Лукашенко не е президент, обявиха лидери на партийни групи в Европарламента

Лукашенко не е президент, обявиха лидери на партийни групи в Европарламента

© europarl.europa.euНе признаваме Александър Лукашенко за преизбран президент на Беларус и го смятаме за персона нон грата в Европейския съюз."


Това заявиха лидерите на почти всички парламентарни групи в Европейския парламент в съвместно изявление, публикувано на страницата на Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия. Другите са колегите му начело на групите "Социалисти и демократи", либералите от "Обнови Европа", Зелените/Европейски свободен алианс и на Европейските консерватори и реформисти. Това означава, че под текста не са се подписали председателите на крайно левите от Конфедеративна група на Европейската обединена левица/Северна зелена левица и евроскептиците от "Идентичност и демокрация". В тези две малобройни групи няма български евродепутати.


"Европейският парламент обединява сили в призив за нови и свободни избори в Беларус и остро осъжда насилието и изтезанията срещу мирни протестиращи, организирано от режима на Лукашенко. Приветстваме беларсуите за техните кураж и решителност и категорично подкрепяме желанието им за демократична промяна и свобода. Изборите на 9 август не бяха нито свободни, нито честни и съобщения, на които може да се има доверие, сочат за победа на Святлана Цихановска", се казва в текста.
Водещите евродепутати подкрепят искането на беларусите за нови и свободни избори под надзора на независими наблюдатели. Напомня се за отговорностите на Лукашенко за провеждане на цялостно разследване и осъждане за престъпления на насилието и изтезанията срещу протестиращи, както и за заглушаването на интернет и медиите, пътните блокади, тормоза над журналисти. Призовава се и за освобождаване на всички задържани и на политическите затворници преди и по време на предизборната кампания.


С общата позиция се одобрява възможно най-бързото налагане на санкции от ЕС, помощта за гражданското общество в Беларус и незабавното спиране на всякаква финансова подкрепа за правителството и контролирани от държавата проекти. Призовава се за цялостна ревизия на отношенията на ЕС със страната и се предлага назначаване на специален представител на ЕС за Беларус "за мирно предаване властта съгласно волята на народа на Беларус".


"Призоваваме Руската федерация да се въздържа от всякаква намеса - явна или прикрита - след изборите, а всички институции на ЕС и страни - членки на съюза, да бдят и контрират всякакви руски действия в този смисъл."


Манфред Вебер, Ираче Гарсия Перес, Дачиян Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс, както и Ришард Легутко и Рафаел Фито се обявяват още за диалог на ЕС с беларуската опозиция и гражданско общество с цел започване на нов изборен процес под надзора на нова Избирателна комисия, на която имат доверие всички партии.


Досега ЕС не е обявял, че не признава Лукашенко за преизбран, макар да има по-остри критики към легитимността му от страна на няколко държави. Днес Великобритания, която вече не е част от ЕС, заяви, че не признава изборите от 9 август.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK