Стига какафония: Брюксел предложи общи критерии за затваряне на границите заради COVID-19

Стига какафония: Брюксел предложи общи критерии за затваряне на границите заради COVID-19

© ReutersЕвропейската комисия предложи днес критерии и правила за координиране и ясно съобщаване на ниво ЕС на всички национални мерки за ограничаване преминаването на границите в съюза заради пандемията от коронавирус.


Едно от предложенията е за единен критерий, с който да се гарантира, че ако в една страна членка за седмица се правят повече от 250 теста на 100 000 души, хората свободно ще се движат когато:


- общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено в даден район, се равнява на по-малко от 50 случая на 100 000 души за период от 14 дни
ИЛИ
- процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район, е под 3%.
Прагът означава България да прави поне 7 хиляди теста седмично.


Понеже в момента има всевъзможни национални критерии, Еврокомисията предлага всички да се спрат на 3, когато въвеждат ограничения:


- общ брой на новите случаи на COVID-19 на 100 000 души, за които е съобщено в даден район за период от 14 дни


- процент на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район за период от 7 дни


- брой на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души в даден район за период от 7 дни.


Държавите членки следва всяка седмица да предоставят тези данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Освен това държавите следва да предоставят тези данни на регионално ниво, за да може мерките да се насочват към тези региони, за които са абсолютно необходими.


"Какофонията от национални правила в ЕС е твърде обременителна. Искаме да опростим нещата. Предлагаме ясни, приложими без дискриминация критерии, които държавите членки могат лесно да следват и които дават възможност за информиране на европейците по подходящ начин", коментира комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.


"Трябва да избегнем по-нататъшни смущения във вече уязвимите икономики, както и допълнителна несигурност за гражданите, които направиха огромни жертви. Те очакват това от нас след толкова много месеци на живот с COVID-19", допълни комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.


"Светофарна" система за ЕС


Друго предложение на Европейската комисия е за т.нар. общо цветово кодиране. Става дума за карта на държавите от ЕС и ЕИП, която ще се актуализира ежеседмично. Тя ще се изработва от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, който ще използва изброените данни:


- зелен цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е под 25, И процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е под 3%;


- оранжев цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е под 50, НО процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е 3% или по-висок, ИЛИ общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено, е между 25 и 150, НО процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е под 3%;


- червен цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е над 50, И процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е 3% или по-висок, ИЛИ общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е над 150 на 100 000 души.


Сив цвят ще се използва в легендата натази карта, ако няма достатъчно информация за оценка по критериите, предложени от Комисията, ИЛИ броят на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души е под 250.


Как ще се влиза от рискови зони


Комисията предлага държавите членки да използват общ подход по отношение на пътниците, идващи от зони "с висок риск". Държавите от ЕС не трябва да отказват влизането на хора, идващи от други държави членки.


Държавите членки, които въвеждат ограничения за свободното движение въз основа на своите собствени процедури за вземане на решения, могат да изискват:


- лицата, които пристигат от район, класифициран като "червен" или "сив", да се подложат на 14-дневна карантина ИЛИ да си направят тест за COVID-19 след пристигането си, като тестването за COVID-19 е предпочитаният вариант.


- когато това е оправдано, държавите членки могат да отправят препоръка лицата, които идват от район, класифициран като "оранжев", поне да си направят тест за COVID-19 преди отпътуване или при пристигане.


Държавите членки могат да изискват от лицата, идващи от "червен", "оранжев" или "сив" район, особено от пристигащите със самолет, да предоставят формуляри за локализиране на пътници в съответствие с изискванията за защита на данните.


От пътниците с ключови функции или нужди от първостепенно значение - например работници, упражняващи критични професии, погранични и командировани работници, студенти или журналисти, изпълняващи задълженията си - не трябва да се изисква подлагане на карантина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  А дано, полудяхме. Но не съм оптимист.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4543 Весело

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  6 месеца след като ни затвориха и унищожиха едва ли не всиюките икономики най-после решиха, че има нужда от ЕДИНЕН КРИТЕРИЙ 😂😂😂
  Ужасно за бързи с решенията.
  Да попитам колко месеца ще отнеме сега да съгласуват това предложение?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  "Прагът означава България да прави"

  Да прави какво?!?

  Ставате все по-некадърни! Вземете за редактор, няма да ви искам много пари!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Подобен регламент незабавно ще доведе до криене на данни и фалшифициране на статистики. А точно това не трябва да се допуска в условията на пандемия.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5424 Неутрално

  Тоя единен критерий не беше ли предложение на Боко?
  И той го повтаря вече два месеца?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Не, просто Бойко използва парчета от поверителен общоевропейски разговор, за да си прави реклама. Нищо конкретно не е казал досега, само "дайте да си направим нещо общо в ЕС". А трудното са детайлите и преди да г ообявиш, да са го одобрили поне по принцип останалите 26 страни.

 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 97 Любопитно

  А дано, полудяхме. Но не съм оптимист.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Подлудяват ви😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Наистина е необходим единен критерий ....годинете почти мина , а аз още не съм си заявил отпуската ....не съм сигурен като се върна , дали не ме чака карантина.....

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1044 Весело

  Предлагам да затворим всичко отново!😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Пише се какофония. Аман от неграмотни.

  Here for the LOLS
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Весело

  Стига какафония

  cacophony

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Демокрация не Съществува. Германия Манипулира най много Цифрите ама като дава най много Пари в ЕС тя диктува правилата. Фалшивите Новини се пускат от Силните с Пари.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2236 Весело

  Това със затварянето на границите и тестовете е голяма глупост на квадрат. По тази логика, защо няма изискване за тестове, като отиваш от един град до съседният? А, сетих се, щото били в една държава... ама ако отидеш до съседната държава, там вече тест и затваряне. Що, щото идваш от съседната 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  На някой им е много гот........... Зачетох се за здравноосигурителните компании..........======Най-големите здравноосигурителни вериги, включително Anthem, Humana и UnitedHealth Group, отчитат печалби за второто тримесечие с двойно по-висок процент от същия период на миналата година. Това се дължи най-вече на милиарди долари, пропуснати от внезапното спиране на медицинските искове за скъпи, избираеми операции и милиарди долари, получени чрез Закона за грижите...............Един от най-високите скокове дойде от Humana, която отчете миналата сряда, че нейната нетна печалба се е увеличила до 1,8 млрд. Долара за второто тримесечие на 2020 г .............Anthem, една от най-големите здравноосигурителни компании , чиято нетна печалба нарасна до 2,3 млрд. Долара за второто тримесечие от 1,1 млрд. Долара през 2019 г. UnitedHealth отчете нетна печалба от 6,7 млрд. Долара, в сравнение с 3,4 млрд. Долара за същите три месеца миналата година година............Поради изключителното намаляване на скъпите процедури, тези фирми са успели да заобиколят федералните закони за здравеопазването, които изискват процент от приходите, които генерират от премиите на клиентите, да бъдат изразходвани за медицински разходи. Повечето компании трябва да похарчат приблизително 80 до 85 цента за долар като премия за здравно покритие. Останалите 15 до 20 процента са всичко, което те могат да харчат за административни разходи като маркетинг и консумират като печалба а факта е че са похарчили приблизително само 32-33 цента за долар......

 15. 15 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Това с почти задължителното тестване на над 7000 на ден е огромна простотия. Идеята е да има постоянно насаждане на паника. Ние не сме вечни. Колко години се очаква да сме полузатворници.

 16. 16 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Мдам, какАфония. ДнеФник. Що пък не?!

 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Феодализма се засилва вместо да го разбиваме. Жалко за натрупаната енергия.

 18. 18 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 803 Неутрално

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂6 месеца след като ни затвориха и унищожиха едва ли не всиюките икономики най-после решиха, че има нужда от ЕДИНЕН КРИТЕРИЙ 😂😂😂Ужасно за бързи с решенията.Да попитам колко месеца ще отнеме сега да съгласуват това предложение?
  —цитат от коментар 2 на padrino

  ЕС е постоянно критикуван, че регулира излишно много. Е, този път се въздържа и видяхме какво стана. Колко бързо ще се съгласува от това дали политиците, с които се съгласува, ще се инатят или не. При второто (малко вероятно), може да се случи много бързо.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 19. 19 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Какофония идва от Кака или от Ака? Вече фон е звук на старогръцки, т.е. елински. Не е еленски.

 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "КакАфония" беше едно музикално предаване па БНТ преди 25-30 години. Може би първото подобно в България. Казваше се така, щото водеща беше една хубава кака. Днес каката вече е надхвърлила 40 и отдавна изчезна от полезрението. Музикалният термин е "какОфония".

  Идеята на автора за музикалния термин е много добра. Но си личи, че авторът е израснал/а като младеж/девойка с музикалното предаване и не знае истинската дума.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 21. 21 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Тоя единен критерий не беше ли предложение на Боко?И той го повтаря вече два месеца?...
  —цитат от коментар 5 на Депутат 241


  Обичаме Боко! Той прави пачки

  Марс е изконна Американска територия!
 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Пише се какофония. Български вестник ли сте, или що?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Значи ще трябва да се правят по 2500 теста всеки ден от седмицата, за да бъдат покрити тези критерии. Щото сега - веднъж 2500, на следващият ден 1600 ... Дневник как изчислиха 7000 теста на седмица, след като 2500 теста трябва да се правят на 1млн. души седмично, при 6,5млн. са 16250 теста на седмица или по 2322 теста на ден. Какво сте смятали ...

 24. 24 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Решението на обща система като тази ми изглежда сложна и ще обърка още - повече пътуванията в ЕС !
  Гарантирано !

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  https://www.bgonair.bg/a/4-world/202729-germanski-virusolog-predlaga-karantinata-za-kovid-19-da-e-5-dni

  Германският здравен министър Йенс Шпан от своя страна изтъкна, че дистанцията, хигиенните правила и маските остават "най-добрите оръжия“ в борбата срещу вируса. Лично той не вярва да се стигне до нов локдаун като през пролетта. Сега вече знаем как благодарение на маските и дистанцията нормалната работа на търговските обекти, например, може да върви, без да се налагат ограничения. "На базата на днешните знания вече няма да бъдат затваряни нито фризьорски салони, нито магазини“. Няма нужда и от забрана на посещенията в домов

  ебати мангъровците, ръйш ли

 26. 26 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Не се хаби.
  Боко няма толкова акъл.
  А и каквото има е насочено в други направления далавери и милиционерщина.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lazarus":

  Къде прочете 7000 теста на ден?
  250 теста на 100 000 седмично, което за 7 млн. България значи 2500 теста на ден.
  Отдавна се правят много повече.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 28. 28 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Уф, по-добре късно, от колкото никога. 1:0 за Китай между другото. Страхотен театър ни спретнаха. Нали искат да стават икономика номер 1. Освен другите да дръпнат назад, както в момента се случва, друг начин не виждам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK