Евродепутатът Софи инт Велд: Някои правителства използват пари от ЕС, за да си изградят мрежа за подкрепа

Евродепутатът Софи инт Велд: Някои правителства използват пари от ЕС, за да си изградят мрежа за подкрепа

© Philippe Sautier, © European Union 2011 - EP"Правителствата на някои страни от ЕС са използвали евросредства, за да изградят мрежа, осигуряваща им подкрепа. Мрежа, довела до корупция. На това трябва да се сложи край", казва евродепутатът Софи инт Велд пред ДВ. Софи инт Велд е евродепутат от нидерландската партия "Демократи 66" и част от политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент (ЕП). Инт Велд е председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, която е част от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. С нея разговаря Александър Детев.


Госпожо Инт Велд, в края на август Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европейския парламент се срещна с българския вицепремиер Екатерина Захариева и заместник-главния прокурор Красимира Филипова. От българското държавно обвинение заявиха, че "дискусията е организирана от ЕП по предложение на главния прокурор Иван Гешев". Кой всъщност организира срещата?


- Дискусията беше инициирана и организирана от Групата за наблюдение като част от нейните редовни дейности.
Групата се фокусира върху заплахите за демокрацията, върховенството на правото и фундаменталните права, както и върху борбата срещу корупцията в рамките на Европейския съюз. Колко притеснителна е ситуацията в България на фона на останалите страни членки?


- Трудно е да се сравняват страните членки, тъй като ситуацията навсякъде е различна. Но случващото се в България буди безпокойство. Повечето (причини - б.р.) са добре известни: върховенството на закона и по-специално позицията на главния прокурор, както беше подчертано още през 2009 година от Съда на Европейския съюз, както и предложението за бърза промяна на конституцията. Други проблеми са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите (отразени и в много ниското място на България в индекса за свобода на медиите), антиромската и хомофобската реч на омразата. Всички тези опасения бяха отбелязани от няколко международни инстанции, включително от Съда на Европейския съюз, Съвета на Европа и по-специално неговите органи GRECO и Венецианската комисия.


Европейската комисия скоро ще публикува първия доклад за върховенството на закона в България. Вие следите ситуацията в България по отношение на проблемите с медийната свобода, правосъдието и корупцията. В тази връзка какво можем да очакваме от доклада?


- Няма как да знам какво точно ще пише в този доклад. Но очаквам, че оценката на комисията ще е задълбочена и ще разглежда всички теми, които предизвикват загриженост, както и че ще изготви конкретни препоръки. Това е важно, за да може Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния да бъде интегриран в доклада за върховенството на закона в даден момент. Наблюдението трябва да бъде стриктно и да оценява всички държави членки по едни и същи критерии.


Членове на ЕП настояват за обвързването на европейското финансиране с върховенството на правото в отделните страни - членки на ЕС. Смятате ли, че подобен механизъм би бил ефективен?


- Вярвам, че правителствата на някои държави членки са използвали пари от ЕС, за да изградят мрежа, която да им осигурява подкрепа. Мрежа, водеща до корупция. Някои дори активно използват финансиране от ЕС, за да подкопават ценностите на общността. На това трябва да бъде сложен край. И когато това се случи, националните правителства ще мислят по два пъти, преди да подкопават ценностите на ЕС. Бюджетната обвързаност обаче няма да бъде панацея. Нуждаем се от много повече - като по-широко наблюдение и финансиране, Комисията и Съветът да предприемат смели политически и правни действия в подкрепа на гражданското общество и адвокатите, работещи в областта на върховенството на закона и основните права.


Казвате, че някои страни от ЕС са използвали евросредства, за да изградят мрежи, довели до корупция. Кои са тези държави? България една от тях ли е?


- Няма да уточнявам, но със сигурност сте наясно, че съществуват опасения за злоупотреба с еврофондове. Не става дума непременно за измама или незаконна употреба, а за средства, които се вливат в джобовете на политически съюзници и олигарси, което не е целта на фондовете. Субсидиите за селското стопанство могат да бъдат получени от големи собственици на земя, понякога от чужденци, а понякога и чрез използване на практики за сплашване и изнудване спрямо дребните фермери. Тези практики се срещат в отделните държави членки в различни комбинации и интензивност. Соченето с пръст няма да ни помогне да сложим край на тази практика. Когато трябва да надигнем глас, ще го направим.


След срещата с българските институции на 28 август изпратихте редица допълнителни въпроси до тях: за адресирането на проблема със свободата на словото, за отчетността на главния прокурор, за мерките за борба срещу корупцията и други. Получихте ли отговорите на въпросите си?


- Досега сме получили само частични отговори. Много от адресираните институции все още трябва да изпратят техните отговори.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  Поредната евротесла за ГЕРБ и Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  selqnin
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Тея от Европа са големи гадняри, вместо да ударят теслата на Мутрата, те му дават милиони и милиарди.
  Само карат Кмета да страда...

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  " - Вярвам, че правителствата на някои държави членки са използвали пари от ЕС, за да изградят мрежа, която да им осигурява подкрепа. Мрежа, водеща до корупция. Някои дори активно използват финансиране от ЕС, за да подкопават ценностите на Общността. На това трябва да бъде сложен край. И когато това се случи, националните правителства ще мислят по два пъти, преди да подкопават ценностите на ЕС. "

  Всички виждаме, че това е така, хората протестират именно срещу ОПГ - то на власт у нас, но какво ще направят институциите на ЕС извън общите констатации и доклади по въпроса ? Необходими са конкретни мерки и действия, само с препоръки и съпричастност не става......

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Всеки си има право на мнение.
  Но нека си гледат собствените държави, ние си решихме и за истанбулската конвенция и за останалите неща, които я притесняват сами и така трябва да бъде.
  Анторомско говорене не зная какво е, вероятно нещо за циганите става въпрос, но тази сутрин гледах как няколко малолетни циганчета обират цяло село, а няколко институции се опитват да ги превъзпитат. Така че изобщо няма такъв проблем в България, г-жо Велд.
  Може да критикувате Макрон например, че понаби доста жълти жилетки през годините, както и Меркел, че прекратява протести със сила. Ама България е малка страна и само на такива скачате. Не е честно някак си, не мислите ли?

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2680 Весело

  "Някои правителства използват пари от ЕС, за да си изградят мрежа за подкрепа"

  ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА!
  --------------------------------
  "Други проблеми са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите (отразени и в много ниското място на България в индекса за свобода на медиите), антиромската и хомофобската реч на омразата."

  Оха, БХК, Радан и компания са почукали на правилната врана!

  Еретик
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  "Инт Велд е председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права"

  Демек ала-бала :)

  Да вземат да ги дефинират веднъж завинаги тези понятия, че да е ясно какво наблюдават. :)

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2680 Весело

  ВРАТА, извинете.....

  Еретик
 9. 9 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Поредната евротесла за ГЕРБ и Шайката.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  С риск допълнително да ти разваля настроението:

  https://nova.bg/news/view/2020/09/16/299513/българия-получава-над-500-млн-евро-от-спасителния-план-на-ес/

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1890 Весело

  Браво Дневник!
  Имало и усмихнати евродепутатки. Да ти е кеф да търпиш критика от такива.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  Кой я държи тая?

  Кой я курира?

  От къде идва парата?

  За чии интереси работи?

  Европейският парламент взима пари от конгреса на САЩ и Америка за България на Сорос, за да оръква стабилността!

  Европейският парламент е враг на България още от времето на Иван Шишман.

  Уууууу, долу!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonim440":

  "Без трева ли те оставиха? Не ги е срам..."

  Откакто разбрах, че заради правителството на Бойко Борисов изпадаме от Европа на две скорости, та специално за нас ще въвеждат трета - задна, минах от трева на лексотан...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  То май вие взехте да недолюбвате ЕС напоследък. Виж в статиите за речта на Урсула фон дер Лайен какво чудо е.

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2064 Весело

  Къде има такива лоши правителства? Аз не знам ни едно такова.

 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Мафията никак не обича да се шуми около нея. Но вече се разшумя сериозно, а еврозелките почнаха да проумяват какво се случва с парите на европейските данъкоплатци тук. Еднокнижния е пътник с 200/300, въпрос на време е. Много по-важно е обаче какво ще се случи с каскета, дръндарския сопол и прасето. Трябва и те да изгорят, иначе ще ни насядат следващия еднокнижник, а ако им се размине и ще са още по-лакоми и нагли.

 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  Иначе интервюто е в обичайния стил - нали положението в България е много лошо? - Да, положението в България е много лошо. - Нали виновен е Борисов? - Да, виновен е Борисов.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#17] от "rumen_s":

  "Еднокнижния е пътник с 200/300, въпрос на време е. "

  А плъховете плюнчат химически молив и пишат на лист за заявления: Моля да бъда приет в партията на истински десния Цв.Цв. ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#17] от "rumen_s":"Еднокнижния е пътник с 200/300, въпрос на време е. "А плъховете плюнчат химически молив и пишат на лист за заявления: Моля да бъда приет в партията на истински десния Цв.Цв. ...
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  Няма лошо, като си избирал да се обграждаш с мишки и плъхове, не можеш да чакаш помощ при пробойни в кораба. То и акъла им на ГРОБ-аджиите толкова, демонстрираха го с всичко, до което се докоснаха и разсипаха.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#20] от "rumen_s":

  "Няма лошо, като си избирал да се обграждаш с мишки и плъхове, не можеш да чакаш помощ при пробойни в кораба."

  А къде е капитанът? Нещо не се вясва в София от два месеца време насам...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#20] от "rumen_s":"Няма лошо, като си избирал да се обграждаш с мишки и плъхове, не можеш да чакаш помощ при пробойни в кораба."А къде е капитанът? Нещо не се вясва в София от два месеца време насам...
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  Май той пръв е напуснал кораба, достоен капитан. Орешарски направо титан изглежда спрямо него.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  .......Съществуват спекулации Отечеството да не бъде прието в Шенген!!!!!!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Не са спекулации, а е ясно, точно и категорично: България няма да влезе нито в Шенген, нито в еврозоната докато Бойко Борисов не отнесе вратата заедно с касата!

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":

  "Не са спекулации, а е ясно, точно и категорично: България няма да влезе нито в Шенген, нито в еврозоната докато Бойко Борисов не отнесе вратата заедно с касата!"

  Това е ясно и на децата. В Шенген не приемат пробити и завзети от мафии държави, в които всеки може да хакне базата данни на НАП, а освен това има пристанища, над които официалните власти нямат юрисдикция.

  За еврозоната съм казал какво мисля: докато съществуват ББР и ПИБ в сегашния си вид, ще остане "вечен приоритет" (като интерконектора с Гърция).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":

  Също както е сигурно, че ще ни удари комета!

  Gunter glieben glauchen globen
 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Говори за Тиквата и ГЕРБ.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  "Евродепутатът Софи инт Велд: Някои правителства използват пари от ЕС, за да си изградят мрежа за подкрепа"

  И ЕС взе да се осъзнава , че парите от Брюксел могат да "изкривят " тотално системата , ако няма контрол!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8485 Неутрално

  "Мрежа за подкрепа" не е съвсем точно. По-точно е, мафиотска група за поддръжка.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8485 Неутрално

  "Мрежа за подкрепа" не е съвсем точно. По-точно е, мафиотска група за поддръжка.

 30. 30 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Написал си го сракстично, но си близо до истината. :-) Разбира се това е "конспирстивна теория". :-)

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Оха, БХК, Радан и компания са почукали на правилната врана!

  Значи правилно си разкрил виновниците!

 32. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Жената е от АЛДЕ, а не от ПЕС. Сиреч Дневник прави лека крачка надясно. Това в рамките на шегата.

  От там нататък обаче Дневник и както винаги кмета в оставка вадят заглавия от контекста и ги използват за внушения. Тя говори в общ план за някои правителства, а Дневник бърза да ни го пробута за да го тълкуваме така както ни харесва на всеки от нас.

  Аз също изразявам безпокойство от случващото се в страната. Естествено това че 2 месеца има една малобройна група от преобладаващо лумпени водени от трима лишенци си е повод за безпокойство на всички нива на ЕС. Така както повод за безпокойство е когато има напрежение във Франция или в Италия.

  Жената например изразява безпокойство и че не е ратифицирана Истанбулската конвенция. Нещо по този въпрос? Някакво заглавие по този въпрос?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 33. 33 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#32] от "emil":

  Всеки трябва да си изкара хляба. Софи-то дипли евра ( предполагам взема заплата от европейските пари), кмета в оставка чопли стотинки с постовете си. Всеки с късмета си.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2341 Весело

  Важното е, че правоверните марксисти в ЕП до един са зад "градската десница" начело със сина на Партията Бойкикев!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK