Европарламентът ще обсъжда България през октомври

Европарламентът ще обсъжда България през октомври

© Marc DOSSMANN, © European Union 2019 - Source : EPИзбори 2022

Европейският парламент ще обсъжда върховенството на закона в България през октомври на пленарно събрание - това съобщи евродепутатът Елена Йончева във фейсбук страницата си.


"ЕП потвърди късно снощи в своя предварителен дневен ред - дебатът за върховенството на закона в #България ще се обсъжда на 05.10.2020 от 17 часа в пленарната зала. В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат", написа тя.


Проверка на "Дневник" показа, че действително в предварителния дневен ред за сесията на ЕП на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на еврокомисията за "върховенството на закона и основните права в България".
Дебатът в пленарната зала идва след две други обсъждания на България - първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото - в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова, макар то да имаше по-широка тема. Тя бе предстоящия механизъм за следене на върховенството на закона, който ще обхване всички 27 страни членки.


Състоянието на правосъдието в частност и на демокрацията в България като цяло вече е тема на специален разговор в европарламента. Попадането на правителството на Бойко Борисов под прожектора на критиките в ЕП би било сериозен обрат след обещанията на предишния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да премахне мониторинга над България, който засягаше само нея и Румъния. Както и след последния доклад на комисията, в който тя препоръча премахване на Механизма за сътрудничество и проверка, както е официалното му наименование, но не предприе практически действия в тази посока.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK