Германия предложи достъп до фондовете на ЕС само при наличие на независим съд

Германия предложи достъп до фондовете на ЕС само при наличие на независим съд

© ReutersГерманското председателство на ЕС е предложило схема как да се обвърже достъпът до средствата на ЕС с върховенството на закона, съобщи "Ройтерс". Такава връзка трябва да има и за 750-те милиарда евро съюзни грантове и заеми за излизане от кризата, предизвикана от пандемията.


Предложението не съдържа много подробности, вероятно за да не дава основание на правителствата в страни като Полша и Унгария да наложат вето, допълва агенцията. Документът има за цел за раздвижи преговорите между Европейския парламент и ръководствата в 27-те страни членки. Бюджетът на ЕС за 2021 - 2027 г. и помощта за последиците от COVID-19 още не са одобрени от евродепутатите.


"Върховенството на закона изисква всички обществени власти да действат според ограниченията, които им налага законът... под контрола на независим и безпристрастен съд", пише в предложението за регулация, което трябва да получи съгласието на Европейския парламент.
Варшава и Будапеща са в процедура за отнемане на правата им да гласуват решения на ЕС именно заради обвинения, че са отслабили или ликвидирали независимостта на съдиите, медиите и неправителствените организации от изпълнителната власт. И двете страни може да изгубят десетки милиарди евро финансиране, ако се установи европейски механизъм за върховенство на закона по този принцип. Само по фонда за възстановяване от кризата Полша може да се окаже изолирана от 23 милиарда евро, а Унгария - от 6 млрд.


България също има проблеми с независимостта на съдебната власт и това бе посочено в последния доклад по т.нар. мониторинг на Европейската комисия. Изпълнението на препоръките на Венецианската комисия по този въпрос още не е отчетено. Повече яснота се очаква в сряда, когато Европейската комисия ще разпространи първите национални доклади за върховенство на закона.


Значително мнозинство от евродепутатите искат връзката между еврофондовете и върховенството на закона да е по-силна от договореното през юли между националните правителства. Поради това германското предложение, придържащо се плътно до формулировката на Европейския съвет от лятото, почти сигурно ще ги разочарова, коментира "Ройтерс".


В германския документ се предлагало още да не се изпращат евросредства на правителства, нарушаващи баланса между отделните власти и институции и демократичния контрол над тях. Решението за това да се взима от мнозинството от страните членки по препоръка на Европейската комисия, пишело в текста.


Това би позволило преодоляване съпротивата на Полша или Унгария. Но евродепутатите настояват за друг принцип, който според тях ще има по-голяма сила - да е нужно събирането на мнозинство за отхвърляне на предложение на Брюксел. Това означава, че на Виктор Орбан, да кажем, няма да му е лесно да събере подкрепа от над 50% от правителствата в ЕС за несъгласието му с решение на комисията.


Но има и гласове, които казват, че не бива да се поставят толкова амбициозни цели в търсенето на решение, тъй като Будапеща и Варшава може да оттеглят подкрепата си, щом се отива към нещо твърде различно от договореното след повече от 4 дни през юли на правителствено ниво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK