Еврокомисията ще предложи нови правила за бежанците, "от които никой няма да е доволен"

Еврокомисията ще предложи нови правила за бежанците, "от които никой няма да е доволен"

© Associated PressЕврокомисията ще предложи тази седмица нови правила за бежанците и мигрантите, "от които никой няма да е доволен" - това коментира комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от EUObserver. Тя обаче е на мнение, че точно това ще помогне след пет години на безплодни преговори, последвали бежанската криза през 2015 г.


"Впечатлението ми е, че 27-те държави са готови и склонни на компромис", каза още тя. Комисията досега не е разкрила много подробности за новото предложение, което трябва да замести Дъблинската регулация.


Преди нея вицепредседателят за опазване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас го описа като "къща на три етажа". "Първият етаж ще бъде много силно външно измерение със споразумения със страните на произход и транзитните държави да държат хората в родините им", обясни той. Вторият етаж ще бъде засилване на граничната агенция Фронтекс, която да опазва външните граници на ЕС с новата Европейска гранична и брегова охрана. Третият ще бъде система, която Схинас описва като "постоянна ефективна солидарност" - тя ще разпределя търсещите убежище в целия ЕС.
Точно това бе един от основните проблеми през 2015 г. - много държави не желаеха да приемат търсещи убежище от Гърция и Италия, които бяха на първия фронт на кризата; много от пристигащите в Европа пък искаха да се доберат до държави като Германия или Швеция, вместо да бъдат преразпределяни на места като България.


На въпрос как би убедила скептичното унгарско правителство да одобри общата политика Йохансон отбелязва, че "не си прави илюзии", че всички държави имат еднакво отношение към миграцията. "Но мисля, че е възможно да се постигне споразумение и да има обща политика, дори ако възгледите са различни." Тя уточни още, че понеже сега напливът не е толкова голям, ще трябва да се ускори връщането на хората с отхвърлени молби за убежище по родните им държави.


"Очевидно доброволната солидарност не е достатъчна, трябва да има задължителен механизъм за солидарност".


Илва Йохансон,

еврокомисар по вътрешните работи


Плановете за реформа на системата за убежище в ЕС придобиха нова актуалност след пожара в гръцкия лагер Мория на остров Лесбос. Той бе унищожен, макар че първоначалните планове при създаването му през 2015 г. бяха да бъде основен елемент от миграционната политика на съюза. Гърция е получила 2.6 млрд. евро за справяне с миграционната криза, но в Мория нямаше чиста вода за хилядите живеещи там 12 хил. души. Лагерът бе построен за 3 хил.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK