвия (30 място) са страните от ЕС в тази част от класацията."

  "В индикатора "Здраве", който е част от категорията "Качество на живот", България заема 33 място с 23 точки, като този индикатор включва няколко подиндикатора: очаквана продължителност на живота, очаквана продължителност на живот в добро здраве, качество на здравеопазването и детска смъртност." 96. 96 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#59] от "vila":

  Направих съпоставка между София и Единбург на тази страница 🤣🤣🤣
  Пълна измислица. 95% от цените в Единбург за завишени поне с 40%. Информацията е толкова заблуждаваща, че се смях до сълзи.
  Жилищата например....Според страницата 1 м2 за едностаен в Единбург струва £4218 паунда 🤣🤣🤣 а извън центъра е £3000.00
  Цените на Хранителните стоки са също МНОГО завишени.
  Но най интересната част е в началото където пише:

  You would need around 1,807.14£ (3,929.05лв) in Sofia to maintain the same standard of life that you can have with 3,300.00£ in Edinburgh (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Cost of Living Plus Rent Index to compare cost of living. This assumes net earnings (after income tax).

  Значи, за да имаш стандарта на Единбург в София имаш нужда от заплата от почти 4000 ЛЕВА....резонният въпрос тук е: Колко е средната заплата за София? 🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Бучков":

  такъв резултат - прилична икономика ?!?).
  ======
  Държавата в която живея , икономиката е неприлична .....
  Разбирането за понятието 'пари '....също......
  Например .....до 5 часа следобед , 1 кг лук струва 0.3$.....то след това за същата цена може да се купи една торба (около 3....4 кг).....

  Bukalemun
 98. 98 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#77] от "velvoofell":

  Ами как да го оценим...като жена, която се е нуждаела от помощ (от родителите ти). Не изглежда много добре да ти кажа, то за това иде реч

 99. 99 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мусаши":

  The minimum wage for one milion bulgarian is 300 euro .Next time you have to think more

 100. 100 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#87] от "faraon":Пазарът батинка не се измерва в квадратни километри а в милиарди долари или евро (не рубли забележи) Русия е икономическо джудже и измерен в пари, този "огромен" пазар е много по- малък от повечето европейски страни (като Франция, Германия, Италия, Испания) За азиатските пазари като Япония, Корея, Китай няма да споменавам даже
  —цитат от коментар 93 на uq


  Селското стопанство на България е в клинична смърт поради анархията, изкупваческата мафия и липсата на пазари. Вместо да се произвежда качествена българска земеделска продукция, търговците са задръстили пазара ни с безвкусна, пълна с химикали вносна продукция. Българинът яде отрови. Естествено няма абсолютно никакъв контрол.

  Руският пазар приемаше нашите земеделски стоки, за разлика от европейския.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK