България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости, предупреждават експерти

България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости, предупреждават експерти

© Скрийншот от онлайн излъчването на дискусиятаБългария рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости, а обвързването на върховенството на закона с достъпа до еврофондове ще е от полза за страната.


Това бяха част от изводите на експерти, обсъждали първата реч "За състоянието на съюза" на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен на дебат в Дома на Европа в София.


Това бяха Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на софийския офис, Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество" - София, и Веселин Желев, журналист от списание "Клуб Z".
В разговора участваха също Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.


Европа на две скорости


Фон дер Лайен има много амбициозна програма, но за нея консенсус между 27-те държави членки няма. Което означава, че ако част от тях решат, че не желаят да се движат със скоростта на най-бавните в Европа, те могат могат да се споразумеят помежду си и така тенденцията за Европа на две скорости ще се засилва, предупреди Веселин Желев.


"България има интерес да е в първата група, но не виждаме това да е отразно в дневния ред на българското общество. От дневния ред на Фон дер Лайен в нашето общество присъства само върховенството на закона. Ние сме заковани в един проблем, в една хронична болест и не можем да се отървем от нея. Това означава изоставане, и то критично изоставане от Европа в ключови области, които са приоритети."


Върховенството на закона


Весела Чернева коментира, че проблемните страни - Унгария, Полша, а отскоро и България - не бяха изрично споменати.


В идните седмици ЕК трябва да представи новия механизъм за върховенството на закона, който да обхване всички 27 членки. Че в него ще има възможност за спиране на еврофондове при проблеми с правосъдието и основните ценности на ЕС се говори отдавна. Но той тепърва ще се обсъжда, решаваща ще бъде думата на Съвета на ЕС и Веселин Желев не е оптимист, "че това ще е механизъм, който ще хапе". Не ми се вярва държавите членки да създадат нещо, което да ги хапе, уточни той.


Пари с реформи е нещо, което ще помогне най-вече на страни като България, които са сред най-изостаналите в ЕС по редица показатели, смята Георги Ангелов.


Какво означава "Здравен съюз"


Страните не могат да се справят самостоятелно с пандемия, а за идеята, че Европа трябва да защитава гражданите, от няколко години се говори все повече, отбеляза Чернева. Според нея концепцията за здравен съюз означава повече "превенция, споделяне на информация и реакция при кризи" и много по-малко - общи стандарти в здравеопазването. Тя отбеляза и че все по-актуална тема ще става "здравният суверенитет" на Европа - да се следи какви лекарства се ползват на континента, къде се произвеждат и може ли той да разчита сам на себе си.


В българските уши това трябва да прозвучи много ясно: Брюксел няма повече да приема флиртуване с Ердоган.


Весела Чернева,

заместник-директор на Европейския съвет за външна политика


Веселин Желев коментира, че ЕС е изиграл ролята си спрямо пандемията - с препрограмирането на средства и финанси. Според него съюзът ще опита да използва максимално възможностите, които има сега в Договора за ЕС - да отдели повече средства за научни изследвания, да създаде стратегически запас от лекарства, за да не се налага да разчита на Китай. Но той тълкува формулировката "Здравен съюз" като нещо с елементи на обща здравна политика, която сега е в правомощията на националните държави, и това не може да бъде променено без изменения в Договора за ЕС.


Екологията


Досега Европа и Запада имаха по-големи екологични изисквания към индустрията, но нямаше такива изисквания в съседните страни. По този начин, колкото повече затягаха изискванията тук, толкова повече компаниите бягаха навън, каза Георги Ангелов, давайки пример със завода на "Фолксваген", за който България и Турция бяха конкуренти. Турция нито спазва правилата за държавна помощ, нито екологичните, а България е огранчена заради тях, отбеляза той. На това трябва да се сложи край и това бе от посланията - че когато има повече изисквания в Европа, същите изисквания ще бъдат наложени на нашите партньори, за да имат достъп до европейския пазар.


"Нашето вкопчване в статуквото, в едни стари, мръсни технологии е от полза за няколко български фирми, но със сигурност това не е широкият интерес на обществото", смята Весела Чернева.Тя се позова на представително изследване в 14 държави, сред които и България, където на въпрос за това каква трябва да бъде ролята на Европа за българите първите две теми са били околна среда и климат и външни граници.


Без повече флиртове с Ердоган


В българските уши това трябва да прозвучи много ясно: Брюксел няма повече да приема флиртуване с Ердоган, коментира Весела Чернева. 3-те млн. мигранти и бежанци, които се намират в Турция, вече не са достатъчен аргумент Европа да си затваря очите за това какво става в страната и как тя се държи с държави - членки на ЕС, като Гърция и Кипър.


Как функционира европейската солидарност във външната политика все повече ще става въпрос, от който България трябва да се интересува и да бъде малко по-внимателна в своите алианси, смята тя.


Веселин Желев коментира обаче, че стане ли въпрос за съседни държави, България "трябва да напомни на Европа, че тези, които най-остро говорят на Ердоган, не граничат с Турция и нямат турско малцинство". В същото време София не бива да проявява колебливост, стане ли въпрос за "червени европейски линии".

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Т.е. ше караме на трета или четвърта, ако не и на задна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Т.е. ше караме на трета или четвърта, ако не и на задна.
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


  Toчно! Изпревари ме!

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Под мъдрото ръководство на Бате Бойко и ГЕРБ окончателно изпаднахме от каруцата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  Нищо, за сметка на това се движим стремглаво напред към Русия и Евразийския съюз......

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Ние сега сме на задна, но ще обърнем. Скоро!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Т.е. ше караме на трета или четвърта, ако не и на задна.
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


  Явно, но не смеят да го кажат на мат'ряла ...

  Че не само не ни искат, но и не можем да сме "на първа скорост" - е ясно.
  Игнорирам глупостите от плещенето на Баце, че Чакалнята за еврото ни вързвала към това влакче.
  Но и "втората" е влакче, към което не сме закачени. Там Вишеградци, например, карат влака, а с тях досега явно не мелим заедно, та да очакваме нещо в бъдеще ...
  Та остава трета, някакво щуране между коловозите и трети челен, т.е. трета глуха ... Където май ще останем да чакаме Годо за четвърта, заедно с мАкетата ...

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  “Игнорирам глупостите от плещенето на Баце, че Чакалнята за еврото ни вързвала към това влакче.”

  Точно Бацето ни забави с 10 години за тази чакалня.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Липсата на реален обществен и политически дебат както и неспирните така наречени протести не оставят време и пространство за разговора по важните теми - къде сме и къде искаме да бъдем в ЕС!!!

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  България е на заден ход .... благодарение на ЕС и с помощта на НАТО
  = от 9 милиона станахме 6 , без промишленост, без змеделие , без ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Нема страшно, ние караме в насрещното. А там колкото е по-ниска скоростта е толкоз по-безопасно.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  "Весела Чернева коментира, че проблемните страни - Унгария, Полша, а отскоро и България - не бяха изрично споменати."?!  "Отскоро"?! И колко "отскоро"?! Че ние сме перманентно проблемна страна в съдебната система?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Под мъдрото ръководство на Бате Бойко и ГЕРБ окончателно изпаднахме от каруцата.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  На вас разчитаме, да ни върнете в Евразия.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  "България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости"

  При това правителство на хаоса е сигурно, че ще се случи

 14. 14 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  За голямо съжаление България е най-бедната страна на ЕС и Европа на 2 скорости визира именно страни като България. нагласеният избор за главен прокурор и неговата дейност праща на дъното всяко върховенство на закона.
  За толерирането на Турция е въпрос на догми. Германия толерира Турция, Франция и Гърция не я толерират. Турция има 80 милиона население и да се игнорира и подценява Турция е огромна грешка. Тя в един миг може да окупира целия Кипър и всички спорни гръцки острови. Ако обаче ЕС си играе империалистическите игрички от началото на 20 век.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Не помня, но излиза, че преди да влезем в ЕС сме били много яка държава. След присъединяването ни, ставаме много зле . Може и така да е. ама аз лично не вярвам.

 16. 16 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Ние сме на първа предавка и на ръчна

 17. 17 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  Ние ще караме на 3-та или на 4-та скорост, като Барба Ганьос само ще се притеснява да не ни глобят за бясната скорост, която ще развива страната под неговото "мъдро" ръководство :):):) От средата на управлението на ГЕРБ страната е на "автоматик" и за съжаление - на позиция N /демек на нулева сме .../ :):)):)

 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1585 Разстроено

  Щом експерти трябва да ти обясняват речта явно е поредният пичи масал.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  "България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости"При това правителство на хаоса е сигурно, че ще се случи
  —цитат от коментар 13 на pet_fire


  Не е проблемът в правителството .... всички правителства са еднакви - затварят, закриват, прогонват българите в чужбина ... Проблемът е в системата = КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ РАБОТИ в България - Не пасва се туй, що не пасне !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Фон дер Лайен има много амбициозна програма, но за нея консенсус между 27-те държави-членки няма. Което означава, че ако част от тях решат, че не желаят да се движат със скоростта на най-бавните в Европа, те могат могат да се споразумеят помежду си и така тенденцията за Европа на две скорости ще се засилва, предупреди Веселин Желев."

  Няма как да наложат насила зелените политики. Въпросът е, че който изостане от тях, отива в девета глуха по отношение на свързаност и финансиране. Затваряме Мариците и спираме Белене - и сме вътре. Ако Урсула гарантира, че няма да умрем от глад...

 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Весело

  Нищо не можаха да ни разяснят тези! Ние чакаме Смилов, Дайнов, Христо Иванов, женерал бай Танас, Слатински, Райчев, Кольо Кармазъ, Дойче зеле, СЕ и прочее титани да ни кажат за какво, аджеба, иде реч! Ето например, Весела Чернева коментира, че „проблемните страни - Унгария, Полша, а отскоро и България - не бяха изрично споменати“. Ама как така няма да ни споменат? Тука се вихрят диктатори като Борисов и главни прокурори като Гешев, а в Брюксел не искат да ни споменат! Безобразие, това на нищо не прилича и още довечера – на въстание! Народът ропотае, няма кой да чака до 22 септември! Нали?

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Разстроено

  До коментар [#9] от "dark'star":

  За 45 години СССР ни изведе до невероятни висоти!
  СИВ и Варшавският договор бяха съвършените структури за завършено човешко щасттие
  30 години по-късно менталните щети очевидно са жестоки!!!

 23. 23 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 722 Разстроено

  Пестеливата четворка ще успее по "политически" или "демократични" критерии да ореже финансирането на държави като България. Постигат си целта по косвен начин.
  Надявам се, това да ни бутне малко в правилната посока...

 24. 24 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Щом експерти трябва да ти обясняват речта явно е поредният пичи масал.
  —цитат от коментар 18 на dedoliben


  Ша обясняват я! Ще вземеш да си включиш мозъка и да си обясниш нещата сам - кво ше правим след това.

  До коментар [#18] от "dedoliben":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 25. 25 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Аз искам да съм във втората скорост. Не ме устройва федерация, България твърде скоро стана независима за да ставаме пак нечии пионки. Устройва ме ЕС да е икономически съюз, а не една държава. Аз френски или немски не мисля тепърва да уча.

  Това за Турция е пълна глупост от хора, които не разбират динамиката в света, нито имат историческа перспектива кои са враговета и кои приятелите на България. Ердоган ще си отиде рано или късно, а междувременно е хубаво да имаме добри отношения доколкото не пробва пак да се обяснява за Кърджали (иначе и ние трябва да поговорим за Лозенград).

 26. 26 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 505 Любопитно

  България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости
  -------------------------------
  Това не е риск.
  Това е факт!
  Изоставаме не само от страните от "старата" Европа.
  Изоставаме не само от страните от "първата вълна".
  Изоставаме, при това драстично, и в сравнение с Румъния.
  В края на 2009 г. ние и румънците бяхме с паритетна покупателна способност в сравнение с ЕС около 40 %, даже бяхме малко по-добре от тях. И настоявахме да не ни поставят в една група с Румъния.
  Сега тяхната паритетна покупателна способност е около 60% от средноевропейската, нашата е под 50%.
  Те за 13 години са наваксали почти 20%, а ние под 10%.
  Т.е. те са "догонвали" 2 пъти по-бързо от нас.
  Това е фактологичната оценка за "доброто управление" през този период.
  Това е периодът "Борисов".

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  "Експертът" Теодор Стойчев, хахахахаха - тоя го познавам. Хахахахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Пестеливата четворка ще успее по "политически" или "демократични" критерии да ореже финансирането на държави като България. Постигат си целта по косвен начин. Надявам се, това да ни бутне малко в правилната посока...
  —цитат от коментар 23 на magnas


  ===
  Надявай се. Дядо ти на червената армия се надяваше и го огря. Може и теб да те огрее.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":

  Ние сме на задна. Нека поне станем на неутрална (престой), а после пак да тръгнем напред. Но без Тиквоний и неговата шайка.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#26] от "fras":

  Изоставаме драстично от Румъния?! Браво другарю, ти уцели самолет в небето...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  И те не ни искат. Нашата корупция е по - висока от тяхната. А и мафиотската държава не им трябва.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":За 45 години СССР ни изведе до невероятни висоти!СИВ и Варшавският договор бяха съвършените структури за завършено човешко щасттие30 години по-късно менталните щети очевидно са жестоки!!!
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  Да ,,, правехме компютри и имахме космонавти , работеха 6 реактора
  имаше работа за всички, безплатно здравеопазване и образоване
  = далеч не беше съвършено , но РАБОТЕШЕ ДОБРЕ :-) наясно съм, че сега времента са други и доброто време няма да се върне , но връщането ни в примитивен капитализъм НЕ Е НАШИЯТ ПЪТ - за това нищо не се получава. Не давал акъл как трябва да е, но не е така със сигурност ... Трябва ни друго решение - нека младите измислят какво ! Ние си постигнахме нашите върхове, сега младите трябва да се борят за техния си живот и за техните си успехи - за едни по-добри условия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#12] от "4ort":

  След, като вие се издънихте?

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  Нали всички обясняват как НЯМА две скорости в Европа и всиюки са равни? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1946 Весело

  До коментар [#32] от "dark'star":

  И компоти правехме, и всяка неделя се къпехме :)

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 412 Весело

  Каква скорост , какви 5 лева ...
  Сега като вземат властта Корнела от село Крушовица и гологлавия чалгар и направо ще ни изгасне двигателя, затова лодкаря да не се мъчи да се качва

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Ами те нашите малоумници единственото нещо, което умеят е да харчат чуждите пари.

 38. 38 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  Нали всички обясняват как НЯМА две скорости в Европа и всиюки са равни? 😂😂😂
  —цитат от коментар 34 на padrino


  Е как ще са равни, като Барба Ганьос ги "опрасква с 200" .... Немците, нидерландците, франсетата, скандинавците кога ще опраскат някой друг с 200, а? :):):):) Европа е на няколко скорости, но пък ние сме с 200 ... :):):):)

 39. 39 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"][/quote] Не е проблемът в правителството .... всички правителства са еднакви - затварят, закриват, прогонват българите в чужбина ... Проблемът е в системата = КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ РАБОТИ в България - Не пасва се туй, що не пасне !!!

  В БКП версия, с БКП капиталисти, капитализЪмът не работи никъде по света.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Експертите много ги разбират нещата :)

  На тях е добре да се доверяваме, но преди това да кажете колко пъти са познали като са изказвали експертното си мнение. :)

 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  българия е трета скорост, така че не рискува нищо, отдавна е изостанала и то не от втората скорост.
  дрън дрън за турция, дори не си струв да се коментира.

 42. 42 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 463 Неутрално

  БГ винаги е била на задна скорост. И по времето на СИВ си бяхме последни, както се казваше по онова време: пред зук, зук, та чак след зук ! /зук - последен/.

  Така че нищо ново, добре познатото старо в европейска опаковка. Въпросът на въпросите е "има ли решение/изход?"
  Кой може да намери решението?

 43. 43 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ние сега сме на задна, но ще обърнем. Скоро!
  —цитат от коментар 5 на Fiji


  Ние от 13 години сме на задна (бавно, с криволичене и понякога спиране) към Европа.
  Скоро (след предсрочни избори) колата, маскировъчно боядисана в синьо, с червени пилоти, под звуците на мощна чалга ше полети обратно към неабятная.

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"]
  —цитат от коментар 39 на rw
  Не е проблемът в правителството .... всички правителства са еднакви - затварят, закриват, прогонват българите в чужбина ... Проблемът е в системата = КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ РАБОТИ в България - Не пасва се туй, що не пасне !!!В БКП версия, с БКП капиталисти, капитализЪмът не работи никъде по света.[/quote]

  ... и така може да се каже = нашите добре се справят в капиталистическа Европа и САЩ, а същите хора в България не се справят :-) явно и в капитализмът не е проблема, а в българският му вариант - примитивен, антисоциален, античовешки = за това казвам да се борим за по-добри условия като за нас и за нашия манталитет ... По досегашния начин няма да стане ! Времето свърши ... време е за промяна - дано да е към по-добро, а как ще го наричаме не е толкова важно ( разбирам, че за някои термините "социално" и "социализъм" са непоносим дразнител, както за други "частно" и "капитализъм")

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Няма такова нещо! пРезидента и черепа ще я понесат България на крилете си и направо ще я приземят в московския рай...

 46. 46 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Капитализъм с комунисти не става. Още повече, когато цялата власт е в ръцете им. Напротив - България би била рай за капитализма, ако ги нямаше комунистите обаче.

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  БГ винаги е била на задна скорост. И по времето на СИВ си бяхме последни, както се казваше по онова време: пред зук, зук, та чак след зук ! /зук - последен/.......?
  —цитат от коментар 42 на Gustav Mahlerov Vienski

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  И твоята възраст вече е ясна след като позваш и знаеш какво е зук 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Легнали по корем до нощно шкафче пълно с пачки и кюлчета и с патлак отгоре. Там сме и там ще си останем, докато каскетът пречи на някои хора да си свъфшат работата.

 49. 49 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":Капитализъм с комунисти не става. Още повече, когато цялата власт е в ръцете им. Напротив - България би била рай за капитализма, ако ги нямаше комунистите обаче.
  —цитат от коментар 46 на Тони КОСТОВ


  В България цялата власт е в ръцете на Доган и шиши. Кой от тях е комунист?

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Разстроено

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Много искрено и сърдечно съм притеснен за Вас- чисто човешки и християнски!!!
  Моля Ви погрижете се за себе си или по-добре потърсете специализирана помощ!

 51. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#35] от "nema_labavo":

  И каква хубава лепкава и мазна кал имаше - то това сега кал ли е

 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Като гледам снимката, големо дърдословие е падало.
  С какво се занимават тия горе?

 53. 53 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"][/quote] По досегашния начин няма да стане ! Времето свърши ... време е за промяна - дано да е към по-добро...

  Че кой ще промени модела? БСП, които го създадоха ли? ДБ в случая играят параван за всенародност (срещу няколко места в НС и няколко поста). Всички останали сили на промяната са русофилски БКП мутанти.

 54. 54 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Нема страшно! Като стане Бойкикев- Маджото премиер шъ съ опрайм. Шъ дръпнем и шъ литнем, а РЪдан и Милиончева шъ съ куртулисат.

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  До коментар [#8] от "selqnin":Легнали по корем до нощно шкафче пълно с пачки и кюлчета и с патлак отгоре. Там сме и там ще си останем, докато каскетът пречи на някои хора да си свъфшат работата.
  —цитат от коментар 48 на 3biri


  @3biri, ти за това шкафче ли хортуваш, душко - https://tribune.bg/bg/multimediq/svrah-originalno-mazh-po-gashti-polegna-pred-ministerski-savet-snimki/ ?

 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Добре де ще си крадем от нашия си бюджет. Циции.

 57. 57 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1946 Весело

  До коментар [#51] от "selqnin":

  И сега всеки пътува в лошата Европа повече и по-често от тираджиите. Разсипаха я тая държава.

 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Колко много думи... А трябва да се осъзнае само едно - вече 12г сме в ЕС и получаваме над 1/3 от държавния бюджет във вид на помощи и кохезионни фондове. И не сме мръднали и крачка напред - сравнете с аналогичните Сърбия и Македония, които имат приблизително същото развитие, без да са членове. Нещо повече - изоставаме от дивата Турция, която отдавна да ни е задминала с десетилетия, ако не беше заложила на ислямизма.

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  ...Проблемът е в системата = КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ РАБОТИ в България - Не пасва се туй, що не пасне !!!
  —цитат от коментар 19 на dark'star


  Що плещиш глупости!?
  Я провери как се е движела Царска България, тази преди да дойдат червените поганци и техните кукловоди от Масква.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  Т.е. ше караме на трета или четвърта, ако не и на задна.
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


  Е, ако не на трета и четвърта, как ша набереш 200?

 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  "Веселин Желев коментира обаче, че стане ли въпрос за съседни държави, България "трябва да напомни на Европа, че тези, които най-остро говорят на Ердоган, не граничат с Турция и нямат турско малцинство""
  Лесно е от Скандинавския полуостров да се ежиш на Ердоган и да се правиш на принципен, друго е да граничиш с Турция. Така че да не ни дават акъл, не са на нашето място.

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Експертите много ги разбират нещата :)На тях е добре да се доверяваме, но преди това да кажете колко пъти са познали като са изказвали експертното си мнение. :)
  —цитат от коментар 40 на realguru


  А, Теодор познава много. Ама мачовете от английското и най-големите трансфери през летния прозорец. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Май и на 2 - та скорост ще бъдем благодарни. С "върховенство на закона" като в Росенец, с избирателното "правосъдие" на Гешев и Цацаров и т.н. А и Тиквата се е запънал като магаре на мост. А и в НС е бъкано с пропутинивски агенти като Волани Атака.

 64. 64 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ще изоставаме, изоставаме и ще дадем ляв мигач към руската кочина. Нали това е целта и на управляващите и опозицията

 65. 65 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  Няма такова нещо! пРезидента и черепа ще я понесат България на крилете си и направо ще я приземят в московския рай...
  —цитат от коментар 45 на ЦЪРЕН ВАНЧО


  Т.е. ще довършат започнатото от Барба Ганьос и Ко., защото и за тях завоя към евразия е желаната посока, само че знаят, че народа няма да е съгласен .... А така му се иска на Барба Ганьос да се гушне до товарищ Владимир Владимирович, който да го погали нежно по главицата и да го успокои като Лукашенко, че протестите са лоши и само му вдигат кръвното ... :):):)

 66. 66 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1535 Весело

  До коментар [#2] от "Dimiter Monev":

  На задна , на задна , та в Сибир...

 67. 67 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  До коментар [#61] от "proza":
  Шведската Турция е Русия, и Швеция изобщо не й цепи басма...

 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":
  След няколко Септемврийски въстания и Октомврийски революции здравите сили в Партията, най - здравите, ще овладеят и държавната власт. Партиятае поведе България към нови висини, към Светлото бъдеще. Което според най-здравите сили май не включва членство в ЕС и НАТО.

 69. 69 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":
  Колко бързо се движехте преди това. ОФ с НДСВ-та, Нови времена. стари СДС-та, винаги верният съюзник ДПС,... Под ръководната роля на Партията. В челните редици, нямаше спиране на пари...

 70. 70 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 789 Неутрално

  В българските уши това трябва да прозвучи много ясно: Брюксел няма повече да приема флиртуване с Ердоган..... казала някоя си умно-красивка.

  Напротив - скоро ще се види, че малко ще са на страната на Гърция и Франция. Повечето или ще си траят, или ще подкрепят Турция, което е логично и прагматично. Защото и Англо-Американците са на това мнение. Интересите на Германската индустрия са много , ама много по-тежки от незащитимите претенции на Гърция.
  Брюксел трябва да се загрижи повече за това, да няма флиртуване с Москва - това е наистина важно и такава е насоката дадена през Океана.

 71. 71 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#70] от "transvaal":

  Ха, ония през океана са далече. Защо ЕС трябва да си затваря очите за нео-османската политика водена от Ердо-маскърлъ и партията му. В Български интерес ли е една все по-агресивна Турция? Дошло е време за избор от коя страна да застанеш. Смятам че по-твърда Българска позиция недвусмислено ще обозначи в кой клуб България иска да е член. За Русия, абсолютно съгласен. Ама това правителство и в това отношение е меко казано...слабо.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Идва сметката за управлението на ПБП - Бойко М. Борисов (ПБП-прост банкянгски пу.ьо).
  Всъщност не знам той ли е прост, или ние, дето ще плащаме сметката?

 73. 73 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Липсата на реален обществен и политически дебат както и неспирните така наречени протести не оставят време и пространство за разговора по важните теми - къде сме и къде искаме да бъдем в ЕС!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Протестите са от 2-3 месеца. И те започнаха точно затова, че от 10 и повече години липсва "реален обществен и политически дебат ... и разговор по важните теми - къде сме и къде искаме да бъдем в ЕС".
  Колко години този дебат и този разговор бяха имитация на дебат и разговор? Колко години в тази територия премиерът говори за всичко в първо лице единствено число - "Аз донесох сто милиона от Брюксел", "Аз строя магистрали", "Аз ги хващам, те ги пускат", "Намерил съм пари за учителите", "Аз съм създал тая партия и няма да допусна...", и т.н. до безкрай? Да не говорим за "праскам ги отзад с 200 км (в час, премиерите от ЕС)"...

 74. 74 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 343 Весело

  Да бе, трябва да им се мазним на Еуропа, да си затворим заводите, да си избием животните, да се скараме с Турция и те ше ни награсят -с нов пакет Мобилност! Шарани дали дали останаха да вЕрват?

 75. 75 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Весело

  Чекай бе братче, какво стана нали социализъм сторим уж всички равни а какво някой по малко равни от другите,

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 76. 76 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Не се пуашете първо изоставаме после се засилваме на 5-а и и им го набиваме отзад с 200 квадратен и почваме да го въртим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK