Докладът за върховенство на закона в България излиза на 23 септември

Докладът за върховенство на закона в България излиза на 23 септември

© European parliament (audiovisual service)Първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България ще бъде публикуван след по-малко от две седмици - на 23 септември. Това не е автоматичният край на Механизма за сътрудничество и проверка на страната от 2006 г.


Това съобщи еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента.


Тя присъства лично в залата и обясни, че обхватът на Механизма за върховенство на закона е по-широк от този на т.нар. мониторинг на реформите в правосъдието. Причината е, че в него са добавени състоянието на медийната среда и плурализмът в обществото.
Прибързано ще е на този етап да ви дам дата, на която ще се вземе решение от Еврокомисията за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Първо трябва България да покаже устойчив напредък в изпълнението на ангажиментите по него, допълни тя. Евродепутати настояха Еврокомисията да не приключва мониторинга и да използва максимално възможностите му в България, защото виждат в страната отстъпление от постигнатото и искат дари ако трябва със заплаха за спиране на евросредства да се изисква не само да се приемат законови промени, но и те да имат реален ефект.


За върховенството на закона ще има 27 национални доклада и един общо за Европейския съюз. Йоурова заяви, че България изцяло е сътрудничила в подготовката и че през юни е имало виртуална визита на екипа, подготвящ доклада за страната. От София вече са пристигнали и отговори на изпратените допълнителни въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK