Шест държави от ЕС започват да правят съвместими приложенията си за следене на COVID-19

Шест държави от ЕС започват да правят съвместими приложенията си за следене на COVID-19

© Associated PressШест европейски държави започват да правят оперативно съвместими приложенията си за следене на разпространението на коронавируса. Това са Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Италия и Латвия, а дейността им е част от плана на Еврокомисията всички 27 приложения в ЕС да могат да работят заедно. Комисията изгражда портал за оперативна съвместимост, свързващ националните мобилни приложени в целия ЕС. Той обхваща почти всички приложения, създадени в ЕС. (За България това приложение e ViruSafe, което можете да изтеглите от тук и тук.)


Представляващ цифрова инфраструктура за обмен на информация между сървърите на националните приложения, порталът ще гарантира безпрепятственото функциониране на приложенията и отвъд националните граници. Съответно потребителите ще трябва да инсталират само едно приложение, но ще могат да докладват за положителен тест или да получават предупреждения, дори когато пътуват в чужбина.


Трансграничните мобилни приложения за проследяване на контактите и предупреждаване могат да бъдат мощно средство в борбата ни за ограничаване на разпространението на COVID-19. С повторното увеличение на случаите мобилните приложения могат да допълват други мерки, като например провеждането на повече тестове и неавтоматизираните техники за проследяване на контакти


Стела Кириaкиду,

еврокомисар по здравеопазването
Порталът ще даде възможност за ефективното получаване и предаване на произволни идентификатори между националните приложения, за да се сведе до минимум обемът на обменяните данни и по този начин да се намали потреблението на данни за ползващите услугата. Освен произволните ключове, никаква друга информация, генерирана от националните приложения, няма да бъде обработвана от портала. Обменяната информация е псевдонимизирана, криптирана и се съхранява само докато е необходима за проследяване на инфекциите. Тя не позволява идентифицирането на отделни лица.


Порталът е разработен и създаден от T-Systems и SAP и ще бъде управляван от центъра за електронно обработване на данни на Европейската комисия в Люксембург. След фазата на изпитване той ще започне да функционира през октомври.Европарламентът настоя през пролетта използването на такива приложения да бъде строго ограничено до проследяване на контакти и данните трябва да бъдат изтрити веднага щом ситуацията позволява. Евродепутатите също подчертаха необходимостта от координиран подход при разработването и използването на приложенията, за да се гарантира тяхната трансгранична оперативна съвместимост. В резолюция от 17 април те настояха данните в тях да бъдат анонимизирани и генерираната информация да не се съхранява в централизирани бази от данни.


Мнението на Европейския надзорен орган за защита на данните (EDPS) е, че всъщност е необходимо да има общоевропейско мобилно приложение за проследяване на разпространението на коронавируса вместо всяка държава да развива свой инструмент. "В идеалния случай координация (на работата по такова приложение - бел. ред.) ще има и със Световната здравна организация, за да гарантира защитата на данните по дизайн в глобален аспект и от самото начало", заяви председателят на EDPS Войчех Веворовски.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 112 Неутрално

  България ще се присъедини от последните. Ако.

 2. 2 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1682 Весело

  Временните неща са най-постоянни. Очаквайте това да е новото нормално - вече узаконено следене на физическата локация и разкриване на идентичност при всяка дейност. След като няма вече банкова тайна, ще има и напълно законно физическо следене. Хората ще си свикнат, то нали ако няма какво да криеш, няма драма, че те следят...

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Това е една от многото цели, с които е раздут лекия грип. Междудържавен контрол.

 4. 4 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 485 Неутрално

  1984 на Оруел не е книга. Това е упътване.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK