Фон дер Лайен пред евродепутатите - ще спомене ли България в годишната си реч

От Брекзит до COVID-19: Еврокомисията отчита година, белязана от продължаващи и множащи се кризи.

От Брекзит до COVID-19: Еврокомисията отчита година, белязана от продължаващи и множащи се кризи.Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се изправи пред парламента в Брюксел днес, за да изнесе речта "За състоянието на съюза" в първата година от мандата си, белязана от криза след криза. Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася своята реч пред Европейския парламент, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за следващите 12 месеца. ("Дневник" ще проследи на живо събитието и първите коментари и реакции след словото)


Словото ѝ идва в деликатен момент:


- това е нейната първа подобна реч и Фон дер Лайен ще я произнесе по-малко от година (9 месеца и половина) след встъпването ѝ в длъжност на 1 декември 2019 г.; каквито и да са били приоритетите ѝ в началото, те веднага бяха замразени, преподредени или изместени от пандемията от COVID-19, която постави нови задачи, а още не е преминала
- още не са окончателно одобрни бюджетът на ЕС за следващите 7 години (Многогодишната финансова рамка 2021-2027) и помощта за справяне на европейските икономики с последиците от пандемията


- още не е ясно дали и как достъпът до тях ще бъде обвързан със спазване върховенството на закона, както настояват мнозина от евродепутатите и няколко водещи страни в ЕС; неизвестна е ролята, която Европейската комисия ще играе в този процес


- само след седмица ще излязат първите доклади на Европейската комисия по новия Механизъм за върховенство на закона и за пръв страните от бившия комунистически блок (сред тях и България) ще останат без основание да се оплакват от двойни стандарти в оценката на демокрацията им


- още не са приключили преговорите за отношенията ЕС-Великобритания след 1 януари 2021 г. и изобщо не е сигурно дали ще има време за подготовка на двете страни по всички въпроси или ще се изпадне в хаотичен Брекзит


- отношенията със САЩ, Русия, Турция и Китай по-скоро продължават да се влошават; напрежението по границите (от Беларус през Източното Средиземноморие до Либия) не намалява, а се покачва и не е ясно доколко Фон дер Лайен е реализирала идеята си за една "глобална Европа" като важен играч на световната геополитическа сцена.


Ще се чуе ли нещо за България


Състоянието на правосъдието в частност и на демокрацията в България като цяло също вече е тема на специален разговор в Европарламента. Това показаха изслушванията в Комисията по граждански права и свободи в последните седмици, а и през октомври предстои дебат в пленарна зала, на който би трябвало да бъде поканен премиерът Бойко Борисов.


Въпросът днес е дали в речта или в дебатите след нея страната ще бъде спомената редом с Полша и Унгария, срещу които вече вървят наказателни процедури за нарушаване основни принципи на ЕС. Ако Урсула фон дер Лайен спомене поименно България като нов проблемен член на съюза, това ще е силен сигнал от Еврокомисията, която досега има максимално сдържана позиция за протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ако не спомене България на основание, че си е вътрешна работа на страната как ще си реши проблема, това би дало основание някоя от парламентарните групи да я критикува за пасивност в изказванията след това.


Големите групи на социалисти и демократи и на Европейската народна партия, а може би и новите либерали от "Обнови Европа", може и да премълчат, но едва ли зелените или крайната левица ще пропуснат шанса, предоставен им от продължаващите над 2 месеца протести на хиляди българи - този път по-големи и от 2013 г.


Попадането на правителството на Бойко Борисов под прожектора на критиките в ЕП би бил сериозен обрат след обещанията на предишния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да премахне мониторинга над България, който засягаше само нея и Румъния. Както и след последния доклад на Комисията, в който тя препоръча премахване на Механизма за сътрудничество и проверка, както е официалното му наименование, но не предприе практически действия в тази посока.


За комисията "Фон дер Лайен" това не бе лека година. Тя започна работа с подкрепата на съвсем крехко мнозинство евродепутати. Преди това самата Фон дер Лайен бе критикувана, че заема най-висшия пост в ЕС, без да е спечелила доверието на европейските избиратели.


Месеци по-късно кризата с коронавируса удари здравеопазването и икономиката в целия съюз, а късната реакция по отношение на най-тежко засегнатата страна - Италия, засегна имиджа на Брюксел.


Тепърва предстоят политически предизвикателни месеци - преходният период след Брекзит изтича в края на годината. Изборите в САЩ през ноември ще покажат дали Брюксел ще трябва да общува още четири години с Доналд Тръмп, или ще трябва да се сработи с демократа Джо Байдън.


Започва и последната година от политическата кариера на Ангела Меркел и в тези 12 месеца до есенните германски избори през 2021 г. ще са важни не само за най-голямата икономика на ЕС, но и за бъдещето на целия съюз.


Какво се очаква да каже Фон дер Лайен


Очаква се днес Урсула фон дер Лайен да очертае въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката. И също така да представи своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.


"Комисията е все така твърдо решена да реализира водещите си инициативи - Европейския зелен пакт и стратегията в областта на цифровите технологии", гласи прессъобщение на ЕК. "Европа трябва да играе водеща роля в прехода към здрава планета и към нов цифров свят (...) Европа ще продължи да се стреми да постигне повече у дома, за да играе водеща роля в света".


Приоритетите на ЕК


Европейски зелен пакт - континентът да бъде първият, неутрален по отношение на климата. Според информация на "Политико" Фон дер Лайен ще обяви много по-амбициозни цели за намаляване на вредните емисии до 2030 г. - вече не 40%, а 55%.


Европа, подговена за цифровата ера - повече възможности и права на хората чрез ново поколение технологии.


Икономика в интерес на хората - с акцент върху малките предприятия и качествени работни места за младите хора


По-силна Европа на световната сцена - с роля в многостранното сътрудничество и основан на правила световен ред.


Утвърждаване на европейския начин на живот - чрез върховенство на закона, правосъдие и основните ценности на ЕС


Нов тласък за европейската демокрация - по-голяма тежест на мнението на европейците и защита ан демокрацията от външна намеса, като например дезинформация и послания онлайн, пораждащи омраза.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Не , тях ги интересува Беларус. Каква е тая страна България?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  И негъра разбрал, че..." левче по левче язовир става" само от Брюксел не разбират.

 3. 3 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1320 Весело

  "но едва ли зелените или крайната левица ще пропуснат шанса, предоставен им от продължаващите над 2 месеца протести на хиляди българи - този път по-големи и от 2013 г."
  сравнението с 2013 изби рибата, но другото е по-интересно. радка пиратка към коя група е зелените или крайната левица?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Дневник, свърши ли "политическата криза"?

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Утвърждаване на европейския начин на живот - чрез върховенство на закона, правосъдие и основните ценности на ЕС"

  А, дано, ама...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Бахти колко яко, в очакване сме да се храчат по България, нали Дневник?

  Настроение: "Патриотичен Делириум"

 7. 7 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1339 Гневно

  Няма какво да чакаме ЕС - ние сме си отговорни.
  Излизаме всички и измитаме мутрата, която:
  - им го набива с 200
  - вика ПКП на депутат
  - има незаконно дете
  - краде български пари
  - е бивша мутра СИК
  - прави услуги на Ердо
  - пренебрегва закона

 8. 8 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Последната надежда на превратаджиите.

 9. 9 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Няма какво да чакаме ЕС - ние сме си отговорни. Излизаме всички и измитаме мутрата, която: - им го набива с 200- вика ПКП на депутат- има незаконно дете- краде български пари- е бивша мутра СИК - прави услуги на Ердо- пренебрегва закона
  —цитат от коментар 7 на #ОСТАВКА


  Имаше и други тиражирани лъжи, що се ограничаваш.

 10. 10 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Дневник, свърши ли "политическата криза"?
  —цитат от коментар 4 на chepokalipsis


  Тя не е почавала, въпреки неистовия вой и квичене.

 11. 11 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Не , тях ги интересува Беларус. Каква е тая страна България?
  —цитат от коментар 1 на Tru Soulja


  Демократична страна със законно избрано правителство, където се спазват законите. Няма причина за интерес от Брюксел, Мрюксел и от къде ли не.

  А надеждите ви са жалки и смешни.

 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Ако европейските топ политици продължават да се лигавят с "управляващите" ни разбойници, ще започнем да съжаляваме, че сме влезли в съюза.
  Защото много добре си спомняме, как нашиОт се прегръщаше и целуваше с Брежнев за да решава своите проблеми. А сегашниОт умело използва опита на предшественика си. Но всичко, естествено, зависи от целуваната страна.

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Е , ако не сега , то после сигурно , тук за никъде не се забелязва да се бърза.......а и картинката ще се избистри с по-богата тоналност.......

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Вчера имаше статития за протестите дори в един регионален немски вестник. А писмото на Еврокомисията до Терзийски за побоя (пак от вчера) е подписано и от двама депутати от ЕНП.
  Но на мафията у нас не и пука. Те имат пАток за довършване и пари за усвояване.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#11] от "Червен дисибар":

  В България се спазват законите? Блажени са вярващите...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 16. 16 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не, но ще спомене за протестите в Хабаровск.

 17. 17 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Просто трябва да ги ударим там, където ще ги заболи: Булекзит.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 18. 18 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "предоставен им от продължаващите над 2 месеца протести на хиляди българи - този път по-големи и от 2013 г."

  Това как го измислихте? На измислените въстания организирано от бяла България не можете да събеерете и 10 000 души с тежка медийна подкрепа.

 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1104 Весело

  Спокойно бе, ще я спомене. Готов съм да се обзаложа даже.
  Ама не както се надявате вие, излмамените ка,илчета.
  Ще я спомене заедно с Хърватска като новите две държави, стигнали финалната права към еврото.

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  България може да бъде спомената само в положителен смисъл.
  И най-смешното е, че България относно средствата се присъедини към консервативната четворка. Сиреч официалната позиция е да се обвърже с Върховенството на закона.
  Освен това на фона на бунтовете в ЕС метежът на седемте олигарси и руските шпиони едва ли ще получи подкрепа освен в леви и ултралеви среди.
  Доказателство за това ще бъде лихвата по 2-та милиарда евро дълг дето в момента емитира България. Пак ще се движи около 0%.

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5136 Любопитно

  Или накратко казано, пълен провал. Има ли нещо което да е постигнато в ЕССР за последната година? НИЩО Пълен провал на всички фронтове. 3 месеца до края на годината още няма бюджет, Помощите които гласуваха още не се знае на какъв принцип ще се раздават. Брекзита напълно изпуснат. Различията между страните се задълбочават с всеки ден. НО......на първо място като приоритет е отбелязано: Европейски Зелен Пакт 😂😂😂 Започват да харчат едни пари за....никой не знае точно какво.
  А колкото до България....забрави, Беларус им е далеч по-важен отколкото страна която е член на Европа.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#11] от "Червен дисибар":

  За Беларус и Венецуела ли говориш?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  " Въпросът днес е дали в речта или в дебатите след нея страната ще бъде спомената редом с Полша и Унгария, срещу които вече вървят наказателни процедури за нарушаване основни принципи на ЕС. Ако Урсула фон дер Лайен спомене поименно България като нов проблемен член на съюза, това ще е силен сигнал от Еврокомисията, която досега има максимално сдържана позиция за протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ако не спомене България на основание, че си е вътрешна работа на страната как ще си реши проблема, това би дало основание някоя от парламентарните групи да я критикува за пасивност в изказванията след това."


  Бъдещето се гради от нас самите, не от чиновниците в Брюксел ! И да спомене, и да не спомене, важно е как самите ние ще отвоюваме завладяната си от ОПГ - то държава, не какво ще ми подхвърлят от някъде си бездушни еврочиновници !

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  "Сиреч", т'ва по бойковски ли е, нещо като "насрано" звучи.
  Та сиреч ... си мноо зле

 26. 26 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  метежът на седемте олигарси
  —цитат от коментар 20 на Да вярваме на истината


  Ауу, вече някой иновативен гербав комунист-пропагандатор даже ги е "преброил".

  Абе тавариш, нарекъл се точно обратно на това, което си: защо все ти се налага да лъжеш, запитвал ли си се?

  Защо не можеш да признаеш, че това са най-масовите и най-ожесточените протести след тези срещу Виденов.

  Защо не можеш да признаеш, че към момента няма нито един участник в протестите, който да е доказано свързан с някой от "седемте олигарси" (които и да са те);

  Защо не смеете да признаете, че като погледнеш облика на протестиращите, веднага се вижда, че това са хора, отишли там по собствено желание и съвест.

  Айде признайте очевидното, пък тогава да дебатираме. Но не можете. Защо ли?

 27. 27 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  предоставен им от продължаващите над 2 месеца протести на хиляди българи - този път по-големи и от 2013 г.

  😁😁😁😁😁 По-големи.😁😁😁😁

 28. 28 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дневник, свърши ли "политическата криза"?
  —цитат от коментар 4 на chepokalipsis


  Чакаме N-то на брой всенародно въстание.😁😁😁

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3420 Весело

  Признак на изключителна липса на самочувствие е да чакаме шефът на комисията дали ще ни спомене или не. Имаме си трески за дялане, всички си ги знаем, и сами трябва да си ги оправяме.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Онова с "Магнитски" дето размазвал Борисов беше по яко, защо го спряхте от обръщение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Фон дер Лайен пред евродепутатите - ще спомене ли България в годишната си реч?"

  Сигурен съм, че няма да го направи! И не за друго, а защото Боко е лидер на партия която е член на същото политическо семейство от което идва и тя самата (Урсула) - ЕНП!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  Наблюдавам със задоволство еволюцията на форумния умнокрасивитет към изявени антиевропейски позиции.
  —цитат от коментар 30 на pag


  "Изявени антиервопейски позиции"? Я дай някакъв цитат. А, сетих се: не можеш. Ти НИКОГА не можеш.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Весело

  И ако не я спомене, какво, протеста спира, или е нелигетимен?! И ако я спомене, какво, оставка ли ще иска?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":

  Нищо подобно, и нейната оставка ще искаме

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 262 Неутрално
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Весело

  До коментар [#39] от "дерибеев":
  В революционно състояние ли си още?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Много важно какво ще каже Урсула фон дер Лайен!
  Важно е че Бойкикев- Маджото има "план ".

 43. 43 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#29] от "boevbisser":
  Забелязвам, че ти си един от адекватните тук. Сигурно си забелязал , че в Дневник протеста стои някак си много по мащабен от колкото е . Работя в офис и се срещам с хора, моята извадка е , че протеста се превърна в нещо , като някаква свада между две агитки , от които нормалните зрители загубиха интерес и спряха да ходят на "мача" визирам да се интересуват. Заслуги имат отровното трио и медии като ДНЕВНИК, които в целта си да мащабират всичко , прегоряха. Лек ден на всички

 44. 44 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#27] от "foxa5":
  Единственото по-нелепо сравнение в последно време Беше май на Бонев, че в момента било по-зле от Виденовото зима. После очаква да го вземат на сериозно.

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Хайде даяспрем да тръпнем кой от къде какво казва за нас!!!
  Хайде да си дадем сметка, че поне от 30 години имаме възможност сами да подредим "дворчето и къщичката си"!!!
  Хайде стига с тези неумности от вън!!!

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Весело

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  До към 10 часа, после изпадам в революционна обстановка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#29] от "boevbisser":Забелязвам, че ти си един от адекватните тук. Сигурно си забелязал , че в Дневник протеста стои някак си много по мащабен от колкото е . Работя в офис и се срещам с хора, моята извадка е , че протеста се превърна в нещо , като някаква свада между две агитки , от които нормалните зрители загубиха интерес и спряха да ходят на "мача" визирам да се интересуват. Заслуги имат отровното трио и медии като ДНЕВНИК, които в целта си да мащабират всичко , прегоряха. Лек ден на всички
  —цитат от коментар 43 на Yana Derevyanchenko


  Как пък всичките гербави ходите с листовки за социологически проучвания в джоба?

  И как така всички, дето "извадката" ви е такава, още от самото начало сипете л***а против протеста.

  Аман от вас и вашите глупости, честно.

 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 645 Весело

  Ще ни спомене за да ни похвали, че въпреки опита за метеж на комунягите начело комунягите в брюксел, на площадите ходят по 100 човека.
  Вчера минах към 9 вечерта през Батенберг и беше смешна картинката.
  Една шепа безделници са останали от Възраждане, Боец , Българско Лято, Изправи се и не знам кой си и гледаха клипчета от лаптопа на Бабикят и хаджигенчо

 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 645 Весело

  Представям си ги гушнати Иво Христов , Радан Кънев и Милиончева с плакати в залата, че ги е страх да се върнат в България заради диктатурата на Баце.
  А ирландската комунистка ще ги излъчва на живо от телефона си за канал Масква и БСП тв

 50. 50 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Най-вероятно ще похвали мутрата.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#38] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  Е как да вярваме че ДБ няма да се коалира с БСП като самия Х.Иванов вече веднъж се прегръща с архи-врагът си Борисов. А съвсем наскоро се прегръщаха с Мая.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Колев":

  Е недейте така, досега няма статии в немски вестници, има дописки на българи в немската преса. Последната клевета за Борисов и Ердоган беше с автор доведения син на Панов, от втората му жена, онази с евтиния апартамент.

 53. 53 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Поне засега ЕС вижда в България борба на опозицията срещу управляващите. Тази борба приема крайни форми, незаконни окупации на кръстовища и магистрали, нападения над обществени сгради, полицията, граждани и т.н. Понякога доста драматични. И всичко това без конкретна причина, а с искане незабавна оставка, броени месеци преди редовните избори. Нормално посланиците от Европа се питат защо. Отговорът даде опозиционният президент Радев. /Как звучи - опозиционният президент/. Лично оглавил бунта на опозицията под логото "Мутри вън!". Но защо? Толкова ли е драматична ситуацията, че да се обяви велико народно въстание. Не. Аргументите са едно шкафче, пълно с 500-еврови ментета и криминални записи от разговори на Борисов, в които, меко казано, не се изказва ласкаво за президента. И се изразява доста "цветно" по други теми, по думите на вицепремиера Дончев. Това са конкретните причини, а в по-общ план - корупцията в държавата. Вярно, че революциите днес обикновено са заради корупцията. Но тук нещата не стоят така. Обратно. Властта /изпълнителната/ действа адекватно по въпроса. Нямат чет депутатите и министрите от управленията на Борисов, напуснали заради и малки съмнения, свързани с корупция. Обратно вдъхновителят на революцията Румен Радев даде пример как закриля корупцията в президентството. Още не се е освободил от уличения в търговия с влияние съветник и уличения в шпионаж друг негов съветник. Държи до себе си още един - членът на стратегическия му щаб Еленко Божков, спрял метрото и залостил стотици в тунела. Някои наблюдатели виждат тук причините да се опита да свали законната власт с насилствени действия - именно разследванията на прокуратурата за корупция и шпионаж във ведомството му. Както и конкретни разследвания срещу него смия. Легалното изчакване на края на мандата ще му донесе неприятности, когато напусне кабинета. В такъв смисъл щом стане дума за България, би трябвало и това да се дискутира. Ето защо едва ли ще стане дума. Поне в смисъла, в който очакват сподвижниците на Радев.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#23] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  Какви капки, след 6 месеца има редовни избори.

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  "Фон дер Лайен пред евродепутатите - ще спомене ли България в годишната си реч?"

  Не, няма да я спомене. Няма и нужда - Ангела Меркел вече е вдигнала мерника на Бойко Борисов. Справка - статията в "Шпигел" за това как шайката е предавала на Ердоган негови противници. 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Кво да ни споменава, нали вече бехме на вечеря у тех. А сабалем на закуска с Шарл.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Българинът все се надява някой да го забележи, да го похвали. Даже стигахме до гротески от сорта на как ви се струват българските момичета? В отговор мигане на парцали.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 58. 58 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това е голямо падение за Дневник, да се моли и надява да се каже нещо лошо за България.
  Дано ама надали....

 59. 59 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Непременно трябва да спомене България! Трябва да изрично да каже, че за да има върховенство на закона в България, премиер трябва да е Христо Иванов, а главен прокурор Радан Кънев!

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  И да спомене, няма да има ефект. ГЕРБ са захапали властта, като булдог - кокал. И нямат намерение да я изпускат.

 61. 61 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 645 Весело

  Има една поговорка

  Гладна кокошка просо сънува...
  Няма да пояснявам за кои се отнася тази поговорка...


 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  До коментар [#6] от "nehaen":

  Бахти колко яко, в очакване сме да се храчат по България, нали Дневник?Настроение: "Патриотичен Делириум"
  —цитат от коментар 6 на nehaen


  Да се твърди, че Борисов и Гешев са България е същото като да се каже, че всички български граждани из Европа са цигани.

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  продължаващите над 2 месеца протести на хиляди българи - този път по-големи и от 2013 г.
  ***
  Това беше лъжата на деня. Браво!

 64. 64 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#6] от "nehaen":Да се твърди, че Борисов и Гешев са България е същото като да се каже, че всички български граждани из Европа са цигани.
  —цитат от коментар 62 на Един препатил


  Бе и всичките да сме цигани -- пак добре. Но надеждата е, че не всички сме като герберските и путинските тролове. От това по-долно няма. Който не вярва -- да им чете откровенията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  До коментар [#58] от "N I K E":

  Не знам защо всички олицетворяват Борисов с България. България я има от векове, мафията от десетилетия и е на път да си отиде. Ако Европа пощади Борисов, ще си навлече гнева на честните и почтените в България. Тя едва ли иска това.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  До коментар [#62] от "Един препатил":

  Прав си. България - това е Елена Йончева, Ръдан Кънев, Черепа и Бойкикев.

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  До коментар [#60] от "Vlado Nikolov":

  Точно пък ГЕРБ да обвиняваш, че захапват властта, е най-лъжливата опорка. Поне два пъти са подавали оставка. Просто сега няма да ви мине номера.

 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Това е голямо падение за Дневник, да се моли и надява да се каже нещо лошо за България.Дано ама надали....
  —цитат от коментар 58 на N I K E


  Няма никакво значение дали ще споменат България. Тук пак ще е пълно със статии как Европа осъжда мутрата ББойко, как цялата Галактика протестира против правителството, как медиите в цялата Слънчева система критикуват Костинброд, чекмеджета, изборен кодекс, как милиарди хора искат само машинно гласуване.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#55] от "Един препатил":

  Статията чиито автор е доведения син на Панов ли визирате ?. Е не мисля че Меркел го е чувала това лайн*ненци че да му позволи да говори от нейно име.

 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#62] от "Един препатил":Прав си. България - това е Елена Йончева, Ръдан Кънев, Черепа и Бойкикев.
  —цитат от коментар 66 на Alarmstufe: Rot


  Къде без Маямата???? "гражданите"

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  До коментар [#66] от "Alarmstufe: Rot":

  До коментар [#62] от "Един препатил":Прав си. България - това е Елена Йончева, Ръдан Кънев, Черепа и Бойкикев.
  —цитат от коментар 66 на Alarmstufe: Rot


  Вярно е - и това е България. Както е вярно, че за съжаление и Вие сте.

 72. 72 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Ще спомене др. Бабикян, като най-големият борец за демокрация в ЕС!

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#60] от "Vlado Nikolov":

  Захапали са я и ще я държат точно още 6 месеца, после има редовни избори и властта ще седи върху урните.

 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  Не , тях ги интересува Беларус. Каква е тая страна България?
  —цитат от коментар 1 на Tru Soulja


  Ей, намрзихте вече ЕС, а НАТО никога не сте го обичали. Ще спретнете ли един референдум за излизането на България от двете организации, под вещото ръководство на Фигуранта?

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#12] от "ppopov_67":

  Вие може да съжалявате, може дори да се коалирате с Решетников и да искате излизане от ЕС. Ама повечето гласоподаватели не искаме и пак ще ви пратим под опашката на коня.

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  До коментар [#36] от "foxa5":

  Вселин Денчев, Кмета и Бай Таню буквално повтарят опорките на Норман Гранц.

 77. 77 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Няма какво да чакаме ЕС - ние сме си отговорни. Излизаме всички и измитаме мутрата, която: - им го набива с 200- вика ПКП на депутат- има незаконно дете- краде български пари- е бивша мутра СИК - прави услуги на Ердо- пренебрегва закона
  —цитат от коментар 7 на #ОСТАВКА


  Та викаш, значи, #ОСТАВКА, „Излизаме всички и измитаме мутрата“, така ли? А досега какво правихте? Бутахте „мутрата“ между следобедното кафе и вечерната разходка на кучето си? Какво ви пречеше досега да „изметете мутрата“? Имате дефицит на рационално мислене? Трудно се мобилизирате? Парите, изпращани от дубайския пустинен отшелник не бяха достатъчни? „Огромното трио“ замеряше със свински уши, вместо да трича „мутрата“? Страх ли ви беше? Липсваше ви подкрепа? Ами че нали се биехте в гърдите до посиняване, че „над 60% от народа подкрепя протеста“? И като ви подкрепят толкова много, вие каква я свършихте? Като кучето на нивата? Кое точно не ви беше наред досега, та не излязохте всички да изметете мутрата? Можеш ли да отговориш? М?

 78. 78 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#34] от "Търтей Боби на трудовата борса":

  😻😻😻

  Знанието е сила, информацията - власт
 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  До коментар [#71] от "Един препатил":

  За България наистина е много лошо, че ти и такива като теб, които тръпнете в очакване ЕС да ни наругае, се водите българи по паспорт.

 80. 80 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Непременно трябва да спомене България! Трябва да изрично да каже, че за да има върховенство на закона в България, премиер трябва да е Христо Иванов, а главен прокурор Радан Кънев!
  —цитат от коментар 59 на silverman


  Що, може и обратното - премиер Радан Кънев, а главен прокурор Христо Иванов! Какъв е проблемът?

 81. 81 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Тиквата е изпечен лъжец. Каскетът е антиевропейски прокурор с проруска закалка, издаде го назначението на Филчев като негов съветник и консултант. Каскетът е инструмент на Филчев.

 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Любопитно

  Тиквата е изпечен лъжец. Каскетът е антиевропейски прокурор с проруска закалка, издаде го назначението на Филчев като негов съветник и консултант. Каскетът е инструмент на Филчев.
  —цитат от коментар 81 на ck


  Затова ли арестува руските шпиони в пРезидентството, с което предизвика вашият пролетарски революционен плам, та се вдигнахте на велико народно въстание?

 83. 83 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Не, няма да спомене. Няма за какво. Протестът се спихна от само себе си, а политическа криза има само в медии като Дневник.

 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  Ха така! Разчитайте на зелените и крайната левица, сбор от анархисти и кукувци!
  Радан си намери отлична компания. Кога ДСБ ще се присъедини към крайната левица?

 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Аз лагам бас, че за България гък няма да каже!

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  До коментар [#14] от "Николай Колев":

  Кой е другият, освен Радан?

 87. 87 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#6] от "nehaen":

  Трол.

  Вие и война да стане тук, най-важното ще ви е никой да не го споменава...че ще излеез, че плюе по България.

 88. 88 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3302 Весело

  Леле, леле, леле!

  Погледнах коментарите - всичкото трол е изкарала гербиджта да олайва превантивно.

  Явно на Ня#КОЙ Му треперят мартинките и Му пърха под лъжичката, че не е сигурен дали ще каже и какво ще каже ...
  Дори когато опитът говори, че няма нищо да каже.

  Баси, тиа направо да ги съжали човек в какъв стрес се мЕткат!
  Дет' пееха НЛО: Леллеййй, Страх! Малеййй, Страх!

  Ама като си знаят какви са ги надробили и забъркали ...

 89. 89 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tru Soulja":България ще бъде спомената с рекордно ниския брой заболели и починали от КОВИД, с липсата на инфлация, повишаване на доходите дори през пандемия и успешното усвояване на европейските фондове. Предстои приемане на еврото, позитивно развитие на отношенията си с всички съседи - с това ще бъде спомената, а не с простотиите на Радев и Триото....

 90. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  До коментар [#48] от "001":

  Майчето обича изправените неща...

 91. 91 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 765 Весело

  „Ще се чуе ли нещо за България“

  Сигурно. БГ ще бъде критикувана, че не приема повече мигранти. БХ естествено ще лиже пак. За какво е бил снощният разговор със султана?

 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  До коментар [#80] от "Santos":

  А-а-а, не може! Христо вече си е заплюл премиерското място, а както се видя и на живо, някои вече са го натоварили с очаквания.

 93. 93 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  До коментар [#79] от "Alarmstufe: Rot":

  Лъжете. Както обикновено:

  - Не тръпнем в очакване Европа да ругае България. А се срамуваме. За разлика от вас.

  - Не е ругаене това, че Борисов и Гешев са вредни за България. А е очебиен факт.

  - Не по паспорт, а по дух сме българи тези, които искаме силна България в обединена Европа. Българи само по паспорт сте тези, които се съгласявате Борисов и и Гешев и да ви правят за посмешище.

 94. 94 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Колев":Кой е другият, освен Радан?
  —цитат от коментар 86 на pamela


  Не знам, РаданЪ го няма в списъка. Чакам ти да ни кажеш:
  https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/211284/DRFMG questions to Bulgarian authorities.pdf

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  До коментар [#93] от "Един препатил":

  Поради липса на аргументи, превключи на лайномет и кухи лозунги, както обикновено.
  -Разбира се, че желаете неистово ЕС да наругае България. Иначе нямаше да сте разочаровани, че това не става. Ако се срамувахте, както лъжеш елементарно, при липса на критики към България щяхте да си отдъхнете облекчено.
  -Борисов и Гешев не са вредни за българия. Това е очебиен факт. Според повечето българи, които отказаха да се включат в болшевишкия ви метеж.
  -Няма как да сте българи тези, които топите България чрез своите представители в европейските институции, надявайки се вътрешнополитически дивиденти. Няма как да сте българи тези, които защитавате руските шпиони в пРезидентстото.

 96. 96 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 415 Любопитно

  До коментар [#87] от "foreverman77":

  Аз ли съм трол. С регистрация от 2009 и по-нисък рейтинг от твоя?
  Трол си ти щото не мислиш какво пишеш. Пишеш ми за некви войни, а аз критикувам Дневник как са поднесли статия.
  Може ли, като абонат на дневник 11+ години, да отправям критики към тях?

 97. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#4] от "chepokalipsis":


  Дневник, свърши ли "политическата криза"?
  —цитат от коментар 4 на chepokalipsis


  То нямаше такава, да разбира се.
  Напоително им обяснявам вече ДВА месеца, че няма такава, ама няма как, защото и "Америка за България" е застрашена, което значи финансирането на "Икономедиа".
  В този случай донякъде мога да ги разбера, защото заповедите за квота относно "политическа криза" са длъжни да я изпълнят и това не е сарказъм.
  Като идиотските квоти за Оскарите свързани с......... и ............

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#6] от "nehaen":


  Бахти колко яко, в очакване сме да се храчат по България, нали Дневник?Настроение: "Патриотичен Делириум"
  —цитат от коментар 6 на nehaen


  Небоходимо е. Надежда е да се плюе по България.
  Цялият напън срещу нас е, защото забранихме ИК и гей браковете. Нищо друго няма.
  Нищо друго не се е променило към по-лошо от 2006-та насам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  ЕС не знае нищо...от инфото. "Не се знае", "още не са окончателно одобрЕни бюджетът", "не е ясно с Брексит".

  Това, което не се знае е как ще развие кризата със заразата съчетана с икономическата криза.
  И отговорите във всички случаи ще са неприятни за всички.

  Затова ще се мятат фекалии по държавите от бившият соц лагер.
  По нас, защото ние сме имунизирани срещу лъжи. Болшевиките ни научиха на това за 45+ години. При нас НЕ минават номера. При нас не може да се случи простотия като тази с Оскарите. Много неща не могат да се случат в България, Полша и Унгария.
  И колкото и да е смешно точно тези три държави + Чехия и Словакия са най-здравото ядро на ЕС. Точно ние ще помогнем за оцеляването на ЕС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#93] от "Един препатил":

  Каскета и ББ са само повод.
  Причините за атаката срещу България съм ги описал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK