Ще се обедини ли ЕС около новия Пакт за миграцията

Ще се обедини ли ЕС около новия Пакт за миграцията

© Associated PressДве седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос, превърнал се в символ на провала на европейската миграционна политика, Европейската комисия представя днес своето предложение за реформа на механизма за предоставяне на убежище в ЕС. Въпросът поражда напрежения сред страните членки, предаде "Франс прес".


Така нареченият нов Пакт за миграцията и предоставянето на убежище ще бъде представен днес от европейският комисар по вътрешните дела Илва Йохансон. Тя защитава идеята за "механизъм за задължителна солидарност" по миграционните въпроси между страните членки и иска да ускори процеса на връщане в страните на произход на мигрантите, които не са получили право на убежище.


Пактът ще бъде представен пет години след миграционната криза, разтърсила ЕС през 2015 г. и в момент, в който броят на незаконните мигранти, идващи в ЕС спадна на 140 000 души за изминалата година.
В речта си за състоянието на съюза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви намерение да бъде заменен Дъблинският регламент, който е стълб на настоящата миграционна политика на ЕС. Фон дер Лайен иска да го замени с нова европейска система за управление на миграцията.


Дъблинският регламент поверява на първата страна - членка на ЕС, в която е влязъл мигрантът, отговорността за обработката на неговата молба за предоставяне на убежище. Според страните на първа линия като Италия и Гърция този регламент е несправедлив.


Йохансон, която ще представи детайлите на новия пакт днес, смята, че всички страни членки трябва да се притекат на помощ, "когато една страна членка е под натиск, когато много хора имат нужда от защита". Тя каза, че помощта няма да се състои само в пренастаняване на мигрантите от една страна членка в друга, а и в подпомагане на връщането на онези, на които не се полага убежище, към страните им на произход.


Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон смята, че всеки трябва да действа конкретно в подкрепа на страните на първа линия или чрез финансиране на Фронтекс (европейската агенция за охрана на външните граници).


Вишеградската четворка плюс Словения, Литва и Естония са против задължителното пренастаняване на мигрантите от една в друга страна членка, защото според тях това стимулира незаконната миграция. Те заявяват подкрепа за оказване на по-голяма финансова и оперативна помощ на страните, в които първо пристигат мигрантите.


Бедствието в "Мория" доведе само до ограничени обещания за прием на мигранти оттам, като те касаеха основно непридружаваните непълнолетни лица. Тези обещания дойдоха и от ограничен брой държави - едва десетина членки на ЕС.


Миграционната криза отпреди пет години застави ЕС да сключи с Турция едно породило полемика споразумение с цел да се намали броят на мигрантите, пристигащи по море в Гърция. Също толкова критикувана бе и подкрепата, която бе оказана на либийската брегова охрана, за да спира мигрантите, потеглящи от либийския бряг към Италия.


Йохансон твърди, че сега има предложение, което би могло да се приеме от всички страни членки и от Европейския парламент.


Но днес канцлерът на Австрия Себастиан Курц даде индикации, че постигането на консенсус ще е трудно. Той заяви, че разпределянето на кандидатите за убежище в Европа няма да потръгне и припомни, че такъв опит вече е правен и се провалил и че много страни са против идеята.


"Нещата няма да проработят по този начин, а чрез по-добра защита на външните граници, чрез борба срещу трафикантите и изпращане на помощ на място", заяви Курц.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Пактът за Миграция е НУЛЕВА ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНА МИГРАЦИЯ!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Ще е добре лувундерите да престанат с мигрантската политика, а мигрантите да си останат в къщи!!!

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "Миграционната криза отпреди пет години застави ЕС да сключи с Турция едно породило полемика споразумение с цел да се намали броят на мигрантите, пристигащи по море в Гърция. Също толкова критикувана бе и подкрепата, която бе оказана на либийската брегова охрана, за да спира мигрантите, потеглящи от либийския бряг към Италия."
  *
  И какво? Работещите решения се критикуват и се предлагат такива, които няма да работят.
  Едно е сигурно: докато не се реши, че мигранти от държави, в които няма война не подлежат автоматично на връщане и правото на убежище е временно докато войната спре, потокът мигранти няма да секне.

 4. 4 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  "Ще се обедини ли ЕС около новия Пакт за миграцията"
  ===
  Естествено, че не. Що за тъп въпрос.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 5. 5 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тия ни мислят за имбецили. Но ние сме такива, щом нямаме против да приемаме икономически мигранти от страни, в които няма война.

  Даже си спомням как преди една-две години Дневник пропагандираше, че след време щяло да има и "климатични бежанци" (без майтап), и трябвало да приемаме и тях.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 6. 6 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "механизъм за задължителна солидарност" - това звучи просто идиотски.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Тоест, мигрантите намаляват драстично и трябва да се вземат спешни мерки да бъдат увеличени?
  Мерси, но не! Курц се е ориентирал правилно.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Пълно затваряне на границата за икономически мигранти, както го прави примерно Австралия, ще свърши добра работа. А за намъкналите се незаконно заточение на някой пуст остров, такива се намират, до връщането по родните им страни. Никой не е длъжен да храни незаконни пришълци.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Меркел ли е левандурка! ХДС ли са левандурите? Не си правете байпас на централния мозък, когато пишете коментарире си!

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#5] от "Политически некоректен":

  За съжаление климатичните мигранти вече са факт- съвсем друг въпрос е, че Европа в никакъв случай НЕ БИВА ДА ПРИЕМА всеки, който е видял по телевизията или през телефона си, че в Европа се живее добре!!!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не.
  Не искаме натрапници.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2142 Любопитно

  “ Дъблинският регламент поверява на първата страна - членка на ЕС, в която е влязъл мигрантът, отговорността за обработката на неговата молба за предоставяне на убежище. Според страните на първа линия като Италия и Гърция този регламент е несправедлив”

  Toва не бяха ли думите на Меркел, които преди 5 г. предизвикаха имигрантския наплив към Германия?

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":Меркел ли е левандурка! ХДС ли са левандурите? Не си правете байпас на централния мозък, когато пишете коментарире си!
  —цитат от коментар 9 на 3biri


  Бабичката нанесе такива огромни щети на Европа, че когато и да се разкара все ще е безнадеждно късно. А ляво и дясно като понятия са все по-размити, на една дясна партия на практика едва ли би й хрумнала идеята да покани пришълци които да бъдат обгрижвани за сметка на местните туземци. Още по-малко би полагала усилия да прикрива престъпленията на тези бежанци, още не сме забравили примерно как една седмица полагаха неимоверни усилия да потулят новогодишните събития в Кьолн.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  " Но днес канцлерът на Австрия Себастиан Курц даде индикации, че постигането на консенсус ще е трудно. Той заяви, че разпределянето на кандидатите за убежище в Европа няма да потръгне и припомни, че такъв опит вече е правен и се провалил и че много страни са против идеята.
  "Нещата няма да проработят по този начин, а чрез по-добра защита на външните граници, чрез борба срещу трафикантите и изпращане на помощ на място", заяви Курц."


  Вдрки нов опит на евробюрократрите да задължат страните от ЕС да настаняват в пределите си нови и нови чернилки от Африка и Азия ще последва съдбата на всички досегашни ! Това се вижда и от най - непредубедените наблюдатели, само не и от определени кръгове в Брюксел, но проблемът си е техен.......

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално
 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Меркел, с политиката си, изпълни интересите на едриия капитал в Германия да докара евтина работна ръка, а някои не особенно интелигентни форумци си мислята, че това е порив на левандурски интернационализъм.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#9] от "3biri":

  Много харесвам съвети, които изобщо не съм искал!
  Още повече ги харесвам, когато са нагли, с мижави опити за обида от хора, които дори нямат капацитета да те обидят!
  Нали знаете, че агресията, омразата и злобата не Ви правят нито умен, нито интересен?!?!?!
  Хубав, усмихнат и слънчев ден Ви желая и пазете Душата си!!!

 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Меркел, с политиката си, изпълни интересите на едриия капитал в Германия да докара евтина работна ръка, а някои не особенно интелигентни форумци си мислята, че това е порив на левандурски интернационализъм.
  —цитат от коментар 16 на 3biri


  Ха-ха, работна ръка, ама друг път. Повечето домъкнати висят на социала, част от по-предприемчивите въртят бизнес с дрога и рекет. А глупавия Ханс превива гръб и работи за да им плаща масрафа.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  Напротив! Дясната политика предполага поставяне на интересите на капитала пред тези на труда, защото проповядва просперитет, чрез стимулиране на едрия капитал. Политикята на ХДС за фокарване на евтина работна ръка дибеше изцяло дясна.

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  Да на правоверните, не на православните.

 21. 21 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Весело

  "Левундери", както ги наричат някои форумци дето се изживяват, като десни са тези, които са против всякаква миграция, защото тя създава конкуренция на пазара на труда и води до понижаване на доходите на пролетарийте.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  "Така нареченият нов Пакт за миграцията и предоставянето на убежище"

  Да се чете, напълване на Европа с всякаква сволоч, равномерно и догоре. :)

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  ""Нещата няма да проработят по този начин, а чрез по-добра защита на външните граници, чрез борба срещу трафикантите и изпращане на помощ на място", заяви Курц."
  Това е изказване на отговорен политик, а не на евробюрократ с промито съзнание.
  що за лудост е заради инсцениран палеж, извършен от орките, да приемаме всеки желаещ социал и мързелив живот.
  На всичкото отгоре това са тълпи, които по никакъв начин не споделят нашите цивилизационни ценности.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#5] от "Политически некоректен":За съжаление климатичните мигранти вече са факт
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  Така ли им викате вече на тези дето искат да цоцат социални. :)

  Климатични мигранти били факт. :)

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#18] от "rumen_s":

  Имаше една статийка за това колко от новодошлите са положили усилия да си намерят работа.
  Те езика не се напънаха да научат за близо 5 години, камо ли нещо повече.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 143 Весело

  "Левундери", както ги наричат някои форумци дето се изживяват, като десни са тези, които са против всякаква миграция, защото тя създава конкуренция на пазара на труда и води до понижаване на доходите на пролетарийте.
  —цитат от коментар 21 на 3biri


  Хайде първо да се научим да слагаме запетайки на правилните места, а после да коментираме неща, които не разбираме особено добре.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#18] от "rumen_s":

  Ама разбира се! Кои са тези, че да ги разбират тези неща, колкото българския разбирачев!

  "До 2040 година всеки трети жител на Германия ще бъде мигрант или човек от чуждестранен произход, гласи прогнозата на федералния Институт за проучване на трудовия пазар и професиите IAB. В големите градове делът на мигрантите ще достига дори до 70%.
  Херберт Брюкер, който ръководи отдел "Миграция" към IAB, казва пред вестник "Ди Велт", че за да бъдат задоволени потребностите на трудовия пазар, в бъдеще Германия трябва да отвори врати за хора от много различни страни. "

 28. 28 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 143 Весело

  "Две седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос, превърнал се в символ на провала на европейската миграционна политика"

  Яко. Драснеш умишлено една клечка кибрит и задаваш насоката на миграционната политика на един цял континент!

  Голяма сила са кибрита и тубата с бензин!!!

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#9] от "3biri":

  По дебилизъм меркел е на път да надмине БХ.

 30. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#25] от "Molossian":

  Е то някои министър председатели за 10 години не можаха да научат език.

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Любопитно

  Само да попитам...Гж Лайен иска да замени Дъблинското споразумение и това е ОК, но когато Борето иска да промени нещо като суверенна държава това предизвиква гневни реакции? И защо така мерим с два аршина? 🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Как да се обедини, като целият проект е прикритие на идеята да се разселят из Европа нежеланите пришълци? Първо трябва реален механизъм, който да гарантира, че потокът ще спре и вече влязлите или ще бъдат експулсирани или ще бъдат експресно интегрирани и чак тогава да се мисли за разсейване на големите групи. Обръщането на тази последователност, само ще засили в пъти имигрантския натиск. И защо Баба Германка се мисли за по-умна от Великобритания (която се отдели, за да не участва, предвид печалния си опит с колониите от 70-те години на миналия век) и САЩ (които чак стена с южния си съсед построиха)!? Япония, Южна Корея? Австралия (която има повече от достатъчно място на континента) чак договор за екстрадиция е сключила с друга страна, където да извозва незаконно влязлите на нейна територия...

 33. 33 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Даже си спомням как преди една-две години Дневник пропагандираше, че след време щяло да има и "климатични бежанци" (без майтап), и трябвало да приемаме и тях.
  —цитат от коментар 5 на Политически некоректен

  ===
  Климатични бежанци ще има (не знам кога точно), но дали трябва да ги приемаме.. - ще стане мазало

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#16] от "3biri":

  Съвсем малко сте закъснял - 9-ти септември вече мина...!
  Ще трябва да почакате до Октомврийската революция... и носете в лявата са ръка "Капитала"!!!

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#23] от "Molossian":

  ++++++++++++++

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#24] от "realguru":

  На село не ни учат да "викаме"- говорим спокойно и на приемлив тон!
  За всеки обективен наблюдател и анализатор е очевидно, че все3 повече райони в света стават негодни за живеене заради климатичните промени и хората мигрират за да спасят живота си.
  А това, че огромна част от мигрантите се опитват да доят европейската социална система е друг въпрос!

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#5] от "Политически некоректен":

  Да бе, дори и такава простотия измислиха "климатични бежанци". Не само измислиха, но и написаха в проваления предишен пакт на ООН, който не се прие от редица големи държави. В този пакт бяха изредени само задълженията на приемащата страна, които бяха доста, но за задължения на бежанците не се отваряше и дума.

 38. 38 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Не разбира се! ЕС не само, че няма да се обедини, а ще има нови държави, в които не се спазва "върховенството на болшевишките закон". :-)

 39. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#36] от "selqnin":

  Този коментар, как кореспондира с предходния ви! Ще се опитате ли да развиете тезата си за ролята на левандурщината в стимулирането на имиграцията, или пак ще се задоволте с тъпи сентенции.

 40. 40 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#9] от "3biri":

  ВСИчКИ СА ОТ ЕДНО МАРКСИСТКО КОТИЛО В ЗАПАДНА ЕВРОПА ДРУГО В КУЛТУРЕН ПЛАН СЛЕД 2 ТА СВ.ВОЙНА НЯМА СЕГА СЛУЖАТ НА МАСОН-ГЛОБАЛИЗМА,ЕВРОПЕЙЦИТЕ Е РЕшЕНО ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ (ВЪВ ВСИчКИ СМИСЛИ) И ПОЛУДЕЛИТЕ ,ИЗПАДНАЛИ В ИДЕОЛОГИчЕСКИ ДЕЛИРИУМ ЕЛИТИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ИЗПЪЛНАВАТ,В ИТАЛИЯ Е ПЪЛНА ТРАГЕДИА В ТОВА ОТНОшЕНИЕ ,ВСЕКИ ДЕН НЕГРИТЕ И МАГРЕБИНИТЕ БИЯТ ,ИЗНАСИЛВАТ ,ГРАБЯТ А СЪВЕТСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА ГИ ОСВОБОЖДАВА НА ПРАКТИКА ВЕДНАГА С НАЙ-НАЛУДНИчЕВИ И АБСУРДНИ МОТИВИ. ОТВОРЕНО(ОТРОВЕНО) ОБщЕСТВО СЪР.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#39] от "3biri":

  Разбирам, че Ви е трудно в черно-бялата Ви координатна и ценностна система да се ориентирате в нюансите,/който не е с нас е против нас - нали така/ но това определено не е мой проблем!!!

 42. 42 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Не, няма да се обедини. Изобщо ЕС е в много лошо политическо състояние. Ако ЕС не намери начин да изгради единна визия поне по един-два върпоса, скоро ще му ходим бавно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":На село не ни учат да "викаме"- говорим спокойно и на приемлив тон!За всеки обективен наблюдател и анализатор е очевидно, че все3 повече райони в света стават негодни за живеене заради климатичните промени и хората мигрират за да спасят живота си.А това, че огромна част от мигрантите се опитват да доят европейската социална система е друг въпрос!
  —цитат от коментар 36 на selqnin


  Кои са тия райони по света,които стават негодни за живеене,а преди това са били.Щото и Сахара е негодна за живеене,ама така е от поне 10 хиляди години. Та кои райони са станали негодни за живот в последните години вследствие на климатични промени?

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":На село не ни учат да "викаме"- говорим спокойно и на приемлив тон!За всеки обективен наблюдател и анализатор е очевидно, че все3 повече райони в света стават негодни за живеене заради климатичните промени и хората мигрират за да спасят живота си.
  —цитат от коментар 36 на selqnin


  Това не е вярно.

  Кажи един район който е станал негоден за живеене поради климатични промени? ;)

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  И българите , дето са плъзнали в Европа ли са натрапници?

 46. 46 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#18] от "rumen_s":

  Ами Ханс като е спестовен и не си харчи парите, ще доведат някой който да го прави вместо него ...

 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#16] от "3biri":

  "едриия капитал в Германия да докара евтина работна ръка,"

  Това не е вярно. Никой капиталист не иска да наема мързеливи и без каквато и да е квалификация.

  Потърсете инфо колко от големите корпорации в Гемания са наели (при това какви) бежанци на постоянна позиция. Едва ли ще са много.

  Страхувам се, че едрият капитал не е и намеквал за подобно желание. Едрият капитал си решава сам проблемите - наема много украинци, поляци и др. които хем работят съвестно, хем са доволни и на ниски заплати.

  За едрия капитал работят умни хора - те се интересуват не от каква да е раб. ръка, а от КВАЛИФИЦИРАНА раб. ръка с малко до никакви претенции.

  Истината е, че във високо-технологичните страни НЯМА работни места за неквалифицирани и без трудови навици. Едрият капитал с удоволствие ще наеме работна ръка за по-ниска заплата, но няма да наеме за нищо на света НЕГОДНА работна ръка.

 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Курц е прав. Трябва първо да се реши въпросът КОЛКО бежанци ще се приемат и едва след това КАК ще се разпределят.

  Докато не се вземат мерки да се ограничи до минимум броя на влизащите, няма какво да се обсъжда "задължителна солидарност".

  Иначе все едно се подписваш на бяла страница, че поемаш задължения за неизвестно какво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK